Pilotprojekt

Samsung-Chromebook

Snabbgenomgång. Klicka dig vidare på valfri tangent eller på pilarna…

Vi har utsetts att göra en pilotstudie för Hjo kommun med en ny sorts datorer som kallas Chromebooks. I dessa elevdatorer kommer vi att använda GAFE, Google Apps For Education, Googles småprogram för utbildning. Projektledare är Dominic Summerton, kommunens IT-pedagog.

För oss kommer det innebära att eleverna får tillgång till fler datorer till skolarbete och att det blir enklare för dem. Parallellt kommer vi att använda vanliga datorer och Edwise. Naturligtvis kommer största delen av skoldagarna att innehålla genomgångar, diskussioner, arbete i böcker och allt det vanliga skoldagar brukar innehålla även i fortsättningen. Att vi valt att vara med i det här pilotprojektet är för att vi tror att det ger eleverna möjlighet till ännu bättre måluppfyllelse, i ett enkelt och smidigt datasystem. Vi tror även att deras lärande kommer att bli mer lustfyllt och att de kommer att lära sig mer om hur de lär sig. Vill du läsa mer om olika sätt att lära sig kan du göra det här och här.

Några kommuner, som Malmö och Göteborg, har valt att lägga det mesta av kommunens arbete i GAFE, vi väljer att bara ha vanliga skoljobb och skoluppgifter där under pilotprojektet.

 

Projektet innebär att eleverna kommer att få tillgång till fyra olika system på samma ställe och med samma inlogg:

Chromebook som är små enkla, ganska billiga, datorer som inte har någon hårddisk utan hela tiden jobbar mot internet.

* GAFE, Google Apps For Education till skolarbete som inte innehåller några känsliga personuppgifter eftersom Google är ett amerikanskt företag som sparar uppgifter i många länder. Elevernas GAFE-konton är avidentifierade. När en elev slutar hos oss eller om vi avbryter projektet raderas alla arbeten i GAFE och de avidentifierade kontona avslutas.

*  Edwise till sådant vi inte vill ska vara spridda uppgifter. Här läggs omdömen, personlig information och resultat på ett säkert sätt.

* Den här hemsidan, gate456.se,  där elever och föräldrar kommer att få hembrev, information och skoluppgifter. Här kommer även eleverna få möjligheten att logga in och lägga upp sina skolarbeten för att visa dem för andra, t ex dig. Men bara om vårdnadshavarna godkänner det och eleven själv vill. När eleven slutar hos oss eller vi avbryter projektet kommer all information och konton att raderas. Vill eleven spara på annat sätt finns möjligheten.

För att det ska vara smidigt har vi samma inlogg i alla systemen och de delar som ligger utanför. Inloggningsnamnen är de tre första bokstäverna i för- och efternamn plus ett nummer. Sedan följer @gate456.se för hemsidan och GAFE:s tjänster.

Eleverna kommer att få utbildning i att använda chromebooks och sina konton i GAFE. Det är ett smidigt system som kommer att underlätta deras skolarbeten och ge dem större datorvana.

Vill du läsa mera? SKL:s stöd till skolor. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *