4-5-6:an

Hembrev vecka 23

Veckan började med en lyckad skolresa till Visingsö för hela skolan. Ett stort tack till föräldraföreningen som bidragit till att hela skolan kom iväg till denna resa.

Sedan var vi lediga och firade nationaldagen på tisdagen.

Resten av veckan har vi arbetat mycket med Bäckencollaget och fantasiberättelsen. Nästa vecka kommer eleverna att redovisa sina arbeten för varandra.

Till årskurs 6 eleverna vill vi rikta ett stort tack för alla åren och önskar dem lycka till. Eleverna i årskurs 6 planterade ett fint äppelträd (Aroma) på skolgården, så att vi ska komma ihåg dem.

 Idag bjöd återigen ”Kickan”, Victoria och Gun-Britt på grillbuffé.

 Kan ni föräldrar meddela oss om ditt barn åker buss till och från skolan på skolavslutningsdagen. Vi tackar på förhand.

 Kommande vecka (24):
Måndag:
Sexornas lekdag på fm, därefter enligt schema.
Tisdag:
B-språk, slöjd och idrott-fotbollsbrännboll.
Onsdag:
Städa och plocka iordning. Tag med en kasse.
Torsdag: Skolavslutning i N. Fågelås kyrka kl.9.00

Trevligt helg önskar

Erika, Daniel och P-Å

______________________________________________________________

Hembrev vecka 22

Måndagen började med ett författarbesök av Lena Ollmark. Därefter läste vi enligt schemat. Sist på dagen tränade musik – Emil avslutningssångerna med eleverna.

På tisdagen hade vi friidrottsdagen Hjo. Vi fick med oss en del medaljer hem. Det är bra för eleverna att mäta sig mot fler än bara dem man är van att jobba med och mot. Alla i klassen kämpade och gjorde bra resultat i grenarna. Vi vet inte än hur långt det räckte i klasskampen. Det får vi återkomma till.

I NO har vi arbetat med bäckenprojektet som planerat. Arbetet kommer att sammanställas som ett collage där alla intryck och fakta ska redovisas och bedömas. Detta arbete ska bli färdig fredag nästa vecka.

I torsdags var vi inne i Hjo och tränade simning på Guldkroksbadet. Det kommer vi att göra på torsdag nästa vecka igen. Det kommer att bli på förmiddagen, så då kan och får de ta med sig något enklare att fika efter badet om de vill.

Vi har gått igenom programmet med eleverna om skolresan till Visingsö. Läs gärna informationen under fliken Hem på hemsidan, angående Visingsö.

 Kommande vecka (23):
Måndag:
Visingsö.
Tisdag:
Lov.
Onsdag:
Enligt schema.
Torsdag: Förhör engelskaläxa 4-5. glosorBad i Hjo på förmiddagen.
Fredag: Svenska berättelsen och” Bäckencollaget” ska vara klart.

Trevlig helg önskar

Erika, Daniel och P-Å

______________________________________________________________

Hembrev vecka 21
I veckan har eleverna haft en elevens val vecka. De har arbetat med lera. Eleverna var indelade i grupper. Varje grupp planerade arbetet och efter det byggde de den miljö de planerat. På onsdagen visade grupperna upp sina arbeten för varandra. Några grupper med en filmsnutt och någon grupp hade gjort en utställning.

           

 I NO fortsätter vi i veckan med bäckenprojektet där grupperna tar kort och dokumenterar en plats och se hur den förändras. Vi har lyssnat på fåglar och studerat myrstackar bl a. Arbetet kommer att sammanställas som ett collage där alla intryck och fakta ska redovisas och bedömas.

 Kommande vecka (22):
Måndag:
Författarbesök och musik.
Tisdag:
Friidrottsdag i Hjo.
Onsdag:
Enligt schema.
Torsdag: Förhör engelskaläxa 4-5. glosorBad i Hjo.
Fredag: Enligt schema.

Trevlig helg önskar

Erika, Daniel och P-Å

____________________________________________________________


Hembrev vecka 20

I veckan har åk.4 och 5 eleverna redovisat sitt historiearbete för varandra. Efter en del strul så har vi även sett deras inspelningar av Vem sitter på tronen? Det är ett rollspel där en kunglighet från medeltiden intervjuas och berättar om sitt liv.

I matematik har vi under veckan arbetat med enheter i vikt, volym och längd. På genomgångar har vi bl a pratat om prefix vilket är bra att kunna då man ska omvandla från en enhet till en annan.

Engelskaläxa till de 4-5:or som har Erika i engelska har delats ut. Den kommer att förhöras torsdag vecka 22.

 Balansrepet vid motorikbanan.

 

På en rast under veckan användes en del av motorikbanan på skolgården på ett oaktsamt sätt vilket gjorde att den gick sönder, den kommer inte att ersättas i nuläget.  Vi har pratat med eleverna om händelsen och även pratat om den besvikelse man känner när en sak går sönder som vi tillsammans varit med och gjort och byggt. Fråga eller prata gärna med era barn om händelsen. Hör gärna av er om ni undrar eller vill veta mer.

 Nästa vecka blir det elevens val vecka. Då ska eleverna jobba med lera. De ska göra lerfigurer och några av grupperna planerar att göra en film med dessa lerfigurer. Varje grupp fick en stund i torsdags för att planera arbetet.

 För kännedom:

Måndagen den 29/5-17 kl. 8.45 får vi besök av författaren Lena Ollmark. Vi läser för tillfället en bok som hon skrivit och den heter Spökskeppet Vallona.

Tisdagen den 30/5-17 åker vi in till Hjo för friidrottstävlingen på Guldkroksvallen som ni redan vet. Alla eleverna har fått programmet. De har också fått meddela oss om de ska äta på Guldkroksskolan eller ta med sig egen matsäck. Bussen går kl.8.30 från Fågelås skola och hem efter tävlingen ca.kl. 14.15. En del elever har meddelat att de kommer direkt till Guldkroksvallen.

Information om Visingsö måndagen den 5/6-17 finns på den gemensamma sidan för skolan.

 Kommande vecka (21):
Måndag:
Musik
Tisdag:
Idrott
Onsdag:
Redovisning av elevensval arbetet.
Torsdag: Lov
Fredag: Lov

Trevlig helg önskar

Erika, Daniel och P-Å

———————————————————————————————————–Hembrev vecka 19

I veckan har de flesta eleverna varit på PRAO. Utav redovisningarna verkar eleverna ha haft en bra och intressant dag. För eleverna tror vi att det är bra att få en bild av hur arbetslivet är även fast några inte fick göra så mycket.

Redovisningar i historia och de skönlitterära böckerna har eleverna börjat med och det kommer vi att slutföra under nästa vecka. Vi har idag börjat med att se den film som 6:orna spelat in. Det handlade om stormaktstiden med Gustav Vasa, hans söner och en del annat. Den innehöll både fakta och lite humor!

I veckan har Erika avslutat matematikavsnittet geometri med några diamantdiagnoser och en sammanfattande powerpoint där vi repeterade ord och begrepp till arbetsområdet. Nästa arbetsområde bli mått & mättning. Vill ni titta på vad det kommer att handla om kan ni gå in på fliken matematik och det som är aktuellt nu på hemsidan.

Resan till Visingsö kommer vi att genomföra måndagen den 5/6-17. Mer information angående resan kommer.

Friidrottsdag i Hjo för åk. 4-6 blir det på Guldkroksvallen tisdagen den 30/5-17. Eleverna får med sig program hem nästa vecka.

Kommande vecka (20):
Måndag:
Enligt schema.
Tisdag:
B-språk, slöjd och idrott utomhus – orientering.
Onsdag:
Enligt schema.
Torsdag: Engelskaläxa förhörs och ny kommer hem.
Idrott – orientering
Fredag: Veckans ord förhörs. Åk. 6 eleverna är på resa.

Trevlig helg önskar

Erika, Daniel och P-Å

Hembrev vecka 18

Visst är det vackert.
I onsdags var vi i Skolskogen. Vi kommer att studera och undersöka i och runt bäcken under en period nu. Eleverna är indelade i grupper om tre och alla grupper har fått en naturruta som de ska arbeta med.  

De nationella proven har nu eleverna i åk. 6 arbetat färdigt med för den här gången. Sista proven handlade om engelska.

I torsdags hade vi besök av ett företag som heter Teknik Roligt. Eleverna fick bygga en robot och programmera den. Efter två timmar kunde det se ut så här

Hela skolan var ute och plockade skräp och gjorde iordning runt skolgården, joggingrundan och lekboden. 

  Håll Sverige Rent!
Det var mest plast och lite udda saker vi hittade och det var inte så mycket skräp vi samlade ihop. Det tyder på att vår skolgård och omgivning är ren.

Fredagen avslutade vi med film, kakfest, snacks och vatten. Det hade eleverna önskat när vi hade fyllt den halva cylindern med kulor. Kulorna har klassen fått när det varit bra skoldagar. Bra skoldagar innebär att vi ger alla en god arbetsro, koncentration på lektionerna och följer de regler vi har på skolan och i klassrummet.

Kommande vecka (19):
Måndag:
Enligt schema.
Tisdag:
B-språk, slöjd och idrott utomhus – friidrott.
Onsdag:
Enligt schema för en del och PRAO för andra.
Torsdag: Redovisning av PRAO dagen.
Idrott utomhus – friidrott.
Fredag:  Veckans ord förhörs.

Trevlig helg önskar

Erika, Daniel och P-Å
_____________________________________________________________

Hembrev vecka 17

Veckans skolarbete har framförallt handlat om historia. Vi har en vecka kvar att skriva på arbetet, göra filmer och läsa ut de skönlitterära historieböckerna.  Därefter blir det redovisningar av arbetet.

I veckan har Erika och klassen arbetat färdigt med NTA-lådan och kemiska experiment. Nästa arbete i No blir teknik och studier i och runt bäcken i skolskogen.

Sista Nationella provet för åk. 6 eleverna blir nästa vecka och då är det engelska.

En del saker som är på gång:

Prao har vi planerat in onsdagen den 10 maj. Eleverna har fått med sig lappar hem.
Friidrottsdag i Hjo för åk. 4-6 blir det på Guldkroksvallen tisdagen den 30/5-17. Här kommer ni också att få mer information inom kort.

Hela skolan planerar en skolresa till Visingsö och blir det som vi vill kommer den att bli av måndagen den 5/6-17. Vi återkommer när vi vet mer. 

Kommande vecka (18):
Måndag:
Lov.
Tisdag:
B-språk, slöjd och idrott utomhus – rugby.
Onsdag:
Np i engelska.
Torsdag: Engelska läxa för åk.4, 5 och 6.
Idrott utomhus – friidrott.
Fredag: Np i engelska. Veckans ord förhörs.

Trevlig helg önskar

Erika, Daniel och P-Å

_____________________________________________________________

Hembrev vecka 16

Veckans skolarbete har framförallt handlat om vänskapstemat som hela skolan har jobbat med. Temat började med en storsamling i samlingssalen, där lärarna spelade upp korta sketcher och diskuterade med eleverna. Därefter gick eleverna ut i sina kamratgrupper.

I kamratgrupperna har eleverna filmat, tränat på en teater och haft samarbetsövningar tillsammans med Ann och Jonas från elevhälsan. De har också varit med om en  tipspromenad.

På fredagen redovisade grupperna för varandra. En del spelade teater och andra visade upp de filmer som grupperna hade gjort. Eleverna bjöds på en vänskapsbakelse mellan redovisningarna och dagen avslutade med att eleverna fick var sin vän-knapp.

Kommande vecka (17):
Måndag: Enligt schema.
Tisdag:
B-språk, slöjd och idrott utomhus – rugby.
Onsdag:
Redovisa majblommorna.
Torsdag: Idrott utomhus – basket.
Fredag: Enligt schema. Cornelia och Hanna har elevtimmen

Trevlig helg önskar

Erika, Daniel och P-Å

_____________________________________________________________

Hembrev vecka 13
I veckan gjorde vi färdigt arbetet med ordklasser och satslära. Nästa arbetsområde i svenska blir att skriva en faktatext om den historiska period de arbetar med. Detta blir ett dataarbete samt informationssökande på nätet och i läroböcker. Dessutom kommer de att se filmer och göra anteckningar.

I matematiken har eleverna räknat och jobbat med skala. Alla elever har även kommit igång med läroboksarbete. Vi hoppas att kunna vara ute på idrottslektionerna nästa vecka. Då är det viktigt att de har lämpliga kläder för uteverksamhet. Skulle det bli sämre väder så är det ju bara för oss att vara inomhus.

I veckan fick eleverna med sig en lapp hem om försäljningen av Majblommor. Eleverna får börja sälja dem torsdag, 6/4-17.

Nationella prov i matematik har åk. 6 eleverna på måndag och onsdag nästa vecka.

På tisdag – fredag är Per-Åke ledig och vikarie för honom blir Barbro Jungbeck.

Kommande vecka (14):
Måndag:
Åk. 4 och 5 enligt schema. Åk. 6 Np i matematik (fm).
Tisdag:
B-språk, slöjd och idrott utomhus – Catch the flag.
Onsdag:
Åk. 4 och 5 enligt schema. Åk. 6 Np i matematik (fm).
Torsdag: Idrott utomhus – Brännboll.
Engelska läxa: Åk.4 Text och glosor. Åk.5 Glosor wordlist. Åk.6 glosorwordlist. Magic
Fredag: Veckans ord förhörs. Enligt traditionen är det påskfirande med påsklekar på förmiddagen. Till detta behövs 3-4 kokta ägg som var och en ska ha med hemifrån. Kom gärna utklädda till något påskigt!

 

 

V.15 är det Påsklov

Nästkommande vecka(16)
Eleverna börjar skolan igen tisdagen den 11/4.17 och läser enligt schemat.

Onsdag, torsdag och fredag kommer hela skolan ha ett vänskapstema. Då kommer eleverna bl.a. att arbeta i sina kamratgrupper från ca.9.00 -13.00. Därefter kommer åk. 4-6 arbeta för sig själva. Skolan börjar som vanligt 8.30 och slutar i vanlig tid. Veckan är läxfri.

Trevlig helg önskar

Erika, Daniel och P-Å

 

 

Här är ett elevexperiment som bubblade och fräste

Hembrev vecka 12

I måndags var det vårdagjämning och nu går vi mot ljusare tider. Det är härligt när solen är framme men fortfarande är det lite kallt i luften. Vi uppmanar våra elever att inte ta av sig ytterkläderna för tidigt utan det är bättre att svettas in våren.

I matematiken har eleverna börjat med geometri. I övrigt jobbar vi på med historia, ordklasser i svenska, engelska och NTA – temat.

Den skönlitterära boken som var och en läser från den epoken de jobbar med i historia kommer de att redovisa för varandra. De läser denna bok både hemma och i skolan.

Nästa vecka börjar vi med utvecklingssamtal för 4:or och 5:or.

När eleverna är sjuka får ni som föräldrar avgöra och bestämma om vi ska skicka med läxor eller uppgifter hem. Ni ser ju om de orkar eller inte. Hör bara av er genom sms. eller slå en signal om ni vill ha hem arbete.

Vi påminner också om musikläxan som ska vara klar till nu på måndag.

Kommande vecka (13):
Måndag:
Enligt schema
Tisdag:
B-språk, slöjd och idrott inomhus – Den farliga diamanten.
Onsdag:
Matteläxan in.
Torsdag: Idrott inomhus – Pennywise.
Engelska läxa:
Åk.4 Text och glosor.
Åk.5 Glosorwordlist
Åk.6 Glosor Wordlist Magic
Fredag: Veckans ord förhörs.

Trevlig helg önskar

Erika, Daniel och P-Å
________________________________________________________
Hembrev V.11

Nu när våren är här hoppas vi att våra fjärilar vaknar till liv.

I historian jobbar åk. 4 och 5 för tillfället med Nyköpings Gästabud och åk. 6 eleverna har kommit till 1560 då Gustav Vas dog. I onsdags var bibliotekarie Ulrika och pratade om skönlitterära böcker kring medeltiden och stormaktstiden. Eleverna har nu valt var sin skönlitterär bok runt den epoken de jobbar med. De kommer att läsa böckerna både i skolan och hemma. Vi ska även börja läsa en bok tillsammans i klassen.

I går avslutade vi bråk och procenträknandet med att göra en del Diamantdiagnoser. Nästa arbetsområde blir geometri.

Kängurumatte är en mattetävling som vi i klassen har anmält oss till. Vi kommer att följa upp tävlingen med lite problemlösning under våren. Vi återkommer när vi fått in resultat och liknande.

I onsdags fick eleverna med sig no-läxa hem. Den har de i läxa till nästa vecka. Då kommer eleverna att få ett prov på denna läxa.

Kommande vecka (12):
Måndag:
Enligt schema
Tisdag:
B-språk, slöjd och idrott inomhus -rätt över.
Onsdag: No-läxan förhörs.
Matteläxan får de ut.
Torsdag: Idrott inomhus- softpolo. 
Engelska läxa: Åk.4 Text: Chapter 19  and  glossary list W.12
Åk.5 Glosor.wordlist
Åk.6 Engelska text.Magic
Fredag
: Veckans ord förhörs.

_____________________________________________________________

Hembrev vecka 10

I veckan läste vi färdigt Alex Dogboy. Nästa arbetsområde i svenska blir ordklasser och satsdelar. Det kommer vi att börja med på måndag. Nästa vecka är sista veckan med arbetsområdet bråk och procent i matematiken. Eleverna avslutar bokräknandet och eleverna ska göra en del diamantdiagnoser under veckan.

Vi har gjort lite ändringar kring svenska och engelska från och med måndag. Erika kommer att ha engelska med både 5:or  och 6:or i två grupper. 4-5 och 6:or kommer att ha svenska i två grupper med Per -Åke som ligger mot engelskalektionerna.

Det är snart dags för utvecklingssamtal och 4-5:or kommer att börja med samtal i vecka 13. 6:orna får vänta till alla nationella prov är gjorda och rättade då de är intressanta att gå igenom på samtalen. Sista NP är den 5/5 samtalen kan börja i vecka 20-21.

På torsdag kommer vi att delta i en matematiktävlingen Kängurumatte som arrangeras av NCM. Det handlar om problemlösning och finns till olika årskurser så var och en deltar på sin nivå.

 

Kommande vecka (11):
Måndag: 
Enligt schema
Tisdag:
B-språk, slöjd och idrott inomhus – Cirkelträning
Onsdag:
Läser enligt schema. No-läxa-hem. Lämna matteläxa.
Torsdag:
Engelska läxa:
Åk.4 ingen läxa
Åk.5
Åk.6wordlist Magic
Idrott inomhus – rörelse till musik, fallskärmen
Fredag: Veckans ord.

Med hopp om en trevlig helg/ Erika, Daniel och P-Å

____________________________________________________________

Hembrev vecka 9
Vi har startat upp historiearbetet. Åk. 4 och 5 eleverna börjar med medeltiden. Åk. 6 eleverna börjar med Gustav Vasa och Vasatiden. Historiearbetet kommer vi att hålla på med till och med v. 19. Vi kommer att läsa, se filmer, diskutera, svara på frågor (arbetsuppgifter), göra sin egen historiebok och en valfri del de sista 3 veckorna på historietemat. Den valfria delen kan vara film, teater eller att bygga upp historiska händelser m.m.

I läsningen av Alex Dogboy är vi inne i slutfasen. Nästa vecka blir vi klara med den boken.

 Bild från no- experiment i veckan.

Kommande vecka (10):
Måndag:
Eleverna är lediga
Tisdag:
B-språk, slöjd och idrott inomhus -gränsbrännboll.
Onsdag:
Läser enligt schema. Matematikläxa med hem.
Torsdag:
Engelska läxa:
Åk.4 text  and Wordlist W.10
Åk.5 en engelska uppgift.
Åk.6 engelska uppgift. Magic
Idrott inomhus

 

Fredag: Veckans ord förhörs.

Trevlig helg önskar

Erika, Daniel och P-Å

_____________________________________________________________Hembrev V.9

En vecka går fort och nu har vi gjort första veckan efter sportlovet. Idag fredag har eleverna lämnat in So-arbetet om minoritetsfolk i Sverige. Nästa arbete inom So blir historia. På No har eleverna odlat kristaller och så här ser de ut för tillfället.

Här är en bild från en elev. Kan ni gissa det sammansatta ordet?

Eleverna har fått ut engelskaläxor, matteläxor och veckans ord som gäller för nästa vecka. I kväll ordnar sexorna disco för skolans elever i samlingssalen.

Kommande vecka (9):
Måndag:
Läsning enligt schema.
Tisdag:
B-språk, slöjd och idrott inomhus – Fia.
Onsdag:
Matteläxan in.
Torsdag:
Engelska läxa:
Åk.4 text Breakfast time and  wordlist W. 9
Åk.5 en engelska uppgift.
Åk.6 glosor.wordlist week 9  Magic
Idrott inomhus-volleyboll.
Fredag: Veckans ord förhörs.

Trevlig helg önskar

Erika, Daniel och P-Å
________________________________________________________

Föräldramöte – se inbjudan på första sidan!

Onsdag 22 feb. kl. 18:00

Hembrev vecka 6

Vi har kommit igång med kemilådan (NTA) där eleverna gör hypoteser för att sedan testa och undersöka blandningar och lösningar av ämnen. Alla är även igång med sina faktatexter om minoritetsfolken i Sverige. I Alex Dogboy har vi kommit till en mycket spännande del. I matematiken har eleverna jobbat med en del diagnoser som handlade om bråkräkning. Det är bra för dem att upptäcka vad som de kan och vad de bör jobba mer med.

Åk.6 eleverna har gjort färdigt de NP-proven i svenska under veckan. Nu vet jag vad jag har att göra under sportlovet.

Veckan efter sportlovet (v.8) läser vi enligt schemat.

Tisdag: klassråd

Fredag: Elevråd kl.9.00.  Inlämning av arbetet med minoritetsfolk i Sverige.

Vi hoppas att ni alla får ett aktivt och trevligt sportlov.

Mvh Erika, Daniel och P-Å

vecka 5

I veckan har alla elever kommit tillbaka från sjukdomar. Däremot har influensan drabbat Daniel.

Nätverket har strulat för oss under veckan, så det blev inte som vi planerat. Aj så sårbart. Men vi har hunnit göra färdigt en del andra praktiska saker. Dessutom har vi gjort 2 läsförståelsetest.

Med åk. 6 eleverna har vi gått igenom vad NP i svenska kommer att handla om. De har fått med sig information kring provet och de har även fått göra en självskattning i ämnets alla delar. Alltså hur de själva upplever vad de är bra på och mindre bra på.

Eleverna har fått ett so-arbete som de ska jobba med. Det handlar om att göra ett arbete om minoritetsspråk och folk i Sverige. Det arbetet ska bli färdigt fredag V. 8 (det innebär inte att de ska jobba med det under sportlovet). Jag har lagt in uppgiften på hemsidan under So-aktuellt nu.

Kommande vecka (6)
Måndag: Enligt schema.
Tisdag: Np för åk.6 (inget B-språk eller slöjd), idrott – kinesiska muren.
Onsdag: Matteläxa in.
Torsdag: Np för åk. 6. Idrott – fotboll.
Engelska läxa:
Åk.4 wordlist W.6,
Åk.5wordlist
Fredag: Engelskaläxa för åk.6wordlist, ej veckans ord.

Trevlig helg/ Erika, Daniel och P-Å
_________________________________________________________

Hembrev V.4

Vi har haft en bra skolvecka. Erika och eleverna har kommit igång med bråk och procent. I so har vi startat upp arbetet med minoritetsfolk i Sverige och i no har vi börjat med kemi. Nästa vecka börjar vi med NTA-lådan, kemiförsök.NTA – lådan

På föräldramötet i onsdags pratade vi om läsårsplanen för vt. 2017. På hemsidan redovisar vi varje vecka var vi är och vad som är på gång. På hemsidan kan läsa om de olika ämnena. Klicka på ämnet och aktuellt nu om ni vill läsa mer. Första NP för Åk. 6 blir v.6 i ämnet svenska. På mötet pratade vi en hel del om de regler eleverna och vi lärare har kommit fram till för att alla ska få möjlighet till arbetsro och kunna koncentrera sig på uppgifterna. Alla ska ges möjlighet till att vara i ett lärande.

Sjukfrånvaro sköter ni fantastiskt bra via sms. Ni har mitt mobilnummer och här kommer Erikas, 070-6971885

Utvecklingssamtal planerar vi för åk. 4 och 5 närmare påsklovet. För åk. 6 blir det efter att alla NP har genomförts. Är det någon av Åk.6 eleverna som vill ha ett samtal redan nu så hör ni bara av er till den mentor som ni har

Erika Per-Åke
Joel Casper
Emil Zebastian
Linnéa Christoffer
Nils Loke
Tuva Jonathan
Tindra Hanna
Alve Petrus
Eric Henning
Theo Cornelia
Malte Lissie
Arvid Anton

Kommande vecka (5):

Måndag: Enligt schema.
Tisdag: B-språk, slöjd, idrott – smockboll.
Onsdag: Enligt schema. Matteläxan får de hem denna dag.
Torsdag: Idrott – handboll.
Engelskaläxa – Åk.4. Chapter 15,ljudfil  – Wordlist W.5,
Åk. 5. Glosor finns på Learnenglishkids, Isac Newton.
Åk. 6. Glosförhör, Wordlist W.5
Fredag: Veckans ord

Trevlig helg önskar Erika, Daniel och P-Å

 

 

 

Hembrev V.3

Vi hade 2 aktiva vinterdagar på isen men tyvärr blev den blev kortvarig. Jonny hade fått upp en bra isbana och nu är den helt borta. Vi hoppas på kallare väder så att vi kan åka skridskor fler tillfällen under vintern.

Eleverna har redovisat sina so-arbeten och de har lämnat in no-arbeten. Dessutom har vi avslutat arbetsmomentet statistik under veckan. Nästa arbetsområde i matematiken blir bråk och procent. Upplägget kan ni läsa mer om under fliken matematik – aktuellt nu. På so ska vi fortsätta med nationella minoritetsfolk i Sverige och på no ska vi gå vidare med NTA-lådan: Kemi.

Kommande vecka (4):

Måndag: Enligt schema.
Tisdag: B-språk, slöjd, idrott – cirkel.
Onsdag: Matematikläxan in. Föräldramöte 18.00.
Torsdag: Idrott – bomben.
Engelskaläxa – Åk.4. Wordlist,W.4 – 
Ljudfil – Charlies restaurant

Åk.5. Glosförhör – egna ord.
Åk. 6. Glosförhör, wordlist
Fredag: Läxa:Veckans ord.

Föräldramöte onsdagen den 25/1-17, kl. 18.00 – 19.00

Vi kommer ta upp läsårsplanen, reglerna som vi har pratat om på skolan, lite om oss lärare och det ämnesansvar vi har, vilka elever vi är mentorer för, NP-proven, läxor, schemat och de frågor eller funderingar som ni har med er. Varmt välkomna till 4-6:ans klassrum!

Trevlig helg önskar Erica, Daniel och P-Å

 

Hembrev V.2

Då har vi kommit igång med vårterminen 2017. Trots att det var en kortvecka har vi kommit igång med matte, engelska, svenska, bild, och lite praktiska bitar.

Vi pedagoger har också gått igenom hur vi vill ha det i klassrummen, korridoren och matsalen. Erika och Daniel är ju nya på skolan och jag(P-Å) har en annan roll jämfört med förra terminen. Därför har vi börjat prata om de regler vi har på skolan och vi ska definiera dem så att det blir tydligt för eleverna vad som gäller. Målet vi har är att det ska bli bästa möjliga lärmiljö för alla.

Läxor som vi startar upp med.
Matematik blir det till onsdagar (start v.4), engelska till torsdagar (start v.4) och svenska till fredagar start (v.3).
Vi har planerat in ett föräldramöte onsdagen den 25/1-17, kl. 18.00 -19.00
i 4-6:ans klassrum. Då har ni möjlighet att fråga om läxor och annat som ni undrar över. Program för kvällen får ni i nästa hembrev.

Nytt för året är ju slöjden som ni kan läsa om på första sidan(hem) och här nedan.

Kommande vecka (V.3):
Måndag:Vanlig skoldag.
Tisdag: Slöjd, B-språk, ev. skridskor på idrotten i helklass.
Onsdag: Enligt schema.
Torsdag: Idrott i halvklass, skridskor.
Fredag: Enligt schema, läxa – veckans ord.

   Vi hoppas på kyla så att vi kan åka skridsko.

Erika, Daniel och P-Å

 

 

———————————————————————————————————-

God fortsättning på det nya året!

Vi hoppas att ni haft en trevlig jul (jullov)och är laddade för en ny termin.

Lite information inför skolstarten vt. 2017
Vi lärare börjar måndagen den 9/1-17 och eleverna tisdagen den 10/1-17, vanlig tid och läser enligt schemat.

En del ändringar har gjorts på schemat och det kan ni se under fliken schema. Ramtiderna är de samma. Eleverna får ut nya schemat på tisdag när de kommer.

Kommande vecka (V.2):
Tisdag: Slöjd, B-språk, “pulsen” på idrotten i helklass.
Onsdag: Schema.
Torsdag: Idrott i halvklass, redskapsbana.
Fredag: Schema

OBS! Nya grupper i slöjden:
Åk. 3-4 börjar med syslöjd på Guldkroksskolan med Susanne.
Åk. 5 eleverna har träslöjd på Hammarnskolan med Christian.
Åk. 6 eleverna har träslöjd med Conny på Guldkroksskolan.

Vi kommer att börja skoldagarna med att läsa. Tillsammans ska vi börja med Alex Dogboy,               

Erica, Daniel och Per-Åke

___________________________________________________

Tack för en fin skolavslutning och ha ett riktigt härligt jullov!

God Jul & Gott Nytt År!

________________________________________________________

Hembrev v 51:

Kommande vecka:

Måndag: Vanlig skoldag.
Tisdag: B-språk, slöjd. Städning. Filmmys.
18.00 avslutning i Södra Fågelås kyrka.

____________________________________________________________

Idag, onsdag 14/12, avslutade 6:orna sin hemkunskapstermin med en treätters middag.

De bjöd Inga-Lill och Gun-Britt på följande meny:

Förrätt: Toast med räksallad.
Huvudrätt: Långstekt fransyska, klyftpotatis, sås och sockerärtor.
Dessert: Chokladpannacotta med hallon och mango.

Gissa om det var uppskattat av middagsgästerna?!

Länk till elevernas hemkunskapsuppgift.

________________________________________________

Stämningsfullt luciafirande i Södra Fågelås kyrka!

image

Hembrev v 49-51

Ännu en vecka med skoljobb, sång- och luciaträning och nationella prov bland 6:orna är slut. Slutet på terminen närmar sig med stormsteg.

Kommande vecka:
Måndag: Skoldag. Luciaträning i samlingssalen, F-6.
Tisdag: Lucia 9.00 Fågelås kyrka. Sexornas lärardag när vi är tillbaka. Idrott.
Det är bra om barnen har sina luciatågskläder på sig när de kommer till skolan på morgonen. Vi åker skolbussen till kyrkan ombytta. Tärnorna får glitter i kyrkan.
Onsdag: Avslutningsmiddag hk åk 6. Besök av Erika Schultz, blivande Ma/No-lärare.
Torsdag: Idrott i halvklass, mattövningar och på lianen.
Fredag: Sångövning med kantorn inför skolavslutningen.

Vecka 51:
Måndag:
Tisdag: Skoldag. Städjobb. Filmmys. Skolavslutning 18.00.

Per-Åke, Ida och Lennart

___________________________________________________

Stort TACK…

image

…till alla barn och föräldrar för den fina och goda julkorgen!

Personalen i skolan och på Fågelbo

________________________________________________________

Hembrev v 48-49


Rektorn informerade i veckan om att jag, Lennart, ska fortsätta till ett nytt jobb och det skapade en del oro och besvikelse. Det var ett svårt beslut att ta, jag tycker mycket om mitt jobb, alla eleverna och klassen.

Under åren här på skolan har vi hunnit med en hel del. Vi har haft fyra olika rektorer: Karin, Veronica, Josefine och Susanne. Rektorerna rör på sig och så också hos oss.
Eleverna har vuxit, mognat och utvecklats. Vi har haft, och har, mycket pågående lärande. Vi fick möjlighet att göra ett pilotprojekt kring datorer som innebar mycket jobb men helt nya möjligheter, ett projekt som betytt en del även för de andra skolorna i Hjo. Vi har gjort mycket kul lärande också: Några minns kanske vår  Ice Bucket Challenge3:e platsen i Batterijakten, någon av tidningsartiklarna om vår digitalisering eller inslaget i Lilla Aktuellt kring Läsutmaningen, saker som även uppmärksammat vår lilla skola. Eller de häftiga isskulpturerna, skolgårdsmålningarna, brobyggena eller allt gott 6:orna bjudit på från hemkunskapen. Jag har lärt mig väldigt mycket och är tacksam för alla härliga ungar jag fått och får jobba med fram till jul.

Veckan som gått:
Svenska: Eleverna har fått retorikuppgiften “Manicken”.
M
atematik: Statistik.
Engelska: 4:orna- repetition inför dp, 5:orna- “We are English” och “My room,” 6:orna- Muntligt Np.
So- Geografijobb.
No- Friktion.
Bild- Tvåpunktsperspektiv.
Idrott- Boll- och racketsport.
Hemkunskap: 6:orna serverade brunch tillsammans med Gun-Britt. De bjöd på egentillverkad musli och köttbullar och omelettmuffins. 6:orna gjorde köttbullar på 1 kg köttfärs var och 80 omelettmuffins på 80 minuter- En fantastisk prestation.

image image image

Vi startar dagarna med Selmas saga, adventskalendern från svt, fram till jul.

Veckan som kommer:
ndag: 6:orna fortsätter med muntliga Np i matematik. (exempel)
Tisdag:
 Slöjd, B-språk, Klassråd. Fluff-boll på idrott i helklass.
Onsdag: Schema.
Torsdag: Luciaträning. Redskapsgymnastik på idrott i halvklass.
Fredag: Luciaträning. Elevråd.

Kommande händelser:
Luciafirande tisdag 13/12 kl 9.00 i Södra Fågelås kyrka. Elever från F-6 är med. Julavslutning tisdag 20/12 kl 18.00 i Södra Fågelås kyrka.

Ida, Per-Åke, Lennart

___________________________________________________

Viktig information till föräldrar och elever på Fågelås skola.

En termin går snabbt och vi är nu framme i slutskedet av höstterminen 2016. Ett nytt år och en vårtermin ligger framför oss och som rektor är jag mitt uppe i att försöka få ihop en så bra organisation som möjligt. Många lärare rör på sig just nu och så också hos oss.

Som vi meddelat tidigare har vi haft en rekryteringsprocess kring den tjänst Ida Karlberg har vikarierat på. Den processen är nu avslutad och vi kan fr.o.m. 9/1 hälsa Erika Schulz välkommen som lärare till 4-6. Erika är behörig i ämnena ma, no och engelska och har de senaste åren arbetat som lärare på Fröjereds skola i Tidaholms kommun.En liten skola som precis som Fågelås arbetar med åldersintegrerad undervisning.

I dagarna är jag också tvungen att påbörja en ny rekryteringsprocess då Lennart kommer att sluta hos oss till jul. 

 På 4-6 kommer Per-Åke Lundström, Erika Schulz och någon som vi ännu inte vet vem att arbeta. Det är i dagsläget också osäkert om Ida finns kvar på Fågelås skola till våren eller inte. Då Ida  ännu inte är helt färdig med sin lärarexamen kan jag inte erbjuda henne tills vidaretjänst utan måste först annonsera efter behörig lärare.

Jag förstår om detta bidrar med oro för både er elever och föräldrar och jag hoppas kunna lösa det så bra som möjligt. Så fort jag har information om hur vi tillsätter tjänsten efter Lennart så meddelar jag detta.

 På F-3 fortsätter organisationen som under höstterminen. Viss schemaförändring kan dock bli aktuell för 2-3, något vi fååterkomma till senare.

 

Hör av er om ni har frågor!

Med vänlig hälsning, 

Susanne Rydberg
Rektor

 

Hembrev v 47-48

Vintersjukan är här och vi har haft sjuka elever och personal under veckan. Hoppas sjukan snart går över utan att smitta fler och att alla snart är friska igen. Vi hoppas kunna fortsätta med de nationella proven och att vi får lärarvikarier om det fortsätter.

De två närmaste veckorna behöver klassen träna intensivt inför lucia. I år kommer klass F-3 att vara med i luciatåget. I 4-6 är eleverna klädda till lucia, tärnor och stjärngossar men bland de små kommer eleverna även att vara tomtar och annat.

I ämnena:
Svenska: Retorik, att tala, samtala och lyssna.  (länk till exempel på 6:ornas Np)
Matematik: Statistik och sannolikhet.
No: Friktion och krafter.
So: Geografi:  4:orna- Sverige,   5:orna- Norden,   6:orna- Europa.
Bild: Perspektiv.
Idrott: Bollekar och racketsport.

Kommande vecka:

Måndag: 6:orna fortsätter med muntliga nationella prov.
Tisdag: Studiedag, eleverna är lediga.
Onsdag: 6:orna och Gun-Britt bjuder på brunch.
Torsdag: Idrott: Rundpingis och badminton.
Fredag: Engelskaförhör:
4:orna: Diagnostiskt prov.
5:orna: “We are English” Ljudfil      Glossary list.
6:orna:

Åk 5: image

 

Kommande händelser:
Luciafirande tisdag 13/12 kl 9.00 i Södra Fågelås kyrka. Elever från F-6 är med. Julavslutning tisdag 20/12 kl 18.00 i Södra Fågelås kyrka.

Per-Åke, Ida och Lennart
________________________________________________________

Hembrev v 46-47

Nu har vi jobbat klart med flera olika arbetsområden och fortsätter vidare:
Matematik: Avsnittet med multiplikation byts till statistik.
Svenska: Från skrivande i robinsonader till tal och samtal med rubriken Retorik, talekonst.
No: Från NTA-lådan med konstruktion till fysik och friktion.
So: Vi går vidare från naturgeografi till kartgeografi om Sverige, Norden och Europa.
Bild: Där fortsätter vi med perspektiv och djup i bilder.
Idrott: Bollekar i helklass, racketsport i halvklass.

Kommande vecka:
Luciaträningen startar, sångövningar med Annika.
Utvecklingssamtal och hälsosamtal åk 5 fortsätter.

Måndag: åk 6 startar med muntliga nationella prov i svenska.
Tisdag: B-språk åk 6, slöjd, idrott- Skattkistan, en bollek.
Onsdag:
Torsdag: Idrott- Racketsport.
Fredag: Engelskaförhör:
åk 4: Henry – the father, ljudfil,     Glossary list W.47
åk 5: “Beautiful Ireland” Ljudfil.    Glossary list.
åk 6: Valfri film på English-attack, photo vocab (colors eller christmas) och öva på verbböjningar längst ner på sidan.

åk 4:  image åk.5: image

 

Utvecklingsamtal:
Länk till Lennarts samtalstider.
Länk till Idas samtalstider.

Kommande händelser:

Luciafirande tisdag 13/12 kl 9.00 i Södra Fågelås kyrka. Elever från F-6 är med.

Julavslutning tisdag 20/12 kl 18.00 i Södra Fågelås kyrka.

Studiedag tisdag 29/11. Eleverna är lediga, lärarna är på föreläsning.

Ida, Per-Åke och Lennart

____________________________________________________________

Hembrev v 45-46

Veckan som gått:
Det har varit mycket pulkaåkning och bus i snön under rasterna.
I klassrummet har vi jobbat vidare- Klassen har kommit igång bra efter sin vecka med höstlov.

Kommande vecka:
Skolmaten i Sverige firar 70 år och Gun-Britt har förberett en tema-matsedel med typisk mat från de olika decennierna.
Måndag:
Engelskaglosor åk 6.
Tisdag: Slöjd, B-språk, förhör på So-området naturgeografi, idrott i helklass, cirkelträning.
Onsdag:
Torsdag: Skolsyster fortsätter hälsosamtal med åk 5.  Idrott i halvklass, racketsport.
Fredag: Engelskaförhör:
åk 4: On the beach , ljudfil. Glossary list  46
åk 5: “The case of the empty safe” Ljudfil.  Glossary list.

åk 5: image
åk 6: http://www.english-attack.com Paul Blart Mall cop 2 (

Kommande händelser:

Luciafirande tisdag 13/12 kl 9.00 i Södra-Fågelås kyrka. Elever från F-6 är med.

Julavslutning tisdag 20/12 kl 18.00 i Södra-Fågelås  kyrka.

Utvecklingssamtalen startar nu, i vecka 46. Tider bokas i länkarna nedan, skriv namn, bocka i önskad tid, klicka på sparaknappen nere i höger hörn:

Länk till Lennarts samtalstider.
Länk till Idas ssamtalstider.

mentorselever

________________________________________________

glosor åk.6 vecka 45engelska45

 

Hembrev v 43, 44 (höstlov) och 45

Veckan som gått:
Sv: Robinsonaderna blir klara. Minst två klasskompisar ska läsa och ge respons på både språk och innehåll i texterna. Läs gärna ditt barns robinsonad, de har tillgång till dem på internet. Några behöver jobba lite extra för att bli klara.
Ma: Vi jobbar med multiplikationstabellerna och uppställningar.
Eng:
4:orna har läst och arbetat med tal mellan 10 – 20.
5:orna har läst och spelat upp en variant av sagan om Rödluvan.
6:orna har redovisat sina arbeten om Halloween för 4-5-6.
So: Vi jobbar med naturgeografi, de krafter som formar jordytan. Efter lovet kommer vi fortsätta med berg och bergarter, sedan blir det förhör (utkast) på det vi jobbat med. Titta gärna på hur vi jobbat, vilka kunskapskraven är och hur ett förhör kan se ut!
Bd: Nu har vi börjat med perspektiv för att skapa djup i bilder. Vi startar med att träna på enpunktsperspektiv, går vidare med tvåpunkts och avslutar med en välarbetad perspektivbild.
Id: Inomhusidrott och simning.
Hk: 6:orna gjorde Tzatziki, receptet och bjöd alla på till Gun-Britts pulled pork på onsdagens lunch. På fredagen redovisade de uppgiften om näringslära för klassen.

5:orna har fått med sig en lapp från skolsyster Ann. Lappen ska med fyllas i och lämnas tillbaka inför hälsosamtalen med 5:orna:

image    →   image

Vecka 44: Höstlov

hostlovskul hoststat hoststat1

Vecka 45:
Måndag: Skolsyster Ann startar hälsosamtal med 5:orna. OBS: Lappen!
Tisdag: Slöjd, B-språk åk 6, idrott.
Onsdag: Elevråd.
Torsdag: Idrott.
Fredag: Enligt schema. Engelskaförhör:
åk 4: Läsläxa: You´re hopeless,   Glossary list to W.45
åk 5: Läsläxa: “You´re in trouble”-Ljudfil.   Gloslista.

åk 4:imageåk 5: image 

Utvecklingssamtal:

mentorselever
Vi startar utvecklingssamtalen och har samtal under v 46-47.
Ni bokar samtalstid med ert barns mentor. Per-Åke ringer och bokar tider med dem han har samtal med.
Lennarts och Idas tider finns i länkarna nedan. Fyll i namn och bocka i den önskade tiden, klicka på spara-knappen i nedre högra hörnet.

Länk till Lennarts tider för utvecklingssamtal.

Länk till tider för utvecklingssamtal med Ida

Vi har även fått ett förslag från några i åk 6 om att sälja knäck, ischoklad och kola på Almnäs julmarknad för att få in pengar till klassresan. Prata gärna med era barn om detta och fundera på om det är en bra idé för 6:orna och deras föräldrar att jobba vidare med.

Per-Åke, Ida och Lennart

_____________________________________________

Hembrev v 42-43

Veckan som gått:

I början av veckan var det mycket prat om “killer clowns” i klassen. Vi pratade om fenomenet tillsammans och hur snabbt saker sprids idag: Samtalsunderlag “clowner.”

Svenska: Många börjar bli klara med sina robinsonader. De ska skrivas ut, läsas av två kompisar som ger respons och sedan får ni läsa dem hemma.
Matematik: Klassen fortsätter med multiplikation
Engelska:
4:orna jobbar med sällskapsdjur och redovisar för varandra.
5:orna har lyssnat, läst och översatt en bok på Oxford Owl, “Treasure hunt.” 
6:orna jobbar med redovisningar om Halloween.
So: Start av nytt arbetsområde, Naturgeografi. Handlar om jorden och de naturkrafter som förändrar jordytan. Titta gärna på vad och hur vi jobbar.
No: NTA, om rörelse och konstruktion.
Idrott: Inomhus, bollekar och bollspel.
Bild: Vattenfärg och penselteknik.
Hemkunskap: 6:orna gjorde omelett och bjöd alla på, förbereder redovisningar i näringslära.

image


Kommande vecka:
Måndag: Enligt schema. FN-dag.
Tisdag: B-språk åk 6, slöjd. Idrott inomhus, jägarboll.
Onsdag: Enligt schema.
Torsdag: Hälsosamtal åk 5, skolsyster Ann. Idrott inomhus, softpolo. OBS! Engelskaläxa:
4:an: Text: Number twelve. Glossary list.w.43
5:an: Text: Little Red Biking Hood. Glossary list “Little Red Biking Hood.”
6:an: Redovisningar om Halloween.
Fredag: Simträning i Tidaholmsbadet. Skolbussen fortsätter direkt från skolan. Simhallen bokad 9-11. Lunch på skolan som vanligt. Badkläder, handduk, ev simglasögon.

Åk 4: image  Åk 5: image

Per-Åke, Ida och Lennart

_________________________________________________

 

imageimageimageimageimageimage
Hembrev v 41-42

Veckan som gått:
Svenska: Vi har börjat sista kapitlet i robinsonaderna, med räddning och hemkomst.
Engelska:
4:orna jobbar med färger.
5:orna läser en bok på Oxford Owl, där de både kan läsa och lyssna. Vi använder klassinlogg: gate456.se och har Engelska som lösenord.
6:orna jobbar med Halloween och presentationer.
Matematik: Klassen räknar multiplikation och division.
No: NTA-materialet handlar om rörelse och konstruktion. Eleverna bygger bilar och gör experiment med dem. De läser, gör ritningar och jobbar med vetenskaplig metod.
So: Vi avslutar området med lagar, regler, normer, demokrati och politik med förhör. Eleverna och många föräldrar har kollat förhöret innan och vet vad de ska kunna. Vill du se elevsvar och olika kunskapskvalité i svaren kan du kolla här, något vi kommer göra i skolan för att utveckla.
Bild: Vi jobbar i vattenfärg med olika tekniker. Kolla gärna uppgifterna och några av elevbilderna. Nu är snart allas träd klara.
Idrott: Idrotten är inomhus, på tisdagar i helklass, på torsdagar i halvklass.
Hemkunskap: 6:orna jobbar med näringslära och gjorde smoothies som bjöds till de andra i skolan och Fågelbobarnen på förmiddagsrasten.

Veckan som kommer:
Måndag: Enligt schema.
Tisdag: B-språk åk 6. Slöjd. Idrott inomhus- Spökboll.
Onsdag: Enligt schema.
Torsdag: HPV-vaccination, frivillig. Idrott inomhus- Kinesisk fotboll.
Fredag: Enligt schema. Engelskaläxa:
4:orna- Text: Tell me about your petglossary list to w. 42
5:orna-  “Treasure hunt,” glossary list
6:orna. Glosläxa till v 43. Halloween

Höstlovet närmar sig. Här är lite information från Fritidsgården Stationen i Hjo:
Höstlov med Stationen
Utsidan Hjo höstlov
Inuti Hjo höstlov

Per-Åke, Ida och Lennart

_______________________________________________________

Hembrev v 40-41

Veckan som gått har varit en intensiv vecka, där vi upplever att många elever varit trötta.

I matten har vi startat upp med multiplikation och division.
I svenskan är vi inne på kapitel 4 i robinsonaderna.
I engelskan har 4:orna jobbat med repetition inför ett diagnostiskt prov, 5:orna har förberett redovisningar på engelska och 6:orna har jobbat med E.T.
På So:n jobbar vi med demokratifrågor och i No med konstruktion och rörelse.
6:ornas bakperiod avslutades med läxförhör på hemkunskapen, nu jobbar vi med näringslära.
På idrotten har klassen spelat flaggrugby och basket och på bilden har vi fortsatt med vattenfärg.

Kommande vecka:

Måndag: Enligt schema.
Tisdag: Enligt schema. Idrott utomhus om vädret tillåter, Kinball.
Onsdag: Enligt schema.
Torsdag: Enligt schema. Idrott utomhus om vädret tillåter, bandy.
Fredag: Enligt schema. Engelskaförhör:
4:an: Glossary list W.41, text: What colour is it?
5:an: Glossary list w.41, glosor från Pokémon-redovisningarna.
6:an:

_______________________________________________

Hembrev v 39-40

image  image

GateOS blev en härlig friidrottstävling!
Vi tävlade i lag där allas individuella prestationer spelade stor roll. Alla gjorde lysande insatser- Inte minst laget “Chimpanserna” som fått en ny gruppledare från “Rosa Pantrarna.” Bra kämpat av alla!

image

På gång i våra skolämnen:
Svenska- Kapitel 3 i Robinsonaden ska vara klart. Start med kapitel 4 på måndag.
Matematik: Addition och subtraktion.
So:  Vem bestämmer? Om demokrati, styrelseskick och grundlagar. Studieteknik, olika sätt att lära sig fakta och att resonera.
No: NTA i skolan- Rörelse och konstruktion.
Bild: Vattenfärg och teknik.
Hemkunskap: Avslut av bakdelen- Fröknäcke

Kommande vecka:
Måndag: Enligt schema
Tisdag: B-språk åk 6, slöjd, idrott (utomhus om vädret tillåter, tänk på varma kläder.
Onsdag: Enligt schema. Bakläxa för åk 6 i hemkunskap. Vår skolsköterska informerar flickor åk 5 om HPV-vaccination.
Torsdag: Enligt schema, idrott utomhus om vädret tillåter, varma kläder.
Fredag: Enligt schema. Bussutrymning och brandövning på morgonen. Engelska:
4:an-Diagnostiskt prov.
5:an- Alla klara att redovisa sin Pokemon.
6:an-

______________________________________________________

Kort sammanfattning av föräldramötet 28/9:

Läget i klassen:
Gruppen är trevlig, jobbar ofta bra. Lite för mycket stök och prat i klassrummet under arbete, vi jobbar för att få lugnare.

-Hur vi jobbar- Vem gör vad?
Lennart: Svenska, so, bild, engelska åk 5, hemkunskap åk 6.
Ida: Matematik, no, teknik, engelska åk 6.
Per-Åke: Idrott, engelska åk 4, specialundervisning.
-Treårsplanen:
Vi har en plan för varje år för att fördela arbetsområden och hinna med allt. Vi jobbar ihop med 1-3 för att revidera planen.
Hemsidan- Mer än information?:

Vi jobbar för att du som förälder ska kunna vara delaktig i jobb och det vi gör. Klicka gärna runt och utforska på hemsidan.
-Mentorselever:
Se dagordningen.
-Utvecklingssamtal:
Vi räknar med att starta efter v 44. Tider läggs ut via hembrev.
-Skolbussen:
Alla har bestämda platser. Prata gärna hemma om bussreglerna, se dagordningen.
-Skolidrott och ombyte:
Per-Åke vill ha lapp från de som inte ska duscha efter idrotten.
-Vad säger läroplanen?: Film
-Övriga frågor
-Skolinspektionen och enkät:
Skolinspektionen kommer till Hjo vt -17, kanske till Fågelås. Föräldrar fyllde i enkät på mötet.
-Mötet avslutas (Möte föräldrar åk 6)

 

Länk till dagordningen för föräldramötet, 28/9 2016

 

image Hembrev v 38-39

Vi har haft en bra vecka här i skolan. Vi är igång i alla ämnen och vår fixardag fungerade fantastiskt bra. Eleverna i klassen hade tänkt ut vad som behövde göras, allt utom att rensa grusgången utanför samlingssalen som var samhällsföreningens idé. Eleverna jobbade med energi och engagemang! På torsdagen gjorde 6:orna ost- och skinkpaj och bjöd skolan på i matsalen som hemkunskapsuppgift.

I ämnena:
Svenska: Robinsonad, ett skrivarbete.
Matematik: Addition och subtraktion
Engelska:
4:an- Familjen och jag. Presentation i en voki.
 5:an: Förbereda och göra en presentation av en Pokémon på engelska.
6:an: Text om E.T
So: Demokrati i Sverige och kommunen, studietekniker.
No: Kropp och knopp när man växer.
Idrott: Friidrott och utomhuslekar.
Bild: Vattenfärg och penselteknik.

Kommande vecka:
Måndag: Skoldag som på schema.
Tisdag: B-språk åk 6. Slöjd. Idrott utomhus. (Tyskaläxan från Katarina E till 6:or)
O
nsdag: Schema. Föräldramöte 18.00-19.30. 6:ornas föräldrar samlas efter mötet för prat.
Utkast till dagordning föräldramöte 28/9
Torsdag: Studiedag, alla elever lediga.
Fredag: Gate-OS, vår friidrottsdag. Alla kommer ombytta, har med vattenflaska och får ta med egen fika om ni vill. Alla elever slutar 13 och åker tidig skolbuss hem.
Ingen engelskaläxa eller förhör.

Per-Åke, Ida och Lennart

___________________________________________

Hembrev v 37-38

image image

Skoljoggen ons 14/9 fungerade toppen! Vi startade vid trappan där tre tjejer i sexan ledde uppvärmning för hela skolan, fortsatte i spåret där P-Å utmanat eleverna att klara 10 varv. Vid varvningen bjöd sexorna på bröd de bakat, saft och vatten.
Tillsammans sprang skolan 551 varv. Det blir 33o km, drygt ett varv runt Vättern sammanlagt. Bra jobbat, alla!

Skoljobben är i full gång:
Sv: Vi skriver Robinsonader.
Ma: Addition, subtraktion och problemlösning.
Eng: Text och glosor i årskursgrupperna.
So: Klassrumsdemokrati.
No: Kropp och knopp när man växer.
Bild: Vattenfärg och penselteknik.

Kommande vecka:
Måndag: Schema.
Tisdag: Schema, B-språk, slöjd, idrott utomhus.
Onsdag: Skolfixardag. Vi jobbar på skolgården. Oömma kläder! 
Torsdag: Hk för 6:an, Schema, idrott utomhus.
Fredag: Schema. Förhör engelskaläxa:
4:an- Glossary: My family Texten “My family.”
5:an- Glossary: The code. Texten “The code.”
6:an- glosor v.38. Texten E.T.- The extra-terrestrial

Slöjdbussen på tisdagar: 
Eleverna kommer att ha en kort samling i klassrummet innan avfärd till slöjden.
Elever som tar sig till slöjden själva börjar på Guldkroksskolan 9.10.
Föräldrar meddelar avvikelser från det normala till P-Å, Ida eller Lennart.

4: image 5: image

På gång:
Föräldramöte onsdag 28/9 i matsalen, Fågelås skola kl 18.00-19.30.
(Vi tar gärna mot tips om vad ni vill veta mera om under mötet! Messa eller mejla tips till Lennart på 070-6902966 eller lennart@gate456.se)

Gate-OS: Tävling i friidrott fredag 30/9. Alla slutar 13.00, en timma tidigare.

Per-Åke, Ida och Lennart

____________________________________________________

Hembrev V.36 och 37

image (100 färger, bilduppgift)

I veckan som gått har eleverna skrivit på sin Robinsonad och pratat om lagar, regler och normer. Idag hade de en rättegång. Engelskan förhördes idag för alla klasserna, Ida började med Nomp på matten. På idrotten håller vi på med friidrottsträning förutom igår då vi hade  “Catch the flag”. Sexorna gjorde bröd på hemkunskapen och på no:n arbetar eleverna med träd.

Länk till artikeln en elev skrev om klassens rättegång.

Kommande vecka:

Måndag: Enligt schema.
Tisdag: B-språk, slöjd. Utomhusidrott.
Onsdag: Skoljoggen. Eleverna kommer ombytta. Uppvärmning vid trappan 8.45.
Löpning mellan 9.00-10.00. Vi har vätskekontroll och 6:orna bjuder på hembakt bröd, smörgåsar. Efter 10.00 dusch, F-3 först, sedan 4-6. Lunch vid vanlig tid. Hemresa med vanliga skolbussen. Skoljoggen samlar in springslant såhär!
Torsdag: Enligt schema, idrott ute.
Fredag: Elevråd, skoldag enligt schema. Glosförhör engelska.

På gång:
Föräldramöte onsdag 28/9 i matsalen, Fågelås skola kl 18.00-19.30.
(Vi tar gärna mot tips om vad ni vill veta mera om under mötet! Messa eller mejla tips till Lennart på 070-6902966 eller lennart@gate456.se)

Gate-OS: Tävling i friidrott fredag 30/9. Alla slutar 13.00, en timma tidigare.

Engelskaläxa V.37
4:an: Läsläxa och”Yes I can” – Glossary
5:an:Läsläxa och  “The secret message” Glossary

image image
6
:an

imageimage

_________________________________________________

Hembrev V.35 och 36
image image image image

Idag fredag har vi simtränat i Guldkroksbadet, blivit bjudna på saft och kanelbullar (recept) som åk 6 eleverna bakade på hemkunskapen i torsdags.
Tack än en gång till 6:orna från alla på skolan.

När vi var i skogen i onsdags plockade vi lingon, blåbär och svamp. Vi hade en härlig dag. Gun-Britt kom upp med pastasallad som vanligt.

Eleverna plockade 8,25 l blåbär( 10312,5 st. blåbär), 1,25 l lingon(3885 st. lingon) och en korg med kantareller. Åk. 4-6 eleverna rensade lingonen, blåbären och svampen på eftermiddagen. Sedan frös Gun-Britt in bären och det blir säkert någon överraskning längre fram. Redan på torsdagen bjöd Gun-Britt på kantarellstuvning.

I veckan har vi kommit igång med engelskan också. Engelskaläxan blir till fredagar och längst ner i hembrevet finns information, glosor och de stycken som eleverna i 4-5 har.

På idrotten har vi haft friidrott. Eleverna har sprungit 60 m, 400 m, kast med liten boll, hoppat längd och höjdhopp. Nästa vecka ska vi fortsätta med friidrotten. Åk. 5 och 6:orna ska stöta kula och träna på de grenarna vi har gått igenom.

På svenskan ska eleverna skriva en Robinsonad och i So:n pratar vi om lagar, regler och normer.

Vi upplever att klassen är koncentrerad och arbetsvillig. Detta hoppas vi ska hålla dag ut och dag in hela terminen ut!

Kommande vecka:
Måndag: Vanlig schemadag. 4-5: Läs- och glosläxa i engelska.
Tisdag: B-språk, slöjd. Idrott utomhus.
Onsdag: Vanlig schemadag.
Torsdag: Idrott utomhus.
Fredag: Vanlig schemadag. 6:orna får flourlack på skolan.

Engelska läxa V.36

Engelska:
Starta med att läsa texten, högt. Träna sedan glosorna.
4:an: Glos- och läsläxa tills fredag 9/9. Good-morning-god-morgon och läsläxa.
5:an: Glos- och läsläxa tills måndag 5/9. Glosor och läsläxa, orden är lättare att lära i ett sammanhang.

image image

 

Per-Åke, Ida och Lennart

________________________________________________

Hembrev V.34 och 35

imageDSCN6012image

Första skolveckan har gått i en rasande fart tycker vi lärare. Vi har kommit igång med en del skolämnen som hemkunskap för åk.6, matematik, no, svenska, slöjd, idrott och B-språk för åk. 6 eleverna.

I torsdags var fotografen här. Eleverna har fått med sig en lapp hem. På den lappen finns koderna som ni behöver för att logga in, titta på bilderna, hur ni beställer kort och skolkatalogen om ni vill. Eleverna kommer att få en karta med småbilder när det är klart.

Idag (fredag) var hela skolan och badade på Guldkroksbadet i Hjo. Utöver bad bjöd sexorna på saft och muffins som de bakade i onsdags.

image

Kommande vecka – V.35

Måndag: Vanlig skoldag enligt schema.
Tisdag:   B-språk och slöjd på morgonen. På idrotten har friidrott.
Onsdag: På onsdag åker hela skolan till skogen(Binneberg) för att plocka lingon och
svamp. Då behöver eleverna oömma kläder, bra skor eller stövlar. I ryggsäcken
har de packat ner regnkläder, en vattenflaska och egen fika. En burk behöver de
att plocka alla de bär och svampar vi hittar. Gun-Britt serverar lunchen ute i
skogen vid elvatiden. Hon har med sig bestick och tallrikar. En juice får de till
maten. När vi ätit och plockat iordning börjar vandringen hem till skolan.
Klockan 13.00 räknar vi med att vara på skolan igen. Därefter börjar den stora
rensningen och infrysningen av bären. Vi slutar vanlig tid.
Torsdag:Läser enligt schemat. Idrott utomhus (friidrott)
Fredag:  Hela skolan åker till Guldkroksbadet igen, 8.30 – 10.30.

Vi kommer att hålla hemsidan aktuell med planeringar, arbeten  och information så eleverna och ni som föräldrar vet och kan följa vad vi håller på med i skolan.

Med hopp om en trevlig helg/ Ida, Per-Åke och Lennart.

______________________________________________

Dagens lapp hem, 24/8:

image
0816_skola1

Välkommen till 4-5-6:an!

Nu startar vi upp med skolan igen.  Schemat ser ut såhär, just nu:

Schema1608182
Starttid är 8.30 som vanligt. På tisdagarna kommer sexorna att åka in till B-språket med skolbussen för högstadieeleverna, 4-5 åker vanliga bussen till skolan och börjar 8.30 i klassrummet. 8.50 går 4-5:ornas slöjdbuss in till Hjo. På fredagarna kommer skolbussen att köra hem 14.05, då alla fått en timma mera matematik på schemat.

Vecka 34:
Måndag: Samling vid skoltrappan 8.30. Tipspromenad ute. Samling i klassrummet. Grillbuffé ute. Buss hem 12.00.
Tisdag: B-språk för åk 6, busskort och linjebussen, samling i Frallan. Slöjd. Idrott utomhus.
Onsdag: Hemkunskap åk 6.
Torsdag: Skolfoto torsdag 25/8. Idrott utomhus i halvklass.
Fredag: Bad 8.30- 10.30 på Guldkroksbadet.

B-språk för 6:orna:
Alla har fått sitt förstahandsval. Busskort delar vi ut på måndag. Samling i elevkafét Frallan på Guldkroksskolan där språklärarna tar med till rätt sal. Efter språkvalet går 6:orna till slöjden.

Slöjd:
3-4:orna har träslöjd med Christian. 5-6 har syslöjd med Susanne.

Fyll i de hemskickade formulären med anhöriguppgifter och samtyckande och skicka tillbaka under veckan så vi har färska uppgifter.
image image

Kommande, v 35:
Onsdag 31/8: Vi åker till Binnebergsskogen och plockar bär och svamp.
Fredag 2/9: Bad på Guldkroksbadet 8.30-10.30.

Nu drar vi igång ett nytt läsår med mycket lärande!

Ida, Per-Åke och Lennart

ballonger

 

____________________________________________________________

Läsåret som gått har varit händelserikt, det syns inte minst vid en återblick i årets hembrev. De gamla sexorna går vidare till Guldkroksskolan, dem kommer vi att sakna. Upp kommer fem nya fyror som förstärkning. Vi får en ny rektor då Susanne Rydberg tar över efter Josefine Wester. Dominic Summerton slutar som IT-samordnare.
Per-Åke, Ida och Lennart kommer fortsätta att ha hand om klassen till hösten, det känns bra att det finns en kontinuitet bland lärarna.
När vi närmar oss skolstart, i slutet av augusti, uppdaterar vi hemsidan och hembrevet igen. Vill du se nästa års läsårstider finns de här.

Tills dess:

Ha en riktigt härlig sommar och fortsätt läsa!

Per-Åke, Ida och Lennart

image

Hembrev v 23-24

32663

Nu har vi summerat antalet sidor klassen läst i läsutmaningen från de bokanalyser som gjorts efter varje läst bok. Häftigt! Många av barnen har kommit igång med sin läsning på riktigt och det har funnits många andra poänger med Läsutmaningen.
Vi hoppas att elever och föräldrar hjälps åt att fortsätta läsandet under sommaren-
Då håller vi utvecklingen vid liv.

I veckan som varit har vi varit utomhus mycket och på onsdagseftermiddagen var vi i Hjo och simmade.

Kommande vecka:
Måndag: Röd dag- Sveriges Nationaldag.
Tisdag: Äventyrsdag. Oömma kläder, stövlar eller grövre skor. Vattenflaska. Badkläder för de som vill och får doppa sig i Vättern.
Onsdag: Städdag. Film på eftermiddagen.
Torsdag: Skolavslutning 9.00 i Norra Fågelås kyrka. Ses vi där? Skicka sms om ditt barn åker direkt till och från kyrkan och inte vill åka skolbuss eller taxi dit och hem!

image image image

Ida, Per-Uke och Lennart

______________________________________________________________

Hembrev v 21-22

Det är mycket som ska göras såhär i slutet och vi funderar på att förlänga vårterminen ett par veckor så vi hinner med…

I veckan som gått var onsdagens prao-dag en höjdpunkt- Alla som gjorde prao var nöjda med dagen och även vi som var kvar i skolan hade en riktigt bra dag. I skolan hade vi ett hemkunskapspass och gjorde rabarberpaj till skolan och Fågelbo,  vi hade matte och no och avslutade dagen med lerskulpturer på bilden. Praoredovisningar, presentationen.
I ämnena under veckan:

Svenska: Dagboksnoveller och Läsutmaning.
Matematik: Mått och mätning, mycket läroboksarbete.
No: Jordbruk konventionellt och ekologiskt.
So: Hur kan vi spara på energi, en del i arbetet om hållbar utveckling.
Idrott: Uteaktiviteter.

Kommande vecka:
Måndag: Idrott ute.
Tisdag: 6:orna till Guldkroksskolan för klassträff. 3:orna på studiebesök hos oss i 4-6. Föräldramöte för föräldrar till blivande 7:or på Guldkroksskolan 18.30, matsalen.
Onsdag: Buss till Guldkroksbadet efter lunchen. Badkläder till simning. Bussen släpper av på vägen från badet till skolan med avfärd 14.00. De med kort resväg kan komma hem tidigare om du som förälder hör av dig. Då släpper bussen av på väg till skolan, utmed 195:an. Bussen åker tillbaka vanliga skolskjutsvägen och släpper av vid vanlig tid. Ingen vanlig idrott, bad istället.
Torsdag: Inga läxor.
Fredag: Sexorna arrangerar lekdag på förmiddagen för kamratgrupperna. Efter lunch tittar 6:orna på sin förskolefilm.

Måndag 6/6: Nationaldagen är vi lediga, röd dag.
Tisdag 7/6: Kuldag i Läsutmaningen. Vi firar 20.000 sidor med en lite äventyrlig utedag. Lämpliga kläder för utevistelse, vi har med lunch som vi äter vid Vättern.  Det är bra om alla har med sig vattenflaska om det är varmt ute.
Onsdag: Städ- och röjdag. 6:orna bjuder på en överraskning.

Skolavslutning:
Torsdag 9/6 i Norra Fågelås kyrka kl 9.00.
Skicka sms om ditt barn åker direkt till och från kyrkan och inte vill åka skolbuss eller taxi dit och hem!
Eleverna har vissa förväntningar kring Läsutmaningen inför skolavslutningen…
gotisk-vampyr-peruk-1blue

Per-Åke, Ida och Lennart

———————————————————————————————————

 


Hembrev v 20-21

På gång i skolans ämnen:
Bild: Pop-konst med digitala självporträtt.
Svenska: Dagboksnoveller, ett nytt skrivarbete.
So: Jorden människan och jag. Om hållbar utveckling.. I veckan om miljömärkning.
No:
Matematik: Mått och mätning.
Eng: Texter, 5:or dikter.
Idrott: Bollsporter.

Språkval åk 5: 
Vi har ringt och mejlat för att få svar om språkvalet:
För er som kommer in på Edwise går det att anmäla språkvalet där.
Krånglar det fortsätter vi på måndag då vi fått extra anmälningstid, även måndagen.

Kommande vecka:
Måndag: Idrott- Rounders.
Tisdag: Åk 6 B-språk, tobaksinfo på Guldkroksskolan, åter på skolan efter 12.00.
Onsdag: Frivillig PRAO-dag, annars skoldag. Lämna PRAO-uppgifter innan.
Torsdag: Matte- och engelskaläxa:
4:orna: Text “Do you understand ” – Glossary list W.21
5:orna:
6:orna:
Fredag: Vanlig dag.

Per-Åke, Ida och Lennart

_______________________________________________________


Hembrev vecka 19 och 20.

Denna veckan startade med en KUL-dag där vi åkte till Tidaholm och badade och bowlade på förmiddagen. Vi hann även med att spela fotboll eller springa på löparbanorna utanför badhuset. När vi kom tillbaka till skolan blev det lunch och efter det hade vi barkbåtsrace i skolskogen. På tisdagen kollade vi på filmen Annie och sedan har vi jobbat med filmen på svenskalektionerna. I matematiken har vi startat upp ett nytt område, mått och mätning. På no har vi pratat om åkrar och ängar. So:n handlar om hållbar utveckling och på bilden har vi jobbat med doodles och animorf.

Prao:
Vi planerar in en frivillig PRAO-dag onsdagen den 25 maj. Som förälder kan du hjälpa ditt barn att skaffa en praoplats. För de elever som inte vill ha PRAO kommer det att vara vanlig undervisning i skolan. Om ditt barn ska ha PRAO denna dag vill vi veta detta i förväg. Vi vill även ha information om vart dom är, vem som är kontaktperson och ett telefonnummer till kontaktpersonen.

Kommande vecka

Måndag: idrott ute (fotboll)
Tisdag: åk.6 B-språk, HPV-spruta flickor åk.5
Onsdag: idrott ute (basket)
Torsdag: Läxdag: Engelska åk.4:”The hero“- Glossary list W. 20
Engelska åk.6: “A day in life”- Glossary listtext
Nompläxa
Fredag: Vanlig skoldag

image

__________________________________________________________

Hembrev v 18-19 

En kortvecka med Kristi Himmelfärdsdag och klämdagsfredag. Vi har jobbat med näringskedjor på No:n, spelat brännboll på idrotten. I So har vi jobbat med energifrågor. På svenskan har vi jobbat med skönlitteratur. I matten har vi räknat i matteboken och spelat mattespel.

Kommande vecka, v 19:

Måndag: KULDAG i Läsutmaningen! Vi har bokat buss till Tidaholm där vi badar, bastar och spelar bowling. Tillbaka på skolan grillar vi hamburgare som sen lunch och sedan ser vi på film. De som vill fylla på energi- och vätskeförråden efter badet får gärna ta med sig macka, något att dricka eller lite fika, lunchen blir senare än vanligt!
Tisdag: B-språk åk 6.
Onsdag: Hela skolan brandövning. Idrott utomhus.
Torsdag: Ingen Matteläxa. Ingen engelskaläxa.
Fredag: Åk 6 till Guldkroksskolan, nya klassen.

image Hjo Tidning 3 maj

______________________________________________________

Hembrev v 17-18

image

Kul att både Hjo Tidning och SLA uppmärksammade Fågelås skola i tisdags!

Under veckan har vi jobbat med följande:
Svenska- Bokjobb, läsning och redovisningar.
Matematik- Geometri.
Engelska- Texter.
No- Insekter och livscykler.
So- Jordens befolkning och förutsättningar.
Bild- 3D-bild med insekter och skokartonger. Resultaten blir häftiga!
Idrott- Orientering.

image image image

Kommande vecka, v 18:
Måndag: Idrott utomhus. Elevråd.
Tisdag: B-språk åk 6. Läxa klar i So: Räkna elapparater hemma. Skriva upp. Bra eller onödig?
Onsdag: Engelskaläxa: 4:or, att läsa och översätta en engelsk barnbok, 5:or glosor och text, 6:0r glosor och ljudfil till textläxan.
Torsdag: Kristi Himmelfärdsdag. Ledigt.
Fredag: Helgklämdag. Ledigt.

image

Vecka 19:
Måndag 9/5: KULDAG i Läsutmaningen! Vi har bokat buss till Tidaholm där vi badar, bastar och spelar bowling. Tillbaka på skolan grillar vi hamburgare som sen lunch och sedan ser vi på film. De som vill fylla på energi- och vätskeförråden efter badet får gärna ta med sig macka, något att dricka eller lite fika, lunchen blir senare än vanligt!

Ida, Per-Åke & Lennart

______________________________________________________________

image Hembrev v 16-17

I veckan som gått har 6:orna varit på ungdomsmottagningen. På onsdagen var klassen på teaterföresällning vilket var uppskattat bland eleverna. Eleverna har arbetat med skala på matematik och idrott. I svenskan har vi fokuserat på läsning och bokredovisningar. I SO har fyror och femmor redovisat sina arbeten för årskurs 1. Sexorna redovisade sina SO arbeten för klassen. Årskurs sex har även genomfört nationella prov i engelska under veckan.

Kommande Vecka:
Måndag: Idrott (orientering) Skräpplockardag- Hela skolan.
Tisdag: B-språk för 6:or. No-eftermiddag ute.
Onsdag: Idrott (orientering)
Torsdag: Läxdag. Nomp-läxa
Engelska: Obs! Vi flyttar engelskaläxan till onsdag v 18! 4:or ingen läxa, 5:or text och glosor, 6:or gloslista. Obs! Vi flyttar engelskaläxan till onsdag v 18!
Fredag: Vanlig skoldag

image

Per-Åke, Lennart och Ida.

Hembrev v 15-16

I veckan har eleverna haft mycket bättre fart, kommit igång med sitt arbete och fått mycket mera gjort. Vi tänker fortsätta att fokusera på arbetsinsatserna ett tag framåt och jobbar med att tydliggöra vad som blir gjort.

Under veckan har vi jobbat med följande:

sigge Kasper Sune Urchin Gasten

Svenska: Bokläsning, bokartiklar och bokpresentationer. Fem elever har presenterat böcker de läst för oss andra, se bokomslagen ovan. Be gärna ditt barn att visa och berätta om sin bok hemma.
Matematik: Vi jobbar med Geometri. Eleverna mäter sträckor, vinklar, area och omkrets, skala och jobbar med de olika geometriska figurerna. Vi var nere i skolskogen och arbetade med geometri utomhus under tisdagseftermiddagen.
I engelskan jobbar de olika årskurserna med olika uppgifter.
På No:n och tekniken jobbar vi med insekter. Vi har varit ute med förstoringsglas och bestämningsnycklar och tränat på att kategorisera och artbestämma olika insektstyper.
På bilden börjar många bli klara med sin 3D-uppgift där de skrivit om ett konstverk och byggt det i en skokartong. Vi hoppas få ställa ut ett urval på något ställe där konstverken syns. Har du tips? Kontakta Lennart (lennart@gate456.se eller 070-6902966)
Vädret har varit härligt för uteidrott och vi har haft två lektioner ute på skolgården.
På SO:n har 4:orna redovisat om vikingatiden och 5:orna om medeltiden, vi hoppas att de får prata och berätta för F-3 i nästa vecka. 6:orna redovisar om stormaktstiden i början av nästa vecka.
image image

Majblommor:
Försäljningsstarten är torsdag 14/4 och elever som vill sälja har fått blommorna. Per-Åke delar ut och samlar in och sköter ruljansen, slutdatum är 2 maj.

Kommande vecka:
Måndag: Idrott utomhus.
Tisdag: Inställt språkval åk 6- Nationellt prov i engelska istället. Läsförståelse B1 (80 min) och hörförståelse B2. (55 min)
Onsdag: 6:orna besöker Ungdomsmottagningen i Hjo.  Konsert för alla elever i Guldkrokshallen på förmiddagen, Bohuslän Big Band. Vi åker buss gemensamt.
Torsdag: Matteläxa klar- Nomp eller uppgifter på papper. Engelskaläxa:
4:or Läsläxa C. 2 – Glossary list to W.16
5:0r Läsläxa “I´ve got mail”  Glossary list w. 16
6:or Ingen läxa- Nationella prov- Se gärna film på engelska innan, för att tänka engelska!
Fredag: Världsbokdag med besök av bibliotikarier, teater av förskoleklassen, bokprat av 4-5-6:or och Hjo Tidning på besök. Nationellt prov i engelska för 6:orna, skrivuppgift C. (55 min)

image image

Nationella prov: 6:orna får gärna ha med sig frukt eller lite fika under provdagarna för att fylla på energiförråden med. Vill du titta på  hur proven kan se ut finns några uppgiftsexempel från gamla prov här, som pdf-filer.

Per-Åke, Ida och Lennart

_____________________________________________________________

Hembrev v 14-15

v 14

Under veckan har vi pratat en del i klassen om varför man går i skolan och att man som elev har ett ansvar för sitt eget lärande. Vi lärare har till uppgift att ge tillfällen till lärande på en nivå som passar eleven. Av varje elev krävs det ett engagemang för att lära sig och utvecklas. Bland annat har vi klockat hur lång tid det tar för eleverna att komma igång och arbeta, när dom vet vad dom ska göra. Vi vill se ett större fokus på arbete, utveckling och ansvar hos eleverna.Till exempel har endast hälften av eleverna lämnat in/ gjort klart sin matteläxa denna veckan. Fråga gärna hur ditt barn ser på sin arbetsinsats i skolan.

Under veckan har årskurs 6 haft nationella prov i matematik.

Kommande vecka 15

måndag: idrott (utomhus)
tisdag: no utomhus (tänk på kläder efter väder)
onsdag: idrott (utomhus)
torsdag: läxdag: matteläxa (nomp eller kopia)
Engelska:
åk 4, läsläxa, Chapter 19: At the supermarket – Glossary list to W.15
åk 5, läsläxa, Dialog Harry/Ron
åk 6, läsläxa, Chapter 19: The Glencoe massacre – glossary list to w.15
fredag:

image imageimage

image image image

Per-Åke, Lennart och Ida

________________________________________________________

Hembrev v 13-14

Vecka 13:

I veckan har vi jobbat efter nya schemat. Vi har startat nya arbetsområden i matematik – Geometri och i No med att naturen och kulturlandskapet vaknar efter vintern. I So fortsätter vi med historia och i svenskan har vi börjat jobba med bokpresentationer. Bilden fortsätter med bilder i 3D.
I idrotten har vi återigen helklass. Lektionerna är efter lunch och kommer att vara utomhus så snart vädret tillåter. Redan kommande vecka hoppas vi ha utomhusidrott. Eleverna behöver träningsoverall eller heltäckande kläder. Vid busväder är vi inomhus.

Läsutmaning:
Vi fortsätter vår Läsutmaning. Vårt nya mål är 24.000 sidor innan sommarlovet. Jättebra om du som förälder kan hjälpa till med lästid hemma och även med att lyssna när ditt barn läser, ställa enkla frågor om texten ditt barn läser. Har du ett barn som är pojke är det ännu viktigare- Pojkars minskande läsning och sjunkande skolresultat hänger ihop!

image Blått: 9 flickor / Gult: 15 pojkar

Kommande vecka, v 14:
Måndag: Idrott utomhus/ inomhus.
Tisdag: B-språk åk 6.
Onsdag: Idrott utomhus/ inomhus. Nationellt Ma-prov åk 6, 8.30-12.00.
Diagnostiskt prov för åk.4.
Torsdag: Matte- och engelskaläxa:
Engelska åk 6: Läsläxa 12A, Ljudfil, kap 12A
Fredag: Nationellt Ma-prov åk 6, 8.30-12.00.

image

Nationella prov åk 6
Temat för de nationella proven i matte är olympiska spelen. Proven tar mycket tid och energi- Eleverna får gärna ta med sig frukt eller lite fika för att fylla på energiförrådet med om de vill.
Onsdag: B-provet, 60 min.
C-provet, 80 min.
Fredag:  D-provet, 80 min.
E-provet, 60 min.

Per-Åke, Ida och Lennart

Har du bokat tid för utvecklingssamtal för ditt barn?

Ida:
Anton, Eric, Joel, Nils, Linnea L, Petrus, Alve, Jonatan, Tuva
Per-Åke:
Linnea E, Emma, Alice, Wilma, Christoffer, Casper

Lennart:
Malte, Theo, Cornelia, Henning, Loke, Tindra, Hanna, William, Emma, Linnea E, Edvin

_________________

Hembrev v 11 –> 13

 

Veckan har varit bra- Nu tar vi påsklov!

påsklov

Kommande vecka, v 13

Vi kommer byta  schema efter påsk och då blir idrotten på måndag och onsdag. När vädret tillåter blir idrotten ute i helklass men vi räknar med inomhusidrott veckan efter lovet.

Schema vt 16 e påsk

Tisdag: B-språk åk 6. Start med geometri i matematiken.
Onsdag: Idrott inomhus.
Torsdag: Inga läxor efter lovet.
Fredag:

Glad Påsk
önskar Per-Åke, Ida och Lennart

____________________________________________________

image image image
Hembrev v 10-11

Veckan har gått fort. Måndagen var studiedag och de andra dagarna har gått snabbt. Eleverna är ganska nöjda- Under onsdagen passerade de 12.000 lästa sidor, med bokrecensioner och allt. Nu går vi vidare med Läsutmaningen…

Kommande vecka:
Måndag: Idrott inomhus. Föräldramöte 18.00- 19.30.
Tisdag: B-språk åk 6.
Onsdag: Idrott inomhus.
Torsdag: Idrott inomhus, läxdag:
Nomp eller läxa 10 uppgifter i boken.
Engelska 4:an: Glossary list to W.11 – Text: Chapter 17
Engelska 5:an: Food
Engelska 6:an: Glossary list w 11Ljudfil “A helping hand”
Fredag: Ta med en ren uddastrumpa. Gärna olika på fötterna. Varma kläder.
Rocka sockorna!
rocksock

Utvecklingssamtal: Vi räknar med att börja utvecklingssamtalen under v 13 och ha alla samtal till v 15, mellan 29/3- 15/4.
Boka in din samtalstid på följande länkar beroende på mentor. Klicka på mentorns namn, skriv i elevens namn i Doodle-kalendern och klicka i önskad tid (finns det ingen tid som passar, hör av er):

Ida:
Anton, Eric, Joel, Nils, Linnea L, Petrus, Alve, Jonatan, Tuva
Per-Åke:
Linnea E, Emma, Alice, Wilma, Christoffer, Casper
Lennart:
Malte, Theo, Cornelia, Henning, Loke, Tindra, Hanna, William, Emma, Linnea E, Edvin

_______________________________________________________

Lilla
image  Hembrev v 9-10

I veckan har vi jobbat mycket, haft en hel bildeftermiddag med skrivjobb och skokartonger och även spelat in ett inslag till fredagens Lilla Aktuellt.

På gång i de olika ämnena:

Svenska: Läsutmaning, Vilse-uppgift och skrivarbete i 3D bilduppgiften.
M
atematik: Bråk och procent.
Engelska: 4:orna jobbar med grammatik, 5:orna jobbar med mat,  6:orna jobbar med shopping i England.
No: Fysik- Ljud och ljus.
So: Vikingatid, medeltid och stormaktstid.
Bild: 3D i skokartonger.
M
usik: Sångrösten.
Idrott: Inomhus, halvklass.


Kommande vecka:
Måndag:
Studiedag
Tisdag:
B-språk åk 6, Klassråd
Onsdag:
Idrott
Torsdag:
Idrott, läxdag matematik, ej engelska.
Fredag: Vanlig dag

Föräldramöte:
Välkommen på föräldramöte i matsalen måndag 14/3 klockan 18.00-19.30.
Dagordning för mötet, skicka gärna punkter som du vill diskutera till oss!

Ida, Per-Åke, Lennart

6:an-

_____________________________________________________________


image
  Hembrev vecka 8-9

Under sportlovet har de flesta elever tillfrisknat och vi har varit så gott som fulltaliga i veckan som varit. På tisdagen hade vi en mysig eftermiddag med läsning och gott fika. Klassen siktar mot nästa mål i läsutmaningen som är en “kuldag” efter 10 000 lästa sidor. Klassen genomförde ett äventyr under eftermiddagen på onsdagen, vi hade fått ett påhittat uppdrag från polisen där dom ville ha vår hjälp att hitta ledtrådar efter en liga som kallar sig sockerligan som skulle ha gömt sig i skolan under natten. Sockerligan hade skapat ett supersocker som var extremt beroendeframkallande och tänkte sprida detta i olika livsmedel. Elevernas uppgift var att hitta ledtrådar om vilka medlemmarna i ligan var, hitta receptet till supersockret och komma på vilka livsmedel supersocktet skulle testas i. Alla jobbade intensivt och vi hade ett underbart väder vilket gjorde det hela till en mycket trevlig eftermiddag.

På gång i de olika ämnena:
Svenska: Vi fortsätter vårt arbete med Vilse-uppgifterna..
Matematik: Vi jobbar med bråk och procent. Under veckan som kommer ska vi även att göra taluppfattningstester.
So: Historia, 4:orna arbetar med Vikingatiden, 5:orna med Medeltiden och 6:orna med Vasa- och stormaktstiden.
No: Ljud och Ljus.
Bild: 3D i skokartong..
Engelska: Texter i läroboken och uppgifter i de tre grupperna.

Kommande vecka:
Måndag: Idrott- Cirkelträning.
Tisdag: B-språk åk 6.
Onsdag: Idrott- Musik och rörelse, bildeftermiddag- 3D i skokartong.
Torsdag: Idrott- Lek. Nompläxa eller 10 uppgifter i matteboken klart.
Engelska läxor
4:orna- Glossarylist to W.9   – Text:  Chapter 16 – An early birthday present
5
:orna- Questions to answer.
6:orna- Ready to present an article from Faze magazine.
Fredag: Vanlig skoldag.

Kommande:
Studiedag måndag 7/3. Eleverna lediga.
Föräldramöte måndag 14/3 klockan 18.00-19.30.

Fritidsgården Stationen i Hjo har ändrat åldersgränser och öppettider. Här är deras infoaffisch:
image

__________________________________________________________

imageplupp---figur
Veckan innan sportlovet har haft många elever med influensa, nationella prov i svenska för sexorna och ..Läsutmaningen: Klassen har läst mer än 5000 sidor tillsammans på bara några veckor.
Vi har kommit överens om att ha en skön läseftermiddag när vi kommit över första delmålet ihop. Alla som vill får ta med sig något mumsigt, tex bullar, frukt eller kakor att bjuda varandra på. Vi fixar saft här. På tisdag vecka 8 firar vi med fika / fruktbuffé! Hoppas ni föräldrar kan hjälpa till med bakning eller köp, tänk allergivänligt (inte nötter) och helst inte stora sockerchocken. De som vill ha med en kudde eller filt att kura in sig i får gärna ta med.
fika

På gång i de olika ämnena:
Svenska- Vilse, en skrivuppgift för att träna texttyper och olika berättarperspektiv.
Engelska- Läroboken.
Matematik- Bråkräkning och procent.
No- Avslutning av Matens Kemi, ett äventyr.
So- Avslutning av kristendomens framväxt, betydelse idag.
Bild: Avslutat Ansiktets proportioner. Nästa område blir Konstverk i 3D. Vi kommer behöva skokartonger och är glada om ni har hemma att skicka med till skolan.

Kommande vecka: Sportlov!
Vecka 7- Sportlovsprogram Hjo
Vecka 7- Sportlovsprogram Tidaholm

Vecka 8:
Måndag: Idrott inomhus, bollsport. Skokartonger med.
Tisdag: B-språk. 5000 sidors läseftermiddag och fikabuffé!
Onsdag: Idrott inomhus, bollsport
Torsdag: Idrott inomhus, bollsport
Läxdag: Nompläxa eller 10 uppgifter i matteboken.
Engelskaläxa:
4:orna-  Glossary list W.8 –  Text: Sweet Lisa
5:orna- glossary w.8 – Text: Just a game
6:orna- Glossary list W.8 -Text: How much is it
Fredag: Vanlig dag

Nyhetsbrev från Skoldatateket.

image image image
___________________________________________________

image
 Hembrev v 5-6

Influensorna avlöser varandra bland elever och lärare på skolan och vi har sjuka elever varje dag. Vi hoppas att alla snart är friska igen.

Jobb på gång: 
Svenska: Vi jobbar med en ny skrivuppgift med sex delar, kallad ”Vilse,” där vi vi steg för steg tränar olika texttyper. Mycket läsning, klassen har läst mer än 3000 sidor tillsammans redan…
Matematik: Bråk och procent.
Engelska: Texter i läroboken.
So: Kristendomens framväxt och påverkan.
No: Matens kemi, mycket laborationer.

Kommande vecka:
Måndag: Idrott inomhus, soft-polo.
Tisdag: Nationella prov i svenska åk 6, prov B1 och C1.
Onsdag: Idrott inomhus, fotboll. Matråd kl 8.50. Flourlack åk 6 kl 13.30.
Torsdag: Nationella prov i svenska åk 6, prov B2 och C2. Idrott inomhus, fotboll. (Inte åk 6) Läxdag: Nomp eller 10 uppgifter i läroboken, förra veckans engelskaläxa.
Fredag: Dominic, it-pedagog, besöker oss.

De nationella proven är ganska omfattande och tar mycket tid och energi att göra. De som vill får gärna ha med sig frukt, lite fika och något att dricka för att fylla på energiförrådet med under provdagarna.

Planering inför sportlovet, v7:

Vecka 7- Sportlovsprogram Hjo
Vecka 7- Sportlovsprogram Tidaholm

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *