2-3:an

Hembrev vecka 24

Vi startade veckan med en fantastisk dag i Gränna och Visingsö. Under onsdagen var det redovisningar av både engelskaboken och karaktärer från Astrid Lindgren. I torsdags var vi på badet och alla simmade på så bra. Idag fredag har barnen haft två oförberedda prov kring fjärliars liv. Först fick de två och två i sina arbetspar svara på 18 frågor på Kahoot och sedan fick de enskilt göra en snurra kring fjärilens livscykel. vi avslutade dagen med elevens val i Samlingssalen. Barnen skötte hela timmen själva och plockade fram varenda redskap som fanns att tillgå. Det var full aktivitet och även lite paus med film i ett av omklädningsrummen för de som ville. Grymma barn som skötte det hela exemplariskt!

Bra att veta inför nästa vecka:

Måndag 12/6

 • 6:orna har sin traditionsenliga lekdag för hela skolan
 • Gemensam musik F-3 – vi övar till skolavslutningen

Tisdag 13/6

 • 3:orna slöjd
 • 2:orna ska bada – ta med badkläder och handduk OBS! Meddela om du kommer direkt till badet
 • Avslutning på Astrid Lindgren temat – vi ser på Bröderna Lejonhjärta

 

Onsdag 14/6

 • Vi plockar i ordning våra bänkar och klassrummet – ta med varsin namnad papperskasse!

Torsdag 15/6

 • Skolavslutning i Norra Fågelås kyrka. Eleverna samlas utanför kyrkan 8:50 för gemensam ingång i kyrkan.

 

OBS! Om det är någon som är i behov av buss till kyrkan eller till fritids efter kyrkan måste man meddela oss detta senast måndag 12/6. Åker föräldrarna till kyrkan så åker man såklart med dem.

 

Detta är terminens sista hembrev. Vi vill passa på att tacka för att vi har fått ha äran att undervisa och ha hand om era fantastiska barn. Det är en arbetsam klass med god arbetsro, mycket frågor och funderingar och vi har verkligen utvecklats tillsammans under det här året. Marica tackar nu för sig och önskar er alla en fin sommar. Till hösten kommer jag att arbeta i 1-2:an men vi ses ju såklart ändå. Erica fortsätter följa klassen i blivande 3-4:an där även Erika och Pära kommer att undervisa.

Trevlig helg så laddar vi för sista skolveckan innan sommarlovet. Hälsningar Marica och Erica.

_______________________________

Hembrev vecka 23

Nu är vi inne i slutfasen och alla lektioner består av göra klart pass. Det är full aktivitet och arbetsglädjen är stor. Nästa vecka ska både karaktärerna och engelskaboken redovisas. Några av eleverna har gjort egna engelskafilmer i en app som heter Puppet Pals HD vilket många blev sugna på, därför skriver vi det här så kan man testa själv hemma. 

Bra att veta inför nästa vecka:

Måndag 5/6

 • Skolresa till Visingsö SE INFORMATION PÅ FÖRSTA SIDAN på gate456.se (ta med kläder efter väder, vattenflaska med vatten, frukt samt en peng om man vill köpa någon souvenir eller polkagris)

Tisdag 6/6

 • Sveriges nationaldag – skolan och fritids är stängd och eleverna är lediga

 

Onsdag 7/6

 • Brännboll med F-1, kläder efter väder och bra skor

Torsdag 8/6

 • Vi åker till Hjobadet och flyt och simtränar. Åker man direkt till badet måste man meddela oss detta så att vi vet! Samling utanför badet 8:50. Ta med badkläder och handduk.

Fredag 9/6

 • Elevens val – eleverna har demokratiskt beslutat att de sista timmen ska vara i Samlingssalen och ha fri lek samt ha med sig snacks. Man bestämmer hemma vad man vill ha med sig och tar med sig detta till fredagen. 

 

Trevlig helg! Hälsningar Marica och Erica.

Hembrev vecka 21

En kort arbetsvecka har passerat men vi har hunnit med en hel del. I svenskan jobbar vi med våra karaktärer samt lyssnar på Bröderna Lejonhjärta. Under tisdagen var vi i skolskogen och hade olika uppdrag. På engelskan blev vi klara med våra böcker som ska läsas upp nästa vecka. De flesta av våra puppor hade blivit fjärilar som vi släppte ut idag onsdag. Se film på förstasidan!

Utflykt i Hjo – tisdag 30/5

Vi åker med bussen in till Hjo kl. 8:30. Om man inte åker ut till skolan ska man stå vid busshållplatsen vid Duvan, Guldkroksskolan kl. 8:50. F-2 kommer att gå genom Hjoåns dalgång och man kan ta med sig en frukt eller liten fika. Ta med vattenflaska. Kl.10:30 ska vi vara på biblioteket. Efter det blir det lunch i stadsparken vilket 3:orna ansluter till, personal möter upp dem och går med dem ner. Skolan fixar lunch.

Kl. 12.00 ska vi åka Hjotåget och 12:45 går bussen tillbaka hem. Alla elever slutar kl. 13 denna dag. 2-3:an får det som kompensation för filmkvällen vi hade tidigare under terminen. Hör av er om det är några frågor.

Bra att veta inför nästa vecka:

Måndag 29/5

 • Idrott – uteidrott, kom ombytta, ha med vattenflaska
 • Musik
 • Nompläxan

Tisdag 30/5

 • Utflykt till Hjo – se information ovan, eleverna slutar kl. 13.

Onsdag 31/5

 • Läsläxan- glöm ej boken!

Torsdag 1/6

Fredag 2/6

 • Elevråd

(Elever)
Nästa dag i skolan komma fram till Erica och berätta din favoritfärg, tänk på att göra det utan att alla kompisar märker av något! Bra jobbat! 

Se information om vår skolresa på förstasidan!! Måndag 5 juni.

Ha en härlig långledighet. Hör av er om det är några frågor. Hälsningar Marica och Erica

Hembrev vecka 20

Då har vi återigen avslutat en bra arbetsvecka. Vädret är aningen varierande, ena dagen gäller utebyxor som få barn har med sig men som vi nämnt tidigare är det inget vi tjatar om utan ni föräldrar bestämmer med ert barn vad som gäller. Vi påminner om att barnen ska dricka vatten när det är varmt men prata gärna om det hemma också. Det är även bra att ni pratar med barnen om att det är viktigt att man går in direkt när det ringer, gäller både på morgonen och på rasterna. Vi vet att klockan är svår att höra när man är bakom kullen och neråt men då får man försöka hålla koll på när övriga går in. Nu till våra ämnen. I svenskan arbetar vi vidare med våra karaktärer, slutmålet är att det ska bli en muntlig presentation. Vi har även arbetat vidare med Sally Smart och uppdraget den här veckan var signalement. Vi fick gissa på ett signalement som visade sig vara Inga-Lill. Sedan fick alla varsin klasskompis att beskriva ett signalement kring. Avslutningsvis gjorde vi ett signalement om Erica. I matten har vi arbetat med räkneord och geometriska former, dessutom har vi räknat algoritmer (uppställning) både i addition och subtraktion. I engelskan skriver vi egna böcker om djur, man har fått välja om man vill skriva i par eller enskilt. På musiken övade vi inför skolavslutningen. På idrotten var det plintboll och på bilden var det dags för grupp två att göra klart sina bilder med för och bakgrund. Vi har varit så förväntansfulla kring våra puppor som ÄNTLIGEN blivit fjärilar… Nu hoppas vi att fler blir det tills efter helgen.

Läsläxan denna veckan är till onsdag, och då ska eleverna skriva ner minst 3 svåra ord eller ord som de tror att mindre barn kan tycka är svåra. Dessa ska de arbeta med på onsdagspasset, så det är viktigt att läxan görs.

NOMPläxan för kommande vecka flyttar vi fram till måndag 29/5 eftersom vi är lediga på fredagen.

Idag fredag har eleverna fått hem varsin trivselenkät om skolan. Denna ska fyllas i och vara åter till skolan senast tisdag 23/5.

Information kring kommande veckor

23/5 nya 6-åringarna kommer på besök. Marica arbetar fackligt så Barbro är vikarie och har 1-3 tillsammans med Erica

25/5 Kristi Himmelfärdsdag, eleverna är lediga

26/5 studiedag, eleverna är lediga

30/5 utflykt till Hjo (3:orna har slöjd som vanligt men stannar sedan kvar i stan)

5/5 skolresa till Visingsö, mer info kommer.

15/6 skolavslutning kl.9:00 Norra Fågelås kyrka

Bra att veta inför nästa vecka:

Måndag 22/5

 • Idrott

Tisdag 23/5

 • 3:orna textilslöjd på Guldkroksskolan
 • 1:orna är tillsammans med 2:orna på fm
 • Sista dagen att skicka tillbaka elevenkäten

Onsdag 24/5

 • Läsläxa – glöm inte boken! Skriva 3 svåra ord.

Torsdag 25/5

 • Skolan är stängd – barnen är lediga

Fredag 26/5

 • Skolan är stängd – barnen är lediga
 • NOMPläxan till måndag istället.

Trevlig helg! Hälsningar Marica och Erica.

_______________________________

Hembrev vecka 19

Den här veckan har vi hunnit en hel del. I matten har vi arbetat med de fyra olika räknesätten, och fått avgöra vilket räknesätt som är enklast att lösa uppgiften med. vi har även arbetat en hel del med division, där vi samtalat om hur många som får plats i och hur många delar det blir. I svenskan arbetar vi med vårt Astrid Lindgren tema och arbetar fram en presentation kring en karaktär i böckerna. Barnen har olika så fråga vilken just ditt barn har. Vi påminner om att det är viktigt att ha med läsläxan på onsdagar eftersom att vi utgår från boken då. Fjärilstemat lever vidare och nu har alla blivit puppor. I engelskan hade vi muntliga övningar med frågor samt att vi börjat spåna på vad som ska vara i vår bok vi ska skriva. Bilden var i halvklass och vi målade på våra bakgrunder. Se resultatet på första sidan. nästa

Information kring kommande veckor

23/5 nya 6-åringarna kommer på besök. Marica arbetar fackligt så Barbro är vikarie och har 1-3 tillsammans med Erica

26/5 studiedag, eleverna är lediga

30/5 utflykt till Hjo (3:orna har slöjd som vanligt men stannar sedan kvar i stan)

5/5 skolresa till Visingsö

15/6 skolavslutning kl.9:00 Norra Fågelås kyrka

Bra att veta inför nästa vecka:

Måndag 15/5

 • Idrott

Tisdag 16/5

 • 3:orna textilslöjd på Guldkroksskolan

Onsdag 17/5

 • Läsläxa – glöm inte boken!

Torsdag 18/5

Fredag 19/5

 • NOMP-läxa

Trevlig helg! Hälsningar Marica och Erica.

_______________________________

Inlogg till dokument

Eleverna har önskat att få komma åt de dokument som de skriver i skolan och även kunna skriva hemma. Eftersom vi använder oss av Chromebooks går allt över nätet. För att komma åt det går ni in på: https://docs.google.com/

Där loggar eleverna in med deras mailadress och lösenord. Om det inte redan finns så klistrar jag in det i kontaktbokens första sida.

/ Erica

Hembrev vecka 18

Denna veckan var eleverna lediga i måndags. Vi har arbetat vidare med våra fjärilslarver, som börjar bli riktigt stora nu! Vi har pratat om fjärilens livscykel och nästa vecka ska vi titta vidare på andra djur och växters livscyklar. I matten har vi arbetar med division och delat tal. I svenskan har vi haft första läsläxan då eleverna skulle ta reda på vilken författare som skrivit boken, när den kom ut och om den va svensk eller översatt. Därför måste boken alltid med till varje läsläxatillfälle! Läs så mycket ni orkar hemma till varje tillfälle för att det ska bli lättare att arbeta med det vi läst i skolan sen!

I onsdags var hela F-3 inne på Kulturskolan och fick testa på olika instrument, rytmik och dans! Vi åt hamburgare ute och tackar vädergudarna för det fina vädret!

Torsdag och fredag var Marica på kurs, så i fredags var Annika och gästade oss på bilden, eleverna gjorde bilder med skuggeffekt. Idag har vi även plockat skräp och gjort vår skolgård vårfin!

 

Ps. Nompläxan denna veckan var mycket svår och stämde inte riktigt överensrens med de exempeluppgifterna jag kan se innan  jag väljer vilka uppgifter som ska användas, ber om ursäkt för detta och tackar för er elever och föräldrar som reagerar på det, bra att ni säger till! Denna veckan ska elevens fixa det själva utan att behöva era kloka hjärnor! 😉

 

Bra att veta inför nästa vecka:

Måndag 8/5

 •  Idrott- kom gärna ombytta och ta med vattenflaska!

Tisdag 9/5

 • 3:orna textilslöjd på Guldkroksskolan

Onsdag 10/5

 •  Läsläxa – glöm inte boken!!

Torsdag 11/5

Fredag 12/5

 • NOMP-läxa

Nu önskar vi er alla en trevlig helg.

Hälsningar Erica och Marica

 

 

Hembrev vecka 17

Den här veckan har vi startat upp många nya områden. I svenska har vi tema om kända författare vilket speglar kommande läsläxor. Just nu läser eleverna böcker skrivna av Astrid Lindgren. Info finns längre ner på sidan. Läsläxan är till onsdagar bortsett från nästa vecka då det blir till torsdag. I matten arbetar vi med digitala klockan, året och månaderna samt samband mellan addition och subtraktion. I NO har vi startat upp tema fjärilars liv och alla elever har nu varsin larv som de sköter om med omsorg. På engelskan läste vi böcker och översatte dem till svenska. På bilden kom vår bibliotekarie Ulrika och höll i en lektion om för och bakgrunder. Vi fick lära oss om olika nyanser och hur man kan blanda färger. Ulrika kom även och hade bokprat, väldigt uppskattat.

Bra att veta inför vecka 18:

Onsdag 3/5 kommer vi åka in till kulturskolan i Hjo på musikdag. Vi är där från 8:50-12:45 och får lunch på Guldkroksskolan. Om man bor i stan och vill ta sig direkt till Kulturskolan går det bra MEN då måste man meddela Erica eller Marica detta senast kl. 8:15 på onsdag så att vi vet. Kommer man direkt ska man vara på plats utanför kulturskolan senast 8:50. Bussen hämtar oss 12:45 och släpper av barnen på vägen tillbaka till skolan. Viktigt även här att vi vet vart barnen ska gå av så att det blir rätt!

Onsdag 3 maj har Kulturskolan öppet hus mellan kl. 17-19:30 om man är sugen på att åka dit igen!

 

Bra att veta inför nästa vecka:

Måndag 1/5

 • Första maj – skolan och fritids är stängt!

Tisdag 2/5

 • 3:orna textilslöjd på Guldkroksskolan

Onsdag 3/5

 • Musikdag på kulturskolan i Hjo

Torsdag 4/5

 • Läsläxa – glöm inte boken!

Fredag 5/5

 • NOMP-läxa

Nu önskar vi er alla en trevlig helg och påminner om att skolan är stängd på måndag. Hälsningar Marica och Erica.

_______________________________

Läsläxa

Nu kör vi igång med läsläxan igen!
Denna gången kommer alla läsa skönlitterära böcker skrivna av Astrid Lindgren. Alla har nu fått hem en bok som ska läsas till varje onsdag. Man läser så mycket man själv känner att man mäktar med, men samtidigt utmanas sig själva med. Minst två sidor behövs läsas för att man ska kunna utföra arbetet i skolan som vi kommer göra på onsdagspasset. Vi ser helst att man läser en liten stund varje dag för att hela tiden hålla uppe sin läskondition.
Vi kommer arbeta med böckerna utifrån olika frågor här i skolan. Till exempel, Hur ser miljön ut i boken? Hur tror du att huvudpersonen känner sig just nu, har du känt så någon gång? Det är därför viktigt att boken är med varje onsdag eftersom alla inte läser samma nu och kan låna av varandra.

OBS, onsdag 3/5 kommer vi vara på kulturskolan och ha musikdag, läsläxan är därför till torsdagen 4/5 istället.

När man läst klar den boken lånar man om en ny i skolan. Viktigt att samtliga böcker kommer tillbaka till skolan så vi kan läsa varandras böcker och kan få ett brett utbud att läsa på.

Frågor? Skicka mail till Erica.svensson@hjo.se eller Marica.smedberg@hjo.se

MVH Erica och Marica

Hembrev vecka 16

Veckan har mestadels bestått av skolans gemensamma vänskapstema. Vi har arbetat i våra kamratgrupper. Starten blev att personalen spelade upp olika teatrar om vänskap. Vad händer på fotbollsplanen om inte alla får vara med? Är det schysst att starta om leken beroende på vem som kommer och vill vara med? Hur vet man att kompisen verkligen menar stopp nej sluta när den skrattar samtidigt som den säger det? Veckan har utgått från våra gemensamma regler

 1. Inget barn bestämmer över något annat barn.
 2. Alla får vara med i gemenskapen.
 3. Säger man stopp och sluta så måste man sluta.

Alla fem kamratgrupperna har tittat på olika avsnitt ur serien vara Vänner. Utifrån detta samtalade man i gruppen om olika frågor och sedan fick man gemensamt i gruppen bestämma hur man vill visa sitt budskap för övriga på skolan. Under torsdagen hade vi även samarbetsövningar med skolsyster Ann och kurator Jonas. Väldigt uppskattat. Vi har även gått en tipspromenad med tema sagocitat. Idag fredag har grupperna redovisat med teater och film. Det blev fika med rulltårta och grädde i samlingssalen. Vi fick hamburgare samt korv och bröd till lunch som vi egentligen skulle grillat ute men blåsten satte stopp för det. Avslutningsvis samlades vi ute vid trappan där alla fick varsin brosch med texten JAG VET HUR MAN ÄR EN BRA VÄN! För det vet alla barn på Fågelås skola och vi har ett helt fantastiskt temaarbete tillsammans!!!

Under vecka 17 kommer vi starta upp temat fjärilars liv. Våra larver kommer i början av veckan och sedan ska vi ta hand om dem väl och lära oss om en fjärils livscykel.

I svenska kommer vi börja arbeta med ett tema kring kända barnboksförfattare, där bland annat Astrid Lindgren. Läsläxan kommer vara att läsa böcker om Astrids karaktärer, men mer info om detta kommer senare.

Det är dags för utvecklingssamtal för åk 3 under vecka 17. Boka på länken längre ner på sidan.

Elever i 3:an som har sålt majblommor ska ta det till skolan senast 28/4. Ni vårdnadshavare ansvarar för att pengarna och resterande majblommor kommer tillbaka färdigräknade och klara för att lämnas vidare!!  

Bra att veta inför vecka 17:

Måndag 24/4

 • Idrott

Tisdag 25/4

 • 3:orna textilslöjd på Guldkroksskolan.

Onsdag 26/4

Torsdag 27/4

Fredag 28/4

 • Nompläxa

Nu önskar vi er alla en trevlig helg. Hälsningar Marica och Erica.

______________________________

Utvecklingssamtal åk 3

Hej!
Hoppas att ni alla njuter av ledigheten. Vi tänkte bara passa på att lägga upp länken för att boka utvecklingssamtal för eleverna i årskurs 3. Klicka på länken, välj vecka 17 och sedan bokar du den tiden som passar bäst. Först till kvar med tiderna!

http://bokautvecklingssamtal.se/index.php/boka/d/wRpALehAI4lRXLCdhxrQ

Glad Påsk!
/Erica och Marica

Hembrev vecka 14

I veckan har det varit en del schemabrytande aktiviteter. I tisdags när 3:orna var på slöjd var 2:orna på påskvandring i Hjo kyrka. I torsdags hade vi påskpyssel och alla elever tillverkade varsin fin tupp. Det har även varit både klassråd, matråd och elevråd i veckan.  Fredagen avslutade vi med vår traditionella påskfest med olika äggtävlingar samt avslutning med en härlig påskfilm.

På tekniken har vi arbetat med vår NTA-låda där eleverna har fått sortera grupper för att skydda sak och person, spelat memory samt jämföra likheter och skillnader mellan olika föremål. I svenskan har 3:orna arbetat med Ben och Koko medan 2:orna hade repetition av ordklasser, vokaler, månaderna och annat. På bilden blev det påskpyssel. Vi har även börjat starta upp vårt nästa NTA-tema som heter fjärilars liv. Vi har diskuterat vilka frågor det är vi vill ta reda på och få svar på.

Filmerna om kroppen ligger på första sidan för er som vill se. Scrolla neråt och börja titta för att se de i rätt ordning.

Vi pausar matte och svenskaläxorna nu över lovet så återkommer de framöver.

Eleverna har fått information om hur klasserna till hösten ser ut och för er föräldrar finns information på första sidan. Klassen kommer att fortsätta gå tillsammans, i samma klassrum och bli en 3-4 med Erica som klassföreståndare.

Klassfotbollen i Tidaholm – många av eleverna vill vara med MEN då måste någon förälder ta på sig anmälan och att sköta allt kring det. Sista anmälan är på söndag 9/4 så det brinner lite i knutarna. Ni får själva ordna detta om ni vill ha det ska genomföras.

När vi kommer tillbaka efter påsklovet har hela Fågelås skola vänskapstema under onsdag, torsdag och fredag. Vi kommer att arbeta i våra kamratgrupper med olika uppdrag.

Bra att veta inför vecka 16:

Måndag 17/4

 • Annandag påsk – ledigt!

Tisdag 18/4

 • 3:orna textilslöjd på Guldkroksskolan.

Onsdag 19/4

 • Vänskapstema

Torsdag 20/4

 • Vänskapstema

Fredag 21/4

 • Vänskapstema

Nu önskar vi er alla en trevlig helg och hoppas att ni får ett härligt påsklov. Hälsningar Marica och Erica. Vi ses igen tisdag 18 april.

_________________________________

Hembrev vecka 13

Vilken vecka! Vi har så duktiga 3:or som nu är klara med alla nationella prov! Bra jobbat!!! Barnen har varit fantastiskt duktiga. Fredagen bestod av önskedag för 3:orna och de valde berättar och visardag, pyssel, spela spel och måla samt att se på film Sune på bilsemester och få lite godsaker.

Utan våra underbara och duktiga 2:or hade det aldrig gått att genomföra proven så bra som det har gått. De har köpt läget och har jobbat på tillsammans med F-1 och Annika och Sofie. Idag efter lunch fick vi ta del av deras fina sagotema. Barnen läste upp sina böcker och visa upp vad de har gjort.

BRA JOBBAT ALLIHOP – både 2 och 3:or!!!

Än har ingen hört av sig om att ombesörja klassfotbollen så prata er samman om intresse finns.

Känns tjatigt men påminner om kläder efter väder, det är varierande väder men vi är ändå ute alla raster och då kan överdragsbyxor, jacka, vantar och mössa behövas.

Vi behöver ytterligare några 1 liters mjölkförpackningar till vårt påskpyssel så skölj ur paket och skicka med, tack! vi tar gärna emot servetter också. Detta är också till pysslet såklart!

Barnen har nu fått med sig lappar hem om den traditionella påskfesten som går av stapeln fredag innan påsklovet, datumet blir 7/4.

Bra att veta inför vecka 14:

Måndag 3/4

 • Idrott (kom gärna ombytta, ha med ombyteskläder och handduk)

Tisdag 4/4

 • 3:orna, textilslöjd på Guldkroksskolan.
 • 2:orna ska på Påskvandring i Hjokyrka. Vi åker med skolbussen dit och hem och är tillbaka till lunchen på skolan.

Onsdag 5/4

 • Matråd

Torsdag 6/4

Fredag 7/4

 • Matteläxan NOMP ska vara klar.
 • Påskfest – kom gärna utklädda och ha med 3-4 hårdkokta ägg var så att vi kan genomföra våra tävlingar.
 • Elevråd

Ha en bra helg! Hälsningar Marica och Erica.

 

Hembrev vecka 12

På engelskan hade vi en hörövning Where are they där eleverna fick lyssna på olika konversationer och fylla i rätt påstående. Vi spelade även bingo och hade en färgövning muntligt. På matten har vi arbetat mycket med räkneberättelser och problemlösningsuppgifter där det gäller för eleverna att visa hur man kommer fram till lösningen. Tex så skulle eleverna berätta vilka cyklar som fanns på en gård om det fanns 15 däck, det fanns både enhjuling, tvåhjuling och trehjuling att välja på. Oj vad många olika lösningar dom kom på! I svenskan arbetade 2:orna med läsläxan samt ng-ljudet medan 3:orna arbetade i sin Ben och Koko bok. 3:orna har även haft sin enskilda högläsning och textsamtal. Till barnens förtjusning blev det spökboll på idrotten. Nu har vi startat upp ett nytt tema i teknik där vi arbetar med NTA-lådan testa teknik. Nu har vi hunnit gå igenom uppdrag 1 som är skydda sak och skydda person. Eleverna har funderat på hur olika föremål kan skydda dem själva och andra personer. Vi har bland annat pratat om likheter och skillnader, utseende samt vilket material det är gjort av. Bilden hade vi gemensamt och gjorde en dag och natt bild med samma perspektiv.

I onsdags hade vi besök av vår rektor Susanne. Hon var runt i klasserna och pratade om klassernas, skolans och även kommunens tre gemensamma regler.

 1. Alla får alltid vara med i gemenskapen – det finns plats för alla.
 2. Inget barn/elev bestämmer över något annat barn/elev.
 3. När någon säger stopp eller sluta så måste man omedelbart sluta.

Dessa regler kommer vi arbeta vidare med.

Det är aningen växlande väder nu och vår förhoppning och önskan är självklart att alla elever har med sig kläder efter väder. Det är lite olika kring detta och en del säger att de inte t ex behöver ha överdragsbyxor. Vi kommer inte hålla på att tjata på barnen om detta utan överlåter det till er föräldrar att prata med era barn och bestämma vad som gäller för ert barn.

Nästa vecka kommer Marica och Erica ha 3:orna mycket själva och jobba med nationella prov. Då är 2:orna med Annika och Sofie, då blir det sagotema och vi ska öva på att skriva med början, mitt och slut.

Om ni vill ha något lag i klassfotbollen behöver ni föräldrar ombesörja detta. Den som känner sig manad att sköta det hela kan höra av sig till Marica.

Bra att veta inför vecka 13:

Måndag 27/3

 • Idrott (kom gärna ombytta, ha med ombyteskläder och handduk)

Tisdag 28/3

 • Slöjd för 3:orna, textilslöjd på Guldkroksskolan.

Onsdag 29/3

 • 2:orna har läsläxa kapitel 8, 9 och 10 i boken Dags för Disco.
 • 2:orna ska ha med sig idrottskläder och handduk

Torsdag 30/3

Fredag 31/3

 • Matteläxan NOMP ska vara klar.

Ha en bra helg! Hälsningar Marica och Erica.

OBS!!! Har ni tomma höga 1 liters mjölkkartonger, servetter och kanske till och med filt tyg hemma som ni kan avvara? I så fall får ni mer än gärna skicka med det till skolan till vårt påskpyssel framöver. Vi behöver materialet senast i början av vecka 14, tack!

 

__________________________________________________

Hembrev vecka 11

Veckan har sett lite annorlunda ut då 3:orna har haft nationella prov med både Marica och Erica. 2:orna har varit med F-1 tillsammans med Annika och Sofie, de har arbetat med allemansrätten. Sista lektionen idag fredag fick vi se F-2 spela upp sina teatrar. Allt har fungerat så bra och eleverna är fantastiskt duktiga! Bra jobbat hela 2-3 🙂

På tisdag åker 2:orna in till stan med slöjdbussen för att besöka Hjo Stadsbibliotek för att få en bok och titta på en utställning. Åter igen med bussen tillbaka till skolan klockan 11.00.

Under vecka 12 är det utvecklingssamtal för åk 2. Tiden bokas som vi skrivit om tidigare på nätet. Länk hittar ni längre ner på sidan. Hör av er om det är några frågor eller funderingar. Eleverna har fått med sig samtalsunderlag att fylla i. Ta med det till samtalet!

Planera in tisdag 28/3 då bjuder klassen in er föräldrar och syskon till filmkväll, vi ses i klassrummet kl 16:30. Filmen vi kommer att få se har eleverna gjort själva och den handlar om kroppen.

Vi har skickat hem papper om klassfotboll som går av stapeln 20 maj i Tidaholm. Om intresse för lag finns behöver vi föräldrar som sköter det hela. Prata med era barn om det hemma. Info om klassfotbollen finns här: www.klassbollentidaholm.se

Bra att veta inför vecka 12:

Måndag 20/3

 • Idrott.

Tisdag 21/3

 • Slöjd för 3:orna, textilslöjd på Guldkroksskolan.
 • Stadsbiblioteket för 2:orna.

Onsdag 22/3

 • 2:orna har läsläxa kapitel 6 och 7 i boken Dags för Disco.

Torsdag 23/3

Fredag 24/3

 • Matteläxan NOMP ska vara klar.

Nu hoppas vi på en solig och vårlik helg! Hälsningar Marica och Erica.

______________________________________________________________

OBS! 2:orna ska boka sig för utvecklingssamtal senast 17/3!!! Se länk längre ner på sidan. Hör av er om ni har några frågor.

_________________________________

Hembrev vecka 10

I veckan har vi arbetat mycket med tema kroppen. Grupperna är nu klara och idag fredag har vi tittat på slutresultatet. Självklart vill barnen visa er föräldrar vad de åstadkommit så vi kommer att bjuda in till en filmkväll framöver. Vi har även hunnit med bland annat räkneberättelser på matten och beskrivit ord i “Lisas room” på engelskan. I svenskan har vi jämfört skillnaden på en text som bara berättar och en samma text men som beskriver. Eleverna har även påbörjat en egen berättande text som de ska beskriva vidare. 3:orna har även arbetat i boken Ben och Koko medan 2:orna har skrivit hur de tror att boken Dags för disco kommer vara.

Under vecka 11 startar nationella prov för åk 3. För att både Erica och Marica ska ha möjlighet att finnas med kommer 2:orna ha en del lektioner med Annika samt med Sofie som är vikarie.

Veckans matematikläxa är NOMP, området är multiplikation.

Glöm inte att boka tid för utvecklingssamtal för 2:orna! Info finns längre ner.

Bra att veta inför vecka 11:

Måndag 13/3

 • Idrott

Tisdag 14/3

 • Slöjd för 3:orna, textilslöjd på Guldkroksskolan

Onsdag 15/3

 • 2:orna har läsläxa kapitel 4 och 5 i boken Dags för Disco.
 • 2:orna behöver idrottskläder till gymnastiken med F-1.

Torsdag 16/3

Fredag 17/3

 • Matteläxa NOMP ska vara klar.

Ha en bra helg önskar Marica och Erica.

_________________________________

Utvecklingssamtal för årskurs 2!

Det är nu dags att boka in tider för utvecklingssamtal för årskurs 2. (Årskurs 3 väntar vi med till alla nationella prov är genomförda.) Denna gången vill vi testa ett digitaliserat bokningssystem som finns på internet. De tider som vi kan erbjuda ligger som bokningsbara (klicka er fram till vecka 12 och 13), sedan är det först till kvarn att boka sig på tiden. Boka tiden och skriv elevens namn så vi vet vilken elev som är bokad vart!

För att boka er tid så klickar du på länken direkt eller söker på bokautvecklingssamtal.se och använder dig av koden.

Koden:
wRpALehAI4lRXLCdhxrQ

 

______________________________________________________________

 

 

Hembrev vecka 9

Då har ännu en arbetsvecka gått till ända. Allt manus till filmen är klart och nu påbörjas inspelning och redigering i programmet iMovie. I matten har vi fortsatt med multiplikation, sambandet multiplikation och addition och bråk. På idrotten var det ett hårt tabata pass. 2:orna gjorde aluminium gubbar med skugga på bilden.

I torsdags var trafiksamordnaren Magnus på besök och pratade om trafik, vägskyltar, reflexer, cykelhjälm och gjorde ett experiment med åk 3 och 4.

Veckans matematikläxa är NOMP, området är multiplikation.

Bra att veta inför vecka 10:

Måndag 6/3

 • STUDIEDAG. Skolan är stängd och eleverna är lediga!

Tisdag 7/3

 • Slöjd för 3:orna, textilslöjd på Guldkroksskolan

Onsdag 8/3

 • 2:orna har läsläxa kapitel 2 och 3 i boken Dags för Disco.

Torsdag 9/3

Fredag 10/3

 • Matteläxa NOMP ska vara klar.

Ha en bra helg och studiedag önskar Marica och Erica.

 

_______________________________________________________

Hembrev vecka 8

Veckan har gått med en väldans fart. Vi har bland annat jobbat vidare med filmen, några har spelat in och börjat redigera. På engelskan hade vi olika rörelser danser och på idrotten körde vi Just Dance. Detta har även används flitigt på rasterna, kul med mycket rörelse! 3:orna har haft bild och gjort foliegubbar med skugga.

I onsdags hade 2:orna besök av Rädda barnen som delade ut varsin bok till eleverna. Boken heter dags för disco och är skriven av bland annat Marie Oskarsson som kommer från Hjo. Vi kommer ha boken som läsläxa så till onsdag 1/3 ska alla ha läst kapitel 1. Vi kommer ha boksamtal om kapitlet.

På kvällen hade vi föräldramöte kring bussen samt att vi lärare träffade föräldraföreningen. Det var bra möten och vi är tacksamma för samarbetet.

Veckans matematikläxa är NOMP, eleverna har till söndag kväll 26/2 på sig att utföra uppdragen. Området är dubblor och tiokompisar.

Vi har börjat planera för utvecklingssamtalen. 2:ornas kommer att ske under vecka 12, tider kommer och 3:ornas återkommer vi om. På edwise ligger information till vårdnadshavare kring nationella proven.

Bra att veta inför vecka 9:

Måndag 27/2

 • Idrott (Kom ombytta, ha med ombyteskläder och handduk och vattenflaska)

Tisdag 28/2

 • Slöjd för 3:orna, textilslöjd på Guldkroksskolan

Onsdag 1/3

 • Läsläxa ( glöm inte boken!)
 • Pia från Näktergalen är på besök

Torsdag 2/3

Fredag 3/3

Ha en bra helg önskar Marica och Erica.

__________________________________________________

FÖRÄLDRAMÖTE

Då vi förstår att det har varit en del oro över de nya riktlinjerna som vår trafikplanerare och busschaufförerna skickade ut angående de elever som åker buss så väljer vi att bjuda in till ett föräldramöte på skolan onsdagen 22/2 klockan 18.00. Dessa parter finns då med så att ni föräldrar får möjlighet att ställa de frågor ni önskar till berörda.

______________________________________________________

Hej!

Eftersom Annika fortfarande är sjuk har Marica haft F-1 hela veckan och Erica 2-3:an. Schemat har därför fått ändrats om lite men vi har bland annat arbetat mycket med vårt tema kring kroppen. Klassen ska göra en film så de skriver manus och läser in sig på vad de vill ha med. I matten har vi tränat på att skriva hur vi räknar. På idrotten körde vi Kinesiska muren.

Bra att veta inför vecka 8:

Måndag 20/2

 • Idrott (Kom ombytta, ha med ombyteskläder och handduk)

Tisdag 21/2

 • Slöjd för 3:orna, textilslöjd på Guldkroksskolan

Onsdag 22/2

 • Läsläxa (3:orna glöm inte boken!)

Torsdag 23/2

Fredag 24/2

Ha ett härligt sportlov. Passa på att vara ute mycket och läsa gärna någon bok.

Hälsningar Marica och Erica

________________________________________________________

 

Ta med skridskor, skydd och hjälm till fredag 10/2 då vi åker skridskor!

 

______________________________________________

 

Hej!

Nu är isen återigen spolad och vi hoppas att kylan håller i sig. Ta gärna med skridskor och egen hjälm!

 

2:ornas läsläxa dröjer till efter sportlovet. Men man får självklart låna böcker här på skolans bibliotek och ta med hem för att läsa om man vill det!

______________________________________________________________

Hej!

Info kring bussen finns nedanför hembrevet!

Nu kör vi matteläxa – NOMP. Läxan ska vara gjord till fredag 10/2 kl. 13:00.

2:orna är klara med sin läsläxa Resan till skatten. Ny läsläxa kommer inom kort.

Vi har fått en del frågor kring magsjuka. Har man symtom stannar man hemma, 48-timmars regeln gäller. Om barnen inte visar på symptom ska de vara i skolan eftersom det är skolplikt från åk 1 som gäller.

I matematiken har vi fortsatt med multiplikation och bråk. De som är klara i boken arbetar med ett häfte istället. På svenskan har vi skrivit sagor och bearbetat texterna ordentligt, men vad bra det blir! På engelskan repeterade vad vi gjorde förra veckan så vi har lekt en lek med kort för att öva oss på att prata muntligt. Vi har även spelat bingo med ord kring färger, känslor, siffror och aktiviteter. På bilden har 2:orna målat med salt och vattenfärg. På NO/SO har vi fortsatt med tema kroppen och genomfört många experiment med våra sinnen, puls och minnet. Fråga gärna era barn vad vi gjorde! Nu ska vi börja jobba med fördjupningarna och skapa filmen!

Bra att veta inför vecka 6:

Måndag 6/2

 • Idrott (Kom ombytta, ha med ombyteskläder och handduk)

Tisdag 7/2

 • Slöjd för 3:orna, textilslöjd på Guldkroksskolan

Onsdag 8/2

 • Läsläxa (3:orna glöm inte boken!)

Torsdag 9/2

Fredag 10/2

 • Senast dag att vara klar med NOMP-läxan (kl. 13:00)

Trevlig helg önskar Marica och Erica

__________________________________________________________

2:orna är klara med sin läsläxa Resan till skatten. Ta med läseboken tillbaka till skolan tack. Ny läsläxa kommer inom kort. Hälsningar Marica

________________________________________________________

Hej!

Här kommer lite kort information kring bussen:

Vi påminner om att våra busschaufförer önskar att ni föräldrar tar kontakt med dem kring sådant som händer på bussen. Chaufförerna tar emot samtal och meddelande på sina mobiler  även senare på eftermiddagarna och vill hellre att ni ringer en gång för mycket än en gång för lite.

Vi planerar för ett föräldramöte inom en snar framtid då busschaufförerna, trafiksamordnaren i kommunen samt lärarna och rektor finns med.

___________________________________________________________

Hej!

Den här veckan har Erica varit sjuk så Marica har haft klassen hela tiden. Vi har arbetat vidare med våra ämnen även om ordningen sett lite annorlunda ut men jag tycker vi har löst veckan bra tillsammans.

I matematiken har vi fortsatt med vår multiplikation. De som är klara i boken arbetar med ett häfte istället. Vi har även arbetat med volym och nu vet alla att 10 dl är 1 liter. På svenskan har vi skrivit sagor och de flesta börjar bli klara. På engelskan har vi lekt en lek med kort för att öva oss på att prata muntligt. Vi har även spelat bingo med ord kring färger, känslor, siffror och aktiviteter. På bilden som blev i helklass målade vi efter en instruktion. Resultatet kan ni se på första sidan. På NO/SO har vi tittat på filmer om kroppen.

Bra att veta inför vecka 5:

Måndag 30/1

 • Idrott (Kom ombytta, ha med ombyteskläder och handduk)

Tisdag 31/1

 • Slöjd för 3:orna, textilslöjd på Guldkroksskolan
 • Vaccination för 2:orna på Fågelås skola

Onsdag 1/2

 • Läsläxa (Glöm inte boken!)

Torsdag 2/2

Fredag 3/2

Trevlig helg önskar Marica och Erica

_____________________________________________________________

Hej!

Idag skiner solen, härligt att vi går mot ljusare tider. Det är flera elever som är och har varit sjuka i veckan. Vi hoppas att alla kryar på sig så att vi ses snart igen.

Vi har bytt platser i klassrummet. Möbleringen är densamma men nya lärpar.

Påminner om att ha med läsboken till läsläxan på onsdagar. 2:orna upptäckte i onsdags att det inte var så lätt att göra alla uppgifter i arbetsboken utan den.

Skolsyster vill ha in lapparna från årskurs 2 senast på torsdag 27/1.

Vi har fått en ny bibliotekarie som är på skolan förmiddagstid varannan fredag. Vi kommer ha bokprat med henne en gång i månaden. Vi är jätteglada för denna tillgång så att hon kan väcka ännu mer läslust och tipsa om nya böcker.

Ämnesmässigt jobbar vi på som vanligt. I matten är det multiplikation och bråk som gäller. I svenskan skriver vi sagor tillsammans i arbetspar. På engelskan arbetade vi muntligt. Man fick beskriva sig själv för sina kompisar samt att vi lekte en lek med kort. På idrotten lekte vi ”Apberget”, en mycket uppskattad lek med mycket skratt och glädje där det gällde att ta sig in under apornas berg utan att bli träffad av aporna som sitter uppe på berget. I NO/SO har vi startat upp ett nytt tema kring kroppen där vi nu går igenom olika delar i kroppen nu har vi gått igenom alla kroppsdelar (hjärna, hjärta, lungor, matsmältningen, samt muskler och skelett). Nästa vecka ska vi arbeta med våra sinnen. Vi kommer experimentera för att ta reda på hur dessa fungerar. Slutresultatet av detta ska bli en film”serie” där eleverna i små grupper kommer få göra var sitt avsnitt.

 

Bra att veta inför vecka 4:

Måndag 24/1

 • Idrott (Kom ombytta, ha med ombyteskläder och handduk)

Tisdag 25/1

 • Slöjd för 3:orna, textilslöjd på Guldkroksskolan

Onsdag 26/1

 • Läsläxa (Glöm inte boken!)

Torsdag 27/1

 • Senast lämna in lappen som ska till skolsyster

Fredag 28/1

Trevlig helg önskar Marica och Erica

_____________________________________________________________

Hej!

Då var årets första vecka på vårterminen till ända. Härligt att se alla igen. Nu är som sagt klassrummet på andravåning och vi har kommit in bra i våra nya lokaler. Det är skönt att ha tillgång till ett grupprum samt att vi även kan använda skolsysters rum ibland.

Ramtiderna är samma som tidigare men schemat har ändrats lite. Idrotten är nu kl. 8:30 på måndagar. Engelskan är flyttad från fredag till onsdag.

I matten har vi startat upp vårt nya område multiplikation. I svenska har vi börjat på en saga, vi skriver parvis. Vi har även startat upp ett tema Detektivbyrån om Sally Smart. I NO/SO har vi tillsammans med barnen planerat upp ett tema om kropp och hälsa. Barnen har fått med sig en lapp hem som ska vara ifylld och medskickad tillbaka senast 20/1. På engelskan blir det mer prat och samtal den här terminen. Vi började med This is me, där man skulle fylla i om man är pojke eller flicka, lång eller kort, ögonfärg, hårfärg osv om sig själv.

Om det blir kallt nu och vi kan spola isen går det självklart bra att ta med skridskor. Obligatoriskt med hjälm som ska vara medskickad. Till lunchrasten försöker vi se till att någon vuxen kan hjälpa till att knyta. Men öva på att knyta skridskorna själva! Det tar väldigt mycket tid för personalen att knyta, självklart hjälper vi till men det bästa är såklart om man kan själv. Förra året bestämde vi att om man vill åka på 10-rasten får man knyta själv.

OBS! Det är obligatoriskt med hjälm på isen oavsett om man har skor eller skridskor!

 

Bra att veta inför vecka 3:

Måndag 16/1

 • Idrott (Kom ombytta, ha med ombyteskläder och handduk)

Tisdag 17/1

 • Slöjd för 3:orna, textilslöjd på Guldkroksskolan

Onsdag 18/1

 • Läsläxa (Glöm inte boken!)

Torsdag 19/1

Fredag 20/1

Trevlig helg önskar Marica och Erica

_________________________________

Schema vårterminen

Nu har vi pusslat ihop ett schema som vi hoppas ska fungera under vårterminen. Den stora ändringen är att idrotten är flyttad till måndag morgon. Detta för att vi ska kunna få till ett pass på torsdag morgon som Erica och Marica kan tillsammans. Läsläxan kommer löpa på som vanligt till onsdagar enligt lässchemat ni fått hemskickat tillsammans med läsläxan.

Nu ser vi fram mot en vårtermin full med ny kunskapsinhämtning!

Hälsningar Erica och Marica!

schema 2 schema 3

 

 

Hej!

På tisdag 10/1-17 startar skolan igen och vi läser enligt schema. 3:orna åker på slöjd och nu är det textilslöjd som gäller. Läraren där heter Susanne.

Ramtiderna är desamma för vårterminen men det kommer bli några schemaändringar. Vi återkommer med detta så fort allt är klart.

Klassrummet är numera i före detta biblioteket på andra våning. När eleverna kommer till skolan vid 8.20 är det okej att gå in, ta av sig och sätta sig vid sin bänk i klassrummet och läsa tyst i sin bänkbok. Det finns en vuxen i klassrummet från kl. 8:20 för att vi ska få en lugn och bra start på dagen. Lektionerna startar 8:30.

De elever som åker buss har fått/kommer få ett informationsbrev hem vad som gäller kring bussen, kontakt med chaufförerna m.m. Bussen avgår från skolan kl. 13:10 måndag, onsdag, torsdag och fredag. 14:40 på tisdagar.

Njut nu av de sista lediga dagarna, passa på att göra färdigt jullovsbingon så ses vi på tisdag.

PS. Ni som har haft hemma matteböcker och liknande över jul, se till att ta med det till skolan igen!

Hälsningar Marica och Erica.

_____________________________________________________________

Hej!

Den här veckan har varit mycket jobba klart för att vi ska kunna börja med nya områden efter jul. I matten är det fortfarande subtraktion i boken samt räkneberättelser som hägrat. På NO/SO har vi avslutat kartor, väderstrecken och barnens rättigheter. I engelskan har vi sett klart på The Game och nu efter tio avsnitt har vi bland annat arbetat med nummer, sport, djur, klockan, kroppen, kläder, mat och känslor. Nu vet vi hur spelet slutade, det har varit en spännande serie att följa. Väldigt uppskattat av eleverna. På idrotten var önskemålet från eleverna spökboll så det spelade vi. Bilden hade vi i helklass och gjorde varsin gran. Det är så roligt att se hur olika och individuella resultaten blir.  Kika gärna på första sidan för att se de vackra granarna.

Julavslutningen är tisdag 20/12 kl. 18.00 i Södra Fågelås kyrka. Vi ses i kyrkan. Eleverna sitter tillsammans med oss lärare längst fram och ni föräldrar fyller på i bänkarna bakom. Efter avslutningen i kyrkan serverar föräldraföreningen glögg utanför kyrkan. Eleverna har även fått med sig en lapp med information hem idag och den finns även här på hemsidan.

Detta händer vecka 51

Måndag 19/11

 • Julpyssel

Tisdag 20/12

 • Slöjd för 3:orna
 • Vi flyttar upp våra bänkar till nya klassrummet
 • Skolan slutar kl. 14:30
 • Avslutning kl. 18:00

Tack för en toppenbra hösttermin – barnen är helt fantastiska. De jobbar på och lär både sig själva och oss nya saker hela tiden!

Ha nu ett härligt jullov så ses vi tisdagen 10/1 2017. Skolan börjar som vanligt kl. 8:30 (slöjd för 3:orna) och slutar kl. 14:30.

Kram från Marica och Erica

 

 

 

__________________________________________________________

Hej!

Kl.18-21  idag fredag 9/12 är det filmkväll här på skolan! Filmerna är såklart barntillåtna! Hoppas att de som har möjlighet att komma får en trevlig kväll.

Nu är det inte många dagar kvar till jullovet men vi jobbar på så mycket vi kan som vanligt. Nu de sista veckorna blir det dock en del schemaavbrytande aktiviteter som till exempel luciaträning. Lucia går av stapeln tisdag 13 december kl. 9:00 i Södra Fågelås kyrka. Man är hjärtligt välkomna att komma att titta! Vi vill att barnen är färdigklädda med luciautstyrsel när de kommer på morgonen och att de som brukar åka buss till skolan gör det även denna dag så att vi får ihop logistiken på bästa och smidigaste sätt.

I matten arbetar vi vidare i våra böcker med subtraktion men har även jobbat en hel del med räkne-berättelser. På svenskan jobbar vi vidare på att alla ska bli klara med sina sagor. På NO/SO har vi pratat om barns rättigheter. The Game är inne på åttonde avsnittet som handlade om mat och frukter. På idrotten körde vi ”Killerball” igen. Vi kör oftast samma sak två idrottslektioner i rad för att vi ska bli säkra på aktiviteten.

Efter jullovet kommer vi ha bytt klassrum. Vårt nya klassrum blir på andra våning i nuvarande biblioteket. Vi kommer att ta hjälp av eleverna vår sista skolvecka för terminen när vi flyttar och organiserar om så att alla blir delaktiga.

Bra att veta:

Julavslutningen är tisdag 20/12 kl. 18.00 i Södra Fågelås kyrka.

Detta händer vecka 50

Måndag 12/11

 • Hela skolan övar till lucia i samlingssalen

Tisdag 13/12

 • Luciafirande i kyrkan kl. 9.00. Kom färdigklädda!!! (Ingen slöjd!)
 • Skolan slutar kl. 14:30

Onsdag 14/12

 • Läsläxa (OBS! Glöm inte att ta med boken, läseboken behövs för att kunna arbeta i arbetsboken)
 • Läshjälparna kommer

Torsdag 15/12

 • Idrott (kom ombytta, ha med handduk och ombyte)

Fredag 16/12

 • Vi tränar på våra julavslutningssånger med kantorn

Trevlig helg och trevlig tredje advent! Hälsningar Marica och Erica

 

 

 

_______________________________________________________

 

Hej!

Redan december och vi har i veckan övat luciasånger för glatta livet. Några i klassen kommer att läsa varsin vers, det är bra att öva hemma så att man kan den utantill.

December betyder även nedräkning till julafton och i år har Planeterna en digital adventskalender där vi öppnar en lucka varje dag förutom på fredagar då vi öppnar både fredagens och lördagens. På måndagen öppnar vi även söndagens. Igår var det en uppgift att gissa vilket sak som låg i vilket paket och idag var det en saga som man sedan skulle återberätta utifrån bilder. Väldigt uppskattat av eleverna.

I matten har vi arbetat vidare med subtraktion, vi har mest arbetat i våra matteböcker. Vi har även börjat nosa på räkne-berättelser. Vi gjorde en gemensamt på tavlan. Nästa vecka ska vi arbeta vidare med att lösa olika räkne-berättelser samt skriva egna. På svenskan börjar de flesta bli klara med sina sagor. Skrivparet går igenom sin text och får även kamratrespons utifrån en matris på sagan. Man ska t ex se om det är stor bokstav och punkt, om det finns en början etc. På NO/SO har vi pratat om hur det är att bo i andra länder och att flytta. Olika orsaker till att man kanske flyttar.  På engelskan fortsatte vi med avsnitt sju i serien The Game, denna gång handlade det om kläder och kroppen. På bilden var det 2:ornas tur att göra stövlar, nu pryder det vår vägg i klassrummet. På idrotten lekte vi en ny lek som heter ”Killerball”. Vi provspelade och gick igenom reglerna grundligt.

 

Bra att veta:

Luciafirande blir tisdag 13/12 kl. 9.00 i Norra Fågelås södra kyrka. Elever från F-6 är med.

Julavslutningen är tisdag 20/12 kl. 18.00 i Norra Fågelås södra kyrka.

Detta händer vecka 49

Måndag 5/11

Tisdag 6/12

 • Slöjd för åk 3
 • Skolan slutar kl. 14:30

Onsdag 7/12

 • Marica på kurs, Josefina är vikarie
 • Läsläxa (OBS! Glöm inte att ta med boken, läseboken behövs för att kunna arbeta i arbetsboken)
 • Läshjälparna kommer

Torsdag 8/12

 • Idrott (kom ombytta, ha med handduk och ombyte)
 • Hela skolan övar till lucia

Fredag 9/12

 • Hela skolan övar till lucia
 • Elevråd

Trevlig helg! Hälsningar Marica och Erica

______________________________________________________________

Luciasånger

Nu är vi i full gång med att träna till lucia. Vi övar i skolan men i stort sett alla elever ville ha med sig texterna hem för att kunna öva även hemma så på onsdag skickar vi hem ett häfte. Övning ger färdighet så det är bara att träna så mycket man vill 🙂

______________________________________________________________

Löss

Idag har eleverna fått med sig information om löss och luskamning hem. Luskamma era barn är ni snälla!

__________________________________________________________

Hej!

Nu känns det som att veckorna springer iväg men vi hinner mycket och barnen är väldigt arbetsamma. Under utvecklingssamtalen som fortlöper pratar vi om arbetsron i klassrummet och vår uppfattning är att barnen tycker att det är bra och gemytlig arbetsro vilket vi håller med om.

Vi påminner återigen om att ha med kläder efter väder. (Överdragsbyxor/stövlar/vantar/mössa). Vi är ute på rasterna och då behöver det finnas kläder så att man inte fryser.

I matten har vi arbetat med subtraktion, vi har mestadels arbetat i våra matteböcker. På svenskan arbetar vi två och två och skriver en saga. Vi utgår från att det ska finnas huvudperson, problem, hjälpare, lösningen och slutet för att det ska bli lättare att skriva med en röd tråd. Vi har även skrivit en faktatext om björnen. På NO/SO har vi fortsatt med kartor och pratat om uppifrånperspektivet. Eleverna målade sina rum. På engelskan fortsatte vi med avsnitt sex i serien The Game, denna gång handlade det om tid. På bilden har 3:orna gjort stövlar, vi använde oss av vattenfärg för att blåsa så att det ser ut som en vattenpöl. En mall för stövel som målats med tuschpennor eller färgpennor. Titta på förstasidan för att se några alster. På idrotten värmde vi upp med välta kon och sedan spelade vi konboll.

 

Bra att veta:

Tisdag 29/11 är det studiedag, skolan är stängd, eleverna är lediga.

Luciafirande blir tisdag 13/12 kl. 9.00 i Norra Fågelås södra kyrka. Elever från F-6 är med.

Julavslutningen är tisdag 20/12 kl. 18.00 i Norra Fågelås södra kyrka.

Detta händer vecka 48

Måndag 28/11

Tisdag 29/11

 • Studiedag – eleverna är lediga!

Onsdag 30/11

 • Läsläxa (Glöm inte att ta med boken, läseboken behövs för att kunna arbeta i arbetsboken)
 • Läshjälparna kommer

Torsdag 1/12

 • Idrott (kom ombytta, ha med handduk och ombyte)

Fredag 2/12

Trevlig helg! Hälsningar Marica och Erica

_____________________________________________________________

Hej!

Nu är vi i full gång med utvecklingssamtalen, en viktig stund tillsammans!

Just nu arbetar vi för att bli klara med kapitlet om addition i matteboken. Några har med sig boken hem för att jobba klart. I svenskan pratar vi om sagor och har skrivit en gemensam saga. Fråga era barn vad den handlar om och hur vi gick tillväga. På bilden målar vi sagobilder och pratar om onda samt goda karaktärer.

Vi påminner om att frånvaro ska ske varje dag, innan kl. 8:30. Detta är för era barns säkerhet så att vi vet vart de är om de inte kommer till skolan. Frånvaron ska rapporteras varje dag! Vet man och har meddelat att barnet blir hemma si och så många dagar behöver man inte höra av sig varje dag, men då är det efter överenskommelse med Erica eller Marica.

Vädret är aningen omväxlande så tänk på att skicka med kläder efter väder!

Bra att veta:

Tisdag 29/11 är det studiedag, skolan är stängd, eleverna är lediga.

Luciafirande blir tisdag 13/12 kl. 9.00 i Södra Fågelås kyrka. Elever från F-6 är med.

Julavslutningen är tisdag 20/12 kl. 18.00 i Södra Fågelås kyrka.

Detta händer vecka 47

Måndag 21/11

Tisdag 22/11

 • 3:orna har slöjd (skicka ett sms till Marica tel. 0703-616336 om barnet åker direkt till slöjden). Ida åker med på slöjden.
 • Eleverna slutar 14:30

Onsdag 23/11

 • Läsläxa (Glöm inte att ta med boken!)
 • Läshjälparna kommer

Torsdag 24/11

 • Idrott (kom ombytta, ha med handduk och ombyte)

Fredag 25/11

Trevlig helg! Hälsningar Marica och Erica

 

 

 

_____________________________________________________________

Hej!

Tillbaka efter lovet och vi har kommit igång med jobb direkt, eleverna är arbetssugna och vi har så fin arbetsro. Härligt!

Vilket fantastiskt väder vi haft i veckan, på rasterna har det varit mycket stjärtlappsåkning och idrottslektionen var självklart utomhus i backen.

På 3:ornas läsläxa hade jag glömt att räkna bort lovet (tur att det var ett läslov) men nu har eleverna jobbat ikapp så de ska till onsdag vecka 46 läsa kapitel 9, 52-57. 2:orna ska läsa kapitel 8, sidorna 58-65.

Eleverna har fått hem tid för utvecklingssamtal samt ett papper med underlag att besvara. Ta med pappret på samtalet!

Bra att veta:

Luciafirande blir tisdag 13/12 kl. 9.00 i Södra Fågelås kyrka. Elever från F-6 är med.

Julavslutningen är tisdag 20/12 kl. 18.00 i Södra Fågelås kyrka.

Detta händer vecka 46

Skolmaten firar 70 år så det uppmärksammas lite extra under veckan. Se menyn på förstasidan på gate456.

Måndag 14/11

Tisdag 15/11

 • 3:orna har slöjd (skicka ett sms till Marica tel. 0703-616336 om barnet åker direkt till slöjden). Ida åker med på slöjden.
 • Eleverna slutar 14:30

Onsdag 16/11

 • Läsläxa (Glöm inte att ta med boken!)
 • Läshjälparna kommer

Torsdag 17/11

 • Idrott (kom ombytta, ha med handduk, vattenflaska och ombyte)

Fredag 18/11

Trevlig helg och njut av snön så länge den ligger kvar. Hälsningar Marica och Erica

 

 

 

______________________________________________________________

Hej!

Vi börjar med att tacka för ett trevligt föräldramöte med god uppslutning av föräldrar, härligt! Ni är så viktiga för era barn! Ni fick avnjuta Planeternas fantastiska film och för er som missade den ligger den på förstasidan på Gate456.

Vi är ute varje rast samt har även en del lektioner ute så det är jätteviktigt att barnen har kläder efter väder. Underlättar även om de är namnade så att de kan hitta tillbaka till rätt hylla om de kommer på villovägar.

Vi har arbetat med tema Hjo och i slutet av förra veckan bestämde vi att redovisningsformen skulle bli i form av en film som vi såklart visade på föräldramötet. Det har varit ett intensivt arbete kring att leta fakta, läsa in sig och spela in när man redovisade men det blev fantastiskt bra.

Fredagen avslutades på topp eftersom barnen varit så duktiga och klarat sitt uppdrag att fylla NOMP-burken med 10 000 poäng. Det blev chokladbollsbak som de sedan smaskade på under tiden vi läste klart vår högläsningsbok.

 

Detta händer vecka 45

Måndag

 • Inget speciellt

Tisdag

 • 3:orna har slöjd (skicka ett sms till Marica tel. 0703-616336 om barnet åker direkt till slöjden). Ida åker med på slöjden.
 • Eleverna slutar 14:30

 

Onsdag

 • Läsläxa (boken ska vara med tillbaka till skolan)
 • Elevråd
 • Läshjälparna kommer

Torsdag

 • Idrott (kom ombytta, ha med handduk och ombyte)

Fredag

 • Inget speciellt

Nu blir det en veckas lov (vecka 44) men vi ses igen måndag vecka 45 kl. 8:30 som vanligt! Ha ett härligt lov! Hälsningar Marica och Erica

 

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Sammanfattning från föräldramötet:

Susanne Rydberg (rektor) presenterade sig och berättade om allmän information som att

 • Frånvarorapportering ska ske varje dag innan kl. 8:30 om inget annat överenskommit. Får vi söka efter eleven blir det oanmäld frånvaro. Vi följer kommunens frånvaroplan och rapporterar om det är mycket frånvaro. Då tas kontakt med hemmet och även skolsköterskan kan höra av sig.
 • Det är skolplikt från åk 1. Varje timme är viktig för barnen att vara i skolan.
 • Vi är restriktiva med ledigheter men varje fall bedöms enskilt. Klassföreståndaren får bevilja upp till fem dagar sedan är det rektor som beviljar. Ansökan finns på Hjo kommuns hemsida.
 • Nationella prov för åk 3 är under VT, då beviljas inga ledigheter.
 • Edwisekonto, detta ansöker vårdnadshavare om och det är på Edwise rektor lägger ut sin information.

Efter det delade vi upp oss i respektive klassrum och vi berättade lite om vad vi har arbetat med och vad vi arbetar med nu.

Arbetsklimatet i klassen är väldigt lugnt och bra. Det är en härlig klass och eleverna är måna om varandra. De är väldigt tacksamma att arbeta med för de tycker att i stort sett allt är roligt.

Föräldrarna fick i uppgift att två och två samtala om vad de vill att barnen ska ha med sig i sin ryggsäck när de går ut från skolan mer än det som vi ska följa i läroplanen. Föräldrarna kom bland annat fram till:

Visa respekt och ta ansvar

Våga misslyckas och tillsammans lära sig av det

Ödmjukhet

Finnas fler än ett rätt på saker och ting

Lyssna på varandra

Ta hänsyn

Våga säga sin åsikt

Ta ansvar och lösa problem

Samarbeta i grupp

Vara empatisk och vara en bra kompis

Struktur

Att vi alla är bra på olika saker

Datakunskap

Muntliga diskussioner, argumentera

_____________________________________________________________

Hej!

Vi börjar hembrevet med att påminna om att det är föräldramöte på onsdag 26/10 KL 18:00. Vi startar gemensamt med F-1 i matsalen för att sedan dela upp oss. Vi förutsätter såklart att så många som möjligt kommer men meddela om ni inte har möjlighet att komma så att vi vet tack! Skriv i kontaktboken eller skicka ett sms till Marica eller Erica.

Läsläxan är från onsdag till onsdag. Läseboken behöver vara med varje onsdag eftersom vi arbetar utifrån boken till vårt arbetshäfte. Här behöver ni påminna era barn så att boken kommer med!

Under fredagen var vår kurator Jonas hos oss och gjorde olika påståendeövningar med klassen. Vi pratade om ordet respekt och vad det betyder. Genom detta kom vi även in på regler och vilka klassrumsregler vi ska ha och kom fram till –man sköter sig själv, -man är tyst när andra pratar, -man räcker upp handen om man vill säga något.

Vi har precis startat upp ett tema om Hjo. Fråga era barn vad de kan och har lärt sig för nytt hittills.

Vecka 43 är sista veckan för den här NOMP-utmaningen så heja på era barn och uppmuntra dem att spela NOMP så att vi förhoppningsvis når vårt mål med 10 000 NOMP-poäng.

Bra att veta:

Om någon har tomma sköljmedelsflaskor så får ni gärna skicka med barnen det– vi ska ha det till ett pyssel.

Detta händer vecka 43

Måndag

 • Inget speciellt

Tisdag

 • 3:orna har slöjd (skicka ett sms till Marica tel. 0703-616336 om barnet åker direkt till slöjden). Ida åker med på slöjden.
 • Eleverna slutar 14:30

Onsdag

 • Läsläxa (boken ska vara med tillbaka till skolan)
 • Läshjälparna kommer

Torsdag

 • Idrott (kom ombytta, ha med handduk och ombyte)

Fredag

 • Inget speciellt

Vecka 44 är det lov från skolan och eleverna är då lediga. Passa gärna på att läsa mycket hemma, både tyst läsning och högläsning främjar barnens språk.

Ha en härlig helg!  Hälsningar Marica och Erica

 

 

________________________________________________________

Hej!

NOMP utmaningen fortsätter, barnen kör NOMP i skolan men får gärna träna hemma också.

Läsläxan är från onsdag till onsdag, nu är vi inne på kapitel 4. Läseboken behöver vara med varje onsdag eftersom vi arbetar utifrån boken till vårt arbetshäfte.

I matematiken har vi startat upp vårt nya område kring addition.

Vi arbetar mycket med att läsa just nu, både enskilt, i par, i grupp och lyssnar på högläsning. Vi tittar på lässugen vilket är väldigt populärt. Fråga era barn vad det handlar om.

Vi har börjat prata om kartor och hur Sverigekartan ser ut.

På engelskan arbetade vi med olika papper med kroppsdelarna och färger.

Bra att veta:

Ta gärna med tomma sköljmedelsflaskor – vi ska ha det till ett pyssel.

Vecka 44 är det lov från skolan och eleverna är lediga.

Föräldrar: Boka in onsdag 26 oktober – då är det föräldramöte för F-3.

Detta händer vecka 42

Måndag

 • Inget speciellt

Tisdag

 • 3:orna har slöjd (skicka ett sms till Marica tel. 0703-616336 om barnet åker direkt till slöjden)
 • Eleverna slutar 14:30

Onsdag

 • Läsläxa (boken ska vara med tillbaka till skolan)
 • Läshjälparna kommer

Torsdag

 • Idrott (kom ombytta, ha med handduk och ombyte)

Fredag

 • Inget speciellt

Ha en härlig helg!  Hälsningar Marica och Erica

___________________________________________________________

Hej!

Vi har börjat avsluta vårt arbete kring faktatexter och några har redovisat för klassen. Jättefina texter och utmärkta redovisningar. Som lyssnare får man träna på att vara en god lyssnare och att ställa relevanta frågor.

Läsläxan är från onsdag till onsdag, nu är vi inne på kapitel 4. Läseboken behöver vara med varje onsdag eftersom vi arbetar utifrån boken till vårt arbetshäfte.

Under fredagen hade vi både bussutrymning och brandövning. Bussutrymningen tränade vi tre gånger för att det verkligen ska sitta vad vi gör om olyckan skulle vara framme.

På idrotten spelade vi spökboll, det var uppskattat.

På engelskan fortsatte vi med serien The Game och arbetade med siffror.

I matematiken har vi avslutat vårt kapitel kring talets uppbyggnad och dess grannar. Nu ska vi börja arbeta med kapitlet Addition.

Eleverna har kommit i gång med NOMP, de har fått ett uppdrag att gemensamt klara 10000 poäng innan höstlovet. De är taggade och samlar poäng för en bakdag. Vi arbetar med NOMP i skolan men vill och får man jobba med det hemma så går det självklart också bra.

 

Bra att veta:

Föräldrar: Boka in onsdag 26 oktober – då är det föräldramöte för F-3.

Detta händer vecka 40

Måndag

 • Inget speciellt

 

Tisdag

 • 3:orna har slöjd (skicka ett sms till Marica tel. 0703-616336 om barnet åker direkt till slöjden)
 • Eleverna slutar 14:30

 

Onsdag

 • Läsläxa (boken ska vara med tillbaka till skolan)
 • Läshjälparna kommer

Torsdag

 • Marica är på kurs, Helene Froh är vikarie
 • Idrott (kom ombytta, ha med handduk och ombyte)

Fredag

 • Marica är på kurs, Helene Froh är vikarie

 

Ha en härlig helg!  Hälsningar Marica och Erica

 

____________________________________________

Nomp! Igen! 

Nu har alla elever fått inklistrat i sina kontaktböcker deras mailadress och lösenord. Användarnamnet till Nomp är det som står innan @gate456.se (tre första bokstäverna i förnamnet, tre första bokstäverna i efternamnet plus någon siffra.). För att logga in på Nomp söker du på nomp.se alternativt laddar hem appen. Längst upp till höger finns en orange ruta som heter “logga in”.

Vi har även skapat en nompix burk som vi ska fylla med nompix, 10 000 fram till höstlovet. Be eleverna berätta mer 😉

Har ni frågor eller behöver hjälp, fråga eleverna eller hör av er! (erica.svensson@hjo.se /0768610099)

——————————————————————————

NOMP

Nu har vi börjat använda oss av NOMP som är ett program för färdighetsträning i matematik. Alla elever har varsitt inlogg. Detta går även att ladda ner som app på Iphone och andorid. Eleverna kommer att få sin matteläxa där på men det kommer även att finnas tid att genomföra detta i skolan på elevens val. Detta är ett spel som hör till skolan och är kopplat till skolan vilket gör att vi godkänner att eleverna spelar detta på t ex bussen. Prata gärna med ditt barn hemma och kom överens om vad som gäller i er familj.

______________________________________________________________

Hej!

Veckan har bjudit på jobb, studiedag och OS i Gate. Det var ganska blåsigt och kallt men soligt. Alla elever presterade jättebra och skötte sitt uppdrag som lagledare alldeles utmärkt.

Vi jobbar på och just nu skriver vi en faktatext om olika däggdjur, vi arbetar två och två i våra lärpar.

 

Läsläxan är från onsdag till onsdag, nu är vi inne på kapitel 3.

 

Bra att veta:

Vi påminner om föräldraenkäten som ligger på Edwise – gå in och fyll i den, tack!

Ta gärna med tomma mjuka sköljmedelsflaskor. Vi ska använda dessa i bilden.

Detta händer vecka 40

Måndag

 • Inget speciellt

 

Tisdag

 • 3:orna har slöjd (skicka ett sms till Marica tel. 0703-616336 om barnet åker direkt till slöjden)
 • Eleverna slutar 14:30

Onsdag

 • Läsläxa (boken ska vara med tillbaka till skolan)
 • Läshjälparna kommer

Torsdag

 • Idrott (kom ombytta, ha med handduk och ombyte). Idrotten är inomhus.

Fredag

 • Bussutrymning (eleverna sitter kvar på bussen och fritidsbarnen från Smultronstället kommer ut till bussen). Brandövning.

Ha en härlig helg!  Hälsningar Marica och Erica

_____________________________________________________________

Hej!

Vi lämnar återigen en fantastisk vecka efter oss.

I onsdags var vi i Skövde och såg på teater, lite Lennart. En föreställning med mycket sång och musik som fångade oss alla. Vi har passat på att jobba med temat i skolan genom att skriva texter, titta i böcker av Lennart Hellsing samt måla bilder.

Under tiden vi var i Skövde hade mellanstadiet fixat så fint på skolgården – vi är så tacksamma!

Läsläxan är från onsdag till onsdag, nu är vi inne på kapitel 2.

 

Vi har skrivit en gemensam faktatext om rådjuret. Genom att visa på projektorn och att vi gör det tillsammans gör att man känner sig säkrare när man skriver själv.

 

På idrotten övade vi på höjdhopp inför OS i Gate som går av stapeln nästa fredag. Vi hoppade i halvklass så under tiden körde halva gruppen tabata.

 

Bra att veta:

På onsdagar efter lunch kommer Ingegärd, Anita eller Christina och läser med barnen. De brukar hinna fyra stycken per gång och målsättningen är att alla som vill gå ut och läsa ska få göra det någon/några gånger under terminen.

 

Från måndag finns det information till er vårdnadshavare kring en webbenkät från skolinspektionen. Gå in där och läs mer!

Detta händer vecka 39

Måndag

 • Inget speciellt

 

Tisdag

 • 3:orna har slöjd (skicka ett sms till Marica tel. 0703-616336 om barnet åker direkt till slöjden) Se information längre ner på vår förstasida här på hemsidan. Det är viktigt att ni hör av er så att vi inte väntar eller börjar söka efter elever i onödan, tack.
 • Eleverna slutar 14:30

Onsdag

 • Marica är på kurs – Lisa Carlsson är vikarie
 • Läsläxa (boken ska vara med tillbaka till skolan)

Torsdag

 • STUDIEDAG – skolan är stängd!

Fredag

 • OS i Gate. Kom ombytta (man duschar hemma), ha med vattenflaska och en liten fika.

Ha en härlig helg!  Hälsningar Marica och Erica

 

 

 

__________________________________________________________

Hej!

Vilket fantastiskt väder veckan bjudit på – det märks att solen ger energi. Barnen vill jobba och jobba.

I onsdags hade vi en fantastisk fm när hela skolan sprang skoljoggen. Tillsammans sprang hela skolan 33,06 mil. 6:orna hade bakat bröd så vi blev bjudna på smörgås med pålägg. De skämmer bort oss men vi är så tacksamma. Tack snälla åk 6.

Vi har skickat hem läsläxan och även en lapp med vilket kapitel som gäller till vilket datum. Det är viktigt att läseboken skickas med till skolan varje onsdag eftersom vi arbetar med boken i skolan då.

Vi arbetar med att kategorisera djur, fråga barnen hemma vilka djur som t ex kan tillhöra däggdjur, fiskar osv. De har stenkoll på detta och även varför djuren tillhör den kategori den tillhör.

 

Detta händer vecka 38

Måndag

 • Inget speciellt

 

Tisdag

 • 3:orna har slöjd (skicka ett sms till Marica tel. 0703-616336 om barnet åker direkt till slöjden) Se information längre ner på vår förstasida här på hemsidan. Det är viktigt att ni hör av er så att vi inte väntar eller börjar söka efter elever i onödan, tack.
 • Eleverna slutar 14:30

Onsdag

 • Vi åker buss till Skövde och ser på föreställningen Lite Lennart, som handlar om hans texter och musik. Vi åker kl. 9:00 och är tillbaka 11:50 så lunchen blir en timme senare än vanligt men skoldagen är som vanligt 8:30-13:00.
 • Läsläxa (boken ska vara med tillbaka till skolan)

Torsdag

 • Idrott (det går bra att komma ombytt direkt på morgonen, ha med ombyte och handduk).

Fredag

 • Inget speciellt

Ha en härlig helg!  Hälsningar Erica och Marica

______________________________________________________________

Hej på er!

En vecka då vi kommit igång mer med arbete. Vi har bland annat arbetat i par och skrivit faktatexter om vår klass utifrån gemensamma nyckelord. Vi har kategoriserat olika djur, haft idrott då vi övade inför OS i Gate, arbetat med positionssystemet samt till elevernas stora förtjusning kommit igång i våra matteböcker.  Idag fredag har vi haft klassråd med bra och kloka tankar och reflektioner från eleverna.

Vi kommer ha läsläxa onsdag till onsdag. 2:ornas bok heter Resan till skatten och 3:ornas bok heter Ben och Koko söker jobb. Eftersom det är skoljogg på onsdag kommer läxan undantagsfall skickas hem på torsdagen.

Detta händer vecka 37

Måndag

 • Inget speciellt

Tisdag

 • 3:orna har slöjd (skicka ett sms till Marica tel. 0703-616336 om barnet åker direkt till slöjden) Se information längre ner på vår förstasida här på hemsidan. Det är viktigt att ni hör av er så att vi inte väntar eller börjar söka efter elever i onödan, tack.
 • Eleverna slutar 14:30

 

Onsdag

 • Gemensam skoljogg för hela skolan. Kom ombytta, ha lämpliga skor. Medtag ombyte, handduk och NAMNAD vattenflaska. Uppvärmning vid trappan 8:45. Vi springer 9:00-10:00. 6:orna kommer bjuda på hembakta smörgåsar. Skoljoggen samlar in en frivillig springslant:

http://www.skolidrott.se/Arrangemang/Skoljoggen/Springslanten/

Torsdag

 • Idrott (det går bra att komma ombytt direkt på morgonen, ha med ombyte och handduk).
 • Första läsläxan kommer hem.

Fredag

 • Elevråd för våra klassrådsrepresentanter.

Ha en härlig helg!  Hälsningar Erica och Marica

______________________________________________________________

Hej!

Ännu en härlig vecka till ända. Vi har hunnit med både inne och utelektioner. I måndags hade vi uppdragskort ute på skolgården hela F-3. I onsdags hade vi en heldag i skogen där vi plockade blåbär, lingon och svamp. På torsdagen fick vi kantarellsås som Gun-Britt kokat ihop av vårt fynd. Fredagen bestod av bad och vi fick smaka på 6:ornas goda bullar. Tack! Sista timmen hade vi samarbetsövningar i samlingssalen. Första uppdraget var att klassen skulle ställa sig i längdordning utan att prata, nästa var att ställa sig i alfabetiskordning, också detta utan att prata. Tredje uppdraget var att vända ledet på klassen när de stod på bänkar. Det gick hur bra som helst!

Det är lugnt och fint på lektionerna och arbetsvilliga barn – det gillar vi. Vi har kommit igång med vårt NO-projekt där vi följer utvecklingen av tre träd varje vecka. Fråga gärna barnen vilka träd vi följer. Vi har även hunnit skriva tillsammans i par på datorerna, haft engelska med olika sånger och på idrotten tränade vi inför OS i Gate.

Vi påminner om att lämna in lappen om kontaktuppgifter!!!

Snälla tänk på att skicka med barnen kläder efter väder och namna kläderna. Vi är ute på rasterna i alla väder.

Detta händer vecka 36

Måndag

 • Inget speciellt

 

Tisdag

 • 3:orna har slöjd (skicka ett sms till Marica tel 0703-616336 om barnet åker direkt till slöjden) Se information på vår förstasida här på hemsidan.
 • Eleverna slutar 14:30

 

Onsdag

 • Inget speciellt

 

Torsdag

 • Idrott (man kan ha på sig idrottskläderna direkt på morgonen, ha med ombyte och handduk)

 

Fredag

 • Inget speciellt

Hälsningar Erica och Marica

Trevlig helg!

 

_____________________________________________________________

Hej!

Nu är vi igång och har redan gått en hel vecka i skolan och vilken fantastisk vecka vi har haft! Glada, taggade elever och till och med fint väder. Det är så roligt att få dela dagarna med era fina barn. Dagen på badet var uppskattad och barnen både simtränade och lekte. Vi blev även bjudna på muffins som 6:orna bakat.

Denna och nästa vecka läggs mycket tid på klassen, samarbete och att alla får lära känna varandra. Vi har även hunnit med att göra läskort, arbeta om getingar, spela mattespel, göra namnskyltar m.m.

Lite praktisk information:

Schematider

Måndag 8:30-13:00

Tisdag 8:30-14:30 (slöjd för 3:orna)

Onsdag 8:30-13:00

Torsdag 8:30-13:00 (idrott)

Fredag 8:30-13:00

Om man vill får man gärna ha med bänkpapper till bänken men då ska det vara tillklippt hemma i storlek 58x49cm. Tack!

Innetofflor, extrakläder, regnkläder och stövlar är bra att ha på sin plats – glöm inte att namna!

Kontaktboken ska vara med varje dag.

Ledighetsansökningsblanketter finns att skriva ut på edwise alternativt Hjokommuns hemsida.

Detta händer vecka 35

Måndag – inget speciellt

Tisdag

 • 3:orna har slöjd
 • Eleverna slutar kl. 14:30

Onsdag

 • Hela skolan plockar blåbär/lingon/svamp. Ta gärna med något att lägga bären i. Bärplockare går bra att ta med sig. Tänk på kläder efter väder! Medtag frivillig liten fika. (Lunch serveras i skogen)

Torsdag

 • Idrott (ta med ombyte och handduk)

Fredag

 • Precis som förra veckan badar vi 8:30-11. Om någon skjutsar direkt till badet vill vi att ni meddelar oss det! Ha gärna på badkläder direkt på morgonen.

Hälsningar Marica och Erica. Ha en härlig helg!

 

___________________________________________________________

Hej på er alla och välkomna tillbaka till skolan! Vi samlas kl. 8:30 nedanför trappan där rektor kommer hälsa oss välkomna. Efter det blir det tipspromenad och till lunch är det grillbuffé. Vi hoppas att vi har vädret med oss.

I F-3 kommer Marica, Annika och Erika vara lärare samt att Viola är resurspedagog och Dick kommer finnas med på idrott och slöjd.

Under de två första veckorna kommer det att vara en del schemaavvikelser men ni får hem mer information på måndag.

Hör av er om ni har några frågor eller funderingar.

Marica tel. 0703-616336 eller Erica tel. 0768-610099

Vi ses på måndag – Vi längtar!!! Första skoldagen är tiden 8:30-12.00.

____________________________________________________________

 

Vi tackar Nina och Jessica för tiden hos oss och önskar dem lycka till med kommande arbeten!

Vi ses igen måndag 22 augusti kl. 8:30. Det är jag (Marica), Annika och Erica som kommer vara lärare i F-3 nästa år.

Uppmaning: Föräldrar – var stolta över era fina barn och elever – tacka era föräldrar för allt stöd ni får. Tillsammans, elever, föräldrar och lärare gör vi det väldigt bra!

Nu återstår det bara att önska alla fantastiska elever och föräldrar en härlig sommar. Passa på att njuta av att vara lediga, svalka er med ett bad och läs mycket 😉

Sköt om er nu och STOR KRAM till er alla!!!

_____________________________________________________________

Vecka 22

Jessica är troligtvis sjukskriven resten av terminen men Marica är tillbaka nu – och som jag har saknat barnen! Blev bemött av både kramar, blommor och teckningar och fina ord – då smälter frökenhjärtat!

Idag var jag dock snurrig så jag hade skrivit 3:e majs namnsdagar istället för dagens så det var bara börja om och göra rätt, tur barnen är tålmodiga.

Idag fredag hade 6:orna anordnat en härlig lekdag för faddergrupperna. En fantastiskt rolig dag där alla var glada och hade roligt tillsammans, underbart!

Tänk på att nu på måndag 6 juni är det röd dag och då är eleverna lediga.

Skolavslutningen är den 9 juni kl. 9:00 i Norra Fågelås kyrka. Glöm inte meddela om ditt barn åker med dig eller skolbuss/taxi till kyrkan.

OBS!!! Skicka med barnen en kasse på tisdag så att de kan få med sig teckningar och böcker och annat hem!!!

Ta gärna med färgglada pappersmuffinsformar i olika storlekar på tisdag, vi ska pyssla med dem.

Skicka med låneböcker tillbaka till skolan så att vi kan stryka dem.

 

Detta händer vecka 23

Måndag

 • Skolan är stängd – Sveriges nationaldag

 

Tisdag:

 • 1:an läsläxa VIKTIGT att ta med läseboken tillbaka samt det gröna häftet
 • Vi har barnens dag – barnen har önskat aktiviteter så ni får fråga dem hemma efter tisdag vad vi hittade på
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott (uteidrott så inget ombyte behövs)
 • 1:an är utlånade till Annika och f-klass fram till lunch, de har aktiviter i skolskogen

Torsdag:

 • Och nu var dagen här – SKOLAVSLUTNING

Kl. 9:00 i Norra Fågelås kyrka

Vi samlas utanför kyrkan samt även efter avslutningen så att vi kan säga hej då och önska varandra en trevlig sommar!!!

 

Ha en härlig helg aallihop!

 

___________________________________________________________

Vecka 21

Olyckligtvis är både jag (Marica) och Jessica sjukskrivna för bland annat onda ryggar. Detta är inget vi kan påverka men Nina, övriga kollegor på skolan samt vikarie Barbro gör sitt absolut yttersta och bästa för att det ska vara så vanligt och så bra som möjligt för eleverna.

Håll er gärna uppdaterade oftare än vanligt här på sidan med hembrev så lägger jag ut om det är något speciellt.

Skicka med biblioteksböcker tillbaka till skolan så att vi kan stryka dem för den här terminen!!!

Tänk på att måndag 6 juni är en röd dag och då är eleverna lediga. Skolavslutningen är torsdag 9 juni kl. 9:00 i Norra Fågelås kyrka.

Detta har vi gjort i 1:an

Ettorna har till sin förtjusning arbetat färdigt med sina matteböcker. Vi jobbar vidare på att avsluta saker vi inte riktigt är klara med. Vi läser varje dag och det märks på läsutvecklingen.

Detta har vi gjort i 2-3

I matten jobbar vi vidare där vi är och börjar så smått avsluta boken. Vi avslutar påbörjade arbeten och läser mycket.

Detta händer vecka 22

Måndag

 • Inget speciellt

Tisdag:

 • 1:an läsläxa (det räcker att ha med det gröna skrivhäftet – glöm inte häftet)
 • 3:an långdag – de ska hälsa på i 4-6:an mellan kl.13:00-14:30.

Onsdag:

 • 1:an idrott (uteidrott så inget ombyte behövs)
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2-3 idrott
 • 2:an läsläxa

Fredag:

 • 6:orna anordnar lekdag för faddergrupperna

Hör av er om ni har några frågor eller funderingar. Jag försöker hålla mig uppdaterad och ha koll så att jag kan hjälpa till om det är något. Mvh Marica

__________________________________________________________
Vecka 20

Jessica har varit sjuk hela veckan. Vi har haft Barbro som vikarie tisdag, onsdag och torsdag. Veckan har löpt på bra, det blir ju inte riktigt som vanligt men barnen är tålmodiga och vi hjälps åt.

På 2-3:ans idrott var de 1:or med som ska vara med på klassbollen så de fick träna tillsammans. Det är mycket fotboll på rasterna också.

3:orna har träffat ”MatteBerit” som träffar eleverna för att gå igenom de nationella proven.

Vi påminner om att skolavslutningen är torsdag 9 juni kl. 9:00 i Norra Fågelås kyrka.

Detta har vi gjort i 1:an

I matten har vi börjat med ett nytt kapitel som handlar om tiotal upp till 100. I svenskan arbetar vi med lite olika saker som att göra skillnad på B och D. Några av barnen har läskort, där man läser en text och svarar på frågor. Vi läser mycket och det gillar klassen. Läsläxan läste vi i två olika grupper och det fixade de galant. Vi har haft engelska och där gjorde vi korsord med olika ord och målade ballonger och tränade på färgerna. På bilden skapades fantastiska blommor av papperstallrikar.

Detta har vi gjort i 2-3

I matten har vi jobbat vidare med boken och multiplikation. I svenskan arbetar vi med ordklasser och har skrivit om oss själva till portfolion. Vi har även gjort en mattekluring. På bilden blåste vi monster med vattenfärg, några har hunnit börja skriva en berättelse om sitt monster. På engelskan jobbade vi vidare med siffror.

Detta händer vecka 21

Måndag

 • Inget speciellt

Tisdag:

 • 1:an läsläxa (det räcker att ha med det gröna skrivhäftet – glöm inte häftet)
 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott -brännboll ute (idrottskläder behövs ej)
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa
 • 2-3 idrott

Fredag:

 • Utflykt till Hjo (papper hemskickat + info här)

Ha en bra helg! Hälsningar Marica, Jessica, Dick & Nina

 

__________________________________________________________

 

Utflykt

 

Fredag 27/5 åker 1, 2 och 3:orna på utflykt in till Hjo. Vi åker buss och första stoppet blir på brandstationen där vi ska vara kl. 9:00. Kl. 10:30 kommer Victoria med sitt tåg och tar med oss på en rundtur genom Hjo. Hon släpper av oss i stadsparken där det blir lunch och lek. Skolan fixar mat och dryck. Vi blir hämtade av bussen kl. 12:15 som då tar oss tillbaka till skolan. Vi avslutar dagen som vanligt kl. 13:00.

Det går bra att ta med sig frukt som vanligt som vi äter vid lämpligt tillfälle. Ta gärna med något att dricka, extra viktigt om det är varmt ute.

 

***Tänk på kläder efter väder***

 

Hälsningar

Marica, Jessica, Nina och Dick

 

Ni når oss under dagen på Maricas mobil: 0703-616336

 

________________________________________________________

Vecka 19

Veckorna rusar iväg och vi som har så mycket vi ska hinna med. En elev tyckte att vi kan vara i skolan från kl 6-18, en annan tyckte från 10-22 och en tredje att vi kan väl lika gärna sova över så vi hinner allt vi ska J Arbetsvilliga elever – det gillar vi!

En sak som ni behöver prata om hemma är miljön på bussen. En del barn upplever att det är gapigt, skrikigt och det är absolut inte meningen. Man sitter på sin plats och pratar med den som sitter bredvid om någon gör det. Man får gärna ha med sig en bok att läsa eller något att lyssna på. Vi pratar om det mycket i skolan men ni behöver som sagt prata om det hemma också.

I fredags var Jessica sjuk så temat utgick men vi passade på att arbeta med matte och övade även fotboll till klassfotbollen som är den 28 maj. Det är ett taggat gäng men vi känner att lärarnas bristande fotbollskunksaper inte riktigt räcker till så öva gärna på fritiden.

Barnen har fått information om vilka vi är som kommer arbeta i F-klass och 1-3 nästa år och det är Annika Larsson, Marica Smedberg och Erica Svensson. Erica börjar hos oss i augusti och vi hälsar henne hjärtligt välkommen. Hur organisation osv kommer se ut arbetar vi på och återger er såklart när allt är klart. information finns även på Edwise från rektor.

Bra att veta – skolavslutningen är torsdag 9 juni kl 9:00 i Norra Fågelås kyrka.

Detta har vi gjort i 1:an

Vi har jobbat vidare med addition och subtraktion mellan 0-20. Vi har även hunnit med att nosa lite på centimeter, meter och att använda linjalen rätt. Det var inte det lättaste. I svenskan har vi skrivit till en vårbild, barnen är duktiga på att tänka på stor bokstav, punkt och mellanrum mellan orden. Vi har även haft utelektion där barnen var indelade tre och tre. Varje grupp fick några minuter på sig att komma på en lek som du skulle introducera för kamraterna som vi sedan lekte. På idrotten var det 100-gympa utomhus. Vi hade ”visardag” och de barn som ville hade med sig en sak att visa. Jättebra träning att prata inför gruppen – vilket alla i ettan är otroligt duktiga på.

Detta har vi gjort i 2-3

I matten har vi jobbat vidare med multiplikation. Vi har även haft praktisk matte med vikt, uppskatta vikt och väga saker. I svenskan har vi skrivit klart våra ”knappast helknäppt” berättelser och vi har även varit ute och skrivit egna berättelser. På bilden har vi avslutat Picasso och påbörjat Monet. På idrotten hade vi orientering på skolgården. På engelskan har vi jobbat med siffor.

Detta händer vecka 20

Måndag

 • Inget speciellt

Tisdag:

 • 1:an läsläxa (det räcker att ha med det gröna skrivhäftet)
 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa

Fredag:

 • Inget speciellt

Ha en bra helg, tyvärr verkar det inte bli någon värme.

Hälsningar Marica, Jessica, Dick & Nina

 

______________________________________________________

Kalasinbjudningar

Det har kommit upp frågor kring kalasinbjudningar och vi har nog inte varit tillräckligt tydliga vad gäller detta men i år 1-3 gäller att alla kalasinbjudningar sköts på fritiden. Detta är inget vi lärare ombesörjer. Vi kan gärna skicka med en klasslista så att man får namn, adress och telefonnummer – vill man ha det så är det bara att höra av sig!

__________________________________________________________

Vecka 18

Ett kort hembrev så här på söndagskvällen – hoppas ni alla njutit av långledigt med fantastiskt väder!

Detta har vi gjort i 1:an

Vi har jobbat vidare med addition och subtraktion. På svenskan har vi skrivit om våren. Barnen har även varit ute och tagit vårbilder och sedan gjort collage på ipaden.

Detta har vi gjort i 2-3

Vi har jobbat vidare med multiplikation på matten. I svenskan har vi fortsatt med våra knappberättelser.

Detta händer vecka 19

Måndag

 • Inget speciellt

Tisdag:

 • 1:an läsläxa (det räcker att ha med det gröna skrivhäftet)
 • 1:an boklån
 • Fritidshemmens dag – ingen långdag för 3:orna utan de åker med in till Hjo och firar på eftermiddagen.

Onsdag:

 • 1:an idrott – vi är utomhus så inga kläder eller handduk behövs
 • Marica är på facklig utbildning – Barbro är vikarie
 • Hela skolan har brandövning
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa

Fredag:

 • Inget speciellt

PS! Vi påminner om att kalasinbjudningar får skötas utanför skolan.

Hälsningar Marica, Jessica, Dick & Nina

___________________________________________________________

Vecka 17

Vi startade veckan med gemensam skräpplockardag. Hela skolgården städades på skräp, lekboden röjdes och plockades iordning och blommor planterades. Bra insats av alla elever!

Veckan har löpt på bra och vi har fått mycket jobb gjort – det är arbetsamma och duktiga elever – det gillar vi!

Påminner återigen om att fortsätta luskamma era barn så att vi håller dessa oinbjudna gäster borta. I förra hembrevet samt på förstasidan och edwise finns information från vår skolsyter Ann.

Idag fredag har kommunens nya barn och utbildningschef Katarina Levenby besökt skolan.

Vi har startat upp ett gemensamt tema i 1-3 . Vi kommer arbeta utifrån olika delar som bland annat berör områdena gemenskap, kamratskap, tolerans och samarbete. Detta utgår från läroplanens värdegrund och vi tycker att detta är en viktig del att arbeta med. Prata gärna med barnen hemma om att det är viktigt att man tar egenansvar och tänker på att det känns bra för alla kompisar i skolan.

På klassrådet kom det bland annat upp olika önskemål om saker att köpa in så som bollar, hinkar och spadar. Detta tittar vi lärare vidare på. Det lyftes även att eleverna tycker att det är högljutt på bussen, ibland i matsalen och att de vill ha knäpptyst arbetsro. Genom detta kom vi in på olika alternativ man kan tänka på, vi har hörselkåpor i skolan som man kan använda (har man egna hörselkåpor som man vill ha med sig går det jättebra, namna dem tydligt i så fall!). Vi pratade även om att man får ta egenansvar för att tänka på hur man själv är. Man kan till exempel prata med tystare röst, säga till kompisen att nu vill jag ha det tyst. Kloka och bra förslag från barnen.

Detta har vi gjort i 1:an

På matten har vi arbetat vidare med subtraktion, det krävs mycket träning och barnen tycker att det är roligt. De vill gärna ha mattetal så passa på att öva hemma. Vi har även påbörjat ett nytt kapitel i boken där vi arbetar med både addition och subtraktion. Vi fortsätter med läsningen och jag ser på era kommentarer i böckerna att ni håller med om vilken enorm utveckling alla elever har gjort kring läsningen. Övning ger färdighet! På svenskan och NO:n har barnen valt ett djur som de vill lära sig mer om. De läser en faktatext, berättar för sina bordskamrater vad texten handlar om, skriver stödord och skriver en faktatext, målar sitt djur och slutligen har de redovisat för klassen. Nu är vi experter på djur som snok, huggorm, räv, björn, hermelin och säl. På bilden fick man en rad instruktioner och detta ledde till en figur av sitt namn. Alla blev lika olika och unika som var och en av barnen, precis som det ska vara.

Detta har vi gjort i 2-3

På matten har vi påbörjat ett nytt kapitel med multiplikation och det kommer vi jobba vidare med under ett par veckor nu. Vi har haft praktisk matte utomhus om längd och att uppskatta olika längder och mäta sin kropp. På svenskan har vi startat upp ett nytt tema knappast knäppt. Barnen ska hitta på två olika karaktärer utifrån knappar. I slutändan ska detta bli en berättelse. Eleverna kommer att träna sig på att skriva olika typer av texter. På idrotten hade vi hinderbana. På engelskan fick eleverna beskriva sig själva för varandra och kompisen berättade för klassen om sin arbetskompis. På bilden har vi målat som Picasso – det blev självportätt. Fantastiskt fina!

Detta händer vecka 18

Måndag:

 • Elevråd

Tisdag:

 • 1:an läsläxa
 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott
 • 2:an läsläxa OBS!
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • LEDIGT

Fredag:

 • LEDIGT

Nu hoppas vi på en helg med fint väder!

Hälsningar Marica, Jessica, Dick & Nina

 

 

___________________________________________________________

Vecka 16

Veckan har sett lite annorlunda ut med mycket aktiviteter så som skapande skola för 2-3, musikal Bohus big band för hela skolan inne i Hjo, teater Fågelvägen till Vintergatan för F-1 och gemensamt firande för hela skolan av världsboksdagen. Barnen är fantastiska och sköter sig så bra när vi är på väg på saker eller har besök här. Härligt! Vi är så stolta över era fina barn!

Vi vill påminna om att det är bra att ha kläder efter väder på skolan och gärna lite extrakläder i korgarna.

Det går löss på skolan så det är viktigt att ni kammar igenom barnens hår med luskam. Här följer information från vår skolsyster Ann:

OBS! OBS! OBS! OBS!

Som skolsköterska vill jag göra Er föräldrar uppmärksamma på att det just nu finns löss på skolan bland eleverna. Detta är något som gått runt under en längre period bland barnen utan att man fått stopp på smittan. För att lyckas bli av med lössen så måste alla hjälpas åt.

Därför ber jag Er som föräldrar kamma med luskam och kontrollera Ditt barns hår och behandla vid smitta. Löss trivs lika bra i långt som i kort hår. Viktigt är att bara behandla om det finns löss, inte som förebyggande åtgärd!

Observera också att vuxna kan vara smittbärare utan att ha symtom därför är det viktigt att alla som är i nära kontakt med Ditt barn också luskammar igenom sitt hår och behandlar vid smitta.

Läs mer på vårdguiden 1177 där finns bra information om hur man ska kamma och behandla om man hittar löss i håret.

Hälsningar Ann, skolsköterska.

Det går även vattkoppor så om era barn inte haft det kan det vara bra att ha lite uppsikt.

Detta har vi gjort i 1:an

I matten arbetar vi vidare med subtraktion och försöker se sambandet mellan addition och subtraktion. Vi övar i boken, häften, på datorn och med praktiskt material. Öva gärna hemma – fråga barnen olika tal som de får svara på. De tycker att det är roligt! På bilden fick man måla en teckning med sin egen port, vad möts man av när man öppnar porten? På svenskan arbetade vi vidare med detta då man fick skriva en berättelse om sin port. Man fick även skriva om en klasskamrats port. På engelskan har vi arbetat med veckodagarna.

Detta har vi gjort i 2-3

På matten har vi arbetat vidare med subtraktion i boken samt börjat öva på multiplikation. Vi kommer öva mycket multiplikation framöver – öva gärna hemma. I svenskan har vi skrivit bokrecensioner som man även fick läsa upp för klassen. På engelskan har vi repeterat färger och kläder i muntlig övning. På idrotten spelade vi spökboll.

Detta händer vecka 17

Måndag:

 • Skräpplockardag – om vädret tillåter är planen att vi har skräpplockardag hela skolan gemensamt. Vi är ute på förmiddagen.

Tisdag:

 • 1:orna läsläxa
 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa
 • 2-3:orna idrott
 • 3:an slöjd

Fredag:

 • Inget speciellt

Ha en bra helg!

Önskar Marica, Jessica, Dick & Nina

 

 

_____________________________________________________________

Vecka 15

Veckorna bara springer iväg men barnen har enorm arbetsglädje och det är fin och lugn arbetsro – fantastiska elever!!!

Den här veckan har vi haft Linda från kulturskolan hos oss. Projektet heter skapande skola. Barnen har skapat sig själva i lera samt målat sig själva. Linda har utvecklat och lärt barnen nya tekniker för hur man kan tänka när man använder sig av skapande.

Detta har vi gjort i 1:an

Vi har påbörjat ett nytt kapitel i matte där vi jobbar med subtraktion mellan 0-20. Det är lite klurigt för nu behöver man aktualisera tankegången i subtraktion, vi som precis arbetat med addition. Vi arbetar mycket kring att se och hitta mönster och strategier. Man får ta hjälp av att utnyttja sambandet att 8-3=5 och 18-3=15. Vi har haft besök av förskoleklassen och då lekte vi en lek och hade engelska. I svenskan läser vi mycket och resten av terminen kör vi intensivt med läsläxa. På idrotten var det 100-gympa. 10 stationer med 10 hopp på varje. Vi har även haft en samarbetsövning – gör en fin skylt att sätta på ettornas dörr. Jättebra träning, hur gör vi när inte alla vill lika? Man får diskutera och motivera för att försöka få alla i sin grupp nöjda. Jag lovar att det är spännande att höra hur barnen tänker och resonerar!

Detta har vi gjort i 2-3

På idrotten spelade vi fotboll – vi övar inför klassfotbollen. Under matten arbetar vi vidare med subtraktion men har även påbörjat multiplikation. En av lektionerna hade vi praktisk matte utomhus där vi mätte olika föremål. På svenskan har vi skrivit klart våra berättelser utifrån kompisens port. Vi läser även mycket. På engelskan hade vi olika pratövningar, man fick gå runt och använda allmänna fraser.

Detta händer vecka 16

Måndag:

 • 2-3:orna har skapande skola

Tisdag:

 • 1:orna läsläxa
 • 1:an boklån
 • 2-3:orna har skapande skola
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • Hela skolan åker in till Hjo för att titta på Bohuslän Big Band
 • 1:an ingen idrott
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 1:orna ser på teater här på skolan, Fågelvägen tillbaka till Vintergatan
 • 2:an läsläxa
 • 2-3:orna idrott
 • 3:an slöjd

Fredag:

 • Hela skolan firar Världsboksdagen – vi är i samlingssalen och har olika aktiviteter

Hoppas ni alla får en bra helg!

Önskar Marica, Jessica, Dick & Nina

_____________________________________________________________

Vecka 14

Den här veckan har vi hunnit arbeta massor och vi har haft lektioner både ute och inne. Tänk på att det finns kläder efter väder till eleverna i skolan då vi planerar för fler utelektioner.

Ettorna och tvåorna har haft många lektioner tillsammans, det har varit arbete kring vårtecken, vårdikter och knoppisar. Treorna har haft nationella prov. Alla jobbar på så bra.

I torsdags var 2-3:orna inne i Hjo och provade på olika instrument och fick lyssna på en konsert vilket var väldigt uppskattat.

Toarullar – vi tar gärna emot tomma toalettrullar om ni har det hemma. Skicka med de med barnen till skolan i så fall, tack!!

Nästa vecka kör vi igång med skapande skola. Linda från Kulturskolan kommer till oss och håller i lektionerna.

Treorna har fått papper med sig hem om att sälja majblommor. Skicka med pappret på måndag igen om ditt barn är intresserad och vill sälja.

Vi vill påminna om att det är en ätklar frukt alternativt grönsak vi äter när vi har högläsning.

Detta har vi gjort i 1:an

Vi har arbetat klart med kapitlet om addition med talen 0-20. Vi har även arbetat lite med vikt. Vi har läst massor med böcker, både parvis, enskilt och högläsning. På engelskan arbetade vi med djur och lärde oss en ny ramsa om veckodagarna. På bilden var uppgiften att dekorera både framsida och baksida på en vimpel. Man fick bara använda vimpeln, tapet, sax och klister.

Detta har vi gjort i 2-3

Vi har fortsatt med subtraktion i boken. I svenskan har vi arbetat med att göra klart ordklasser. På bilden har det varit samarbete med ämnet svenska. Först fick man måla en port och sedan byta med en klasskompis som ska skriva en berättelse om porten.

Detta händer vecka 15

Måndag:

 • 1:orna har skapande skola

Tisdag:

 • 1:orna har skapande skola
 • 1:an boklån (vi lånar på sista lektionen)
 • 3:an långdag – de är på fritids sista stunden eftersom Marica ska iväg på en föreläsning

Onsdag:

 • 1:an idrott
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 1:orna har skapande skola
 • 2:an läsläxa
 • 2-3 idrott
 • 3:an slöjd

Fredag:

 • 2-3:orna har skapande skola

Ha en bra helg! Vi hoppas på sol!!!

Önskar Marica, Jessica, Dick & Nina

 

______________________________________________________________

Vecka 13

Jessica har varit sjuk onsdag till fredag men Marica, Nina, Dick och Barbro (vikarie) har hjälpts åt att rodda runt så det har blivit relativt som vanligt.

Vi har fått in anmälningar för klassbollen. Kul, detta brukar vara en härlig och rolig dag. Vides mamma Victoria och Caspers pappa Mikael är snälla och håller i det hela. Klassbollen är i Tidaholm 28 maj. Victoria är kontaktperson och vill att ni som har barn som anmält sig hör av sig till henne för att berätta storlek på t-shirt samt födelseår. Victorias nummer är 0705-566836. Gör detta omgående, tack! Har även skickat hem en lapp om detta idag för de som det gäller. Är det någon mer som vill vara med är det viktigt att höra av sig till Victoria. Självklart får man åka och heja på även fast man inte vill spela.

Ettornas utvecklingssamtal är i full gång 🙂

På torsdag 7/4 åker åk 2 och 3 in till kulturskolan i Hjo för att prova på instrument och få gå på en konsert.

Kulturskolan har öppet hus torsdag 14/4 kl 17-19 samt lör 16/4 kl 10-12, då är alla välkomna oavsett ålder.

Vi har målat helkroppssjälvporträtt först som vi själva tänker att vi ser ut, och sedan utifrån ett foto på oss själva. Vi kommer att arbeta vidare med detta på skapande skola som är under vecka 15-16 för åk 1-3.

Engelska har vi haft gemensamt och då tränade vi på ord utifrån en serie som heter kids english zone.

Toarullar – vi ska börja arbeta med knoppisar och vi tar gärna emot tomma toalettrullar om ni har det hemma. Skicka med de med barnen till skolan i så fall, tack!!

Detta har vi gjort i 1:an

Vi har fortsatt att arbeta med addition med talen 10-20. 20-kompisarna behöver nötas in så träna gärna hemma. I svenskan har vi skrivit meningar, viktigt att tänka på stor bokstav och punkt och att ha mellanrum mellan orden. Vi har även pratat om prepositioner och tränat lite på det. Vi har även skrivit en saga utifrån stödord när det spökade.

Detta har vi gjort i 2-3

I matten har vi arbetat vidare i boken och nu handlar det om subtraktion om hundratal och tiotal. I svenskan har vi fortsatt med ordklasser, haft läsförståelse och skrivit en saga utifrån våra bilder. Dick höll i idrotten och då var det bland annat en variant av kinesiska muren.

Detta händer vecka 14

Måndag:

 • Inget speciellt

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag – ta gärna med en extra frukt eftersom det är nationella prov

Onsdag:

 • 1:an idrott
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa
 • 2-3 ingen idrott – vi åker till kulturskolan
 • 3:an slöjd

Fredag:

 • Inget speciellt

Ha en underbar helg!

Önskar Marica, Jessica, Dick & Nina

———————————————————————————————————

Vecka 11

Vi har haft en jättebra vecka med både jobb och en del påskpyssel. Jessica har varit hemma för vård av barn ett par dagar så det är mestadels Marica och Nina som haft eleverna. Under torsdagen var Barbro vikarie ett par timmar.

3:orna har kommit en bra bit på väg med nationella proven och de är jätteduktiga!

Gemensamt för åk 1-3 är att vi satsar extra mycket på läsningen och har lässtund varje dag. Barnen tycker att det är roligt och är stolta över alla böcker de läser.

Påskfesten var trevlig, så roligt att göra något tillsammans hela skolan. Vi serverades god påskbuffé i matsalen.

Vi har även uppmärksammat Rocka socka – och nu sitter våra sockor i matsalen. Om någon elev hade glömt och vill sätta upp sin socka så går det jättebra att ta med en efter lovet.

Ni har fått hem brev angående klassboll i Tidaholm 28 maj. För att det ska bli genomförbart behövs en ledare, känner någon av er föräldrar sig intresserad och manad för detta så hör ni av er till Marica för vidare information.

OBS! ***Nästa vecka är det påsklov så då är eleverna lediga från skolan***

Detta har vi gjort i 1:an

Vi arbetar mycket med talen 11-20 och har räknat på i boken. Det är klurigt nu när talen börjar bli högre som t ex 11+__=20, 17+__=20. Träna gärna hemma! I svenskan arbetar vi med läsförståelse, man läser en text och svarar på frågor utifrån texten man läst.

Detta har vi gjort i 2-3

I matten har vi arbetat vidare ytterligare en vecka med klockan både i boken och med stenciler. Vi har även avslutat kapitlet om addition i boken. I svenskan har vi börjat arbeta med ordklasser. I engelskan har vi påbörjat ett arbete om frukter. På idrotten fick eleverna önska vad de ville göra och det blev hinderbana och spökboll.

Detta händer vecka 13

Måndag:

 • Annandag påsk – Eleverna är lediga!

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag – ta gärna med en extra frukt eftersom det är nationella prov

Onsdag:

 • 1:an idrott
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa
 • 2-3 idrott
 • 3:an slöjd

 

Fredag:

 • Inget speciellt

Njut nu av ett välförtjänt påsklov alla underbara elever!!!

Trevlig helg!

Önskar Marica, Jessica, Dick & Nina

 

———————————————————————————————————

Vecka 10

Första veckan då Marica och Jessica har haft 1-3 tillsammans har fungerat väldigt bra. Eleverna är så duktiga och hjälpsamma och berättar hur det brukar vara så det är bra att vi alla hjälps åt!

2:orna har vaccinerats och det gick galant.

På edwise finns information från rektor, ni hittar dokumentet under namnet information från Josefine. Har man inte fixat ett konto där går man in på edwise.se och ansöker om vårdnadshavarkonto.

Nästa vecka börjar nationella prov för år 3. På tisdag får de elever det gäller gärna ha med sig en extra frukt om man vill för att få lite ny energi.

För några veckor sedan fick 2:orna varsin bok som tyvärr var fel då det fanns två böcker med samma titel. Rädda barnen har nu varit ute hos oss igen och som kompensation lämnat ett klassexemplar av den ”riktiga” boken som de hoppas att man kan läsa i klassen. Det kommer vi såklart göra.

Fredagen har ägnats åt påskpyssel. Det har varit väldigt uppskattat. Det har tillverkats fina tavlor, påskkort, påskägg med mera. Kreativiteten flödade och alla hade roligt tillsammans.

Nu börjar solen titta fram och det är väldigt skönt, dock så är det fortfarande kallt och snö ute så jacka alternativt tjockare tröja ska man ha på sig när man är ute. Prata gärna om detta hemma. Gräver man i snön och blir väldigt varm så får man såklart knäppa upp jackan men vi tycker att det är för tidigt att vara ute utan jacka än.

Detta har vi gjort i 1:an

Vi har arbetat vidare i matteboken med talen 0-20. Vi övar stenhårt på talraden och nu börjar det sätta sig, öva gärna hemma också! Vi arbetar vidare med klockan med både praktiska övningar, häften och i boken. Den här veckan har vi haft bild och svenska på samma gång. Eleverna fick en uppgift att måla ett monster, de använde färg och sugrör för att blåsa ut färgen. I svenskan skrev de berättelser om monstret och även en faktatext. Full koncentration och fantasin flödade.

Detta har vi gjort i 2-3

I matten har vi arbetat vidare med klockan både i boken och med stenciler. I svenskan gör vi klart redan påbörjat arbete och skriver berättelser. I tisdags när det var nationella kvinnodagen fick eleverna skriva berättelser om en valfri kvinna – många valde att skriva om sin mamma. I engelskan har vi påbörjat ett arbete om frukter. På idrotten rörde vi oss till musik och eleverna tyckte att det var så roligt att Jessica var med och rörde på sig.

Detta händer vecka 11

Måndag:

 • Inget speciellt

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • Sista dagen för 1:orna att lämna in lapp om utvecklingssamtal
 • 3:an långdag – ta gärna med en extra frukt eftersom det är nationella prov

Onsdag:

 • 1:an idrott
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa
 • 2-3 idrott
 • 3:an slöjd

Fredag:

 • OBS! Påskfest – hela skolan har utomhusaktiviter tillsammans. Man får gärna klä ut sig och varje barn ska ha med sig 4 KOKTA ägg var till våra lekar.

Trevlig helg!

Marica, Jessica, Dick & Nina

———————————————————————————————————

Hej!

Jag heter Jessica Kleveland, är 29 år och bor med min dotter och vår hund i Daretorp utanför Tidaholm. Tidigare har jag arbetat på en skola i Tidaholm men nu kommer jag alltså att ta över efter Christina när hon slutar. Jag tycker detta känns väldigt roligt och ser fram emot att få lära känna eleverna (och er familjer). Ni får gärna höra av er om ni har funderingar eller frågor, mina kontaktuppgifter hittar ni här nedan. Sjukanmälan sker alltså till mig från och med nu, via sms. Jag hoppas vi får en fortsatt bra termin tillsammans!

Vänliga hälsningar

Jessica

Mobil: 0730803119

Mail: jessica.kleveland @hotmail.com

 

———————————————————————————————————-

Vecka 9

Nu har vi arbetat vi arbetat klart med Forntiden. Den här veckan har vi gjort fina runstenar i våra forntidshäften. Eleverna skrev både sina namn med runskrift, men också hemliga meddelanden. Vi har pratat om hur man hade det hemma på gården under järnåldern. Järnåldersmänniskan började resa mer och längre. På handelsresorna hade man med sig skinn, bärnsten, läder och honung och köpmännen bytte till sig bland annat glas, vackra tyger och slavar. Vi har pratat om att under järnåldern började människorna tro på andra gudar än solguden. Det var till exempel Tor, Oden, Frej och Freja. I vårt samhälle idag så kan man se tecken från järnålderns gudar i våra veckodagar och en del ortsnamn. Vi har också pratat om vad som hände ute i världen vid samma tidpunkt. T ex olympiska spel i Grekland, romarriket och den kinesiska muren.

På onsdag direkt på morgonen kommer 2:orna att få sin vaccination. För de som känner att de behöver ha en vuxen person som trygghet vid vaccinationen får gärna ta med mamma, pappa eller någon annan som de känner sig trygga med. Nina kan tyvärr inte följa med eftersom hon börjar 9.45 på onsdagar. Alla elever samlas som vanligt i klassrummet på morgonen.

Detta har vi gjort i 1:an

Vi har äntligen kommit igång med vår nya mattebok. Nu arbetar vi med talen 0-20, tiotal och ental, talraden 0-20. Öva gärna på att ramsräkna hemma mellan 0-20, både framlänges och baklänges. Vi fortsätter även att öva på klockan. I svenskan läser vi mycket och det märks att läsningen utvecklas. På engelskan hade vi en målarövning. I torsdags em var Marica på ett möte så då var 1:orna hos f-klass och hade frilek. Det var uppskattat!

Detta har vi gjort i 2-3

Den här veckan har vi arbetat med talstreck och kommatecken. Nu var det ett tag sedan vi gjorde faktatexter och vi passade på att visa Jessica hur vi brukar göra. Det blev texter om ugglor, mest handlade det om vår största uggla som är berguv. I matte har tvåorna arbetat vidare med boken. Treorna har repeterat inför nationella proven volym och bråk. Vi har också testat på uppgifter från gamla nationella prov. På engelskan jobbade vi vidare med att göra färdigt våra memoryspel och hann också spela. På idrotten spelade vi basket-Fia och spökboll.

Detta händer vecka 10

Måndag: Studiedag och eleverna är lediga.

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an ingen idrott – Annika är på kurs så det är vikarie. Idrotten blir utomhus så inget ombyte men kläder efter väder för utelek.
 • 2:an vaccination
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa
 • 2-3 idrott
 • 3:an slöjd

Fredag: inget speciellt

Trevlig helg!

Christina, Marica, Jessica, Dick & Nina

 

Hälsning fån Christina: Den här veckan gör jag min sista vecka här på Fågelås skola. Det har varit 4 trevliga år och jag har trivts mycket bra med elever, föräldrar och kollegor. Det är med sorg i hjärtat som jag lämnar skolan, men jag känner att jag lägger väldigt mycket tid på resor. På måndag börjar jag att arbeta i Tidaholm istället. Jag vill önska alla mina elever som jag haft genom åren här på skolan lycka till i framtiden. Jag vill också tacka alla er föräldrar.

Vi på Fågelås skola tackar Christina för de här åren och önskar henne lycka till med kommande arbete!!!
______________________________________________

jarn_logo

Vecka 8

Nu har det varit sportlov och de som var sjuka innan lovet har tillfrisknat igen så nu är vi i 1-3 fulltaliga igen.

På tisdag 1/3 kommer Jessica Kleveland att börja arbeta i 1-3 och kommer att vara kvar resten av terminen. Det är meningen att Jessica i första hand ska arbeta i 2-3 tillsammans med Nina. Jag Christina kommer att arbeta min sista dag på fredag 4/3. Det är bra att Jessica kommer att vara med i klassen 4 dagar innan jag slutar så att jag får visa henne hur vi arbetar, samt att jag har planerat upp resten av terminen i svenska, matte och engelska.

Treorna står snart inför en hektisk provperiod med nationella prov i svenska och matematik. Det kommer vara Marica som är ansvarig för genomförandet. I tisdags provade vi på att göra ett gammalt nationellt prov i svenska läsförståelse. Detta för att avdramatisera provsituationen och eleverna får en fingervisning vilken nivå proven kommer att ligga på och hur det kan vara.

Den här veckan har vi arbetat klart med bronsåldern. Det handlade om vad som hände ute i omvärlden när vi hade bronsålder i Sverige. Pyramiderna byggdes i Egypten. Sumererna vid Eufrat och Tigris kom på kilskrift som sägs vara det äldst kända skriftspråket. Palatset i Knossos på Kreta blomstrade och det sägs enligt en sägen att på Kreta fanns odjuret Minotaurus i en labyrint. Vi har också påbörjat järnåldern som är uppkallad efter att en ny metall började användas. Järnåldern varade mer än 1000 år och den sista delen av epoken kallar vi för vikingatid. Det blev kallare under den här perioden och naturen förändrades. Ett nytt träd började växa och det var granen. Folket byggde bättre båtar och de begav sig på längre handelsresor. Vi har ritat egna båtar och gjort ett korsord om järnåldern. Vi kommer att få lägga in ett par extralektioner tema för att vi ska hinna klart Forntiden innan jag slutar.

Att komma ihåg! Måndag 7/3 är det studiedag och eleverna är lediga.

Detta har vi gjort i 1:an: I svenska har vi skrivit berättelser om sportlovet. Vi har även skrivit om oss själva för att sätta in i portfoliopärmen. Eleverna läser en stund varje dag och det får ni gärna underhålla hemma, det bästa är att läsa minst 15 minuter varje dag för att träna sin läsning. De elever som haft med sig läxan om att intervjua någon äldre om vad man lekte med förr har fått redovisa om det. Jättespännande! I matten försöker vi jobba på så att alla blir klara med boken, vi är så taggade för att börja i nästa bok där vi till en början kommer arbeta med tiotal och ental. Vi har även gjort en diagnos för att se vad vi kan och vad vi behöver öva lite extra på. Vi kör lite intensivträning kring klockan eftersom många har det som utvecklingsmål. På bilden har vi målat självporträtt, även detta ska vi sätta i portfoliopärmen. Vi övar på kända barnsånger på engelska t ex blinka lilla stjärna och huvud axlar knä och tå.

Detta har vi gjort i 2-3: I svenska har vi arbetat med skiljetecknet utropstecken. Vi har skrivit berättelser på datorerna. Som vanligt har vi arbetat med respektive arbetsbok till läseboken. Vi har dessutom i våra dagböcker skrivit om vårt sportlov. Naturligtvis har vi också fortsatt att läsa i våra läsgrupper. I matte har treorna börjat med uppställning subtraktion. Tvåorna arbetar vidare med addition skriftliga räknemetoder att ta talsorterna för sig. I engelska har eleverna fått göra egna memoryspel med klädesplagg. På idrottslektionen hade vi ärtpåsestafett, basket fia och kinesiska muren.

Detta händer vecka 9

Måndag: Musik med Emil

Tisdag: Jessica börjar

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa
 • 2-3 idrott
 • 3:an slöjd

Fredag: Christinas sista arbetsdag.

Trevlig helg!

Christina, Marica, Nina & Dick

 

_______________________________________________________

Sportlov

Vecka 6

Det har varit en vecka då många har varit sjuka på skolan både elever och lärare. Då det har varit så lite barn har vi arbetat tillsammans i 1-3 måndag till torsdag med Christina och Nina. Vi har bara haft en lektion om forntiden den här veckan eftersom så många har varit borta. Leksaksfabriken har stått stilla helt. Vi har heller inte satt igång några andra större projekt.

Vi har arbetat med faktatexter. Eleverna har skrivit om kameler och krokodiler och ritat bilder till. Det har producerats berättelser på datorerna. Läst har vi naturligtvis gjort också. I matte har tvåor och treor arbetat med multiplikation. Ettorna har jobbat i boken och med extrablad i talområdet 0-10. Mattespel har vi också hunnit med.  Den 14/2 är det Alla Hjärtans Dag och vi pratade om ursprunget till att vi firar den här dagen. Vi passade också på att göra en bilduppgift med fina hjärtan. Tvåor och treor har lärt ettorna sången head,shoulders, knees and toes.

Vecka 7 SPORTLOV!

Detta händer vecka 8

Måndag: Musik med Emil.

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott
 • 3:an läsläxa kapitel 19

Torsdag:

 • 2:an läsläxa s.74-77
 • 2-3 idrott
 • 3:an slöjd

Fredag: Inget speciellt

 

Hoppas att ni får ett bra lov!

Christina, Marica, Dick & Nina

 

 

_________________________________________________

hällristning

Vecka 5

Då har vi endast en skolvecka kvar till sportlovet. Tänk vad tiden flyger iväg.

Den här veckan fick eleverna vara med och skriva en egen låt på musiken med Emil.

I tema forntiden har vi den här veckan börjat med bronsåldern. Det är den kortaste av tidsepokerna under forntiden och den varade i 1000 år. Namnet har epoken fått eftersom man började använda sig av brons som är en blandning av metallerna koppar och tenn. Det vi har jobbat med är hur levde man på bronsåldern och hällristningar. Vilka fina exempel på hällristningar eleverna gjorde i sina forntidshäften.

Detta har vi gjort i 1:an

I svenskan fokuserar vi mycket på vår läsning just nu. Eleverna läser enskilt, i par och både tyst och högt. Vi arbetar även med olika häften utifrån vad just jag behöver träna lite extra på. I matten arbetar vi vidare i boken och det märks att vi nu är uppe på talen mellan 6-10. Vi övar mycket på att automatisera talen. I tema leksaksfabriken har eleverna hittat på ett eget gosedjur som de har ritat, hittat på ett beskrivande namn till och påbörjat berättelser på datorn. På engelskan tittade vi på en film om leksaker i serien kids English zone.

Detta har vi gjort i 2-3

I svenska har vi fortsatt arbetet med skiljetecken. Den här veckan var det frågor, frågeord och frågetecken som varit i fokus. Eleverna har fått skriva ett brev om hur de skulle tänka sig att det vara barn under stenåldern. Under några veckor framöver kommer vi att läsa mer i skolan. Eleverna har blivit indelade i grupper där de läser högt för varandra ur samma bok. I matematik har treorna arbetat med den vanliga hederliga gamla uppställningen i addition som de flesta av er lärde sig i skolan. Treorna har repeterat temperatur inför nationella proven. Tvåorna har börjat på nytt kapitel addition. Fokus är på att arbeta med talsorterna för sig t ex 123+45=100+60+8=168. I engelska har treorna arbetat med I am, you are, he is, she is and it is. På den gemensamma lektionen började vi med tema clothes (kläder). På idrotten hade vi ärtpåsestafett, bollstå, samt att vi hoppade långhopprep.

Detta händer v.6

Måndag:

 • Marica på kurs (Christina & Nina tar hand om hela 1-3)
 • Musik med Emil.

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 1:an läxa om att intervjua någon äldre om leksaker
 • 2:an läsläxa
 • 2-3 idrott
 • 3:an slöjd

Fredag : inget speciellt

OBS! Vecka 7 SPORTLOV

Trevlig helg!

Christina, Marica, Nina & Dick

 

______________________________________________________________

stonehenge

Vecka 4

Den här veckan har vi arbetat vidare med stenåldern. Jägarstenåldern klarade vi av förra veckan och den här veckan handlade det istället om bondestenåldern och vad som hände runt om i världen under stenåldern. När stenåldersmänniskorna började odla blev de mer bofasta och byar växte fram. De första sädesslagen som börjades odla var vete och korn. Av spannmålen maldes mjöl som blev till gröt och bröd. Husdjur som fanns under bondestenåldern var får, getter, kor och grisar. Solen var viktig för stenåldersmänniskan precis som för oss. De förstod att utan sol kunde de inte få bra skördar. Därför offrade de gåvor till solen. Vi har också pratat om hur stenåldermänniskan gjorde när de begravde sina döda. Nu har vi ju tur som bor i ett landskap med en massa fornlämningar och de flesta av eleverna har sett gångrifter i verkligheten. Ute i världen hittade man under 1940-talet 20 000  år gamla grottmålningar i Frankrike. 1991 hittade bergsklättrare en död människa i Alperna. Det visade sig vara en person som hade levt för över 5000 år sedan. Liket var mycket välbehållet eftersom det hade varit infruset i ett isblock. Tack vare fyndet av ismannen Ötzi vet vi en hel del om hur stenåldersmänniskan var klädd och vad den åt. Stonehenge är en mytomspunnen plats i England som uppfördes för 4000-4500 år sedan. Forskarna är inte eniga om vad syftet med platsen var. Handlade det om soldyrkan, måndyrkan eller var det egentligen en stor klocka ett så kallat solur för att hålla reda på sommarsolstånd och vintersolstånd.

Detta har vi gjort i 1:an

Den här veckan har vi skrivit och läst upp våra bokrecensioner. Alla barnen hade med sig sin hemliga leksak och läste upp sina gåtor. De fick ta kort på sina leksaker och även måla av sin leksak. Vi har arbetat vidare i matteboken och även lekt en mattelek där ett russin var tipp. Utifrån hur många russin det var och vilket som blev tipp blev det ett räknetal. Kul sätt att träna subtraktion. Hela torsdagen gick åt till att skapa sin egen leksak utifrån ett uppdrag i leksaksfabriken. Kreativiten flödade och det var en enorm glädje och ett fantastiskt samarbete även fast eleverna arbetade enskilt. Vi tog på kort på leksakerna, hittade på namn och skrev namnskyltar. Nu pryder de vårt skåp i korridoren men de längtar tills leksakerna får flytta hem till dem. Nästa uppgift är att skriva en lista med vilket material de använt. Barnen ska även få skriva en berättelse/saga om sin leksak.

Detta har vi gjort i 2-3

I svenska har vi fokuserat en hel del på meningar, punkt och stor bokstav. I matematik har vi arbetat med almanackan som var den praktiska delen av första kapitlet i tvåornas bok. Treorna repeterade almanackan och vikt inför nationella prov. Treorna har också fortsatt att arbeta med multiplikation. För de elever i tvåan som är klara med första mattekapitlet arbetar också med extrahäften i multiplikation. Under det gemensamma engelskapasset arbetade vi vidare med kroppsdelar. Treorna har också arbetat vidare med plural.

Detta händer vecka 5

Måndag: Musik med Emil

Tisdag: Marica på kurs (Gunilla vikarie)

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag: Marica kurs (Gunilla vikarie)

 • 1:an idrott
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa
 • 2-3 idrott
 • 3:an slöjd

Fredag: Inget speciellt

 

Trevlig helg!

Christina, Marica, Dick & Nina

 

_____________________________________________________________

 

imageimageimageimage

Vecka 3

Den här veckan har vi passat på att vara ute mycket och njuta av snön. Nästa vecka verkar det som om mildväder är på gång. I måndags hade vi en trevlig förmiddag på isen och i backen. Idag har vi varit ute under förmiddagen och gjort olika isbyggnationer. Vi tackar årskurs 4-6 som har gjort ett otroligt jobb med att frysa vatten i plastlådor under hela veckan för att göra den här dagen möjlig för oss på skolan. Det är alltid trevligt och en bra gemenskap när skolan arbetar i sina kamratgrupper F-6.

I tema den här veckan har vi börjat med stenåldern. I Norden hade vi stenålder under 10500 år. När isen drog sig tillbaka kom det fler djurarter, växter, träd och människor hit upp till norra halvklotet. De första människorna var jägare och samlare och de bodde här endast under sommarhalvåret. Under vintertid vandrade de söderut igen. Djuren som man jagade tog man tillvara allt på. Köttet blev mat, skinnen blev till kläder och tält, senorna till tråd och benen till nålar, fiskekrokar, harpuner o s v. Efter ett par tusen år blev klimatet mycket varmare och vi hade medelhavsklimat här i norr. Det gjorde att människorna blev mer och mer bofasta under hela året. En uppgift som eleverna fick var att jämföra kläder och saker mellan stenålder och nutid. Eleverna fick också titta på flintastenar som vi har på skolan. Flintastenen var viktig för stenåldersmänniskan. Flinta blev till pilspetsar och knivar bl a. Vi har även sett en film från Ekehagens forntidsby om stenåldersliv.

Under flera år har vi i Hjo kommun haft pensionärer som kommer till skolorna och hjälper till med läsning. Bakom initiativet är Karin Qvarnström som under många år var lärare här på skolan och Anita Isaksson som är specialpedagog. Läshjälparna (Ingegerd och Christina) har varit här hos oss på skolan under flera år. Under det här läsåret har 4-6 fått hjälp under höstterminen och under vårterminen kommer de att hjälpa till i 1:an sista passet på onsdagar.

Detta har vi gjort i 1:an

I veckan har vi arbetat med många uppdrag i leksaksfabriken. Vi har diskuterat vad fabriken ska heta, enats om två förslag per grupp och sedan röstat. Vi har tittat på olika loggor och gjort egna loggor. Vi har även skrivit en önskelista samt börjat titta i olika leksakskataloger. Hur är de uppbyggda? Finns det pojk och flickleksaker? Intressanta diskussioner blir det.

Barnen har även fått välja en bok som de känner sig bekväm med som de har börjat skriva en bokrecension om.

I matten har vi avslutat additionskapitlet och påbörjat nästa område som är subtraktion med talen mellan 6-10. Nu gäller det att tänka om, förut har vi lagt till och nu ska vi istället dra ifrån.

Vi håller även på att lära oss en ny hej då sång som en av eleverna kommit på själv. Jättekul tycker vi!

Detta har vi gjort i 2-3

Den här veckan har eleverna fått skriva detektivhistorier. Tvåorna har arbetet med sammansatta ord och treorna har skrivit faktatexter om bävrar utifrån stödord. En bra övning inför nationella proven. I matte har tvåorna arbetat vidare med boken. Treorna arbetar med tabell 2-5 multiplikation för att befästa tabellerna. Treorna har också gjort ett test på analoga klockan, samt att vi har jobbat med romerska tal. I engelska arbetar vi med kroppsdelar. Under idrottspasset lekte vi en lek och spelade minitennis samt bordtennis.

Detta händer vecka 4

Måndag: Musik med Emil

Tisdag:

 • 1:an boklån, samt ta med sig sin hemliga leksak och gåtan till den.
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott (skridskor). Skulle det bli någon ändring för att isen är dålig på grund av mildväder kommer information med hem på tisdag.
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa
 • 2-3 idrott (inne)
 • 3:an slöjd

Fredag:

Christina ledig ( vikarie Barbro)

 

Trevlig helg!

Christina, Marica, Dick & Nina

 

______________________________________________________________

mammut-istiden

Vecka 2

Nu har vi haft några riktigt kalla dagar och isen är spolad igen. Därför kommer hela skolan att vara ute fram till lunch på måndag. Vi kommer att åka skridskor eller om man hellre vill åka stjärtlapp (har vi på skolan) eller pulka eller tefat (får man ta med hemifrån OBS! ej skrana) i backen.  Hjälm är obligatoriskt både på isen och i backen den här dagen. Eftersom vi inte har så många hjälmar att låna ut på skolan så är det bra om de som har egen hjälm skridsko- eller cykelhjälm kan ta med den hemifrån . Det är frivilligt om eleven vill ha med sig något att äta en liten fika eller en frukt.

Den här veckan började 1-3 med ett nytt temaområde om forntiden. Vi har pratat om tidslinjer och att vi kommer att arbeta med istiden, stenåldern, bronsåldern och järnåldern.  Vi har lärt oss att isen var 3000 meter som tjockast. Isen har format mycket i vår natur t ex kan vi idag se isräfflor på stenhällar, flyttblock, jättegrytor och rullstensåsar. Vi har även arbetat med djur som fanns på forntiden , men inte idag t ex mammut, sabeltandad tiger, jättehjort och uroxe.

Detta har 1:an gjort i veckan

I matte har vi arbetat vidare med våra böcker och talområdet 0-5. Vi har även pratat och jobbat med räknesagor, samt börjat skriva egna. I svenska har vi skrivit sagor på datorerna, samt skrivit till en vinterbild. Ett tema som heter leksaksfabriken har vi också påbörjat. Alla elever är nu anställda på fabriken efter intervjuer och de har fått skriva på ett kontrakt. Nu väntar alla med spänning på att få första uppdraget. I leksaksfabriken finns det en figur som heter Dinosaurie Rex och eleverna har fått rita hur de tror att figuren ser ut. I engelska har vi arbetat med can you see.

Detta har 2-3 gjort i veckan

I svenska har vi börjat arbeta med stavning och hur den skiljer sig vid kort eller lång vokal. Detta är ganska klurigt innan man får kläm på det. Vi har också skrivit meningar eller berättelser till en bild. Under matematiklektionerna har 2:an börjat i sin nya bok. Första kapitlet handlar om talen mellan 0-500. Man skall lära sig talraden, talet innan och efter, 100-tal, tiotal och ental. 3:an har börjat repetera praktisk matte inför nationella proven. Den här veckan har vi repeterat geometriska former, hur man mäter med en linjal, cm, dm, m, km, och mil, samt omkrets.  I engelska har 3:an repeterat plural (flera). 2-3 fick in engelska rita monster efter instruktioner.

Detta händer vecka 3

Måndag: Utedag fram till lunch. Ta på varma kläder. Hjälm är obligatorisk på isen eller i backen (ta med hemifrån ni som har). För den som vill kan man ta med en liten fika eller frukt.

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott (skridskor)
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa
 • 2-3 idrott (inne)
 • 3:an slöjd

Fredag: Inget speciellt.

 

Trevlig helg!

Christina, Marica, Dick och Nina

 

 

 

____________________________________________________________

 

skridsko

Vecka 1

Välkomna tillbaka alla barn till skolan. Hoppas att ni alla har haft ett bra lov.

Vi börjar med en mjukstart med en kort vecka med endast en skoldag.

Nu är isen spolad ute på skolgården och de elever som vill får ta med sig skridskor och åka på lunchrasten. 10-rasten åker vi inte på då den är för kort. En del hinner inte mer än ut innan de ska in igen. Vi har även ett antal skridskor på skolan som man kan låna.

Detta händer vecka 2

Måndag: Inget speciellt

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott (skridskor)
 • 3:an läsläxa kommer hem

Torsdag:

 • 2:an läsläxa kommer hem
 • 2-3 Idrott (inne)
 • 3:an slöjd (trä- och metall)

Fredag: Inget speciellt

 

Trevlig helg!

Christina, Marica, Dick & Nina

 

______________________________________________________________

jullov15

Vecka 51

Den här veckan har vi i 1-3 gjort mycket tillsammans. Sångerna till avslutningen har vi naturligtvis tränat en hel del på.  I tisdags pysslade vi mest hela dagen. Temat om Nobels olika priser har vi också avklarat. I tema vintern har vi lite kvar att arbeta med efter lovet. Vi kommer efter lovet att börja med tema forntiden.  Lite julmys har vi också hunnit med. Vi har tittat på filmen ”Tjuvarnas jul trollkarlens dotter” och ätit lite godis.

Påminner igen om att vårterminen börjar fredagen den 8 januari. Det blir en helt vanlig skoldag 8.30 – 13.00.

Tack för den här terminen. Hoppas att ni alla får en riktig GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Christina, Marica, Dick & Nina

_____________________________________________________________

 

Lucia

Vecka 50

Nu står vi inför sista veckan innan lovet. Under veckan som varit har vi försökt arbeta undan med uppgifter som inte var klara. Nästa vecka försöker vi bli klara med teman. Vi ska pyssla och det kan bli någon överraskning.

Idag var vi på ett fint och stämningsfullt luciatåg som 4-6 anordnade i Södra Fågelås kyrka.

Glöm nu inte att vi har avslutning torsdag kväll 18.00 i Södra Fågelås kyrka. Sedan är eleverna lediga på fredagen.

Några saker som vi gjort i 1:an

I svenska har vi mest arbetat med att göra klart häften och berättelser. Kunskapen från f-klass sitter kvar när det gäller 10-kompisar, så nu har vi övat mer på detta så att det ska sitta. Vi har också arbetat vidare med matteboken. Under engelskalektionen tittade vi på en film i serien Kids English Zone. På Nobeldagen pratade vi om Alfred Nobel och eleverna ritade fina porträtt av honom.

Några saker som vi gjort i 2-3

Vi har fortsatt med våra berättelser utifrån julteman Tvåorna har skrivit meningar till en bild. I matematik har tvåorna arbetat med klockan 10 i och över, samt 20 i och över. Det var det sista i boken och nu är den klar. 3:orna arbetar med skriftliga räknemetoder addition. I bild blev det fina grantavlor, Det som är speciellt är att granarna är av tidningspapper. I engelska har treorna arbetat med it is- it´s. En hel del tid har vi lagt på att bli klara med uppgifter.

Detta händer v.51

Måndag:

 • Inget speciellt

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2-3 ingen idrott
 • 2:an läsläxa
 • 3:an slöjd
 • Avslutning 18.00 i Södra Fågelås kyrka

Fredag: JULLOV!

Vårterminen börjar fredag 8 januari

Trevlig helg!

Christina, Marica, Dick & Nina

____________________________________________

snögubbe2

Vecka 49

Nu har vi bara par veckor kvar av terminen att kämpa på med innan vi får ett välförtjänt jullov.

Nästa vecka kommer vi att börja träna på sångerna inför avslutningen.

Vi har pratat om Nobels litteraturpris. Fokus låg på Selma Lagerlöf och att hon fick priset 1909. Vi började titta på filmen om Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

På onsdag kommer årskurs 6 att bjuda på frukost i matsalen. Detta är en hemkunskapsuppgift att planera och sedan laga frukost till skolans elever. Eleverna har fått några alternativ att välja på vad de vill ha till frukost. Frukost serveras cirka 10.00 så eleverna behöver ändå äta något hemma eller på fritids på morgonen.

På fredag är det luciafirande i Södra Fågelås kyrka. Om någon elev ska åka med föräldrar eller annan anhörig istället för buss måste ni meddela oss.

Detta har vi gjort i 1:an

På datorerna har vi skrivit och motiverat vilken seriefigur vi skulle vilja vara och varför. Vi har kommit igång att läsa småböcker och vi läser även våra egna sagor för varandra. Till barnens stora glädje har vi arbetat mycket i matteböckerna med talen 6-9. Vi har arbetat mycket med månaderna och i engelska har vi arbetat med årstiderna. Den här veckan blev det snögubbar igen på bilden.

Detta har vi gjort i 2-3

Vi har fortsatt att skriva berättelser om julen. Faktatexten för den här veckan handlade om skogshare. Eleverna har också arbetat i sina arbetsböcker till respektive läsebok. I matte har vi arbetat vidare med multiplikationstabell 2, 5 och 10. Engelskan har handlat om julrelaterade ord. Efter instruktioner skulle de måla och pynta en gran. På bildlektionen talade vi om symmetri och kurbits. Vilka fina kurbitsmålningar det blev.

Detta händer vecka 50

Måndag:

 • 1:an läsläxa

Tisdag

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott
 • Frukost
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa
 • 2-3 idrott
 • 3:an slöjd

Fredag:

 • Luciafirande i Södra Fågelås kyrka 9.00.

 

Trevlig helg!

Christina, Marica, Dick och Nina

 

 

 

______________________________________________________________

snögubbe

Vecka 48

Det är fortfarande löss i omlopp på skolan. Det är viktigt att ni kollar era barn och luskammar dem. Det räcker alltså inte bara med en snabb koll. Tjejer med långt hår ska helst ha håret i flätor.

Snart är vi inne i december och redan nu vill vi informera om att lucia kommer att firas fredag den 11/12 klockan 9.00 i Södra Fågelås kyrka.

Avslutningen är torsdag 17/12 klockan 18.00 också det i Södra Fågelås kyrka.

Några saker som vi gjort i 1:an

Nu har vi avslutat talområde 0-5 och startat upp 6-10 addition. I svenska har vi övat mycket på alfabetet, samt kommit på minst ett ord på varje bokstav. Vi har skrivit sagor på datorn. På engelskan har vi tittat på en film i serien Kids English Zone. Filmen handlade bland annat om färger, siffror och namn.  När det var snö ute så passade vi på att göra ett experiment. Vi tog in snö och skrev hypoteser om vad som skulle hända. I onsdags tittade vi vad som hade hänt och snön hade smält. Kvar var smutsigt vatten. Vad händer om ett tag, avdunstar vattnet?.I och med snö så kommer man att tänka på snögubbar och vilka fina barnen målade.

Några saker som vi gjort i 2-3

Alla elever har nu börjat med multiplikation. En period framöver kommer vi att arbeta med tabellerna 0,1, 2, 5 och 10.  I svenska skrev vi en faktatext om lodjur. I tvåornas arbetsbok Resan till skatten så handlade det också om faktatexter så det blev en text om skorpioner. Treorna repeterade ng-ljudet i sin arbetsbok till Pojken och Tigern. Eftersom vi närmar oss jul har vi börjat skriva berättelser utifrån julteman. Det handlade om att tomten blev sjuk, julgransligan hade stulit alla julgranar eller att det blev snökaos så att tomten inte kunde dela ut julklapparna. I engelska har vi lekt ett par lekar, samt fortsatt med de skolrelaterade orden. Under idrottspasset lekte vi boll-stå, ärtpåsestafett och en samarbetsövning.

Detta händer vecka 49

Måndag:

 • 1:an läsläxa

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa
 • 2-3 idrott
 • 3:an slöjd
 • Marica kurs (Vikarie Barbro)

Fredag:

 • Inget speciellt.

Trevlig helg!

Christina, Marica, Dick och Nina

____________________________________________________________

mossor och lavarnobelNelson Mandela

 

paraply

Vecka 47

Det verkar som om det ska gå mot kallare väder till nästa vecka. Eleverna behöver då ha ordentliga kläder på sig så de inte fryser på rasterna t ex överdragsbyxor, mössa och vantar.

Vill påminna om att eleverna behöver ha med sig skor och handduk till idrottslektionerna.

På tisdag den 24/11 är det studiedag och eleverna är lediga.

Vi har börjat två nya teman. Vintern där vi arbetat med mossor och lavar. Det andra temat utgår från uppfinningar och Nobels olika priser. Vi har pratat kort om Alfred Nobel och olika uppfinningar från 1800-talet t ex telefon, bil, tåg, blixtlås och jeans. Sedan gick vi in på fredpriset och jag berättade kort om Nelson Mandela och varför han fick fredspriset 1993. Därefter fick eleverna rita en fredsteckning.

OBS! Ett informationsbrev från vår rektor Josefine Wester finns på edwise.se.

 

Några saker som vi gjort i 1:an

I matten har vi arbetat med mönster på rad, delat upp talen 1-5 och gjort talhus. Vi har varit i skolskogen och tittat på broar. Sedan har eleverna både ritat broar och konstruerat egna av papper. Alla barn har dekorerat var sin stövel som till slut ska bli vår adventskalender. I svenska har vi skrivit berättelser.

Några saker som vi gjort i 2-3:an

Den här veckans faktatext handlade om vargen. Vi såg också en film om vargar. Då det var internationella elevdagen den här veckan så passade vi på att prata om barnkonventionen och skriva ner ett par punkter. Eleverna fick också rita något som passade till en av punkterna.  Vi har haft ett textsamtal utifrån ett kapitel ur Sandvargen. Kapitlet handlade om tid och det passade bra eftersom tvåorna kommer att arbeta med klockan nästa vecka. Treorna har börjat med skriftliga räknemetoder addition att ta talsorterna för sig. I engelska arbetar vi med skolrelaterade ord. Under bildlektionen gjorde vi siluetter med någon som var ute i regnet och gick med paraply.

Detta händer v.48

Måndag:

 • 1:an läsläxa

Tisdag: Studiedag (eleverna lediga)

Onsdag:

 • 1:an idrott
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa
 • 2-3 idrott
 • 3:an slöjd

Fredag:

 • Christina ledig (vikarie Gunilla)

 

Trevlig helg!

Christina, Marica, Dick & Nina

 

 

_____________________________________________

fiskstim1

Vecka 46

I måndags kväll hade 3:orna från Fågelås skola, Korsberga skola och Hammarskolan en gemensam mörkerkväll. Trots hällregnet var det en mycket god uppslutning. Under de olika aktiviteterna så fick vi en mycket större förståelse för hur viktigt det är med att använda sig av reflexer och reflexväst i mörkret.

På måndagsförmiddagen hade 2-3 och 4-6 besök av författaren Marie Oskarsson. I 2-3 hade vi förberett oss genom att läsa en av Maries 21 böcker. Eleverna hade också förberett frågor till henne. Vilka bra frågor som de hade kommit på. En överraskning var att Marie som bor i Göteborg ursprungligen kom från Hjo och hade gått i skolan här. Hon tyckte det var kul att vara tillbaka i Hjobygden.

På tal om böcker så var 2-3 inne i Hjo på kulturkvarteret och fick boken Hugo, Hanna och huskatten. Boken har kommit till i samarbete mellan de tre trästäderna Hjo, Eksjö och Nora. Under vårt besök fick vi även se en utställning med Bengt Geiden Geidenmarks underbara tavlor med Hjomotiv. Vi fick även träffa konstnären och hans fru. När vi ändå var på plats i kulturkvarteret passade vi också på ett se utställningen om Estrid Ericson och Svenskt Tenn.

Medan 2-3 var i Hjo så var 1:an tillsammans med förskoleklassen i skolskogen.

På bilden den här veckan gjorde 1-3 fiskar. Vilka fina fantasirika fiskar det blev.

Den här veckan avslutade vi tema hösten och NTA fast eller flytande. Hösttemat handlade om barrträd. I NTA testade vi om våra 20 föremål är magnetiska eller inte.

Nästa vecka börjar vi två nya teman vintern, samt uppfinningar och uppfinnare. Detta passar bra eftersom att det är Nobeldagen den 10:e december.

Annika från Näktergalen kommer på besök på torsdag.

Detta har vi gjort i 1:an

Inspirerade av skogen så började eleverna att prata om Mulle. Så vi bestämde oss för att skriva brev till Mulle. I svenska har vi också arbetat vidare med en och ett, samt skrivit sagor. I matte har vi arbetat vidare med multilinks, antal och tränat på att skriva siffrorna 1 och 2.  I engelska har vi arbetat vidare med färger.

Detta har vi gjort i 2-3

Den här veckan har vi haft flera schemabrytande aktiviteter, men ändå hunnit med mycket. Vi har tittat på en film om björnar och sedan skrev vi faktatexter om brunbjörnen. Eleverna var nyfikna på vilken som är den största björnarten. Vi googlade och kom fram till att det var kodiakbjörnen som lever i Alaska.  Treorna arbetar vidare med talen upp till 1000 och tvåorna kapitlet om subtraktion i matte.  I engelska har treorna fortsatt att arbeta med verben och can. Den här veckan tillkom också can not = can´t. Vi skrev meningar utifrån detta. Tvåorna har  börjat med skolrelaterade ord. Då eleverna har uppgifter i bänkarna som inte är klart så har vi haft ett par lektioner med att arbeta med detta eller för de som är klara extrauppgifter. Eleverna tycker mycket om att spela spökboll på idrotten och den här veckan fick de välja vad de ville göra och då blev det spökboll.

Detta händer vecka 47

Måndag:

 • 1:an läsläxa

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott
 • 3:an läsläxa

Torsdag

 • 2:an läsläxa
 • 2-3 idrott
 • 3:an slöjd
 • Besök från Näktergalen.

Fredag

 • Inget speciellt.

 

Trevlig helg!

Christina, Marica, Dick och Nina

 

______________________________________________________________

Träd

Vecka 45

Det verkar som om de flesta har haft ett bra lov, men några har tyvärr varit sjuka.

Vi saknar våra kompisar som flyttade under lovet, men nästa vecka kommer vi att få en ny elev (Ewan) i klassen som ska gå i 1:an.

Från och med nästa vecka kommer vi att få förstärkning i personalstyrkan. Dick Rosenbrink som arbetar på fritids på Fågelbo kommer att vara resurs i klassen, främst i 1:an. Detta gäller från och med tisdag.  Nina kommer att vara kvar och är riktad till 2-3. Vi vill ge Viktoria ett stort tack för att hon har varit som resurs hos oss några veckor.

På måndag förmiddag kommer 2-3  och 4-6 få besök av en författare som heter Marie Oskarsson. I 2-3 har vi läst en bok av författaren för att vara förberedda inför besöket.

3:an får inte glömma att på måndag kväll är det mörkerkväll mellan 18 och 20. Samling parkeringsplatsen, Norra Fågelås kyrka.

På onsdag morgon kommer vi att träna bussutrymning. Därefter kommer åk 2-3 att åka till Hjo stadsbibliotek för besök. Eleverna kommer att få en bok som heter Hanna, Hugo och huskatten

På grund av bussutrymningen kommer 1:an inte ha idrott vecka 46.

1:orna var pratat länge om att de gärna vill ha läsläxa och nu är det dags. Läsläxan för 1:an är till måndagar.

I musik den här veckan arbetade Otto och barnen med takter, samt att de sjöng några sånger.

I tema har hösten handlat om träd.  I NTA har vi fortsatt att arbeta med våra 20 föremål. Den här veckan handlade det om vilka av föremålen som flyter och vilka som sjunker. Några flyter först och sjunker efter en stund. Vi har också pratat om Arkimedes princip.

Några saker som vi gjort i 1:an: I matte har vi arbetat med multilinks. Vi har byggt, konstruerat och gjort taltrappor. Barnen tycker om det här sättet att arbeta med matematik. I svenska har vi arbetat med sagor och hur de är uppbyggda med början, mitt och slut. Det skrivs böcker på löpande band på datorerna. I engelska har vi arbetat med talen 1-5, samt vad några olika djur heter på engelska.

Några saker som vi gjort i 2-3: Vi har repeterat vad en mening är. En mening betyder något. Den börjar med stor bokstav och avslutas med punkt. Är det en fråga avslutas meningen med frågetecken. Personnamn, namn på orter, länder, sjöar o s v börjar alltid med stor bokstav. Vi pratade om en bild och skrev meningar till. Vi kom bl a in på skillnaden mellan barrträd och lövträd.  Det har också blivit faktatexter om rådjur. Vi passade också på att se en film om hjortdjur, rådjur, älg, dov- och kronhjort. Tvåorna har börjat med nytt kapitel om subtraktion med växlingar. Treorna är nu klara med boken och vi börjar i den nya nästa vecka. I engelska har vi arbetat på elevspel. Vi har också repeterat ord som har med staden att göra.

Detta händer vecka 46

Måndag:

 • 1:an läsläxa
 • 2-3 författarbesök Marie Oskarsson
 • 3:an mörkerkväll 18-20

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an (ingen idrott)
 • Bussutrymning
 • 2-3 åker till Hjo stadsbibliotek och får en bok.
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa
 • 2-3 idrott
 • 3:an slöjd

Fredag: inget speciellt

Trevlig helg!

Christina, Marica och Nina

 

_____________________________________________________________

Hostlov

Vecka 43

Nu har vi redan gått halva terminen och det är dags för ett välförtjänt höstlov.

Vi vill tacka våra elever som nu slutar hos oss lagom till lovet och önska hela familjen lycka till med det nya huset och skolan. Tack så mycket för glassen.

I tema den här veckan har vi om hösten arbetat med svampar. I NTA har vi sorterat våra 20 föremål från hårdast till mjukast. Vi har också ställt hypoteser om vad som rullar längst en bordtennisboll, gummiboll eller stålkula. Många trodde att det var stålkulan som skulle rulla längst, men i själva fallet är det gummibollen. Bordtennisbollen är för lätt, stålkulan är för tung medan gummibollen har rätt förutsättningar.

Tillsammans har vi i 1-3 haft en trevlig dag med pyssel och film idag.

Detta har vi gjort i 1:an under veckan. I matte har vi fortsatt att arbeta med subtraktion och talen 0-5. Under svenskapassen har vi arbetat med orden en och ett. Vi har klippt ut ord ur tidningar och skrivit på datorerna. En dag var vi i skolskogen och lekte tillsammans. Där hittade vi harsyra som vi provsmakade.

Detta har vi gjort i 2-3:an under veckan. Eftersom det är dags för utvecklingssamtal har vi gjort diagnostiska test i att läshastighet och i matematik. I svenska har vi fortsatt att skriva och illustrera våra små böcker. Några börjar nu bli klara. Treorna har arbetat färdigt med kapitlet om multiplikation och påbörjat sista kapitlet i boken talen upp till 1000. Tvåorna börjar bli klara med additionskapitlet och i veckan jobbade vi också med den praktiska delen om volym. Nytt kapitel blir det efter lovet om subtraktion. I engelska arbetade treorna vidare med verben och började skriva meningar t ex  I can eat., She can sing. and  He can play.

Detta händer vecka 45:

Måndag: Inget speciellt.

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa
 • 2-3 idrott
 • 3:an slöjd

 

Fredag:Inget speciellt.

 

Hoppas att ni alla får ett riktigt bra lov!

Christina, Marica och Nina

 

 

______________________________________________________________

älg2

Vecka 42

Det märks att hösten verkligen är här och det börjar bli både kallare och mörkare. Snart är det dags att tänka på både vinterkläder och reflexer.

På tal om mörker har alla i årskurs 3 fått med sig en lapp hem om att det är mörkerkväll måndag den 9/11. Kvällen är ju som det står på lappen obligatorisk. Det som inte står är att eleverna skall ha kompensation för detta. Treorna kommer vid något tillfälle i höst slippa en långdag.

Vi har skickat med eleverna lappar hem om tider till utvecklingssamtalen. Vi vill ha in lapparna senast måndag för att vi ska hinna sammanställa tiderna och skicka med vilken tid man får innan höstlovet.

I musik sjunger och spelar Otto med eleverna. De får lära sig och prova på både för eleverna kända och okända instrument. Musikämnet handlar också mycket om rytmer och det får eleverna också prova på.

Detta har vi gjort i 1:an

I matte har vi fortsatt med att arbeta med klockan. Den här veckan har vi repeterat de hela timmarna och även börjat arbeta med halvtimmar. Veckans bokstav har varit Ii. Pyssel har varit att göra fantasidjur av löv. Vilka fina hösttavlor det blev. Sagokorten är något vi arbetar med ganska ofta. Där producerar vi fram sagor muntligt. Eleverna har den här veckan fått skriva vad de ville på chrome books. Det blev en massa berättelser. I engelska har vi arbetat vidare med färger.

Detta har vi gjort i 2-3:an

Den här veckan har gått mycket i älgens tecken. Älgjakten började ju i måndags. Vi har sett på film om älgar. Eleverna var fascinerade över de vita älgarna som finns i bland annat Värmland. Vi har läst faktatexter om älgar och svarat på frågor. Eleverna fick också skriva egna faktatexter. Den här veckan skrev vi till bilder igen och även här var det älgar inblandade. Eleverna skriver verkligen så att pennan glöder. Vi har också börjat att skriva små böcker och att illustrera bilder till. Det är både spökberättelser, förtrollade djur och olika mysterier. I bild har vi lärt oss att rita älgar steg för steg. Det blev jättefina bilder. I matte har vi arbetat i böckerna. Vi försöker verkligen bli klara med våra engelska städer. Treorna har i engelska också arbetat med verben play, sing, walk, talk, read, write, drink, eat, see and stand.

Detta händer vecka 43

Måndag: Inget speciellt

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott (inne)
 • 2-3 boklån
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa
 • 2-3 idrott (inne)
 • 3:an slöjd

Fredag: Inget speciellt

 

Vecka 44:  HÖSTLOV!

Trevlig helg!

Christina, Marica & Nina

 

______________________________________________________________

venn-diagramberättaransikte

 

Vecka 41

Ännu en vecka har gått och tiden bara rusar fram.

I tema den här veckan har vi om hösten skrivit höstdikter. I NTA har vi använt oss av samma 20 föremål som förra veckan. Den här veckans uppdrag handlade om vilka föremål som kunde rulla och vilka som kunde staplas. Några kunde både rulla och staplas. Till vår hjälp använde vi oss av venndiagram.

Svenska 1:an: Veckans bokstav har den här veckan varit Mm. Vi har också arbetat med orden en och ett.

Matte1:an: Vi har fortsatt med olika räkneuppgifter i addition och subtraktion. Klockans hela timmar är också något som vi har börjat nosa på.

Engelska 1:an : färger – colours

Idrott 1:an : fallskärmen

Annat som vi gjort i ettan är att vi har målat oss själva och klippt ut oss. Vi gör mycket motorikövningar för att träna upp vår finmotorik.  Emellanåt när vi suttit still för länge avbryter vi med någon lek.

Svenska 2-3:an : I måndags läste jag ”Pojken som ropade varg”. Tillsammans gjorde vi en sammanfattning genom berättaransiktet. Sedan fick eleverna skriva ner sin egen sammanfattning av boken och rita en bild till, men man kunde också ta hjälp av den som vi gjort tillsammans.  En annan skrivuppgift som vi har gjort var att skriva meningar eller berättelser om en bild. Vi har pratat och arbetat med ordspråk och talesätt. Eleverna fick också i uppgift att måla några talesätt om kroppen. Det blev bland annat fjärilar i magen, hårresande, lägga näsan i blöt, ha ett hjärta av guld osv.

Matte 2-3:an: Vi fortsätter med att aktivera hjärnan genom gymnastik Den här veckan fick eleverna ett ägg. Alla äggets 10 delar skulle målas i olika färger. Sedan skulle eleverna klippa ut alla delarna och blanda om dem. Till sist skulle de pussla ihop ägget igen och klistra upp det på ett färgat papper. Det var ganska klurigt! Treorna har fortsatt med tabell 5 och 10, samt att vi har arbetat med temperatur. Tvåorna har börjat på nytt kapitel om addition med tiotalsövergångar. En strategi som vi lärt oss är att först fylla upp till 10 t ex 9+5=10+4=14. Något som också underlättar är att kunna tvillingtalen 1+1, 2+2, 3+3 osv.

Engelska 2-3:an: Vi har arbetat på med våra städer.

Idrott: Spökboll och en lek

Detta händer vecka 42.

Måndag: Inget speciellt.

Tisdag:

 • 1:an boklån.
 • 3:an långdag.

Onsdag:

 • 1:an idrott (inne).
 • 3:an läsläxa.

Torsdag:

 • 2:an läsläxa.
 • 2-3:an idrott (inne).
 • 3:an slöjd.

Fredag: Inget speciellt.

 

Trevlig helg!

Christina, Marica & Nina

 

______________________________________________________________

äpple

Vecka 40

Trots att vi nu kommit in i oktober som är en riktig höstmånad har vi det varmt och fint. Tiden går så fort och det är bara tre veckor kvar innan höstlovet. Runt lovet kommer vi att börja med utvecklingssamtal och snart kommer det att komma hem lappar om tider.

Förra veckan var ju en kort vecka med både studiedag och idrottsdag. När eleverna var lediga i torsdags var vi lärare på en mycket bra föreläsning.

Detta har vi gjort under veckan som gått:

I tema har vi fortsatt med hösten och NTA fast eller flytande. Hösten handlade om att prvsmaka äpplen, se på film om äpplen och rita äpplets delar. I NTA handlade det om att sortera 20 föremål efter t ex form, färg, ämne osv.

Matte 1:an : Denna vecka har vi arbetat med subtraktion, att minska från talen 2 till 5, att göra räknesagor med subtraktion och att skilja på addition och subtraktion. Det är klurigt!

Svenska: Veckans bokstav är R. Vi skrev R ord på tavlan och på datorerna. Barnen letade efter R i sina ord, klippte ut bokstaven R och letade bilder i tidningar. Detta tycker barnen är jättekul! Vi har även gjort rimdikter och klippt och klistrat rimord.

Om ni har veckotidningar som ni vill bli av med tar vi tacksamt emot dem till 1:orna.

Matte 2-3:an. Tvåan är nu klara med kapitlet och vi avslutade med det praktiska avsnittet längd. Just nu repeterar de talen mellan 0-10 addition och subtraktion. Vi arbetar också med strategier så att de ska förstå att addition och subtraktion hör ihop. Nästa vecka börjar vi på nytt kapitel i boken. Treorna är också klara med sitt kapitel och den praktiska avslutande delen var vikt. Treorna har börjat med nytt kapitel i matteboken som handlar om multiplikationstabellerna 2, 5 och 10. Lite hjärngympa har vi också hunnit med. Vi har försökt oss på att lösa 4-färgsproblemet att färglägga en karta i detta fallet Europa med endast fyra färger. Samma färg får inte gränsa till varandra. En mycket klurig uppgift.

Svenska 2-3:an: Vi har arbetat med synonymer. Ord som betyder ungefär samma sak. Eleverna har fått skriva berättelser där många av orden skulle ha med ng-ljudet. Vi har också arbetat med respektive arbetsbok till de olika läseböckerna.

Engelska: Vi har fortsatt med tema staden och lärt oss fler ord. Några börjar nu ha ritat färdigt sina städer och några bygger ut med fler papper som de ritar på.

Idrott 2-3:an: Vi lekte två lekar och hade även olika stationer där vi tränade på uthållighet, balans och kondition t ex plankan, situps, hopprep.

 

Att tänka på!

 • Vi vill än en gång påminna att frukten skall vara delad hemma, så att den är ätklar i skolan.
 • Många glömmer att ta med sin läsläxa till läxdagen. Alla kan naturligtvis glömma någon gång även jag som inte tänkte på studiedagen. Påminn era barn att få med boken till skolan. Treorna på onsdagar och tvåorna på torsdagar.

 

Detta händer vecka 41:

Måndag: Inget speciellt.

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott (inne)
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2:an läsläxa (inne)
 • 2-3 idrott
 • 3:an slöjd

Fredag: Inget speciellt.

 

Trevlig helg!

Christina, Marica och Nina

 

 

 

 

______________________________________________________________

 

friidrott2

Vecka 39

Arbetsmässigt har det varit en kort vecka eftersom det var studiedag igår och idag har det varit friidrottsdag.Trots detta har vi hunnit med en massa, men tyvärr har tematiden utgått den här veckan.

Vi har under veckan pratat mycket om eget ansvar och att det ska vara ett bra klimat och en bra gång i klassrummet.

Svenska 1:an Vi har skrivit en massa Aa-ord på datorn. Det har blivit Ll- sagor. Vi har också arbetat med sagokort där vi gör gemensamma sagor utifrån bilder.

Matematik 1:an: Här var frågan vad symmetri är? Sedan arbetade vi med olika symmetriska figurer. I matteboken har vi börjat med nytt kapitel. Det handlar om subtraktion av talen mellan 0-5. Det var lite klurigt nu ska man tänka att ta bort istället för att lägga till.

Engelska 1:an: veckodagarna

Svenska 2-3:an: En hel del fokus har legat på att vi har arbetat med ng-ljudet. 2:orna har skrivit meningar till olika bilder från läseboken. Det handlar om den lite läskige snömannen.  I 3:ans läsebok så träffade Tigern en mullvad och fick skriva en faktatext om mullvadar. I arbetsboken handlade det bland annat om en, ett eller flera.

Matematik: Det börjar nu närma sig slutet av kapitlet både för tvåor och treor. Kvar har vi den praktiska delen längd för tvåorna och vikt för treorna. Nästa kapitel blir multiplikation för treorna tabell 5 och 10. För tvåornas del skall vi göra ett uppehåll med matteboken och gå tillbaka till talen mellan 0-10 både addition och subtraktion för att alla ska vara riktigt säkra. De som är riktigt säkra får istället andra matteuppgifter. Stor del av matematiken är uppbyggd av talen mellan 0-10 så detta måste man vara säker på annars är det svårt att gå vidare.

Engelska: Vi har börjat med tema staden och vad som finns i en stad. Eleverna har börjat rita sina egna städer. Treorna har lärt sig Is it a…., No it is a…. and Yes it is a…. och skrivit meningar utifrån detta.

Detta händer vecka 40:

Måndag: inget speciellt

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott (inne)
 • 3:an läsläxa
 • 2-3 boklån

Torsdag:

 • 2-3 idrott (inne)
 • 2:an läsläxa
 • 3:an slöjd

Fredag: inget speciellt

 

Trevlig helg!

Christina, Marica och Nina

 

 

_____________________________________________________________

jogga_54380276

Vecka 38

Vilken härlig förmiddag vi hade med skoljoggen i onsdags. Barnen var så engagerade och sprang allt vad de orkade. I 1-3 hann barnen springa 226 varv tillsammans och genomsnittet per barn blev 9,8 varv. Toppenbra jobbat allihop. En överraskning var att sexorna hade bakat bröd på hemkunskapen som de bjöd på.

Redan nästa vecka på fredag är det dags för idrottsdag igen. Den här gången är det VM i friidrott i Gate. Eleverna skall vara ombytta på morgonen när de kommer eftersom vi håller på hela dagen hinner vi inte med dusch den här gången. Det är frivilligt att ta med en liten fika.

Den här veckan har ettorna bla arbetat med bokstaven Ll, fomskrivning, geometriska former och talen mellan 0-10.

Tvåor och treor arbetar för fullt med berättelser, arbetsböckerna till respektive läsebok och i respektive mattebok. Vi har också provat på något nytt som kallas berättaransiktet. Det är till hjälp när man skall sammanfatta en text som vi läst. Vi drog paralleller till detta också genom mallen med tre bilder samt rader till som vi använder för att få till början, mitt och slut på en berättelse.

Vi har under de två första passen på varit uppdelade i blandade grupper då vi har jobbat parallellt med NTA fast eller flytande och hösten. I NTA jämförde vi två fasta föremål en plastsked och en stålkula  om vad som var lika och olika. Vi pratade också om begrepp som fast, egenskap och ämne. Förr trodde man att all materia var uppbyggd av de fyra elementen jord, vatten, luft och eld medan man idag vet att ämnen är uppbyggda av atomer. Om hösten togs det upp vad eleverna redan visste, vad de vill veta och hur de ska ta reda på det? Eleverna hann också göra en framsida till sin höstbok.

Att tänka på!

Torsdag 24/9 är det studiedag.

Läsläxan för årskurs 2 blir till onsdag v.39 istället för torsdag, råkade skriva fel på lappen. Torsdag är ju studiedag.

 

Detta händer vecka 39:

Måndag: inget speciellt

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott (inne)
 • Läsläxa 2:an och 3:an

Torsdag: Studiedag och eleverna är lediga.

Fredag: VM i Gate. Kom ombytta! Frivilligt att ta med en liten fika.

 

Trevlig helg!

Christina, Marica och Nina

______________________________________________________________

Höst

Vecka 37

Vad alla var fina när vi fotograferades i torsdag. OBS! Lappen som barnen fick hem med en kod på är viktigt att ni har koll på vid beställning av kort eftersom skolan inte har koderna.

Nu märker man att hösten har kommit med kalla nätter och klara och fina dagar. I träden börjar också löven att skifta färg. Vi kommer nästa vecka att börja arbeta med hösten och NTA tema (fast eller flytande) i halvklassgrupper som är åldersblandade. Vi gör på detta sätt då NTA kan vara svårt att ha i helklass.

På onsdag kommer vi att ha årets skoljogg klockan 9-10. Eleverna ska vara ombytta på morgonen när de kommer till skolan. Ta med handduk ombyteskläder och vattenflaska.

Annars flyter arbetet på bra i skolan. Ettorna har bland annat arbetat med o-ord, räkneberättelser och talen mellan 0-5, gjort fina pappersvantar, samt lekt några lekar. Tvåorna och treorna har skrivit om sina fantasidjur, berättelser, arbetat med sina respektive arbetsböcker till läsläxan. I matten att ta talsorterna för sig, samt mönster i matematik och bild.

Att tänka på!

Torsdag 24/9 är det studiedag och eleverna är lediga.

 

Detta händer vecka 38

Måndag: Inget speciellt

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • 1-2-3 Skoljogg
 • 3:an läsläxa

Torsdag:

 • 2-3 idrott (inne), höjdhopp
 • 2:an läsläxa
 • 3:an slöjd

Fredag: Inget speciellt

 

Trevlig helg!

Christina, Marica & Nina

 

______________________________________________________________

long-jump-vector-silhouette_small

Vecka 36

I den här veckans veckobrev vill vi först tacka alla föräldrar för ett välbesökt och trevligt föräldramöte.

I veckan har vi äntligen kommit igång med idrott. F-1 hoppade längdhopp och det gjorde även 2-3.  I 2-3 gick vi också slingan som vi kommer att springa framöver då det är skoljogg. Något som eleverna tyckte var spännande var att vi mätte upp både världsrekordet i längdhopp för damer (7,52 m) och herrar(8, 95m). Vi kom fram till att herrarnas hopp är ungefär lika långt som vårt klassrum.

2:an och 3:an har nu fått läsläxa i sina respektive läseböcker. På lappen står det till vilken dag läsläxan är och vilka sidor. För en del kanske det räcker att läsa ett par gånger och för andra några fler. De som redan läser med ett flyt kan då välja någon bok hemma som de också läser i.

Uppdragen till resan den här veckan har varit att rita en växt som växer på ön. De har även fått hitta på ett eget djur och ritat. 2-3 skall även skriva faktatexter om sina djur nästa vecka.

Svenska 1:an Oj vad mycket ord eleverna har skrivit på chromebooks. Både S-ord och andra ord.

Matte 1:an I matteboken har eleverna arbetat med talen mellan 0-5. Vi har pratat om = tecknet och att det betyder att det ska vara lika mycket på båda sidor. Man kan jämföra det med en våg där båda sidor ska väga lika mycket. Vi har också arbetat med räknesagor t ex Olle har 3 kronor och så får han 2 kronor till. Hur många kronor har Olle nu?

Engelska 1:an. Den här veckan har vi tränat på My name is, samt veckodagarna.

Svenska 2-3: Den här veckan har vi jobbat vidare med alfabetsordning, vokaler och konsonanter. Det har blivit berättelser med hjälp av stödord. Rubriken var ”Vem ligger under min säng?” Tvåorna har också fått börja i sina arbetshäften om ”Resan till skatten”, vilket hör ihop med läseboken.

Matte: 2-3: Vi har jobbat med problemlösning, repeterat klockans hela timmar, halva timmar och kvartar. Nu börjar de flesta av tvåorna att bli klara med första kapitelet i boken och nästa vecka börjar vi på ett nytt. 3:an har börjat med att arbeta med subtraktion och skriftliga räknemetoder, samt att ta talsorterna för sig.

Engelska 2-3: Vi har ett gemensamt arbetspass med engelska, samt att 3:orna har ett arbetspass på sina långdag. På det gemensamma passet repeterade vi färger och lekte en lek, samt att de fick olika kommandon att utföra t ex sit on the floor, stand up, go to the window, go to the door. 3:an har fått en egen bok i engelska som de arbetar med på långdagen. Nu får de börja skriva lite engelska, samt lära sig enkel grammatik.

Att tänka på!

 • Fotografering torsdag 10/9

Detta händer vecka 37

Måndag: Inget speciellt.

Tisdag: Boklån F-1, långdag 3:an.

Onsdag: Idrott F-1 (ute), boklån 2-3, läsläxa 3:an.

Torsdag: Fotografering,  ej idrott 2-3, läsläxa 2:an, 3:an slöjd.

Fredag: Inget speciellt.

 

Trevlig helg!

Christina, Marica och Nina

 

______________________________________________________________

 

Vecka 35blåbär och lingon

Vilken tur vi hade med vädret på vår årliga utflykt till skogen. Det blev en hel del lingon och blåbär som Gunbritt kommer att göra något gott av till oss alla på skolan.

Direkt när skolan börjar brukar också lössen vara i farten. Ha för vana att kolla era barn varje dag.

I veckan har vi tillsammans 1-2-3 arbetat vidare med resan. Den här veckan fick eleverna som uppdrag att rita en flagga till sin ö. Vi pratade också om att det fanns olika flaggor  t ex nationsflaggor, landskapsflaggor, kommunflaggor och företagsflaggor.

I bildämnet har vi har gjort jättefina bokmärken som föreställer zebror, elefanter och apor.

2-3 har i svenska börjat med alfabetsordning, vokaler och konsonanter, haft textsamtal, samt skrivit berättelser. I matte har vi spelat mattespel och jobbat i böckerna. Flera av eleverna i tvåan är redan klara med första kapitlet i boken. Kapitlet handlar om talen mellan 0-100. Vi jobbar med talraden, talen före och efter, samt tiotal och ental. I treornas årsbok har vi arbetat med årstiderna.

1:an har nu börjat att skriva på chromebooks, vilket vi kommer att prata mer om på föräldramötet. 1:an har precis som 2:an haft textsamtal. 1:an har jobbat med en hel del motorikövningar för att öva upp finmotoriken. De har också jobbat med vad som är lila och olika.  Det har även blivit fina lingon och blåbärsbilder.

Detta händer v.35

Måndag: Inget speciellt.

Tisdag: 3:an långdag, 1:an boklån, föräldramöte 17.30 i klassrummet.

Onsdag: 1:an idrott, 2-3 boklån

Torsdag: 2-3 idrott, 3:an slöjd

Fredag: Inget speciellt.

 

Trevlig helg!

Christina, Marica & Nina

 

____________________________________________________________

Vecka 34

0816_skola1

Nu har det redan gått en vecka av det nya läsåret. Alla är verkligen taggade till att börja med skolarbete.

I måndags på första skoldagen hade vi som vanligt aktiviteter på skolgården där eleverna var indelade i sina kamratgrupper på skolan med blandat från förskoleklass till och med sexan. I år handlade det om samarbetsövningar.

I klassen har vi också arbetat med olika typer av samarbetsövningar för att stärka grupptillhörigheten. Vi har bland annat pusslat. Alla elever fick en pusselbit av papper och på den fick de rita något som de tyckte om. Sedan fick de tillsammans med några andra kompisar försöka pussla ihop sina bitar och klistra upp dem på ett färgat papper.

Eleverna har hjälpt till att fylla våra tomma väggar med en massa fina sommarbilder. Vi passade också på att prata om vad som är typiska sommarsaker t ex sol, strand, vatten, husvagn, bin, humlor, blommor o s v.

Vi har även gett oss ut på en resa tillsammans där vi får olika uppdrag. Vi har hamnat på en jättestor båt som reser runt i världen. Vårt första uppdrag var att skriva ett vykort. Så vi gick igenom hur man gör och alla elever skrev ett eget kort utifrån sin egen förmåga. Resan gick sedan vidare, men vi hade otur och vår båt förliste. Vi hade tur att alla fick plats i livbåtarna och vi hamnade på en öde ö. Vårt andra uppdrag var att i grupper diskutera och komma på tio saker som vi fick ta med från båten som vi kunde behöva för att överleva på ön. Det var många kloka förslag som kom fram från eleverna. Idag har vi börjat utforska ön och eleverna fick som uppdrag att rita en karta över ön. Nästa vecka får vi några nya uppdrag.

Både ettor och tvåor har varit riktigt sugna på att börja i sina matteböcker och igår torsdag var det dags. Treorna har en del kvar i sina matteböcker från förra terminen. Vilken arbetsglädje alla har.

Treorna hade tillsammans med 4-6 en härlig dag i Hjo med bad på Guldkroksbadet och slöjd. Det bjöds på dumlemuffins som sexorna hade bakat på hemkunskapen.

OBS! På onsdag kommer vi ha vår årliga utflykt till skogen för att plocka lingon och blåbär. I år hoppas vi på bättre väder än vi hade förra året. Vi åker med bussen till skogen, men går sista kilometern.  Tillbaka till skolan går vi. Eleverna behöver ha kläder efter väder. Ta gärna med en frukt och något att dricka eller en fika, men det är frivilligt. Gun-Britt kommer upp till skogen med lunch. Eleverna slutar som vanligt 13.00. Eftersom vi får en så lång promenad har vi ingen idrott utan vi kommer igång med den vecka 36.

Att komma ihåg!

 • Vi påminner om att frukten som eleverna har med sig ska vara ätklar och delad hemifrån.
 • Alla elever behöver ha en namnad mugg i bänken.
 • Glöm inte att boka in att det är föräldramöte tisdag 1/9 klockan 17.30 i klassrummet.

Detta händer vecka 35.

Måndag: Inget speciellt.

Tisdag: 1:an går till biblioteket, 3 :an långdag.

Onsdag: Utflykt till skogen.

Torsdag: 3:an slöjd (ej bad)

Fredag: Inget speciellt.

 

Trevlig helg!

Christina, Marica och Nina

_____________________________________________________________

brassehhh

Vecka 23

I onsdags hade vi en trevlig utflykt då vi gick från skolan ner till Hjällö slott. Vi passerade genom en mycket vacker natur, men tyvärr var det lite blött och lerigt. Vi tog en paus där alla kunde äta sina medhavda matsäckar och att vi hade samarbetsövningar.  När vi kom fram till slottet mötte vi 4-6:an som gått en annan väg än vi och bi åt en gemensam lunch bestående av pastasallad. Sedan blev det lek en stund vid Vätterns strand innan vi vandrade tillbaka till skolan.

Veckan har annars handlat om att göra färdigt uppgifter. Treorna har blivit klara med temaområdet ”Här bor vi” (stad, landsbygd, skog, kust och fjäll). Vi har i 1-3 under ett par lektioner arbetat med teknik. Först gjorde vi precis som Magnus och Brasse i ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, vad ska bort?. Eleverna delades in i grupper och fick diskutera vad det finns för någon teknik i samhället. Oj, vilka långa listor på tekniska lösningar det blev. Sedan har vi valt ett par att arbeta mer med. 2-3 har den här veckan arbetat med orientering på idrotten.

OBS! Glöm inte att skolavslutningen är på torsdag 11/6 klockan 9.00 i Norra Fågelås kyrka.

Vi har nu ett långt lov framför oss och det är viktigt att försöka underhålla läsningen under sommarlovet. 1-2 kommer nästa vecka att få med en läsutmaning hem.

Ta med en kasse på måndag att lägga saker i som ni får ta hem.

 

Detta händer v.24

Måndag: inget speciellt

Tisdag: 3:an långdag

Onsdag:  6:orna leder lekdag i kamratgrupper. (inga idrottskläder)

Torsdag: SKOLAVSLUTNING!

 

Trevlig helg!

Christina, Marica och Inger

 

______________________________________________________________

Vecka 22sång 6

Nu närmar sig sommarlovet med rekordfart och vi är nu för fullt igång att träna inför avslutningen som är torsdag 11/6 klockan 9.00 i Norra Fågelås kyrka.

På onsdag 3/6 kommer hela skolan att ge sig ut på en vandring genom Gates fina landskap. Tänk på att ha kläder efter väder och bra skor. De som vill får ta med sig något att fika eller en frukt. Vattenflaska behöver man ha med. Gunbritt från köket kommer att komma med pastasallad till oss. Om det blir riktigt dåligt väder kommer vi att ställa in utflykten. Vi slutar som vanligt 13.00.

Det är en del elever som ofta inte har med idrottskläder till idrottslektionerna. I ämnet idrott och hälsa ingår det att man ska ha med ombyte och duscha efter lektionen. Har man inte med kläder får man inte vara med under lektionen. Har man alltför hög frånvaro under idrottslektionerna så kommer man inte nå kunskapskraven i ämnet. Det står alltid på veckobrevet under vilka dagar som det är idrott.

Kursplan – Idrott och hälsa

Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse för om vi blir fysiskt aktiva senare i livet. Att ha färdigheter i och kunskaper om idrott och hälsa är en tillgång för både individen och samhället.

Ämnets syfte

Undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska syfta till att eleverna utvecklar allsidiga rörelseförmågor och intresse för att vara fysiskt aktiva och vistas i naturen. Genom undervisningen ska eleverna få möta många olika slags aktiviteter. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om vad som påverkar den fysiska förmågan och hur man kan påverka sin hälsa genom hela livet. Eleverna ska även ges förutsättningar för att utveckla goda levnadsvanor samt ges kunskaper om hur fysisk aktivitet förhåller sig till psykiskt och fysiskt välbefinnande.

Detta har vi gjort i veckan:

Svenska: 1-2 har fortsatt att arbeta med sina faktatexter om djur. 1:an har arbetat klart med sin bok ”Huset på Alvägen”. Det sista handlade det om kroppsdelar. För övrigt är det att bli klar med böcker och uppgifter.

Matte: Mestadels har vi arbetat i böckerna.

SO: 3:an jobbar med ”Här bor vi”. Den här veckan har vi arbetat med staden, landsbygden och skogen. I 1-3 har vi pratat om larmnumret 112. Vem går det till?, När ska man ringa dit? Vi pratade också om hur allvarligt det är att ringa in falska larm eller busringa till 112 och vilka konsekvenser det kan få.

Engelska: 1-2 har arbetat med ”clothes”. De treor som inte är klara med sin engelskabok har fortsatt med boken.

Musik: Träning på avslutningssångerna, samt en musiklek.

Idrott: 1:an har dansat, 2-3 stationer och spökboll.

Bild: Vi har målat djur (kamel, tiger, krokodil, häst, höna och orm) och de olika miljöer som de lever i

Detta händer vecka 23:

Måndag:

 • 2:an sista läsläxan förhörs.

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag

Onsdag:

 • Vandring i Gate! Om det blir riktigt dåligt väder får vi ställa in. OBS! Eleverna slutar i vanlig tid.

Torsdag:

 • 2-3 idrott
 • 3:an slöjd

Fredag:

 • 1:an sista läsläxan förhörs.
 • 2-3 idrott

Trevlig helg!

Christina, Marica och Inger

_____________________________________________________________

karlavagnen

Vecka 21

I tisdags var 3:orna och hälsade på 4:orna och 5:orna under förmiddagen. De fick jobba med bild och matte uppe på mellanstadiet. 1:or och 2:or hade istället besök av förskoleklassen och vi hade engelska på schemat.

Idag har vi haft mysigt tillsammans med förskoleklassen då vi såg på film och åt popcorn och salta pinnar. Vi firar att treorna har avklarat alla nationella prov i svenska och matte.

Vi jobbar nu med att bli klara med olika böcker och uppgifter för fullt. Rymdboken är nu nästan klar. Den här veckan har vi jobbat med stjärnbilder och stjärntecken. Nu återstår det bara för oss lärare att sätta ihop alla böckerna. 1-2 har fått börja med att skriva faktatexter om djur. Träning på avslutningssångerna har det naturligtvis också blivit. Idrotten har varit ute den här veckan i det fina vädret och eleverna har lekt catch the flag.

OBS! Alla låneböcker som ni har hemma behöver komma tillbaka till skolan så snart som möjligt så vi får stämma av med våra anteckningar om utlånade böcker. Det är också elever som väntar på vissa böcker som kompisarna har lånat.

Möjlighet till att låna böcker över sommaren kommer vi göra sista skolveckan.

Detta händer vecka 22:

Måndag: Läsläxa årskurs 2 förhörs, ny kommer hem.

Tisdag: 1:an boklån, 3:an långdag.

Onsdag: 1:an idrott.

Torsdag: 2-3 idrott, 3:an slöjd.

Fredag: 2-3 idrott, 1:an läsläxa förhörs och ny kommer hem.

Trevlig helg!

Christina, Marica och Inger

———————————————————————————————————-

vintergatanVintergatan

Vecka 20

Nu var det dags för löss igen. Var noga med att kolla igenom era barn. Det är viktigt att flickor med långt hår har håret flätat under ett tag framöver.

OBS! Idrotten är resten av terminen utomhus när vädret tillåter.

 

Detta har vi gjort i veckan:

Svenska: Vi fortsätter med att jobba med att bli klara med böcker och uppgifter.

Matte: 1:an och 3:an jobbar på att bli klara med böckerna. 2:orna har börjat med skriftliga räknemetoder addition att kunna räkna talsorterna för sig t ex 64+23=80+7=87.

Engelska: 1-2 numbers and colours, 3:an Vi har börjat arbeta med när det ska vara apostrof.

SO: Veckans text i Pojken & Tigern handlade om Norrbotten.

NO: Den här veckan har vi jobbat med vår galax Vintergatan.

Musik: Eleverna tränade på avslutningssångerna tillsammans med förskoleklassen, samt av de lekte en musiklek.

 

Detta händer vecka 21:

Måndag:

 • Läsläxa förhörs för 2-3, sista läsläxan för 3:an, ny läxa kommer hem för 2:an.

Tisdag:

 3:an är och hälsar på i 4-6 på förmiddagen.

 • Förskoleklassen är och hälsar på 1-2 på förmiddagen.
 • 1:an boklån.
 • 3:an långdag.

Onsdag:

 • 1:an idrott

Torsdag:

 • 2-3 idrott.
 • 3:an slöjd

Fredag:

 • 1:an läsläxa förhörs, ny kommer hem.
 • 2-3 idrott.

 Trevlig helg!

Christina, Marica och Inger

____________________________________________________________

blåsippa

Vecka 19

Nu grönskar det för fullt och vad vackert det är ute.

OBS! På tisdag 12/5 är det fritidshemmets dag och bussen går från skolan 12.30. Hela F-3 slutar därför 12.30 den här dagen. Det gör att de elever som inte går på fritids kommer hem tidigare med bussen.

OBS! Det är viktigt att inte skicka med era barn nötter till skolan. Det får absolut inte förekomma nötter på skolor eller förskolor på grund av allergi mot nötter. Det kan räcka att allergiker vistas i samma rum där det finns nötter för att bli dålig.

Detta har vi gjort i veckan:

Svenska och matte: Här kämpar vi på för att bli klara med böcker och häften.

Engelska: 1-2 kroppsdelar, 3:an har repeterat ord inom olika områden. Vi har också börjat med ord inom området familj och människor.

SO: Veckans text i Pojken och Tigern boken handlade om samerna.

NO/Bild: Den här veckan har vi sett på film om månen, pratat om månens olika faser (nymåne, halvmåne, fullmåne, halvmåne och nedan). Vi har även skrivit om månen. Till rymdböckerna har eleverna också ritat sina egna rymdvarelser. Treorna har letat fakta om planeter och skrivit faktatexter om dessa. Vi har också pratat om vårblommor och gjort blombuketter i papper.

Idrott: Den här veckan har både F-1 och 2-3 spelat brännboll.

Musik: Eleverna fick rita till musik, samt träna på sångerna till avslutningen.

Detta händer vecka 20:

Måndag:

 • Läsläxa 2-3 förhörs, ny kommer hem. Sista läsläxan för trean för terminen.

 

Tisdag:

 • Boklån 1:an, men böckerna lämnas kvar i skolan tills på onsdag
 • Fritidshemmets dag, alla åker med bussen 12.30.

 

Onsdag:

 • 1:an idrott.

 

Torsdag & Fredag: LOV!

 

Trevlig helg!

Christina, Marica och Inger

 

 

 

 

 

______________________________________________________________

månlandningen

Vecka 18

Den här veckan har det varit mycket aktivitet på bandyplan och brännboll ute på rasterna. Det är bra att passa på att röra sig mycket, vilket gör att man orkar arbeta bättre under lektionerna.

Hela skolan har haft skräpplockardagar då vi dammsugit skolgården på skräp. Vilket bra jobba alla har gjort.

2-3 har varit på Park och sett på teater som handlade om att alla är lika mycket värda oavsett hur vi är.

Nu är vi äntligen klara med de nationella proven. Treorna har gjort ett toppenbra jobb. Detta ska vi fira så småningom.

OBS! Nu finns omdömen att läsa på edwise.

OBS! För er som sålt majblommor skall det redovisas till Per-Åke måndag 4/5.

Detta har vi gjort i ämnena:

Svenska: För 1:orna har det blivit Q-djur, välskrivning, skrivit sagor, samt arbetat i sina böcker om bokstavsuppdrag. 2:orna har också skrivit sagor, arbetat vidare på att bli klara med Språkskrinet och arbetat med läsförståelse. 3:orna har jobbat vidare med att bli klara med böckerna Språkskrinet och läsförståelseboken.

Matte: Vi har mestadels arbetat med böckerna. 1-2 har spelat mattespel.

NO/Bild: Vi har tittat på en film som handlar om: En hund i rymden och en gubbe på månen. En liten berättelse om den tidiga rymdfartshistorien. Från Laika, Gagarin och månlandningarna till den första rymdturisten. Efter filmen kom vi in på olika saker bland annat vad ett citat är. I filmen pratar de just om Armstrongs kända ord “That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind” (“Detta är ett litet steg för en människa men ett jättekliv för mänskligheten”). Vi pratade även om jordens dragningskraft – gravitationen och hur det sägs att vetenskapsmannen Isaac Newton på 1600-talet kom på detta när ett äpple slog i marken bredvid honom. Eleverna fick också måla månen. Det blev ”Gubben i månen” eller en måne med Neil Armstrong på och den amerikanska flaggan och med Laika i en rymdraket. Alla gjorde jättefina bilder.

 

Engelska: 1-2 har fortsatt med kroppsord. 3:orna har lärt sig ord som har med frukost att göra. De fick också berätta vad de själva åt till frukost.

Idrott: 1:orna har spelat brännboll. 2-3 har inte haft någon idrott den här veckan.

Musik: Eleverna började träna på sångerna till skolavslutningen. De lekte också en musiklek.

Detta händer nästa vecka:

Måndag:

 • 1:an har fått läxa om sina namn och den skall vara klar till den här dagen.
 • 2-3 läsläxa förhörs och ny kommer hem.

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an läxa engelska kommer hem och är till nästa tisdag.
 • 3:an långdag.

Onsdag:

 • 1:an idrott

 

Torsdag:

 • 2-3 idrott
 • 3:an slöjd

Fredag:

 • Läsläxa 1:an förhörs, ny kommer hem.

 

Trevlig helg!

Christina, Marica och Inger

 

 

 

 

 

______________________________________________________________

Solsystem

Vecka 17

Igår var vi på en jättebra sångföreställning på Park i Hjo. Föreställningen handlade om rymden och det passade ju oss jättebra eftersom vi just nu arbetar med tema rymden.

Även nästa torsdag ska vi till Park igen. Den här gången är det en teater och den är endast för årskurs 2 och 3. Så den här gången få ettorna vara kvar på skolan. Vi åker 9.00 och är tillbaka cirka 10.30.

Något som vi vill påminna alla föräldrar om är att om barnen skall med någon kompis hem efter skolan så måste det stå i kontaktboken eller skicka ett sms till oss lärare. Vi får inte släppa iväg barnen hem till kompisar annars.

Vill också påminna att ettorna kan gå till bokhandeln och hämta ut en bok om man säger lösenordet ”Läsa är kul”. Detta gäller v.17 torsdag, fredag och lördag.

Detta har vi gjort i veckan:

Svenska: Vi jobbar på för fullt att bli klara med våra arbetsböcker i svenska. Naturligtvis har vi också jobbat i arbetsböckerna som har med läsläxan att göra. Veckans bokstav för ettorna var Qq. Ettorna behöver komma igång mer med sitt skrivande och vi kommer arbeta mer med detta resten av terminen.

Matte: Treorna har haft två nationella prov och nu återstår endast ett prov. Treorna jobbar nu på att bli klara med sin bok. Några har nu börjat med multiplikationstabellerna 6-9. Ettor och tvåor har jobbat vidare med sina böcker. Vi har också skrivit räknesagor tillsammans och pratat om mönster i matematiken. T ex om 7+2=9, 70+20=90, 700+200=900, 7000+2000=9000 osv.

Engelska: 1-2 har pratat om kroppsdelarna finger, hand, foot, toe, leg, knee, eye, ear, head, neck, nose and mouth.

NO: Den här veckan har det handlat om solsystemet som vi har sett film om, skrivit om och ritat. För att lära oss planeterna i ordning från solen räknat har vi lärt oss en ramsa.

Mor – Merkurius vattnar – Venus jorden – Jorden medan – Mars jag – Jupiter

sätter – Saturnus ut – Uranus nya – Neptunus plantor – Pluto.

Musik: Vi tränade på rymdsångerna.

Idrott: Ettorna jobbade med olika stationer, 2-3 spelade brännboll och jägarboll.

Detta händer vecka 18

Måndag:

 • 2-3 läsläxa förhörs ny kommer hem.

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an NP matte och långdag

Onsdag:

 • 1:an idrott
 • NP matte för de som varit sjuka och har prov kvar att göra.

Torsdag:

 • OBS! ingen idrott 2-3.
 • Teater för 2-3 på Park
 • Årskurs 1, Läsläxa förhörs, ny kommer hem.
 • Årskurs 3 slöjd

Fredag:

 • LOVDAG!

Trevlig helg!

Christina, Marica och Inger

 

 

 

______________________________________________________________

batteri

Vecka 16

Den här veckan får vi säga grattis till alla våra kompisar i 456 som blev trea av över 1500 klasser i batterijakten. Vilket bra arbete de har gjort för miljön. Sammanlagt samlades det in 287 ton hushållsbatterier i Sverige.

Igår torsdag var tvåorna och Marica i Hjo för att besöka kulturskolans instrumentvisning. På lördag 18/4 har kulturskolan öppet hus och man kan prova på instrument klockan 10-12.

Nästa vecka på torsdag kommer 1-3 att åka till Park i Hjo på kulturskolans allsångskonsert ”Rakt ut i rymden”. Vi åker 9.30 och är tillbaka lagom till lunch.

Snart är det dags för utvecklingssamtal. Inom det närmaste kommer ni att få hem lappar om tider. Lämna sedan tillbaka lapparna så fort som möjligt så att vi kan sammanställa tiderna. Marica kommer att ha samtal med ettorna, Inger med tvåorna och Christina med treorna.  Omdömen på edwise kommer att kunna läsas några dagar innan samtalet äger rum.

Detta har vi gjort i veckan:

Svenska: Tvåorna och treorna arbetar på att bli klara med sin arbetsbok Språkskrinet. Sedan har de som vanligt arbetat med läsläxan och respektive arbetsbok. Hela 1-3 har skrivit berättelser om sig själva till sina portfoliopärmar. Ettorna har arbetat med bokstaven Zz. Det blev zebror på bokstavspysslet. Vi har också kollat av ettorna om vilka bokstäver och ljud som de är säkra på, samt hur många ord de kan läsa under en minut (H4-test).

Matte: Ettorna har repeterat lika med tecknet, börjat med strategier addition och subtraktion, spelat mattespel och jobbat i boken. Tvåorna har nu börjat med en ny bok. Första kapitlet handlar om talen mellan 0-500. Tvåorna har också spelat mattespel, samt jobbat vidare med klockan. Även treorna har spelat mattespel, fortsatt med subtraktion uppställning och andra skriftliga räknemetoder. Två NP- prov har vi också hunnit med. Nu har vi bara tre prov kvar.

Engelska: 1-2 har jobbat med kroppsdelar, samt sett en film English kids zone om just kroppsdelar. Trean har börjat med mat och dryck (food and drink).

SO: Veckans text i Pojken och Tigern handlade om Västerbotten.

NO: Vi har skrivit om Big Bang och solen, ritat solar, samt tittat på en film om solen.

Musik: Övade på rymdsångerna inför nästa vecka.

Detta händer vecka 17:

Måndag:

 • Läsläxa årskurs 2-3 förhörs, ny kommer hem.

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an NP matte
 • 3:an långdag

Onsdag:

 •  1:an idrott
 • 3:an NP matte

Torsdag:

 • 1-3 ”Rakt ut i rymden”.
 • 2-3 idrott
 • 3:an slöjd

Fredag:

 • 1:an läsläxa förhörs och ny kommer hem.
 • 2-3 idrott

Trevlig helg!

Christina, Marica och Inger

 

 

 

______________________________________________________________

bigbang

Vecka 15

Då var det skoldags igen efter påsklovet. Nu kommer det att gå i rasande fart fram till sommarlovet. Vi lärare brukar skämtsamt säga att det man inte hunnit med fram till påsklovet hinner man inte med, men nu var ju påsken tidig i år och vi kommer nog att hinna det vi har tänkt.

Detta har vi gjort i veckan:

Svenska: Ettorna har arbetat med bokstaven Xx. Alla i 1-3 har skrivit i sina dagböcker om sitt påsklov. 1-2 har arbetat med sagan ”Kejsarens nya kläder”, samt att vi började skriva egna sagor. Sedan har det handlat om att jobba klart med olika uppgifter.

Matematik: Ettorna har jobbat med att dela upp tal i subtraktion 0-5 och repeterat addition 0-5. Alla behöver bli helt säkra och automatisera talen mellan 0-20. Sedan har de också arbetat vidare i sina böcker. Tvåorna har arbetat med klockan och repeterat hela och halva timmar, samt kvartar. Treorna har fortsatt med att arbeta med subtraktion, bland annat uppställning. Treorna har också hunnit med två nationella prov, ett i grupp och ett individuellt.

Engelska: Treorna har arbetat med have och have not (haven´t). Under några veckor framöver blir det ingen läxa i engelska på grund av att det är svårt att hinna med under nationella proven.

SO: Veckans text i Pojken och Tigern handlade om Medelpad. Vi skrev bland annat om skvadern som är en blandning av hare och tjäder.

NO: Vi har börjat med tema rymden. Eleverna fick komma med förslag om hur vi skall jobba med temat. De ville se filmer om rymden, måla och pyssla, läsa fakta, skriva både berättelser och faktatexter, lyssna på sagor om rymden, sjunga sånger om rymden, samt gå på något museum. Vi diskuterade också vad de redan kunde om rymden. Alla planeter i vårt solsystem nämndes, någon visste att Pluto är en dvärgplanet, vi pratade både om solen och månen, stjärnor är av lysande gas, rymden är oändlig, det är kallt, mörkt och man har svårt att andas i rymden. Det var några saker som vi pratade om. Vi har även sett på en film om Big bang- den stora smällen. Sedan fick eleverna rita hur de trodde att Big bang såg ut.

Idrott: Ettorna hade 100-gympa, 2-3 basket och rörelselek.

Detta händer v.16

Måndag:

 • Läsläxa 2-3 förhörs och ny kommer hem och är till måndag v.17.

Tisdag:

 • 1:an boklån
 • 3:an långdag och NP matte.

Onsdag:

 • 1:an idrott
 • 3:an NP matte.

Torsdag:

2-3 idrott

 • 3:an slöjd

Fredag:

 • 1:an läsläxa förhörs och ny kommer hem och är till fredag v.17.
 • 2-3 idrott

Trevlig helg!

Christina, Marica och Inger

_____________________________________________________________

IMG_1824IMG_1823

Vecka 13

Då var det dags för påsklov. Hoppas att vi får ett lov med härligt vårväder.

Veckan har gått en del i påskens tecken. Vi har påskpysslat, haft äggtävlingar, sett en film om vårens högtider och traditioner, samt sett ”Flykten från hönsgården” och ätit popcorn.

Nu är vi klara med nationella proven i svenska. Alla har kämpat på bra. Efter påsklovet sätter vi igång med proven i matematik.

Detta har vi gjort i veckan

Svenska: Precis som vanligt har 2-3 arbetat med läsläxan i arbetsböckerna. Treorna har ju fokuserat på nationella prov. Tvåorna har skrivit om känslor, samt i dialoger inte bara skriva sa utan t ex bad, frågade, viskade, ropade osv. Ettorna har arbetat med bokstaven Cc. Det är viktigt att de förstår att c låter i vissa fall som s och i andra fall som k. 1-2 har fortsatt med sitt sagotema. Den här veckan läste vi sagan om ”Varför giraffen har så lång hals?”. Vi skrev också om olika egenskaper till olika sorters sagofigurer.

Matematik: Vi har mestadels arbetat med böckerna för 1-2. Tvåorna är nu nästan klara med boken och får börja med en ny efter påsk. Treorna har fokuserat på uppställning subtraktion, men det märks att några behöver fortsätta efter lovet med detta. Vi har också tränat på exempeluppgifter från gamla nationella prov.

Engelska: 1-2 har arbetat med olika kroppsdelar. Treorna har endast hunnit med läxan.

SO: Veckans faktatext för treorna handlade om Jämtland. Vi upptäckte att det finns lite underliga ortsnamn som Semlan och Hålland. Landet Holland stavas ju med ett o istället för orten i Jämtland som stavas med å.

Idrott: Ettan hundragympa, 2-3 spelade spökboll.

Musik: Vi tränade på rymdsångerna.

Bild: Vi påskpysslade. Det blev både tuppar, ägg och påskkort.

Vecka 14 påsklov

Vecka 15

Måndag: LOV

Tisdag:

 • Årskurs 1, boklån
 • Årskurs 2-3 läsläxa kommer hem och är till måndag v.16
 • Årskurs 3 läxa engelska kommer hem och är till tisdag v.16.
 • Årskurs 3 NP matematik
 • Årskurs 3 långdag

Onsdag:

 • Årskurs 1 idrott.
 • Årskurs 3 NP matematik.

Torsdag:

 • Årskurs 2-3 idrott.
 • Årskurs 3 slöjd.

Fredag

 • Årskurs 1 läsläxa kommer hem och är till fredag v.16.
 • Årskurs 2-3 idrott.

Ha nu ett riktigt bra lov!

Christina, Marica och Inger

 

_____________________________________________________________

 

tussilago

 

Vecka 12

Det här är det första gemensamma veckobrevet för hela 1-3.

Nu har vi alla,  både elever och pedagoger haft en vecka där vi arbetat mer tillsammans 1-3. Det har fungerat bra, men naturligtvis tar det ett tag för oss alla att vänja oss. Det har blivit nya rutiner för alla.

Nu är det bara en vecka kvar till ett välförtjänt påsklov. Sista dagen på fredag kommer hela F-3 ha en gemensam temadag i påskens tecken med olika sorters tävlingar och en och annan överraskning. De elever som vill får gärna vara utklädda till påskkäring, katt, hare eller något annat. Vi vill också att alla elever skall ha med sig 3 hårdkokta ägg med skalet kvar på till några tävlingar.

Den här veckan har treorna gjort 2 nationella prov i svenska. Ett prov var läsförståelse av en skönlitterär text. Det andra provet handlade om att skriva en berättelse.

Detta har vi gjort i veckan:

Svenska: Som vanligt har vi arbetat med läsläxan. Treorna har fortsatt med kommatecken och talstreck i Språkskrinet.  Ettorna har arbetat med bokstaven Dd . Oj vad många ord de kunde som började med d eller hade d inne i ordet. Veckans bokstavspyssel blev drakar, inte djuret utan den sorten som man flyger med. 1-2 har fortsatt med sitt sagotema. Den här veckan läste vi ”Svärdet i stenen”. Sedan tittade vi på en bild och skrev ned vilka olika sagofigurer som fanns på bilden t ex prinsessa, tomte, troll, häxa, jätte och älva. Eleverna skrev också meningar om figurerna.

Matte: Ettan har gått igenom likhetstecknet, delat upp tal och arbetat vidare i boken. Tvåorna har jobbat vidare med 2:ans multiplikationstabell, hälften, dubbelt, udda och jämna tal. Inger har även repeterat hel- och halvtimme med tvåorna. Treorna har repeterat skriftliga räknemetoder addition, samt att vi har tittat på olika exempeluppgifter från gamla nationella prov.

Engelska: 1-2 har jobbat med djur, nästa tema blir kroppsdelar. Trean har repeterat she, he has got och I have got.

NO: NTA för ettan och kroppen för 2-3. Den här veckan har vi arbetat med örat och hörseln, samt att vi gjorde minns du frågor. Nu är vi klara med kroppen och alla hade hängt med jättebra.

Bild: Vi gjorde självporträtt till portfoliopärmarna.

Musik. Hejsången, vattenmoln och Hejdåsången. Eleverna fick också prova på att sjunga olika sånger om rymden. Emil hade med en CD-skiva och låthäfte som vi kan öva till.  I slutet av april ska vi åka in till Hjo för hela skolan sjunger och sjunga rymdsångerna.

Idrott: 2-3 innebandy och dans, 1:an orientering i samlingssalen.

Detta händer vecka 13

Måndag:

 • Läsläxa förhörs årskurs 2 och 3, ingen ny kommer hem eftersom det är lov vecka 14.

Tisdag:

 • NP årskurs 3, långdag årskurs 3, läxa engelska årskurs 3 förhörs ingen ny kommer hem på grund av påsklov.
 • Årskurs 1 boklån

Onsdag:

 • Årskurs 1 idrott,
 • Årskurs 3 NP

Torsdag:

 • Årskurs 3 slöjd
 • Årskurs 2-3 idrott
 • Årskurs 1 läsläxa förhörs, ingen ny kommer hem på grund av påsklov. OBS! Annars kommer 1:ans läxdag vara fredagar.

 

Fredag:

 •  Temadag påsk F-3. OBS! Glöm ej 3 hårdkokta ägg. Kom gärna utklädd!

 

Trevlig helg!

Christina, Marica och Inger

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *