Förskoleklassen-1:an

Guldfiskbladet W.23

 

Nedräkningen av läsåret är i full gång. I skrivandet stund är det 6 dagar kvar i skolan. Uj, vi jobbar på för fullt för att hinna med allt innan fredag för nästa vecka blir det inte mycket arbetande.

I måndags var vi iväg på vår skolresa till Gränna och Visingsö. När vi kom till Gränna så började vi med att besöka Polkagrisprinsen där vi skulle få se hur man gör polkagrisar. Det var nog i ärlighetens namn roligare att handla tyckte barnen. Det handlades och köpslogs lite här och där i affären. Matte övades på ett alldeles ypperligt sätt. När alla handlat och vi sett hur man tillverkar så vandrade vi iväg till färjan och fick oss en ganska gungig och blöt överresa. Väl över så åt vi lunchen som Gun-Britt gjort i ordning till oss och sedan fick barnen varsin glass innan vi tog färjan över till Gränna igen. Mycket bra dag med solsken och glada barn.

I tisdags var det Sveriges nationaldag och skolan var stängd.

 

I onsdags skulle vi ha spelat brännboll men eftersom regnet öste ner så stannade vi inne och jobbade klart med alla grejer som skulle bli klara. Vi övade på alla sånger som ska sjungas i kyrkan och jobbade på för glatta livet.

 

I torsdags var det guldbarnsdags och denna dag blev det Albin I. Vi sa bra saker om Albin och Förskolebarnen ritade teckningar till honom och Albin själv fick spela bolibompa spel. Efter 10 rasten fick barnen rita sina självporträtt som de ska sätta in i sina portfolio pärmar och sedan fick de skriva en kort beskrivning om sig själva som vi också ska sätta in i den pärmen. De jobbade på så otroligt bra så det blir inte så mycket kvar att göra i morgon fredag.

 

Idag fredag ska vi jobba vidare för att få allt klart och sedan får man spela lite kort spel, fia spel och lite annat.

 

NÄSTA VECKA:

Mån Tis Ons Tors Fre
6:ornas traditionella lekdag BAD i Hjo FESTDAG Skolavslutning

9.00

N:a Fågelås kyrka

Sommar-

lov

 

Nästa torsdag är det alltså skolavslutning.

Kl.9.00 i N:a Fågelås kyrka. Varmt välkomna!

Det tar ca 1 timma och efteråt vill jag behålla era barn en liten stund. Vi har packat ner alla deras saker i en kasse som jag tar med mig till kyrkan så att de kan få hjälp av er att få hem dem.

På onsdag åker hela skolan till Hjo för att bada. Badkläder och handduk behövs.

Trevlig helg

 

Guldfiskbladet W. 22

 

Så har sommaren äntligen kommit. På vår lilla skolresa till Hjo fick vi lite regn men det kom när vi var ute och åkte i Victorias tåg så vi blev inte så blöta.

I måndags satte vi fart med att jobba färdigt i våra Alvägen böcker och de som var färdiga fick jobba vidare i sina matteböcker. Vi fortsatte med detta arbete efter 10 rasten också. På musiken så övade de på sommarsångerna.

I tisdags var vi på utflykt i Hjo och vi vandrade ner till Hjo utmed Hjoån. Det var jätte mysigt och vi fikade halvvägs. När vi kom ner till Hjo så gick vi till biblioteket och tittade runt och läste lite böcker. Sedan vandrade vi bort till lekplatsen där vår vaktmästare hade lämnat hamburgare till oss. Vi smaskade i oss hamburgare och drack juice. När vi ätit färdigt kom Victoria med Hjotåget och hämtade oss och vi fick oss en guidad tur genom Hjo. Jätte mysigt. Sedan hade vi en liten lekstund i parken innan det var dags att ta bussen tillbaka.

 

I onsdags var vi ute på gården och spelade brännboll tillsammans med 2-3:an som vi lånade eftersom det är lite svårt att spela på bara 12 barn. Efter 10 rasten så såg vi en film om klassråd och elevråd och sedan hade vi ett klassråd. Vi pratade bl.a. om att det behövs bättre lampor i tjejernas omklädningsrummet. Efter lunch så var 1:orna med Marica och de fick skriva och rita om utflykten till Hjo. F-barnen hade fri lek.

 

I torsdags jobbade vi vidare med Alvägen och en del satte in sina bokstavspysselarbeten i sina pärmar som de kommer att få på avslutningsdagen. Efter 10 rasten så var 1:orna med Marica och hade läsläxa och gjorde ett litet mattepapper. Nästa vecka är det ingen läsläxa men en del barn ville låna en bok med sig hem i alla fall. F-barnen var med mig och vi jobbade vidare med bokstavsljuden och idag var det B P K F G.

Efter lunchen som jobbades det vidare med pärmar och Alvägen och lite pyssel som man missat.

 

Idag fredag har vi haft Förskoleklassens första guldbarn som blev Albin G. Vi sa bra saker om Albin och förskolebarnen fick rita varsin teckning till honom och Albin själv fick spela bolibompa spel. Vi har jobbat på flitigt med pärmar och alvägen.

 

Nästa vecka.

Mån Tis Ons Tors Fre
Skolresa till Visingsö LEDIGA Idrott utomhus (inget ombyte) Guldbarn

Jobba färdigt

Guldbarn

Jobba färdigt

                            Trevlig helg

Skolresa till Visingsö

 

Måndagen den 5 Juni

8.30-ca 15.00

Vi kommer att åka buss och färja som Föräldraföreningen hjälper oss med pengar för.

Vi har med oss mat och skolan kommer att köpa glass så barnen ska inte ha med sig någon fika!

Vi kommer att stanna vid en polkagrisaffär så man får ta med sig en liten lagom peng att köpa sig en polkagris om man vill.

 

 

 

    Taktiksnack på idrotten

       Ordjakt

     Rektor Susanne delar ut stjärnor

   Bokstavsstjärna

 1:orna är med 2:orna i skolskogen

   Catch the band på idrotten

 

Guldfiskbladet W. 21

 

En kort och varm vecka har vi haft men mycket har hänt.

I måndags hade vi den stora bokstavsfesten eftersom vi nu har arbetat med alla bokstäverna i alfabetet. Vi började med att barnen fick ett uppdrag att med hjälp av olika bokstäver skapa ett ord. Det var 5 stationer med 5 olika ord.

När alla var klara så fick de 3 bokstavskex var. Sedan var det dags för uppdrag nummer två som var ett skiffer. Bokstäverna var omgjorda till symboler och det gällde att lösa två ord som var omvandlade. Alla klarade uppdraget och fick 3 bokstavskex till. Det 3:e uppdraget var att fylla i olika saker på en bokstav som man fick. T.ex. ett pojknamn, ett flicknamn, ett djur, en stad o.s.v. Alla klarade uppdraget men fick ta till hjälp på olika sätt, kolla på en karta ett söka på google. 3 nya bokstavskex.

Sedan kom rektor Susanne och berättade att ute på skolgården låg det en massa bokstäver som barnen fick hjälpa till att samla ihop. Oj vilken aktivitet det blev barnen sprang ut och in och lade bokstäverna i alfabetsordning och till slut saknade vi Q D N som de också hittade och vi kunde få ihop hela alfabetet. Sedan fick barnen varsin stjärna som bevis på att de nu kan hela alfabetet. En väldigt rolig dag!! På musiken övades det sommarsånger.

I tisdags var jag och F-barnen med de nya barnen som var och hälsade på. 1:orna var nere i skolskogen och haft skogsbingo, fångat fisk och haft fri lek. En härlig dag hade de minsann. Efter lunchen avslutade de arbetet med förr i tiden.

Idag onsdag har vi lekt catch the band utom hus som ni kan se på bilderna. Vi hann med 3 omgångar och det blev 2-1 till det gröna laget. Vi har jobbat på med våra matte böcker och innan läsläxan så var vi med 2-3:an ute på gården när de släppte sina fjärilar som de har fött upp under våren i ett NTA projekt. Spännande värre.

 

Nästa vecka:

Mån Tis Ons Tors Fre
Jobba klart med Alvägen.

Musik

Utflykt till Hjo. Se nedan Idrott utomhus vid fint väder Läsläxa Vanligt arbete.

 

På tisdagen nästa vecka så ska vi åka på utflykt till Hjo. Man får ta med sig en lite fika. Maten kommer vi få utkörd till oss från Gudlkroksskolan.

 

Trevlig helg

Annika

Marica

Viola

 

 

Guldfiskbladet W. 20

I skrivandets stund så har faktiskt värmen kommit.

15 grader klockan 8 på morgonen. Hääärligt!!

 

Vi startade veckan med årets näst sista bokstav. Z. Barnen jobbade febrilt med sin arbeten.

På matten så jobbade vi vidare i våra matteböcker.

På musiken så övades det sommarsånger.

 

I tisdags var det så dags för årets sista bokstav. Q. Det var lite svårt att hitta saker som började på den bokstaven kan man säga.

Matteboksarbete efter 10 rasten.

På So pratade vi om hur det var att leva för 100 år sedan. Vi tittade på filmatiseringar om detta och det var mycket att prata om. Vi stannade filmen ofta och pratade om saker. Fråga gärna hemma. Här är lite stödord om barnen inte kommer ihåg. Skor, hartass, skamvrån, luffare, tvätta kläder. Väldigt mycket frågor blev det så klart från barnen och de hade mycket kloka tankar.

 

I onsdags på idrotten så värmde vi upp med färgärtpåse leken. Fråga gärna ditt barn. Sedan spelade catch the band. Barnen var indelade i 2 lag och skulle ta färgglada band från varandra. Här övars strategi och sammarbete. Mycket roligt var det tyckte barnen och fröken. Vi ska göra leken nästa vecka också och om det är fint väder så kommer vi att vara utomhus.

Fortsatt arbete med våra matteböcker.

1:orna har jobbat vidare med sin leksaksfabrik och denna dag fick de tillverka egna leksaker. Oj vilken aktivitet och kreativitet som sprudlade. F-barnen hade fri lek.

 

I torsdags kom vi in på att prata om färger och varför svart blir varmt av solen men inte vitt. Fråga gärna ditt barn. Vi har haft 2 pyssel: Zebra och pärla ett Q. Vi lyssnade på en talbok medan vi pärlade, barnen tycker att det är mysigt och det är så lugnt i klassrummet.

F-barnen pratade vidare om bokstävernas ljud och bestämde vad vi ska gör när de nya barnen kommer på besök. 1:orna hade läsläxan.

Vi pratade vidare om förr och nu. Barnen fick berätta vad som var annorlunda förr och vi skrev en lista på saker som de sa som ni kan se på bilden. Barnen tycker att detta är intressant och vill gärna att vi ska ha en gameldagsskoldag i skolan.

Idag fredag ska vi gå på cirkus i samlingsalen och vi ska jobba färdigt med pyssel och bokstäverna Q och Z.

 

 

Nästa vecka:

 

mån Tis Ons Tors Fre
Tjohoo bokstavsfest

MUSIK

Nya barnen kommer hit. 1:orna jobbar med Barbro Idrott utomhus vid bra väder LOV LOV

 

 

Nu är det återigen dags för de nya barnen att komma och hälsa på, tiden går verkligen fort eller hur! F-barnen kommer att vara med mig och ta emot de nya och 1:orna ska vara med vår vikarie Barbro och de ska vara ute en del av dagen.

Trevlig helg

Annika

Marica

Viola

Guldfiskbladet w:19

 

Ska börja detta brevet med att be om ursäkt för att jag publicerade fel veckobrev förra  veckan. I mitt, i slutet av terminens, förvirrade tillstånd =) så hade jag inte sparat det förra veckobrevet och publicerade det som var skrivit sist. Ja ja, jag ska försöka publicera rätt veckobrev denna vecka.

I måndags startade vi igång med bokstaven x. En klurig bokstav minst sagt. Hur låter den? Vad finns det för saker på x?

Efter 10 rasten jobbade vi med matte och barnen fick ett papper med + och – tal lite blandat. Musik Emil var sjuk så barnen var med Marica och de jobbade med musik från förra veckan och lite engelska.

 

I tisdags tog vi itu med en ny bokstav, ja nu jobbar vi på ordentligt. Denna dag var det W.

På matten jobbade vi i våra matteböcker.

Vi har pratat vidare om kroppen. Idag pratade vi om motion. Varför är det viktigt att vi rör på oss? Vi satt tillsammans och samtalade om detta och sedan hjälpte barnen mig att skriva några meningar om detta. De fick sedan välja 4 av dessa meningar som de fick skriva av.

 

På onsdagens idrott värmde vi upp med banan datten. Sedan fortsatte vi med orientering. En ny karta denna dag och barnen fick med hjälp av kartan hjälpa mig att ställa ut saker på rätt plats.

På matten Efter 10 rasten så jobbade vi med minus tal upp till 5. Vi satt tillsammans på mattan och alla hade 5 små pluttar framför sig. Jag skrev 5 på tavlan och sedan – 3 t.ex. Barnen tog bort 3 från pluttarna och konstaterade att de hade 2 kvar. Vi jobbade på tillsammans och sedan fick de ett arbetsblad med minus upp till 5 innan de jobbade vidare i sina matteböcker.

Efter lunch jobbade 1:orna med leksaksfabriken och vi gjorde egna leksakskataloger och valde logga till Kaninleksaksfabriken. F-barnen hade fri lek.

 

I torsdags hade vi bytt lite platser i klassrummet och det var lite roligt att få leta upp sin nya plats. Vi hade sedan bokstavspyssel och eftersom denna vecka innehöll 2 bokstäver så blev det 2 pyssel. Denna dag hade vi en praktikant från en 6:a i Guldkrokskolan som heter Siri. Hon har varit med oss både torsdag och fredag. Siri är en duktig fotbollsspelare så givetvis inbjöds hon raskt till att vara med på fotbollen på rasten. Pysslen var xylofon och ett W med zentangle (fråga hur man gör zentangle)

1:orna har haft läsläxa läsning med Marica och f-barnen har jobbat med bokstavsljuden.

Vi har pratat vidare om kroppen och idag pratade vi om att man behöver sociala kontakter ( fråga ditt barn) och hur det blir om man är stressad och/eller orolig. Vi satt länge och samtalade om detta.

Idag fredag har vi jobbat klart med veckans arbeten. Vi har provat att ha en talbok på under tiden som vi pysslar och det har fungerat jätte bra. Barnen har både lyssnat och pysslat och det har varit lugnt och skönt i klassrummet. Vi har jobbat på i våra matteböcker och spelat kortspel när vi blivit klara.

Mån Tis Ons Tor Fre
Ny bokstav

MUSIK

Ny bokstav

 

Idrott inomhus 2 pyssel

LÄSLÄXA

Jobba vidare

 

Jag vill förbereda er på att måndagen den 5 Juni (klämdag) så går barnen i skolan. Vi håller på att planera en skolresa till Visingsö den dagen.

 

Trevlig helg

 

Hej på er!

Jag vill påminna om att läsläxan måste vara tillbaka på torsdagar. Vi arbetar med boken i skolan.

På onsdag 17/5 är den stora dagen då vi ska göra egna leksaker av återvunnet material. Skicka med om ni har något barnen kan tillverka av.

Hälsningar Marica

 

Guldfiskbladet W.17

April vädret kan vi inte klaga på. Regn, sol, snö, regn, blåst…det är omväxlande kan man säga.

Kallt har det varit också så utebyxorna har fått vara på.

 

I måndags var det bokstaven C som låg gömd i veckansbokstavskuvertet. Barnen jobbade flitigt på med Alvägen och bokstavshäfte. Det märks att de har ordentlig rutin i detta arbete för det är inte många som har arbete kvar på fredagen. På fruktstunden tittade vi på fem myror. På matte passet så tog vi nya tag med hälften och dubbelt. Vi gör tester som skolverket vill att vi ska göra på barnen i matte och svenska och när vi gjorde de nu så insåg vi att hälften och dubbelt var något barnen tyckte var svårt. Vi började med att sitta tillsammans och jag lag ut pluppar på golvet och bad barnen sedan att ta hälften av plupparna eller dubbelt. Sedan fick de ett arbetshäfte att jobba med.

På musiken sjöngs det bl.a. Majas alfabetssånger och sedan fick de måla till olika verser i Laleh´s låt: En stund på jorden.

I tisdags jobbade vi vidare med bokstaven C. På matten så fortsatte vi med hälften och dubbelt.  På so:n så drog vi igång ett litet arbete om kroppen. Denna dag var det kroppens olika delar. De delar som vi har utanpå. Arm, ben, knäveck, axel o.s.v. Vi såg en liten film och sedan fick barnen själva sätta ut kroppsdelar på ett papper på en pojke.

I onsdags så hade vi besök av Albins mamma Linnea som var med oss hela dagen. Jätte kul med besök tycker vi!! Vi hade orientering på idrotten efter att vi hade värmt upp. Fråga gärna ditt barn om detta. Be de att berätta vad vi gjorde. Här är några stödord om de inte kommer ihåg: karta, norr, rött snöre, kryss på kartan.

På matten så spelade vi hälften/dubbelt spel. Ett bra sätt att öva sig på saker är att spela spel. Här övade inte barnen bara på hälften/dubbelt utan på tärningens olika sidor, före och efter, under och över m.m. många bra mattebegrepp. Roligt var det och någon lyckades komma igenom banana på bara 4 slag!

1:orna hade svenska med Marica och denna dag skrev de berättelse med början, mitten och slut. Förskoleklassen hade frilek.

I torsdags var det pysseldags och vi pysslade oss Citronfjärilar. Sedan åkte F-barnen iväg på Kosläpp på Almnäs och 1:orna var med Marica och skrev meningar till bilder. Efter lunch fortsatte vi med kroppen och vi pratade idag om hygien. Fråga gärna erat barn om detta, jag märker att de bara lär sig saker för min skull, de är inte medvetna om att de kan ta med sina kunskaper till andra sammanhang, t.ex. när man går i 2_3:an. Här är några stödord som ni kan ta fram om de inte kommer ihåg. Dusch, svett, bakterier.

I dag fredag ska vi spela bokstavspel. Vi ska jobba färdigt med saker vi har kvar och vi ska låna böcker i biblioteket.

 

NÄSTA VECKA

Mån Tis Ons Tors Fre
1:maj

Skolan stängd

Ny bokstav.

Jag är på Näktergalen och hälsar på mina nya barn

Resa in till Hjo. Ingen idrott Besök av Ellen (Elias mamma)

Hon ska sjunga med oss

Pyssel

Jobba färdigt

 

Som ni ser så är skolan stängd på måndag och på onsdag har vi ingen idrott för då ska vi resa till Hjo och hälsa på musikskolan. Där ska våra elever få prova olika instrument. Vi kommer att äta lunch i Hjo och avslutar dagen med buss hem kl. 13 ifrån Hjo.

 

Trevlig helg

 

 

 

Guldfiskbladet W.17

April vädret kan vi inte klaga på. Regn, sol, snö, regn, blåst…det är omväxlande kan man säga.

Kallt har det varit också så utebyxorna har fått vara på.

 

I måndags var det bokstaven C som låg gömd i veckansbokstavskuvertet. Barnen jobbade flitigt på med Alvägen och bokstavshäfte. Det märks att de har ordentlig rutin i detta arbete för det är inte många som har arbete kvar på fredagen. På fruktstunden tittade vi på fem myror. På matte passet så tog vi nya tag med hälften och dubbelt. Vi gör tester som skolverket vill att vi ska göra på barnen i matte och svenska och när vi gjorde de nu så insåg vi att hälften och dubbelt var något barnen tyckte var svårt. Vi började med att sitta tillsammans och jag lag ut pluppar på golvet och bad barnen sedan att ta hälften av plupparna eller dubbelt. Sedan fick de ett arbetshäfte att jobba med.

På musiken sjöngs det bl.a. Majas alfabetssånger och sedan fick de måla till olika verser i Laleh´s låt: En stund på jorden.

I tisdags jobbade vi vidare med bokstaven C. På matten så fortsatte vi med hälften och dubbelt.  På so:n så drog vi igång ett litet arbete om kroppen. Denna dag var det kroppens olika delar. De delar som vi har utanpå. Arm, ben, knäveck, axel o.s.v. Vi såg en liten film och sedan fick barnen själva sätta ut kroppsdelar på ett papper på en pojke.

I onsdags så hade vi besök av Albins mamma Linnea som var med oss hela dagen. Jätte kul med besök tycker vi!! Vi hade orientering på idrotten efter att vi hade värmt upp. Fråga gärna ditt barn om detta. Be de att berätta vad vi gjorde. Här är några stödord om de inte kommer ihåg: karta, norr, rött snöre, kryss på kartan.

På matten så spelade vi hälften/dubbelt spel. Ett bra sätt att öva sig på saker är att spela spel. Här övade inte barnen bara på hälften/dubbelt utan på tärningens olika sidor, före och efter, under och över m.m. många bra mattebegrepp. Roligt var det och någon lyckades komma igenom banana på bara 4 slag!

1:orna hade svenska med Marica och denna dag skrev de berättelse med början, mitten och slut. Förskoleklassen hade frilek.

I torsdags var det pysseldags och vi pysslade oss Citronfjärilar. Sedan åkte F-barnen iväg på Kosläpp på Almnäs och 1:orna var med Marica och skrev meningar till bilder. Efter lunch fortsatte vi med kroppen och vi pratade idag om hygien. Fråga gärna erat barn om detta, jag märker att de bara lär sig saker för min skull, de är inte medvetna om att de kan ta med sina kunskaper till andra sammanhang, t.ex. när man går i 2_3:an. Här är några stödord som ni kan ta fram om de inte kommer ihåg. Dusch, svett, bakterier.

I dag fredag ska vi spela bokstavspel. Vi ska jobba färdigt med saker vi har kvar och vi ska låna böcker i biblioteket.

 

NÄSTA VECKA

Mån Tis Ons Tors Fre
1:maj

Skolan stängd

Ny bokstav.

Jag är på Näktergalen och hälsar på mina nya barn

Resa in till Hjo. Ingen idrott Besök av Ellen (Elias mamma)

Hon ska sjunga med oss

Pyssel

Jobba färdigt

 

Som ni ser så är skolan stängd på måndag och på onsdag har vi ingen idrott för då ska vi resa till Hjo och hälsa på musikskolan. Där ska våra elever få prova olika instrument. Vi kommer att äta lunch i Hjo och avslutar dagen med buss hem kl. 13 ifrån Hjo.

 

Trevlig helg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur många får plats på en stol?


Bokstavspyssel på B

Vi gör ett vänskapsträd

VÄN tårtan

Guldfiskbladet W. 16

 

Påsken som låg så sent i år överraskade med kyla, tur att vi hade fint och lite varmare väder fredagen innan vi gick på påsklov när vi var ute och hade påsklekar.

 

I måndags var skolan stängd och det var annandagpåsk.

 

I tisdags sparkade vi igång bokstavsarbetet med en väldans fart. Denna dag skulle vi hinna jobba i häftet, Alvägen och göra bokstavspyssel eftersom resterande vecka var upptagen av vänskapstema. Barnen jobbade på i fullfart och många blev klara innan pysslet. Denna dag pysslade vi Bin. Trötta var de när dagen var slut det märktes men vilket jobb de hade lagt ner!! Fantastiska barn.

 

I onsdags hade vi en kort samling innan vi gick till samlingsalen där vi personal spelade upp små pjäser för barnen om hur man är en bra kompis… eller vi spelade upp hur man inte är en bra kompis och barnen fick sedan hjälpa oss att komma på bättre lösningar och så fick vi spela om pjäserna. Det var om att dela upp lag på fotbollen, låta en del få vara med men andra inte, hur man gör när man går in/ut på rast (någon tog Annikas mössa på vägen in och började kasta den tillvarandra) Barnen hade mycket bra att tillfoga våra pjäser.

Sedan gick vi ut i klassrummen i våra kamratgrupper och varje kamratgrupp fick varsin film att titta på. Ett dilemma till varje grupp. Detta dilemma ska man sedan redovisa för hela skolan på fredag men hur man gör fick varje grupp själva. Sedan började alla grupper att spåna.

 

I torsdags började vi i kamratgrupperna och alla jobbade på med sitt eget tema. Under dagen så fick alla grupper i tur och ordning gå ut till syster Ann och kurator Jonas som gjorde en samarbetsövning med dem. Sedan fick alla barn trycka sina händer på ett vänskapsträd som vi ska sätta upp i korridoren. Vi avslutade dagen med en tipspromenad som gick runt skolan.

 

Idag fredag har vi haft avslutning på vårat vänskapstema. Vi började i 1:ans klassrum där vi tittade på filmerna som en del grupper gjort och sedan gick vi ut till samlingsalen där en tårta i form av ordet VÄN var uppdukad. Barnen fick tårta och saft och sedan så såg vi på de grupperna som redovisade via teater. Barnen var riktigt duktiga och applåder fick de när de var klara. Vi skulle ha grillat utomhus denna dag men p.g.a. blåsten så lagades maten inomhus. Vi avslutade dagen med att alla samlades på skolgården och fick varsin knapp som bevisar att de vet hur de är en bra vän.

Mån Tis Ons Tors Fre
Ny bokstav

Musik

Bokstavs-

Arbetet forts.

Idrott inomhus Bokstavs-

Pyssel

Bibliotek

 

 

Trevlig Helg

 

 

 

 

Guldfiskbladet W. 13

Varmt ibland och kallt ibland, svårt att veta vad man ska ta på sig. Vi har en skylt i hallen i skolan där vi har satt upp bilder på vad man ska ta på sig i hallen. Om det är lite varmare och man ska spela fotboll så kan man klara sig utan utebyxor (om det inte är lerigt för då behövs de så satt vi inte får in så mycket lera och sand) ska man leka i sandlådan eller göra något annat så behövs utebyxor så skicka med utebyxor så att barnen har det här.

I måndags började vi med bokstaven J. Barnen jobbade på som flitiga myror och sedan så tittade vi på myror, eller 5 myror som är fler än fyra elefanter. På mattepasset så fick barnen ett litet papper om talkamraterna. På musiken så gjorde de en 4 takts klappramsa, lite svårt men bra träning och vi sjöng en siffer sång. Sedan fick de hjälpa Erica att ta reda på vilka ord som fattades i sången: Ekorrn satt i granen.

I tisdags jobbades det på med bokstavsarbetet och på matten så fick de ett litet papper med tallinjen innan de fortsatte i sina matteböcker. Vi håller på att rabelramsa 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100    det får ni gärna göra hemma också.

Efter lunchrasten kom 2:orna hit och jag läste boken om Prinsessan och glädjen. Jag hade med Prinsessan Klara som boken handlade om så att de fick träffa henne. Den här veckan ska barnen i par göra en egen bok, en fortsättning på boken om Klara. Vi pratade om att man behöver ha en början, en mitt och ett slut. Jag ritade upp 3 rutor på tavlan och vi pratade om vad som kan hör till vilken ruta. Barnen fick sedan börja  på vad deras saga skulle handla om och skriva stödord.

 

I onsdags så var det idrott och eftersom 2:orna var med så tog vi fram fallskärmen igen. Mycket roligt. Hela dagen var 2:orna med oss och vi jobbade med sagorna. Man fick skriva på datorn om man ville och det var det många som valde.

I torsdags kom 2:orna direkt på morgonen och efter morgonsamlingen så drog vi igång vårat sagoprojekt. Det var många som inte kunde sluta skriva, de hade så roligt och så mycket att berätta så tillslut fick vi säga stopp nu måste ni bli klara. Det har varit ett härligt projekt. De som var klara hjälpte de som hade det lite svårare. Efter lunchen så delade vi F-1:an och den ena halvan jobbade med svenska och läsläxan och den andra halvan gjorde j-pyssel som blev jordgubbar.

 

Idag fredag har vi firat Petronella som fyllde år! Vi firade även någon annan som också fyllde år…. Vi har gjort färdigt vårat sagoprojekt, en del har spelat kort och så har vi lekt ”vatten i din sko” fråga gärna ditt barn om den leken. Sist på dagen så läste vi upp våra sagor för varandra och för 3:orna

 

NÄSTA VECKA

Mån Tis Ons Tors Fre
Ny bokstav

Musik

Påskvandring i Hjo Idrott inomhus Pyssla PÅSKFEST

Se papper ni fått hem

 

Trevlig helg

 

 

Hej!

Till onsdag 5/4 har barnen i åk 1 läxa i vårt tema Leksaksfabriken. De ska ta med sig en leksak till skolan. Det är viktigt att man inte berättar för kompisarna vilken leksak man tagit med! Hemma ska man öva på att beskriva sin leksak utan att berätta vad det är.

Exempel på beskrivning:

Leksaksbil – den har fyra hjul, den är svart med eld på, den har en ratt, den är hård osv.

Man ska även skriva en gåta om sin leksak, man ska kunna gissa vad det är för leksak genom att läsa om den men utan att se den.

Ta med dig detta till skolan så arbetar vi vidare med det här.

Läxan har med andra ord två delar:

Del 1 – ta med en leksak, du ska kunna beskriva den.

Del 2 – skriv en gåta om din leksak, utan att avslöja vilken leksak det är.

Flaggar även för detta: Längre fram kommer vi fått ett annat uppdrag och till det behöver vi lite hjälp. Har ni tomma kartonger, plastburkar, pärlor, sugrör, servetter, knappar, slangar, paljetter, glittrigt papper, garn ja allt ni kan komma på som ni kan tänka era att avvara får ni gärna skicka med det till skolan. Det kommer komma till användning och bli mycket uppskattat – jag lovar J

Hälsningar Marica

 

Guldfiskbladet W. 12

Ny vecka med både sol, snö och regn. Nu har det börjat en ny kula med sjukdom så många har varit sjuka under veckan. När man är magsjuk så ska man vara hemma 48 timmar efter sista kräkning eller diarée. Och tänk på att hålla barnen hemma om de är väldigt hostiga och snuviga för jag kan säga att de orkar inte riktigt hänga i hela dagen och de smittar alla andra.

I måndags var det dags för bokstaven p. Barnen fick välja vilket de ville börja jobba med: bokstavshäftet eller Alvägen. Efter 10 rasten jobbade vi med cursiner stavar. Se bilderna i toppen. I vårat arbete med att dela upp tal så provar vi nu med dessa stavar. Ni kanske har träffat på dem någon gång i erat skolliv. Jag upptäckte att detta var svårt och insåg att jag hade gått för fort fram så jag fick tänka om och göra nya uppdrag till tisdagens mattepass.

Musik efter rasten och eftersom så många var sjuka så fick F-barnen vara med på musiken denna dag.

I tisdags var det bokstavsarbete först och sedan jobbade vi vidare med cursiner stavarna. Denna dag hade jag alltså tänkt om. Vi började med att ta reda på vad stavarna var värda. Det kan man göra på 2 olika sätt. Man kan mäta med en linjal och man kan räkna ett pluttar. Hur många ettor går det på 5. Ja nu har vi kommit fram till vad alla färgerna är värda så nu ska vi ta och dela upp tal. Orange är värd 10 och röd är värd 2.

Efter lunchen så pratade vi om rocka sockorna. Barnen hade olika strumpor på sig och vi tittade på ett nyhetsinslag där man fick se en flicka som heter Nathea som har en syster som har Down syndrom. Man har länge hyllat barn med Down syndrom med rocka socka idén men den har inte kommit ut till gemene man så det ville Nathea ändra på . Man har olika strumpor på sig för att visa att alla är olika men man är lika värdefull för det. Hon utmanar därför alla att ha olika strumpor på sig denna dag. Hon har även gjort en musikvideo om detta och den lyssnade vi på 3 gånger och rockade våra sockor för fullt. Sedan jobbade vi vidare med våra vårblommor och idag tog vi itu med tussilago.

I onsdags på idrotten så gjorde vi 100 gympa. Här hade vi 10 stationer där man fick 10 poäng/station och när man fått 10 poäng på varje station så hade man 100 poäng. Det var bl.a. varva koner 10 gånger, 10 st hopprepshopp m.m. fråga gärna hemma om de kommer ihåg någon station.

Efter 10 rasten kom rektor Susanne in och berättade för barnen om 3 regler som hela Hjo har gemensamt och som alla ska följa, de lyder så här:

  1. Alla får alltid vara med i gemenskapen
  2. Ingen elev bestämmer över någon annan elev
  3. När någon säger STOPP eller SLUTA måste man omedelbart sluta1:orna har jobbat med leksaksfabriken där man diskuterade tjejiga och killiga leksaker. F-barnen hade fri lek. I torsdags pysslade vi pingviner. Se bild. Vi har fortsatt med vårblommor och idag var det vitsippan som gällde. Vi fick reda på att den är giftig. Idag fredag har vi jobbat färdigt med veckans arbeten. Några har fått ett häfte där man ska sätta in vokaler på rätt ställe i olika ord. Vi har provat att dansa till Just Dance som vi också har i ett fönster ut mot skolgården så att barnen kan dansa ute på rasterna.Nästa vecka:
  4. 1:orna har haft läsläxa och fått en ny. De har även börjat skriva en saga om en papegoja.
  5. Tillsammans med barnen så pratade hon sedan om vad det betyder.
Mån Tis Ons Tors Fre
Ny bokstav Bokstvsarb.

Matte

Tema med F-2

Idrott inomhus

Tema F-2

Tema

F-2

Bokstavspyssel

Läsläxa

Tema F-2

 

Nästa vecka kommer 2:orna att vara med oss igen. Den här gången kommer vi att jobba med ett sagotema.

Trevlig helg

Guldfiskbladet W. 11

Denna vecka har varit lite annorlunda eftersom 2:orna har varit med oss eftersom 3:orna har nationella prov.

I måndags började vi med vår nya bokstav G.

Efter rasten kom 2:orna till oss och vi såg en film om allemansrätten som vi ska jobba med tillsammans under den här veckan.

Musik efter lunchen.

I tisdags jobbade vi vidare med bokstaven G i häftet och Alvägen. Vi hade matte och barnen fick jobba på i sina matteböcker. Nu gäller det att man själv försöker läsa vad man ska göra och inte bara fråga fröken…

Efter lunchen kom 2:orna och jag läste en saga om Allemansrätten för barnen. Sedan fick de ett litet häfte som de fick jobba med. I häftet skulle de rita och skriva om vad man får och vad man inte får göra i skogen.

I onsdags var 2:orna med oss hela dagen och då passade vi på att ta fram fallskärmen eftersom vi annars är lite för lite barn för att kunna leka med den. Jätte roligt tyckte barnen.

Efter 10 rasten var vår bibliotikarie Ulrica här och hade bokprat med nyinköpta böcker. Barnen ville väldigt gärna låna så vi måste få till ett boklåns tillfälle nästa vecka. Hon har också satt på små klistermärken på böckernas ryggar som talar om vad böckerna handlar om. Kärlek, spänning, djur, hästar och fantasy m.m

Efter lunchen så fortsatte vi med allemansrätten och barnen fick göra färdigt sina häften och sedan fick de börja träna på olika små teatrar som vi ska spela upp för 3:orna eftersom de inte varit med på detta temaarbete.

I torsdags hade vi 2 praktikanter som går i 8:an här. Det var gamla elever på vår skola. Vi började dagen med att se en kort film om Barr och Pinne som räddar världen och idag gällde det allemansrätten. Hundar får inte gå lösa i skogen och man får inte bryta grenar av träd. Sedan fick barnen fortsätta med sina förberedelser till fredagens teater. Det övades och skapades rekvisita. Vi höll på ända fram till lunch. Efter lunch så delade vi gruppen och några gjorde bokstavspyssel och de andra jobbade med svenska och matte och Marica övade läsläxan med de under tiden.

Idag fredag ska vi spela upp vår teater för 3:orna. Vi ska göra en generalrepetition på morgonen och spela upp efter lunch. Vi hoppas att det går bra men fråga gärna ditt barn hur det gick.

Vi har firat våran Albin som fyllde 7 år!!

En av teatrarna kommer att handla om hur allemansrätten blev till och varför. Det började redan på Medeltiden faktiskt, spännande eller hur.

Nästa vecka

Mån Tis Ons Tors Fre
Bokstav & musik Alvägen

Ma: 10 talet

Idrott

Rektor Susanne kommer

Pyssel

Läsläxa

Jobba klart och jobba med matte

 

 

Trevlig helg

 

 

 

 

 

 

Guldfiskbladet W. 10

Snön kom tillbaka och lös upp tillvaron för oss på rasterna. Det är en väldig fart på kullen i backen.

I måndags var det studiedag och skolan för barnen var stängd.

I tisdags var det nya tag med en ny bokstav. Bokstaven F. Nytt för denna vecka var att barnen själva fick välja om de ville börja att jobba i Alvägen eller i bokstavshäftet. På matten delade vi upp talet 7. Prata gärna med era barn om hur man kan dela upp talet 7 och på hur många olika sätt. Vi såg ett avsnitt av livet i mattelandet som handlade om 5 kamrater. På sista passet jobbade vi med vårblommor och vi startade med krokus. Vi tittade på bilder och jag berättade lite om krokusen. På dörren i vårt klassrum sitter nu 5 bilder uppsatta med 5 olika vårblommor. Vi ska skriva upp datumet när dessa blommor setts av något av barnen och redan nu har vi skrivit på krokus att den har vi sett. Sedan fick barnen vara med och bestämma 3 meningar som vi skulle skriva om krokusen. Fråga gärna om de kommer ihåg något om krokusen.

 

I Onsdags passade vi på att utnyttja snön och åkte skrana i backen så det var en fröjd åt det, ja ni ser ju på bilderna.

Sedan gick vi in och åt frukt medan vi tittade på fem myror är fler än fyra elefanter och bokstaven F. Eftersom vi tittar på julkalender versionen av serien så var vi denna dag framme på julafton. Bokstaven F visade sig vara den sista i serien och de firade jul. Knasigt och roligt tyckte barnen.

På mattelektionen så fick barnen varsin mattebok som de fick jobba i. Det var så roligt så de ville nästan inte gå på lunch när det var dags.

1:orna har jobbat med sin leksaksfabrik och F-barnen har haft fri lek.

I torsdags pysslade vi bokstavspyssel och det blev fiskar. Jätte fina, stoppade fiskar som nu hänger i taket i klassrummet.

1:orna hade läsläxa och F-barnen fick lyssna och leta efter en äggklocka som vi gjömde i klassrummet och öva sig på att lyssna på instruktioner.

På No så såg vi en film om våren och jobbade vidare med våra vårblommor. Eleonor har hittat en tussilago som hade med sig och visade. Vi pratade denna dag om snödroppar. Fråga gärna ditt barn om det.

Idag fredag ska vi jobba klart med bokstavsarbetet och även ge oss i kast med vår mattebok. Vi kommer att få ett besök av några blivande förskoleklass elever.

NÄSTA VECKA:

Mån Tis Ons Tors Fre
Ny bokstav

2:an

Alvägen & Matte

2:an

Idrott inomhus

2:an

2:an

Pyssel

2:an

Redovisa för 3:an

 

Nästa vecka kommer 2:orna vara med oss en hel del. Vi ska prata om

Allemansrätten och vårt arbete kommer att avslutas på fredag med lite teater för 3:orna

2:orna kommer att vara med oss lite varje dag som ni ser i schemat.

Trevlig helg

 

 

 

 

uldfiskbladet W. 9

Nu har vi tagit avsked av vintern och välkomnat våren. Nu väntar vi på att vårblommorna ska komma, men Filippa har redan hittat en i sin trädgård. En liten krokus som vi har haft i klassrummet. Undrar just vilken vårblomma som kommer härnäst.,

I måndags var vår nya kille med oss i skolan hela dagen. Barnen hjälper honom på alla sätt och han visar med hela kroppen om det är något han vill. Vi plockade fram veckans bokstav som var Ö.

Vi har jobbat med våra arbetshäften och vi har tittat på fem myror…. På musiken sjöng barnen godisregn och såg ett videoklipp.

I tisdags jobbade vi med Alvägen på Svenska passet. På matten jobbade barnen 2 och 2 med att dela upp och se vilka som var udda och vilka som var jämna.

På so-passet jobbade vi vidare med veckodagarna. Idag jobbade barnen 2 och 2 med ett arbetshäfte om veckodagarna. Te.x. vilken dag har vi idrott, vilken dag börjar veckan, vilken dag är min favorit dag.

Idag onsdag har vi haft idrott och vi upprepade samma som vi gjorde förra veckan. Pia från Fritidshemmet Hackspetten har varit med oss hela dagen. Hon kommer ju en gång om våren och en gång om hösten och är med oss för att se vad deras fritidsbarn gör i skolan om dagarna. Vi har sagt hejdå till vintern och välkomnat våren. Vi har delat upp talet 6 som gick att dela upp på 7 olika sätt.

1:orna har bestämt vad deras leksaksfabrik ska heta och de röstade i demokratiskordning fram namnet: Kaninfabriken

F-barnen har haft fri lek

I torsdags var det bokstavspyssel och idag var det inte så mycket klipp, måla och klistra. Barnen fick en ruta på ett papper och där skulle de skriva en önskan. Denna önskan fick inte kosta några pengar dock. Oj vad de funderade… om klurade… och tänkte sen kom de på så fina önskningar eller vad säger ni om ”att solen ska skina på mig” eller ”jag önskar mig en stor kram av mamma” eller ”jag önskar att våren ska stanna kvar”

1:orna har jobbat med läsläxan och korsord,

F-barnen har jobbat med Bornholm och idag fick de lyssna efter ljud som jag gjorde och sedan fick dem utföra instruktioner som jag sa t.ex. hoppa på ett ben fram till dörren, gå på tå runt bordet.

Vi har jobbat vidare med veckodagarna.

Idag fredag har vi jobbat klart med veckans bokstav och när man var klar med allt så fick man spela finns i sjön.

Vi skulle ha haft bokprat med vår nya bibliotikarie men hon var tyvärr sjuk.

Mån Tis Ons Tors fre
Studiedag

Skolan är stängd

Veckans bokstav.

 

Idrott innomhus Pyssel Jobba klart

 

Som ni ser så är skolan stängd på måndag för studiedag

 

Trevlig helg

 

Guldfiskbladet W. 8

 

Nu är jag tillbaka i klassen igen efter en tids sjukdom, det känns jätte skönt.

I måndags hade vi genomgång av veckans bokstav som var Hh. Vi hittade hela 58 ord som började på H men vi höll på lite längre att leta ord än vad vi har gjort de andra gångerna. Vi har jobbat med häftet och tittat på fem myror.

I tisdags firade vi Fabian som fyllde 8 år! Vi jobbade med H i Alvägen. På matte passet så jobbade vi med att dela upp tal. Vi använde oss även av en matte våg för att se så att 5 vägde lika mycket som 2 och 3 tillsammans. Barnen fick hjälpa mig att dela upp talet 3 t.ex. och skrev vi upp det på papper. Vi jobbade upp till talet 5. Se bild i början. Efter lunchen så började vi ett arbete om den nordiska mytologin, vi ska i första hand lära oss vart vi har fått namnen på veckodagarna men för att veta det så fick vi lära oss lite om vilka asagudarna var och vilket syfte de hade. Det var lite spännande och läskigt tyckte barnen. Guden Tyr han blev av med sin hand i Guden Lokes sons mun. Guden Lokes son var en varg som var lite läskig på bilderna. Guden Tyr har gett namn åt vår tisdag. Ni får gärna fråga barnen hemma om de kommer ihåg vilka gudar som har gett vilka namn.

I onsdags på idrotten så värmde vi upp med ”kackerlackan”. Man sätter på musik och barnen lägger sig på golvet och sprattlar med armar och ben. När musiken tystnar så ska man snabbt ställa sig upp med armarna över huvudet. Den som är sist upp åker ut, men vi körde inte med det utan alla fick vara med hela tiden. Sedan ställde vi upp 6 bänkar i rad som barnen fick hoppa katthopp och sidohopp över. Sedan så tränade vi styrketräning mot bänkarna i form av benböj, kliva upp m.m. vi avslutade med att kasta ärtpåsar till varandra 2 och 2 och ha längre och längre avstånd emellan. De fick även räkna hur många kast de lyckades göra utan att tappa ärtpåsen.

1 :orna har jobbat med leksaksfabriken och denna dag blev de anställda. F-barnen har haft fri lek.

I torsdags gjorde vi bokstavspyssel och det blev hundar denna veckan. Vi har jobbat vidare med bokstavsarbeten. 1:orna har haft läsläxgenomgång och jobbat med matte. F-barnen har jobbat med begrepp och ordförråd. Forskning visar att sambandet mellan ordförråd och läsförståelse är stort och att ordförrådet hjälper barnen att uttrycka sig klart och effektivt och gör det lättare för dem att bygga på med ny och mer avancerad kunskap.

Vi har jobbat vidare med mytologi och veckodagarnas namn.

I dag fredag ska vi jobba klart med våra bokstavsarbeten och vi ska fortsätta att dela upp tal och att jobba med likamedstecknet och +

Vi får en ny elev till 1:an som börjar på måndag. Han heter Dovydas och han och hans mamma och pappa var och hälsade på oss en stund idag. Vi tittade i Roberts kartbok vart han kom ifrån Litauen. Barnen hjälpte honom att tillverka en hund.

Nästa vecka:

Mån Tis Ons Tors Fre
Ny bokstav

Musik

Alvägen

Veckodagar

Idrott Pyssel Bokprat i biblioteket

 

Trevlig helg

FÖRÄLDRAMÖTE

Då vi förstår att det har varit en del oro över de nya riktlinjerna som vår trafikplanerare och busschaufförerna skickade ut angående de elever som åker buss så väljer vi att bjuda in till ett föräldramöte på skolan onsdagen 22/2 klockan 18.00. Dessa parter finns då med så att ni föräldrar får möjlighet att ställa de frågor ni önskar till berörda.

________________________________________________________

Hej!

Annika är fortfarande sjuk så det är jag (Marica) som haft klassen i veckan. Vi har jobbat med bokstaven D och arbetsgången var som vanligt. Vi har även skrivit varsin delfin-bok som alla barn så duktigt läste upp för sina klasskamrater. Vi har även dansat Fabbe-dansen. På matten har vi pratat om diagram. Vi gjorde ett diagram tillsammans. Gjorde flera uppgifter enskilt och gjorde även en egen undersökning. Eftersom det har varit kallt och is har vi även passat på att åka mycket skridskor, mycket uppskattat av eleverna. Det har varit en härlig arbetsvecka och nu är alla duktiga barn välförtjänta av kommande sportlov.

Vi ses igen måndag vecka 8.

Hälsningar Marica

 

________________________________________________

 

Ta med skridskor, skydd och hjälm till fredag 10/2 då vi åker skridskor!

____________________________________________________

Hej!

Onsdag 8/2 åker vi skridskor på idrotten. Ta med skridskor och egen hjälm om ni har.

 

___________________________________________________

Hej på er!

Annika är fortfarande sjuk. Den här veckan har mestadels Gunilla varit i klassen men även jag (Marica) på de lektioner jag håller i. Veckans bokstav har varit K. Barnen har jobbat på, det är häften, Alvägen, finboken som vanligt. De har även gjort klart sina ålar från förra veckan och katter som veckans bokstavspyssel. Allt pyssel pryder klassrummet. På onsdagar jobbar 1:orna med leksakfabriken. Vi läser en berättelse och har börjat få uppdrag från Kim Leksaksson som är direktör på en leksaksfabrik. Nästa vecka avslutar vi vårt tema om skapelseberättelsen.

Vi har fått en del frågor kring magsjuka. Har man symtom stannar man hemma och då gäller 48-timmars regeln. Annars ska barnen vara i skolan eftersom det är skolplikt, gäller från åk 1.

Här nedanför finns kort information om bussen.

Vi vet att Annika är borta på måndag, då har Marica klassen. Ha en bra helg!

Maricas nummer är 0703-616336 om man har några frågor eller funderingar.

____________________________________________________

Hej!

Här kommer lite kort information kring bussen:

Vi påminner om att våra busschaufförer önskar att ni föräldrar tar kontakt med dem kring sådant som händer på bussen. Chaufförerna tar emot samtal och meddelande på sina mobiler  även senare på eftermiddagarna och vill hellre att ni ringer en gång för mycket än en gång för lite.

Vi planerar för ett föräldramöte inom en snar framtid då busschaufförerna, trafiksamordnaren i kommunen samt lärarna och rektor finns med.

 

_______________________________________________________

Vecka 4

Annika är fortfarande sjuk så den här veckan har vi haft vikarier. Måndag – onsdag var det Gunilla och torsdag – fredag var det Annelie. Det är fortfarande en del barn sjuka så nu hoppas vi återigen på att bacillerna försvinner i helgen så att vi ses på måndag.

Veckans bokstav har varit Å. Vi har jobbat på som vi brukar med ord, Alvägen, finboken osv. Bokstavspysslet blev ålar. Vi tittade även på livet i bokstavslandet. På matten har vi jobbat med olika papper samt målat mönster utifrån klossar.

Trevlig helg!

Bra att veta inför vecka 5:

Måndag:

Tisdag:

Onsdag: Idrott

Torsdag: Läsläxa för åk 1 – ta med boken!!!

Fredag:

Hälsningar Marica

 

Vecka 3

Det är flera barn sjuka och även Annika har varit sjuk torsdag och fredag så här kommer ett kort hembrev från Marica. Jag har arbetat med F-1 de här dagarna och vi har haft bokstavspyssel. Tillsammans skapade vi en tusenfoting. Barnen fick även ett långt papper som de målade på tillsammans. Samarbete! Vi har även jobbat vidare med bokstaven T. Alvägen, häfte, finboken m.m.  Förskoleklassen trär varsin tusenkedja för glatta livet. Vi har även haft engelska, vi lärde oss nio nya ord som finns i klassrummet. Vi tittade även på ett program som heter Kids English zone och gjorde lite olika musiklekar som huvud axlar knä och tå. Barnen älskar den på polska 🙂 Lite matte har vi även hunnit med och då skulle man ringa in rätt antal. Fredagen avslutades med fri lek.

Jag måste avsluta med att berömma de fantastiska 1:orna som läser sin läsläxa så bra. Det märks att de tränar hemma!

Nu hoppas vi att alla baciller försvinner så att vi alla ses på måndag igen. Trevlig helg!

_________________________________________________________

 

4 är färre än 7

100 spel

färgexperiment

 

Guldfiskbladet W. 2

Det var ett strålande glatt gäng som kom in i skolan i tisdags morse. Skönt att julen är över…( jo det är ju ganska jobbigt att gå och väääänta på den där julaftonen..) Under jullovet hade vi bytt klassrum, vi går nu i 2-3:ans gamla klassrum, i vårt gamla klassrum är numera biblioteket och i gamla biblioteket är 2-3:an. Barnen var såå nyfikna på det nya klassrummet. Det känns väldigt bra i alla fall kan jag säga.

I tisdags hade vi som vanligt samling och vi fick byta ut 2016 mot 2017 och sätta upp en ny almanacka och en ny månad. Jag berättade för barnen att den här veckan har vi ingen bokstav utan vi ska jobba med matematik hela veckan, lite svenska blir det för 1:an med Marica.

Vi började med att barnen fick öva sig på att skriva siffrorna på rätt håll. Vi kommer att öva detta lite varje dag under en tid framöver. Sedan fick de repetera taletsgrannar. Efter lunch spelade vi 100 spel. Där gällde det att först ta sig till 100. Varje gång som man hamnade på ett tio tal så fick man skriva ett streck på tavlan och när alla hade spelat klart så räknade vi hur många gånger någon hade hamnat på ett 10 tal. Vi hade även en räknemarkering på talet 50. Det var 8 st som träffade talet 50. 50 är ju också hälften av 100.

I onsdags på idrotten så hade vi 4 stationer. Vi jobbade 2 min på varje station och gjorde varvet 2 gånge. Stationerna var: rockring, hopprep, kasta basketboll i korg och dribbla runt en bandyboll med bandyklubba runt en bana. Vi avslutade med en basketchallenge. Barnen var i 2 grupper och hade varsin basketboll och korg. Det laget som först satte 10 bollar i korgen vann.  När vi skulle duscha så bröts strömmen och det blev väldigt mörkt. Några hann att duscha och några inte.

Vi jobbade vidare med matte och idag tog vi oss ann begreppet: Färre. Barnen fick varsitt siffer kort av mig och sedan fick de säga ett tal som var färre. De fick varsitt litet arbetshäfte som handlade om färre. Efter rasten så var 1:orna med Marica och F-barnen hade fri lek. 1:orna jobbade med ett svenska arbete som handlar om en leksaksfabrik

I torsdags pratade vi problemlösning. Jag läste upp matematiska problem som barnen sedan fick hjälpa mig att lösa. Vi gjorde på 2 olika sätt: vi ritade och vi lade plocksaker framför oss. T.ex. Sara sa till Erik: jag har 2 kulor. Om jag får 3 kulor av dig, så har vi lika många. Hur många kulor har Erik? Ja vi löste dem tillsammans. Först tog vi reda på vad vi visste och sedan löste vi uppgiften.

1:orna fortsatte med leksaksfabriken och F-barnen startade sina 1 000 kedjor.

Efter lunchen fick barnen jobba 2 och 2 med att läsa och lösa mattekluringar. En del hade inte bara 1 svar utan kunde lösas på flera olika sätt.

I dag fredag har vi jobbat med hälften och dubbelt. Jag läste en saga med hälften och dubbelt frågor. När vi kom till frågorna så lade jag plockisar på golvet som vi använde. Barnen fick sedan varsitt litet häfte som handlade om detta. Vi såg på mattelandet om dubbelt och hälften på fruktstunden. Vi har även sett ett avsnitt ur katten och musen som handlade om samma sak. Efter lunchen så gjorde vi ett experiment. Jag visade vad vi skulle göra och barnen fick sedan gissa, göra en hypotes, om vad de trodde skulle hända. Vi genomförde experimentet och jämförde med våra gissningar. Se bilden. Barnen får gärna berätta vad vi gjorde.

NÄSTA VECKA:

Mån Tis Ons Tors Fre
Ny bokstav Bokstav och matematik Idrott inomhus Pyssel

 

Vanlig dag

 

OBS! Vi ska försöka spola isen under helgen, det är min Jonny som gör det och han skulle väldigt gärna behöva hjälp med detta så kan ni hjälpa till så hör av er till mig 21116 kan man ringa, vi skulle bli väldigt tacksamma

Men om nu isen blir bra på onsdag så vill barnen åka skridskor på idrotten och så klart kan vi göra det. Men jag skriver och berättar hur det blir.

Nu på SO och NO lektioner kommer vi under några veckor prata om skapelseberättelsen.

 

Trevlig helg

 

Vi mäter med 10 hopp

Guldfiskbladet W.50

När tredje ljuset brinner vi juleklappar syr och mamma bakar kakor och har ett fasligt styr.

 

Nu kommer julen allt närmare och vi jobbar för fullt med att avsluta höstterminens arbeten.

I måndags övade vi luciasånger i samlingsalen hela skolan. Jag sa att vi måste öva minst 2 gånger och om det behövs så gör vi 3. Efter 1:a gången med levande ljus och allt så behövde vi inte öva mer, det gick som en dans. =)

Vi har läst i vår adventsbok och haft musik.

 

I tisdags var det så dags för Luciatåg i kyrkan. Barnen gjorde en fantastisk insats! Ett fint Lucia tåg med alla elever på hela skolan, det är första gången som det händer på mina 17 år i Fågelås. =)

Vi jobbade vidare med NTA lådan och denna dag skulle vi mäta i 10 hopp. Barnen fick välja 4 saker som de skulle mäta och så i vanlig ordning fick de först gissa hur långa sakerna var och sedan mäta. De fick mäta med röda och blå kuber som går att sätta ihop. De satt ihop i 10 om 10 så nu var det bara att böra mäta. Vilken aha upplevelse det blev när man upptäckta att man hade gissat att något var 24 kuber långnt men visade sig vara 52. Det sista mätte de mig liggandes på golvet och sedan hämtade vi Lennart och mätte honom också. Han var lite längre än mig. Barnen gissade väldigt bra när det gällde mig och Lennart.

 

I onsdags på idrotten så hade vi en hinderbana och vi övade lite styrketräning i stationer och lekte tunneldatten innan vi duschade. Vi spelade bokstavsbingo och jobbade färdigt i Alvägen med bokstäver som man inte hunnit med. F-barnen pärlade.

 

I torsdags tömde vi våra pärmar och vi spelade  bokstavsmemori. Vi lärde oss saker om jultomten som vi skrev om i våran julbok.

 

Idag fredag har vi haft Stina Andersson här. Min gamla elev som nu studerar till kantor. Hon ska spela åt oss i kyrkan på skolavslutningen så vi övade på våra sånger. Vi har skrivit om julklappar i vår julbok och vi har skrivit vilka datum som lucia, julafton m.m. är och det sista fick barnen göra önskelistor till jul. Så fina önskningar. Någon önskade snö och sol =)

 

 

 

NÄSTA VECKA:

Mån Tis Ons Tors Fre
Pysseldag Mysdag

&

Skolavslutning

Lov Lov Lov

 

Skolavslutningen är alltså Tis 20/12 i S:a Fågelåskyrka kl. 18.00

               

Trevlig 3:e advent

 

Guldfiskbladet W. 49

Jag missade att skriva vad som skulle hända den här veckan i förra veckans guldfiskblad. Som tur är så är ni på hugget och barnen hade med sig sina idrottskläder i onsdags.

Just nu övar vi en hel del till vårat luciatåg, det tar en del tid, men lite annat hinner vi också med

I måndags skrev vi i våra julböcker om pepparkakan och om julbord. Vi pratade om pepparkakans historia och bestämde 3 meningar som vi skulle skriva. På julmaten så såg vi bilder på vad som kan finnas på ett julbord och sedan fick barnen skriva vad de tyckte mest om. Vi övade luciasångerna på musiken.

I tisdags på hade vi NTA och vi jobbade med att mäta olika saker. Barnen fick välja 2 saker som de skulle mäta och gissa vilken som var längst. Efter mätning så kom de fram till vilken som hade varit längst. Efter lunchen så fick alla barnen mäta bordet med hjälp av trästickor som de fick klistra upp på remsor och sedan jämförde vi allas stickor och såg att alla hade fått samma resultat. En rolig uppgift tyckte barnen.

I onsdags hade vi tärningsgympa på den blåa sidan. Idag skulle man utföra uppdrag som gå på tå, åla, hoppa groda, rulla som en stock och vicka på rumpan. Vi läste 2 kapitel i vår adventskalender bok som heter ”Skorstensjul”. Det är så spännande så barnen vill gärna höra hela historien på en gång, men ett kapitel varje dag…Fråga gärna ditt barn om vad som händer i boken. Den handlar om 3 barn som har rymt från ett barn hem till Stockholm för att träffa det ena barnets pappa. Där träffar de ”lilla haj” en flicka som bor på taket på ett hus (i Karlsson på takets gama hus) och Niklasson som har tappat minnet. De ska nu hjälpa Niklasson att få tillbaka sitt minne och vi får lite ledtrådar varje dag.

I torsdags hade vi besök av Elias mamma. Vi gjorde ett julpyssel som kan hända blir en julklapp så jag kan tyvärr inte tala om vad vi gjorde… vi övade till lucia med hela skolan och efter rasten fick vi se en film om helgonet Lucia. Mycket spännande var det och barnen satt helt tysta. Sedan bestämde vi tillsammans 2 meningar som barnen skulle skriva och om man hann färdigt så fick man skriva en egen mening om Lucia .

I morgon fredag ska vi öva Lucia i samlingsalen hela skolan och det kommer att ta en stor del av dagen.

NÄSTA VECKA:

Mån Tis Ons Tors Fre
Öva lucia LUCIA 9.00

S:a Fågelås kyrka

Julboken om tomten

Idrott innomhus Pyssel och julboken Göra klart dag

 

På tisdag är det bra om barnen har sina luciatågskläder på sig när de kommer till skolan på morgonen.

Tack så mycket för godsakerna som vi fick levererat till vårat fikarum på skolan. Det var mycket mumsigt!

Trevlig 3:e advent

 

Guldfiskbladet w.48

Nedräkningen till julafton har börjat. Hösten är slut och vintern har börjat. Av erfarenhet så vet jag att december brukar vara ganska intensiv och krävande för barnen. Väntan på julafton brukar ta ordentligt på krafterna så därför kommer vi inte ha något bokstavsarbete under december. Mellan luciaträning och julpyssel så finns det inte heller mycket tid över.

I måndags jobbade vi med en julbok där vi skriver fakta om olika saker som hör julen till. Vi började med advent som betyder ankomst. Vi läste om advent och såg en film och sedan bestämde vi tillsammans 4 meningar som barnen sedan fick skriva i sina julböcker.

Vi har jobbat med NTA och denna dag fick barnen välja 2 saker som de skulle mäta, de fick börja med att gissa vilken av sakerna som var längst och sedan mäta och skriva ner vilken som faktiskt var längst.  På musiken övade vi luciasångerna med 2-3:an.

I tisdags var det studiedag och skolan var stängd.

I onsdags var det idrott och värmde upp med köttbulledatten och sedan gjorde vi tärningsgympa. Ni ser på bilden vad vi gjorde och fråga gärna erat barn.

Vi övade luciasång med 2-3:an och några killar från 6:an.

1:an jobbade med Marica och f-barnen pärlade.

I torsdags var det 1:a december och vi satte upp en kula i vår julkalender som är en bräda med 24 spikar. En kula varje dag ska vi sätta upp. Vi har gjort ett adventspyssel, vi gjorde ljusstakar som nu sitter i våra fönster. Vi har jobbat med NTA och idag var det äntligen dags att hoppa grodhopp. Som de har väntat på detta. Barnen fick döpa sina grodor och sedan fick de öva sig på att hoppa med dem innan vi gjorde hopp som vi mätte. Vi satte upp alla hoppmätningar på tavlan och såg vilken groda som hoppat längst.

Idag fredag har vi jobbat vidare med NTA och den här dagen skulle vi mäta i fot. Vi pratade om hur man gör när man mäter i fot och vart man ska starta. Barnen fick sedan mäta 5 fot och klippa remsor av papper som var lika långa som deras 5 fot och sedan jämförde vi allas och satte upp de i längdordning. Mina 5 fot var längst, vi pratade om varför det var så… sedan läste jag en saga om en mätning och vi diskuterade den och vad som hade hänt och varför. Sedan satte vi en tejpbit på alla barn där de mätte 1 m och sedan fick de gå runt i klassrummet och mäta och se om de hitta saker som var 1 m långa. Det var inte mycket som var 1 m. innan maten så lekte vi 21. Alla barn får i ordning säga tal och man börjar på 1. Den som får säga 21 åker ut. Vi har övat lucia sånger tillsammans med 2-3 och några elever i 4-6.

Trevlig 2:a advent

 

NTA “jämföra & mäta”

dela upp talet 3

Nyckelpigor

dscn6200 dscn6207 dscn6204 dscn6201 dscn6209 dscn6212

Guldfiskbladet W.47

 

Även fast det är + grader ute så är det ganska blåsigt och smutsigt ute så tänk på att skicka med utebyxor.

I måndags var det dags för ny bokstav och denna vecka blev det en grön konsonant som heter Nn. Vi har spårat bokstaven, vi har letat ord på N och vi hittade 28 st, vi har sjungit om Nypon. Vi har sett fem myror om Nn. 1:an har haft musik och F-barnen fri lek.

I tisdags jobbade vi med Alvägen arbetsboken. F-barnen har fått ett eget häfte med ord som de jobbar med på olika sätt. På matten fortsatte vi med tallinjen och på NTA mätte vi vidare. Barnen jobbade 2 och 2 och fick mäta varandras arm och ben men först fick de gissa vem av dem som hade längst arm/ben och sedan fick de mäta. När alla hade mätt så gick de runt och jämförde med de andra kompisarna.

I onsdags på idrott så värmde vi upp med kramdatten och sedan körde vi ett ordentligt pass med ärtpåsestress och barnen var fullständigt slut efteråt. På matte passet så gjorde vi färgspelet och röd färg vann med 17 poäng mot blå som hade 16. Vi lade figurerna bredvid varandra för att se hur lite det skilde på de bägge lagen. Sedan kom svart med 9 poäng och de funderade vi på om 9 är hälften av 17. Ja det var vi tvungna att ta reda på så vi lade de 17 röda i 2 olika högar ( och märkte att 17 är ett udda tal eftersom det inte gick att dela i 2 högar) sedan jämförde vi hälfen av de röda med de 9 svarta och insåg att de svart inte var hälften av 17 utan mer… jag hoppas att ni får en bild av hur det gick till =)

Sedan började vi nosa på det där att dela upp tal. Jag hade 2 tallrikar som jag ställde på mattan. På hur många sätt kan man dela upp talet 0? Ja på 1 sätt: 0 i den ena tallriken och 0 i den andra. På hur många sätt kan man dela upp talet 1? På 2 sätt: 2-0   0-2   1-1. Vi fortsatte så upp till talet 5. Vi ska jobba vidare med detta på olika sätt. F-klassen har haft fri lek och 1:orna har haft engelska och pratat om färger och djur, de har läst böcker 2 och 2.

I torsdags gjorde vi bokstavspysslet som blev nyckelpigor. Barnen fick varsin sten som de fick måla. 1:orna har haft läsläxa och skrivövning med Marica och F-barnen har gjort julpärlplattor med mig. På so:n avslutade vi arbetet med boken om oss själva. Denna dag fick barnen rita och skriva om vad de vill bli när de bir stora. Det gick helhjärtat in i denna övning.

Idag fredag har vi jobbat färdigt med veckans bokstav och vi har övat på lucia sångerna. Vi kommer i år att ha ett Lucia tåg för alla elever på Fågelåsskola. Lucia firandet kommer att ske i Södra Fågelås kyrka tisdagen den 13 December kl. 09.00. Vi vill att barnen kommer till skolan färdigklädda. Vi kommer att åka buss till kyrkan så vi vill att barnen kommer som vanligt till skolan och att ni som vill titta på lucia tåget åker själva till kyrkan.

NÄSTA VECKA:

Mån Tis Ons Tors fre
NTA Skolan stängd p.g.a. studiedag Idrott Läsläxa för 1:an.

NTA

NTA

 

Nästa vecka blir det ingen ny bokstav i och med att vi har studiedag. Vi kommer att jobba mycket med vår NTA låda så vi hinner jobba klart med den innan den ska lämnas tillbaka. Studiedag på tisdag så då är skolan stängd.

Kom ihåg att läsa läsläxan och att skriva i för vem som barnet har läst på lässchemat. Skicka med läsläxan på torsdag till skolan.

Trevlig helg och 1:a advent

dscn6190dscn6187dscn6197dscn6194

 

Guldfiskbladet W. 46

Vi har ändrat om i våra lokaler lite och flyttat ut hemvrån till det större rummet vilket har generat helt ny lek på den fria leken. Alla barn var super sugna på att leka lite i fredags innan vi åkte hem.

I måndags var det ny bokstav och denna gång blev det den vackra vokalen Ä. Vi sjöng om äppelpaj och kom på 19 olika ord som börjar på Ä.

På fruktstunden så pratade vi om att skolmaten firar 70 år den här veckan och det uppmärksammas i vårt skolkök. Denna dag bjöds det på mat från 40 talet. Vi såg en liten film som handlade om skolmatens historia.

Vi har tittat på fem myror och sedan var det musik och lite svenska med Marica för 1:orna och fri lek för F-barnen. 1:orna jobbade med de orden som de har i läsläxa.

 

I tisdags läste vi 2 nya sidor i Alvägen och många av barnen läste själva. 1:orna jobbade med arbetsboken och F-barnen jobbade med bokstavståget. På matten så började vi arbeta med tallinjen. Alla barn fick varsin inplastad tallinje och en whiteboardpenna. Jag sa att de skulle markera t.ex. 5 och sedan hoppa 2 hopp framåt ( då fick vi diskutera åt vilket håll framåt var på tallinjen) och sedan markera vilken siffra de hamnade på. Sedan gjorde vi flera sådana tal. Sedan fick de jobba 2 och 2 och gissa vilket tal på tallinjen som kompisen tänkte på.

På No så tittade vi på alla bilderna på våra höst träd som vi har följt. Det fanns mycket att se och att diskutera. Sedan fortsatte vi med NTA och idag pratade vi om startpunkten som man måste ha när man ska mäta något. Om man ska mäta hur lång man är kan man då börja på knäna?? Barnen fick sedan mäta varandra och klippa ut lika långa pappersremsor som vi sedan satte upp på väggen. Vi jämförde remsorna med verkligeheten och det stämde väldigt bra.

 

I onsdags på idrotten så värmde vi upp med banandatten och fortsatte sedan med ”ärtpåsestress”, fråga ditt barn hur det gick till… ledtrådar om de har glömt bort är ärtpåsar, rockringar, springa i 2 min, vem har mest rockringar?  Trötta och törstiga blev barnen så mycket vatten gick åt efteråt.

På matten jobbade vi vidare med tallinjen.

1:orna har jobbat med ordbilder, meningar och färgerna på engelska. F-barnen har haft fri lek.

 

I torsdags var det bokstavspyssel som stod på schemat och denna dag gjorde vi älgar. De blev såååå fina.

F-barnen jobbade med rimord och 1:orna har skrivit ord på ä. På so:n så jobbade vi i ”boken om mig själv” och idag fick barnen skriva alla sina klasskompisar och de som blev klara fick skriva en älgmening.

 

Idag fredag har vi jobbat färdigt med veckans uppgifter och en del har jobbat med datorn, elevspel eller bokstavståget. En del har jobbat med mattepapper eller läsa och lägga ord.

 

 

Nästa vecka:

Mån Tis Ons Tors Fre
Nybokstav Jobba i Alvägen,

NTA

Idrott Bokstavspyssel Vanlig dag

 

Trevlig helg

 

dscn6168 dscn6172 dscn6162 Idrott i pulkabacken

 

Guldfiskbladet W. 45

 

Tillbaka igen efter höstlov så märker jag att barnen börjar komma in i vårt arbetssätt och våra arbetsmoment. De har blivit mer trygga med uppgifterna och jobbar på som bara den.

I måndags var det dags för veckans bokstav som var Ll. Vi sjöng om Lavendel och jobbade på i våra arbetshäften. Vi såg avsnittet om L i fem myror och 1:an har haft musik och F-barnen fri lek.

 

I tisdags så läste vi 2 nya sidor i Alvägen och barnen börjar bli riktigt bra på att läsa ut orden själva. 1:orna jobbade i Alvägen boken och F-barnen jobbade med bokstavståget på datorerna.

På matten så drog vi igång arbetet med den blå lådan, eller NTA som det heter, och vi började med att prata om orden Jämföra & Mäta. Jag ville veta vad barnen redan visste om dessa ord. Man kan jämföra ljus och mörk, man kan jämföra storlek, man behöver mäta när man snickrar, köper en ny tv (så att den får plats på väggen) eller köpa kläder. Jag tyckte att barnen kunde jätte mycket! Sedan tittade vi på varandra och skrev upp saker som var lika med oss: vi har 2 armar, 2 ben, 1 näsa och ett huvud m.m. och sedan kollade vi saker som var olika med oss: hårfärg, ögonfärg, röster m.m.

Barnen fick sedan jobba 2 och 2 och rita av sig själv + kompisen och sedan skulle de skriva och ringa in saker som var lika och olika på de bägge.

I onsdags så bytte ändrade jag mig lite hastigt med idrotten eftersom vi hade snö i puklabacken. Så vi stannade kvar på skolgården och åkte skrana istället. Mycket roligt!!

På matten jobbade vi vidare med NTA och denna dag fick barnen 2 och 2 välja ett ämne, te.x. bilar, möbler, skor, tallrikar, när de valt ämne så fick de bläddra i tidningar och sedan klippa ut saker som passade till deras ämne. Sedan fick de sortera sina saker på valfritt sätt och klistra upp på stora papper. Sedan ska de få förklara för kompisarna hur de tänkt.

I torsdags pysslade vi lejon och sedan hade F-barnen fri lek och 1:an jobbade med svenska. På so jobbade vi vidare med boken om oss själva och denna gång handlade det om vad vi gillar för mat.

I dag fredag har vi jobbat klart med bokstaven Ll och sedan fick barnen jobba med datorna och idag började vi med elevspel där eleverna har varsitt konto och där jag lägger in olika saker vi ska öva. Idag handlade det om taletsgrannar och bokstavsljud. Lite svårt var det bitvis men skam den som ger sig.

 

NÄSTA VECKA:

Mån Tis Ons Tors Fre
Ny bokstav

MUSIK

Vanlig dag Idrott Vanlig dag Vanlig dag

 

 

Trevlig helg

 

Härliga raster med mycket lek i det underbara höstvädret

img_3682 img_3683 img_3684 img_3687

Guldfiskbladet W. 43

Spännande med höst och trädens olika förmågor att suga i sig klorofyll. Hur kommer det sig att en björk har sugit i sig all klorofyll och tappat sina löv medan ett annat några meter längre bort fortfarande är grönt?? Jo vi har mycket att diskutera i skolan…

I måndags presenterade jag veckans bokstav som var Rr. Vi jobbade på med vårt R i arbetshäftena och på fruktstunden läste vi först boken om R sedan pratade vi om FN och FN dagen. Varför startades FN? Fråga gärna era barn hemma om de kommer ihåg. Ni vet ju såklart att det startade 1945 efter 2:a världskriget för att man inte ville att det som hände då ska hända igen men det är bra om barnen får berätta för er.

Vi såg bilder om barn i världens olika vägar till skolan. Vi har det ganska bra som har ett helt säte i en varm buss t.ex. att sitta på när vi åker till skolan. En del barn måste stå på plankor och krossa floder där det finns många farliga djur.

I tisdags läste vi några sidor i Alvägen och sedan jobbade 1:orna med arbetsböckerna och F-barnen fick arbetshäften som handlade om ”finn fem fel” och här gäller det att vara uppmärksam.

Efter 10 rasten jobbade vi med matte och idag blev det praktisk matte. Barnen skulle med hjälp av klossar bygga trappor och sedan räkna hur många klossar det var i varje trappsteg och sedan skulle de rita av trapporna och skriva antal klossar under varje trappsteg. En taltrappa.

Vi har varit och tittat på våra träd för sista gången och nu såg vi att nästan alla löv var borta även på rönnen. Det konstiga är att en stor ek bredvid våran har mååånga gröna löv kvar…

I onsdags var det idrott och vi fortsatte doppa kroppen, välta koner och springa med snabba steg…

Vi har fortsatt med våra taltrappor och denna dag fick barnen göra egna taltrappor som de först fick bygga och sedan rita av.

I torsdags gjorde vi boksavspyssel och då blev det räv. Vi limmade lönnlöv som rävens ansikte och satte på ögon och en nos.

1:orn har skrivit berättelser och F-barnen har jobbat med långa och korta ord.

Efter lunchen jobbade vi vidare med oss själva och idag fick barnen rita sina hus. Innan vi gick hem så fick barnen se en film som jag spelat in på deras föräldrar när de var här på föräldramöte och de fick prova ett kapitel ur NTA lådan jämföra och mäta. De fick hoppa med grodor. Oj vad det var roligt =)

Idag fredag har vi jobbat färdigt med veckans göromål. Det är så bra att alla är färdiga med sitt arbete för veckan innan vi ger oss i kast med en ny veckas arbete.

Nu blir det höstlov!!

Näst nästa vecka

  1. 45
Mån Tis Ons Tors Fre
Ny bokstav NTA börjar Idrott inomhus Pyssel bibliotek

 

 

Trevlig helg och höstlov

 

dscn6133 dscn6134

 

Guldfiskbladet W. 42

I några dagar har vädret varit väldigt grått och det har varit mörkt och det märks på barnen, de har varit extra trötta nästan allihop den här veckan.

I måndags var det dags för ny bokstav som blev Ee.

Vi jobbade på med arbetshäften, böcker, sånger och sagor som handlade om E. Vi såg fem myror om E. 1:orna hade musik och F-barnen hade fri lek.

I tisdags läste 1:orna vidare i Alvägen och jobbade med pärlplattor och pärla sin första bokstav i sina namn.

På matten fortsatte vi med talensgrannar. Vi jobbar med att skriva talraden från 1-10

Vi har varit och tittat på våra träd och nu hade det hänt ganska mycket med bladen. Till och med Rönnen som varit lite seg med att suga in klorofyllet. Sedan gick vi in och gjorde trädmålningar med en bakgrund av en fullmåne.

I onsdags på idrotten så lekte vi välta konen. Vi var i 2 lag och det ena laget skulle välta ner koner och det andra laget skulle ställa upp koner under 2 min. Sen fick vi se vilket lag som segrat. Vi fortsatte med dansstopp och doppa kroppen. När musiken tystnade så höll jag upp ett kort med en siffra. Barnen fick då ”doppa” det antal kroppsdelar som kortet vidare. Vi har lekt med färgsjalar, varje färg innebar en övning. Gul-gå på tå, grön-dansa som en älva.

1:orna har jobbat med att skriva till bilder och F-barnen har haft fri lek

I torsdags hade vi besök av Pia Gumelius från Näktergalen. En del av våra barn går på fritids på Hackspetten och vi har bestämt med dem att en av deras personal ska vara med oss en dag på hösten för att se vad vi gör och hur barnens skoldag ser ut.

Vi jobbade med bokstavspyssel och vi gjorde siluett elefanter. Sedan fick barnen montera sina träd i månsken.

1:orna har jobbat med meningar och F-barnen har jobbat med att sortera. Vi har sorterat olika saker som ska vara i garderoben, köket, toaletten. Efter lunchen jobbade vi vidare med böckerna om oss själva och idag var det familjerna.

I dag fredag har vi jobbat färdigt med veckansgöromål. Vi har haft biblioteksprat, mycket bra sådana. Några barn har spelat mattespel.

Mån Tis Ons Tors fre
Ny bokstav Vanlig dagq Idrott Vanlig dag Vanlig dag

 

Kom ihåg föräldramötet på onsdag 26/10  kl. 18.00

 

Trevlig helg

 

 

 

dscn6124

Guldfiskbladet W. 41

Nu börjar kylan göra sig till känna och det är bra att ha lite varmare kläder på sig när man kommer till skolan så man inte fryser på rasterna.

I måndags var det ny veckans bokstav och det blev Mm. Vi har upptäckt att bokstaven är grön, alltså en konsonant. Vi har jobbat med vårt bokstavshäfte och vi har sett avsnittet om M i fem myror. 1:orna har haft musik och de fick dirigera varandra och sedan har de pratat om olika instrument. F-barnen hade fri lek.

I tisdags läste vi vidare i vår läsebok om Alvägen och sedan fick 1:orna jobba i arbetsboken. F-barnen fick jobba med bokstavsljud och sedan med antal på olika sätt. Efter 10 rasten fick barnen ett matteuppdrag av mig. De fick ett papper, en tunn bok och några gem, gummisnoddar och tejp. De fick i uppdrag att göra så att boken kunde ligga uppe på pappret som inte fick ligga platt på bordet. De fick heller inte hålla i pappret. Oj vad de klurade och försökte få ur mig hur man skulle göra… tillslut var det ett förskoleklassbarn som löste uppgiften. Vi gick in till 2:an och utmanade de i denna uppgift. Vi får se hur de klarar det.

Efter lunchen var vi ute och tittade på våra träd och den här veckan hade det verkligen hänt saker. Nu funderade vi på om det kommer att finnas några blad kvar nästa vecka. Alla barn har spelat bokstavståget och bokstaven M på datorerna.

I onsdags var det idrott och vi gjorde samma sak som förra veckan. Dansstopp och jordgubbs- och blåbärslandet. Efter rasten spelade alla barn bokstavståget på varsin dator. De jobbade med bokstaven M. Efter lunchen jobbade 1:orna med Marica och de fick skriva en liten berättelse och F-barnen var på fri lek.

I torsdags var det bokstavspyssel och vi jobbade med att göra en MUS. Efter 10 rasten jobbade 1:orna med engelska och F-barnen jobbade vidare med mig och ord och meningar. I engelska jobbade de med färgerna och vi jobbade med att bygga meningar med ord. Vi lägger knappar för varje ord i meningen så att man lätt kan se hur många ordet det finns i meningen. På so jobbade vi vidare med boken om mig själv. Idag pratade vi om efternamnen. Barnen fick göra en dörrskylt med sitt efternamn.

Idag fredag har vi jobbat färdigt med veckans arbeten. Vi har även övat oss på att dansa inför discot ikväll. =)

NÄSTA VECKA:

Måndag                 –             ny bokstav

Tisdag                  –            vanlig dag

Onsdag                 –             Idrott inomhus

Torsdag                –            bokstavspyssel

Fredag                  –            Vanlig dag

 

 

 

dscn6096 dscn6098

Guldfiskbladet W. 40

 

Kallt, varmt, blåsigt, soligt, molnigt ja vi har nog har vi höst allt i vårt land.

I måndags fick barnen gissa vilken bokstav som var veckans bokstav. Det blev Oo.

Vi tittade på vårt bokstavståg och såg att bokstaven O är en vokal. Vi sjöng om Ormbunken ur Majas alfabetsånger och vi jobbade med vårt bokstavshäfte.

1:orna har haft musik och F-barnen fri lek.

 

I tisdags jobbade vi vidare med bokstaven O. Barnen fick nya läseböcker och arbetsböcker om huset på Alvägen. Där bor barnen Larry och Emma. Boken handlar om de och deras grannar. Vi läste de 2 första sidorna i boken och sedan fick barnen jobba med bokstaven O i sina arbetsböcker. Vi kommer följa människorna på Alvägen hela året. Fråga gärna ert barn om de kommer ihåg vad barnen hette.

När vi hade frukt & saga så läste jag en boken och sedan ritade jag upp ett schema i 3 steg på tavlan. Tillsammans med barnen så pratade vi om de 3 stegen som gäller när man skriver en bok, saga eller berättelse. En början, en mitt och ett slut. Vi pratade om hur vår bok började, vad som hänt i mitten och hur det slutade. Detta kommer vi att jobba ganska mycket med under läsåret.

Efter 10 rasten jobbade vi med taletsgrannar. Efter lunchen gick vi ut och tittade på våra träd. Sedan gick vi in och firade kanelbullensdag genom att måla kanelbullar med kladdkrita.

I onsdags hade vi idrott inomhus för första gången för förskolebarnen. Riktigt spännande. Vi värmde upp med dansstopp, fråga ditt barn vad man gör då, Sedan gjorde vi en lek som heter jordgubbs- och blåbärslandet. Vi använde oss av ärtpåsar och delade upp salen i 2 delar. Fråga ditt barn =)

På matten jobbade vi vidare med talensgrannar. Efter lunch hade F-barnen fri lek och 1:orna jobbade med Marica och de skrev på datorn.

I torsdags gjorde vi bokstavspyssel och vi gjorde ormar som nu hänger i vårt fönster. Sedan fick barnen jobba färdigt med arbetsblad som de hade kvar. Efter 10 rasten jobbade jag och F-barnen med bornholm och vi pratade om vad en mening är. 1 :orna jobbade med Marica och de läste i den nya läseboken.

Efter lunchrasten hade vi so och vi jobbade med boken om oss själva. Denna dag fick barnen rita sig själva och skriva lite om hur de ser ut, t.ex. ögonfärg.

I dag har vi haft brandövningar på olika sätt. Först övade vi bussutrymning och sedan hade vi brandövning i skolan. Vi har jobbat färdigt med olika saker under dagen så vi kan börja med nya nästa vecka.

 

NÄSTA VECKA

Mån Tis Ons Tors Fre
Ny bokstav

1:an musik

Vanlig dag Idrott innomhus Bokstavspyssel Vanlig dag

 

 

Trevlig helg

Annika

 

Guldfiskbladet W. 39

Slutet av September visade sig vara både varm, blåsig och inslag av regn. Inne i skolan gick vår ventilation sönder så vi har varit väldigt varma i slutet av veckan och barnen har nog varit extra trötta p.g.a. detta.

I måndags var det dags för veckans bokstav som denna gång blev Aa. Vi jobbade med våra bokstavshäften, bokstavståget och fem myror. Avsnitt A. Vi har sjungit majas alfabetsång om A som i Ask. Ja vi har gjort det mesta för att bekanta oss med bokstaven. 1:orna har haft musik och förskolebarnen har haft fri lek.

 

I tisdags fortsatte vi med vårt bokstavsarbete och efter 10 rasten jobbade vi med tal. Eller rättare sagt talens grannar. Vi började med att alla barn fick varsitt kort med en siffra på. Ett barn fick ställa sig i mitten och visa sitt kort. Man kanske hade 5. De andra barnen skulle titta på sina kort och fundera på vem som hade talet 5 grannar. Ja de som hade 4 och 6 fick sedan ställa sig på golvet bredvid 5.

Efter det så jobbade barnen med arbetsblad där man skulle skriva talens grannar och t.ex. vilket tal som kommer före. Vad kommer före 3.

Vi har även jobbat med tallinjen på smartboarden. Jag skriver talraden från 0-9. Ett barn får stå framme vid boarden och tänka på ett tal. De andra barnen gissar och gissar man fel så marker barnet ”fel” talet med en gul prick och säger sedan om det talet barnet tänker på är högre eller lägre.

Efter lunchen gick vi ut och tittade på våra träd och vad som hänt under den gångna veckan.

I onsdags var det idrott och vi gav oss i kast med 60m och 60m häck. Barnen var jätte duktiga och sprang så det sprätte i gruset. Nu har vi övat på alla grenar som kommer till OS i Gate.

Vi har spelat mattespel som handlade om antal-siffra och vi har gjort bokstavspyssel på bokstaven A och det blev små fina apor av kastanjer.

I torsdags var det studiedag och barnen var lediga från skolan och vi pedagoger diskuterade diskriminering och mobbing. Vi var på föreläsning av Helen Jervén som forskat i detta ämne och om gruppers sammansättning, hirarkier och normer m.m. Vi kommer att ha flera föreläsningar med Helen denna termin och uppföljande arbetsuppgifter. Hela kommunen deltar i denna utbildning och just nu är det vi, Hammaren och Korsberga. Väldigt bra föreläsning och intressant att få höra ur en forskares perspektiv.

I morgon fredag kommer vi att ha OS i Gate och då är vi ute hela långa dagen. Vi hoppas på bra väder och många bra hopp och lopp =)

 

NÄSTA VECKA

Mån Tis Ons Tors Fre
Ny bokstav

Musik

Vanlig dag Idrott innomhus Vanlig dag Bibliotek

 

 

Trevlig helg

Annika

 

 

 

 

dscn6079 dscn6086

Från teaterna                                                          En av barnens bilder från Herr Gurka

 

Guldfiskbladet W. 38

En ny vecka och nya händelser.

I måndags var det dags att jobba med veckans nya bokstav. Denna gång blev det Vv.

Barnen fick arbetshäften och vi tittade på avsnittet om V i fem myror. 1:orna hade musik och F-barnen hade fri lek.

I tisdags jobbade vi vidare med vårat legomatematiksarbete som nu börjar leda mot sitt slut. De flesta är klara och har gjort en egen legofigur och en ritning. Vi har varit ute och tittat på våra träd och sett att nu har ganska mycket klorofyll sugits in i träden. Vi pratade om varför björkens blad blir gula före ekens och barnen trodde att det är för att bladen är mindre på björken och det går fortare att dricka upp ett litet glas med vatten än ett stort. Vi jämförde och tittade på bladen och funderade kring hur många björklöv som får plats på ett eklöv…

I onsdags var vi i Skövde på teater. Det var en föreställning från Göteborgsoperan som hette Lite Lennart och var en föreställning som utgick från musik av Lennart Hellsing. Föreställningen höll på i 1 timma och barnen var som uppslukade. Mycket nöjda vände vi hemåt och åt god lax.

I torsdags bokstavspysslade vi vantar. Vi var i samlingsalen och hoppade höjdhopp. Vi avslutade dagen med att prata om cyklar och vad man förväntas ha på en cykel. Vi pratade även om hjälm och säkerhet. Vi pratade om övergångsställen och säkerheten kring det. Hur ska man göra vid ett övergångställe?

Idag fredag ska barnen få skriva och rita om teatern, vi ska gå till biblioteket och låna böcker. Vi ska jobba färdigt med saker som inte är klara.

NÄSTA VECKA:

Mån Tis Ons Tors Fre
Ny bokstav Vanlig dag Idrott utomhus öva 60 m STUDIEDAG OS i Gate

 

På fredag är det dags för os i Gate. Barnen ska komma i sina idrottskläder och vi kommer INTE byta om denna dag utan barnen kommer att åka hem idrottskläderna. Man får ha med sig lite fika denna dag.

 

 

Trevlig helg

Annika

 

dscn6048 dscn6059Guldfiskbladet W. 37

 

Ny vecka och nya händelser.

I måndags var det dags för veckans bokstav som var Ss.

Barnen fick se 4 olika bilder och sedan fundera på vad veckans bokstav var. Sedan jobbade de på olika sätt med bokstaven. De spårade, letade ord med s i och klippte ut bilder ur tidningar som började på s. vi skrev i våra finböcker bokstaven s.

Efter lunchen var det musik för 1:an och F-barnen hade fri lek. Då spelades det den försvunna diamanten.

I tisdags jobbade vi vidare med legomatematik arbetet. Nu börjar barnen bli klara och då är det dags att bygga en egen legofigur och rita av på ett papper så att någon kan bygga den.

Vi har varit ute och tittat på våra träd som vi följer och sedan gick vi rundan som vi ska springa skoljoggen på onsdag så att alla känner sig trygga med den.

I onsdags var de dags för skoljoggen och vi startade i vanlig ordning med att värma upp. Uppvärmningen hölls av 3 tjejer i 6:an. Sedan gick vi bort till start positionen. I en timma sprang sedan barn och personal. Inga-Lill vår städerska var med och gjorde 1 varv. Alla varv räknas!! Vår klass sprang tillsammans 120 varv!!  Ett varv är 600 m så då kan ni själva räkna ut hur långt vi sprang.  Hela skolan sprang tillsammans 551 varv vilket motsvarar 33,06 mil. Jo det blev ju ett helt varv runt Vättern!! Heja oss!! Barnen var ganska trötta resterande tid av dagen.

I torsdags gjorde vi bokstavspyssel till bokstaven Ss. Det blev solar. Vi målade tallrikar gula, men under dagens lopp märkte vi att de var för glansiga så färgen ville inte fastna så vi får måla på nya tallrikar i morgon fredag. Vi hade klassråd och då började vi med att prata om varför man har klassråd och hur det går till. Vi har dragit lott om vilka barn som ska få ta med sig våra frågor till elevrådet och det blev Elly och Simon.

Vi har repeterat vägskyltarna vi pratade om förra veckan och några av eleverna sa att de hade sett skyltar när de varit ute och åkt bil. denna dag pratade vi vidare om trafik och då handlade det om reflexer. Vi såg en film och sedan fick barnen rita på varsin gubbe vart någonstans det är bäst att ha reflexerna. Fråga gärna ert barn om vart det är bäst!! Vi avslutade dagen med en mycket uppskattad mattelek. Jag skrev upp siffrorna 1-8 på smartboarden. Barnen fick sedan gissa vilken siffra jag tänkte på. Om jag tänkte på 6 och de sa 3 så satte jag en gul prick under 3:an och sa: nää min siffra är högre än 3. Och så höll vi på tills de kom på vilken siffra jag tänkte på. Sedan hann vi med några barn som fick tänka på en siffra. Vi ska fortsätt i morgon fredag.

Idag fredag ska vi skicka våra representanter till elevrådet. Vi ska jobba färdigt med våra solar och vi ska jobba klart med lite annat som inte blivit färdigt.

 

Nästa vecka:

Mån Tis Ons Tors Fre
Ny bokstav Legomatematik Teater i Skövde. Vi åker 9.00 Vanlig dag Vanlig dag

 

Trevlig helg

Annika

 

dscn6034  Legomatematik

 

Guldfiskbladet W. 36

 

Som traditionen är i Förskoleklassen och 1:an så får barnen bestämma vad klassen ska heta. Så nu har de beslutat efter röstning att vårt klassnamn är: Guldfiskarna!

I måndags fick barnen, efter samlingen, varsin bokstav som de sedan skulle komma på en sak som började på just den bokstaven. Vi övade några gånger och sedan fick barnen 4 bokstäver var som de fick rita ner på ett papper och sedan rita/skriva ett ord till. När de var klara så fick de berätta för sina kompisar vilka bokstäver de fick och vad de hade ritat.

Vi har jobbat med formteckning, som 1:orna gjorde förra året också, och det gör man för att barnen ska få öva sin öga-hand motorik, träna sig att skriva från vänster till höger och upp ifrån och ned. Det är svårt för en 6-7åring att forma bokstäver och kräver ganska mycket energi, så vi övar detta på ett lekfullt sätt.

I tisdags fortsatte vi med vårt legomatematiksarbete och efter lunch gick vi ut och tittade på våra 3 träd som vi följer. Det hade inte hänt speciellt mycket kunde vi konstatera, sedan gick vi in och pratade om trädets olika delar: stam, krona, grenar, kvistar, blad och rötter. Vi tittade på olika träd som barrträd och lövträd.

I onsdags hade vi idrott och vi bytte om i omklädningsrummet och sedan värmde vi upp oss på vägen till skolgården där vi övade oss på längdhopp och ”springamed pinnen” (eller stafett som det heter) Barnen tyckte att det var jätte roligt och hade nog gärna hållit på hela dagen.

Efter lunch jobbade 1:orna med Marica och de jobbade med ASL, att skriva sig till läsning. De lärde sig att logga in på datorerna och sedan skrev de ord på i.

I torsdags delade vi gruppen i F och 1. Först var F-barnen med mig och vi lyssnade efter olika ljud. Jag hade med mig ljud som jag gjorde t.ex. hårtork, klippa ett papper, dra en dragkedja. De fick också olika uppdrag av mig som de skulle genomföra t.ex. gå till fönstret och hoppa på ett ben tillbaka. Uppmärksamhetsövning. 1:orna var med Marica och gjorde guldfiskar till vår dörrskylt. Sedan bytte vi grupp och 1:orna jobbade med ljud. Vi lyssnade efter första ljudet och sen efter sista ljudet i ord. Sista ljudet var ganska svårt att höra.

Efter lunchen pratade vi om trafikmärken. Vi tog upp 4 olika märken som vi pratade om. Herrgåman, stopp, parkering och hastighetskylten. Vi pratade om vad de betydde och först fick barnen berätta vad de visste. Ni får gärna jobba vidare med detta hemma, när ni åker bil så låt barnen se om de ser några av dessa skyltar.

I dag fredag ska vi jobba med bokstaven I och vi ska jobba med antal. Jag kommer inte ha tid att skriva något om dagen så ni får fråga barnen hemma. Hoppas att vi har gjort något bara… jag vet att de har svårt att komma ihåg vad vi har gjort.

Nästa vecka:

Mån Tis Ons Tors Fre
Ny bokstav Promenera skoljoggen.

Kolla våra höstträd

Skoljoggen

 

ASL

Bokstavspyssel Vanlig dag

 

På onsdag är det dags för skoljoggen och då ska barnen ha idrottskläderna på sig när de kommer till skolan. Vi ska under 1 timma gå/springa en bana och räkna hur många varv vi tillsammans springer. Vi duschar efteråt. Det är bra att ha med sig en vattenflaska som är namnad. Ingen saft eller dricka.

Trevlig helg / Annika

 

 

 

 

DSCN0916

Veckans händelser W.35

Under veckan har sommaren övergått i höst och vi har haft allehanda väder. Vi har hunnit med både utflykt och bad.

I måndags samlades hela F-3:an ute på skolgården och hade utematematik. Vi delade in barnen i 6 olika grupper med barn från alla åldrar blandat. 3:orna var ansvariga för sina grupper. Vi hade 24 olika matteuppdrag som barnen skulle klara av. T.ex. så kunde det stå hämta 10 kottar och lägg i en rad, lägg hälften så många stenar i en rad bredvid. Eller. Hämta ett udda antal granbarr. Detta höll vi på med fram till lunch med undantag av fruktstund.

I tisdags startade vi legomatematik. Barnen har 18 olika legofigurer som de ska bygga ihop efter ritningar. Det gäller att kolla noga så man får rätt storlek på legobiten så ritningen blir precis rätt.

Efter lunch startade vi ett projekt i No som heter Höstförsöket. Vi ska tillsammans med 2-3:an följa 3 st träd som vi ska ta kort på en gång i veckan och vi sätter upp bilderna i klassrummet så vi kan studera om vi ser några förändringar. Barnen fick ta med sig ett löv från varje träd in som vi sedan skuggade av på papper med hjälp av kritor. Av dessa löv ska vi sätta upp ett stort träd i korridoren. Träden vi studerar är en ek, en björk och en rönn. Fråga gärna era barn om de vet vilka träd vi studerar.

I onsdags gav vi oss av på vår årliga utflykt till ”Binnebergskogen” där vi plockar blåbär, lingon och kantareller. Vi tar med oss allt tillbaka till skolan och 4-6:an rensar och Gun-Britt lagar till godsaker. Vi har redan fått smaka på kantereller i form av en sås. Gun-Britt dök även upp i skogen och serverade oss lite pastasallad. Vi träffade på ganska mycket getingar och en del var ganska närgångna… Vi promenerade sedan tillbaka till skolan med några välförtjänta pauser under vägen.

I torsdags gjorde vi igelkottar. Vi klippte ut igelkottar på brunt papper och sedan fick barnen leta efter I:n i tidningar som de fick klippa ut och klistra fast på sin igelkott som taggar. Vi har även ritat och skrivit om gårdagens utflykt. F-barnen i sina årsböcker och 1:orna med sin skrivkompis på datorn. 1:orna har med hjälp av sagokort gjort sagor med Marica och F-barnen har haft en stunds fri lek.

Idag fredag ska vi för 2:a gången bege oss ner till Hjobadet och ta oss ett dopp. Vi hoppas på lika fint väder som förra veckan. Jag hinner inte skriva hur det har gått men vi ska flyta, koka kaffe och doppa ansiktena kan jag lova. 6:orna har bakat bullar som vi ska få smaka.

 

 

NÄSTA VECKA:

Mån Tis Ons Tors Fre
Vanlig dag Legomatematik dag Idrott  ombyte och handduk. Vi ska vara utomhus Vanlig dag Vanlig dag.

 

Trevlig helg

Annika

 

 

Lag gul och lag grön lägger upp taktik

DSCN5990 DSCN5993 DSCN6003Vår sista vecka i skolan w. 23

Jaha då har vi nått slutet på era barns fösta läsår i Fågelåsskola. När jag ser tillbaka och summerar året så ser jag att vi har hunnit med en hel del.

Vi har varit på lingon- och blåbärutflykt, vm i Gate, skoljoggen, 1 000 kedja, skoknytarkurs, roliga idrotts lektioner, guldbarn, läst en massa roliga böcker, bornholmat, gjort många matteböcker och mycket, mycket mer.

Nästa läsår kommer ju jag hänga med upp till 1:an och det ska bli kul och spännande tycker jag.

Nästa år kommer förutom jag och Marica en ny fröken som heter Erica Svensson att jobba tillsammans.

På tisdag så ska vi avsluta läsåret, knyta ihop säcken lite grann. Vi ska fira alla fina sommarbarn som fyller år under sommaren. Vi ska titta igenom våra årstidsböcker och vi ska skicka med det sista hem.

På onsdag ska vi leka ”Catch the flag” eller ”Catch the band” som det egentligen heter och sedan ska vi tillsammans med 1:an gå till skolskogen för lite lekar innan vi avslutar läsåret med ett litet glasskalas.

 

 

 

Imorgon är det skolavslutning i N:a Fågelås kyrka kl. 9.00

När det är slut i kyrkan vill jag behålla barnen en liten stund innan ni får ta med dem hem och börja sommaren.

Nu vill vi bara tacka för oss och för detta läsår med era härlig, fantastiska barn och hoppas att ni får en riktigt skön sommar!!

 

 

Glad sommar

Annika & Viola

Lunch ut på skolgården

DSCN5970 DSCN5971 DSCN5972

 

Kräftbladet w. 22

Ja nu går dagarna framåt med stormsteg. Vi har redan nått in i juni och årstiden sommar. I skrivandets stund är det 4 dagar kvar i skolan detta läsår.

I måndags jobbade vi vidare med bokstavsljuden. Jag sa en mängd ord till barnen som fick säga vilket bokstavsljud som orden började med. De klarade av allihop… jag som tycker att jag gör så svåra saker. Sedan jobbade vi med formteckning och denna dag tog vi oss an sneda streck. Sådana som finns i A  M Z  V W N X Y. Vi tittade sedan på våra papper och såg vilket streck som vi blev mest nöjda över och vilket streck som vi inte blev så nöjda med.

Vi har övat avslutningssångerna med 1-3:an och musiklärare Emil.

I tisdags jobbade vi med den sista årstiden i våra årstidsböcker, sommaren. Vi tog kort på vårat träd i sommarskrud och vi färglade orden: sommar, juni, juli och augusti. Vi har lekt sångleken flätan.

I onsdags hade vi besök av en ny elev som ska börja i 1:an nästa år, ja då börjar han i 2:an så klart. Han fick vara med oss på idrotten. Vi lekte ”Catch the flag”. En strategi lek. Fråga gärna ditt barn om leken. Några ledtrådar om barnen glömt bort kan vara: koppar, gula och gröna band, fängelse och 2 lag.

Vi pratade om sommaren och tittade på typiska sommarbilder. Vi pratade om bilderna och hur man kunde säga olika meningar som passade in till bilderna. På torsdagen skulle barnen skriva om sommaren på datorn så passade på att samtala kring bilderna så barnen hade lite tips med sig till sitt skrivande.

I torsdag så fick barnen alltså med hjälp av datorerna skriva om sommaren. När de var klara så ritade de bilder till sin text och sedan fick de rita sig själva och deras kläder de har på sig ute på sommaren. Vi har klippt ut alla sakerna och satt in i årstidsböckerna. Denna dagen fick barnen även med sig lite alster hem.

I dag fredag ska vi ha den årliga, traditionella lekdagen som arrangeras av 6:orna på skolan. Dagen kommer att gå i ett flygande fläng så detta skrivs på torsdag kväll. Ni får fråga hemma hur dagen blev.

Nästa vecka

Mån Tis Ons Tors Fre
LEDIGA Plocka i ordningdag Catch the flag.

Skolskogen och mysdag

Avslutning

N:a Fågelås

Kyrka 9.00

Sommarlov

 

Jag vill passa på att säga att på avslutningsdagen i kyrkan så vill jag behålla barnen lite innan ni får ta med dem hem. Jag har lite saker jag vill dela ut innan sommaren.

Kom ihåg att skriva hur erat barn tar sig till kyrkan ni som inte har gjort det.

 

Trevlig helg och Nationaldag

Annika & Viola

Kräftbladet W. 21

Den här veckan var det dags för de nya barnen att komma och hälsa på, det känns som om det var nyss som era barn var här och hälsade på. Tiden går ordentlig fort.

I måndags hade vi pratpinnen och sedan planerade vi upp vad vi skulle göra med de nya barn när de kommer imorgon. Barnen fick bestämma. Vi jobbade vidare med mattearbeten och nu börjar vi bli färdiga. Vi var med på 1-3:ans musik och tränade på skolavslutningssånger.

I tisdags kom så de nya barnen. Mina barn var så noga med att möta upp dem i hallen och visa vart de skulle hänga sina kläder. Vi började med samling så de nya vet hur det går till och sedan gjorde vi en namnlek, färgleken och gissa vad Annika håller för kort. Vi hejade på röd på färgleken men till sist så blev vit vinnaren av denna omgång.

De nya barnen var med på lunch, matrast och frilek och sedan provade de att åka med skolbussen hem. Spännande.

I onsdags hade vi idrott och vi spelade brännboll. Först visade jag för barnen med pappersgubbar och legobitar hur det går till att spela brännboll. Vilket lag som är ”inne” och vilket som är ”ute” vem som är brännare och vart man ska springa. Oj vad mycket det är att lära sig. Sedan spelade vi så att varje lag fick vara inne 2 gånger. Det gick som hejsan. De var otroligt duktiga och lärde sig fort. Sedan gick hela

F-1:an och hade fri lek tillsammans.

En skoknytarkurs gick av stapeln denna dag.

DSCN5961 DSCN5962

I torsdags jobbade vi med bokstavsljuden. I dag lekte vi leken ”vilken ska bort”. Jag lade ut 3 kort och barnen fick sedan gissa vilken som skulle bort.  T.ex. så lade jag ut: tåg, buss och bil. Vilket passar inte in om man lyssnar efter första ljudet. Vi har även lekt en lek som heter flätan. Där sjunger man en sång och flätar i tur och ordning in 1 barn. Varje barn man flätar in ska säga en sak som börjar på samma ljud som ens eget namn. Annika Apelsin. Sedan fick barnen jobba med bokstavsljuden i skrivparen. Några spelade spel med  bokstäverna H och K och några spelade Bornholmspel på Ipaden. Någon fick också spela bokstavståget på datorn.

Idag fredag ska vi jobba vidare med bokstavsljud och vi ska rita självporträtt som ska in i våra portfoliopärmar. Troligtvis så hinner jag inte skriva något om detta så ni får fråga era barn vad vi har gjort.

NÄSTA VECKA:

Mån Tis Ons Tors Fre
Pratpinnen bornholm

Sjunga

Bornholm Idrott ute på skolgården. Inget ombyte Jobba med sommaren Bornholm

 

Nästa vecka kommer mycket fokus ligga på bornholm så vi hinner så långt som möjligt innan sommarlovet. Vi ska öva på skolavslutningssångerna  under hela veckan också. Vi kommer inte att gå till biblioteket mer men skicka med alla låneböcker tillbaka till skolan under veckan. Skriv gärna i kontaktböckerna när låneböckerna är med för barnen har lätt för att glömma de i väskan annars.

Trevlig helg

Annika och Viola

 

 

Kräftbladet W. 19

Jo nu kan man väll säga att vi har fått ett bättre slut på våren än en början. Bladen på träden kom ganska kvickt.

I måndags startade vi upp med vår pratpinne och denna vecka fick vi hör om någon som ätit polsk glass och en som har fått små lamm.

Innan vi läste om Fräs så hade jag ett hemligt ord som barnen fick gissa på och det var bok. Uj vad de gissade, ledtrådarna var: börjar på B, platt, har många papper och har många bokstäver i sig.

Vår stackars Fräs har precis varit med om en hemsk upplevelse, han blev överkörd av en skördetröska men klarade sig om än något tilltufsad. Han är ute på nattliga äventyr och har då träffat en söt kattflicka som heter Esmeralda och henne letar han efter. Idag hamnade han på sitt livs första kräftskiva. Fråga gärna ditt barn om han/hon kan berätta lite för dig från boken. Nu vet du ju lite vad som har hänt.

I tisdags gjorde vi 3 stegsinstruktioner. Barnen fick höra 3 saker som de skulle komma ihåg och göra när jag sagt klart. T.e.x. klappa händerna, säg hej och sätt dig på mattan. Vi jobbade sedan vidare med vårt mattearbete som måste bli klart innan sommarlovet. Nu börjar 1000 kedjorna blir klara en efter en.

Vi har varit i biblioteket och lånat lite nya böcker. Nästa vecka är det sista gången som vi går till biblioteket så det är bra om de allra flesta böckerna är med tillbaka då.

I onsdags hade vi idrott utomhus och vi fortsatte med 100 gympan. När barnen var klara så var det några som övade sig på att slå en boll med brännbollsträ, nästa vecka tänker jag att vi ska öva oss på brännboll. Vi har jobbat vidare med matten och efter lunchrasten var det dags för skoknytarkurs igen.

DSCN5936 DSCN5937 DSCN5938

I torsdags var jag och hälsade på mina ”nya” barn och mina ”gamla” barn hade Gunilla Seléa som fröken. De spelade färgspelet och denna dag var det vit som vann. Nu är det bara röd som bara har vunnit 1 gång. De har fortsatt med mattearbetet.

I dag fredag ska vi jobba med ASL. Att skriva sig till läsning och idag ska skrivparen fundera på vad de är bra på och vad de skulle behöva träna mer på… ja vi får se hur det slutar.

DSCN5946 DSCN5947 DSCN5948 DSCN5942

NÄSTA VECKA

Mån Tis Ons Tors Fre
Arbeta i vår årtidsbok Formteckning.

Bibliotek

Idrott utomhus brännboll Inte helt planerad Prata om våren

 

Nästa vecka har vi som sagt den sista biblioteks tiden så det är bra om alla böcker är med tillbaka denna dag.

Jag kommer snart skicka ut lappar till er om utvecklingssamtal.

 

Trevlig helg

Annika & Viola

 

 

 

Kräftbladet W. 18

 

Denna vecka har vi startat upp skoknytarkurserna och en kurs har ägt rum. Väldigt roligt tyckte deltagarna som tyckte att det var roligare med kursen än att ha fri lek.

I måndags började vi med pratpinnen och vi fick bl.a. höra om ett föl som hade fötts.

Vi fortsatte med Bornholm och denna dag och hade jag kort som jag inte visade utan gav barnen ledtrådar som t.ex. vilket ljud det började med, vilken färg, form och barnen fick sedan gissa. De var jätte duktiga. Sedan fick de hämta saker på en speciell bokstavsljud t.ex. P.

I tisdags gjorde Bingo och barnen fick själva bestämma vilka bokstäver som skulle vara med på bingobrickan och det tyckte de var jätte roligt. Vi har varit i biblioteket och haft härliga bokprat och lånat nya böcker.

Efter lunch började skoknytarkursen. Det finns 3 platser till varje tillfälle så att alla får chansen till så mycket hjälp de behöver. Lite frukt och vatten bjöds det på och barnen knöt skor som aldrig förr.

DSCN5924 DSCN5925 DSCN5926

 

I onsdags hade vi idrott utomhus och vi körde en variant av 100 gympa. T.ex. så skulle man gå 10 varv runt stubbarna, åka 10 gånger i rutschkanan och springa 10 gånger från mål till mål på fotbollsplanen. Det var ett ordentligt träningspass under gassande sol.

DSCN5928

Efter rasten hade vi samling och idag sa vi barnens namn men tog bort första ljudet. Lia, ilippa och sedan provade vi mer era namn: nar, arkus, arina det var jätte roligt men också svårt att komma på vad som blir kvar om man tar bort första ljudet.

 

 

NÄSTA VECKA:

Mån Tis Ons Tors Fre
Pratpinne

Bokstavsljud

Matte

Bokstavsljud

Bibliotek

Idrott 100 gympa utomhus Färgleken

Mattebok

Skriv sig till läsning

 

Trevlig Kristihimmelsfärd

Annika & Viola

 

Kräftbladet W. 17      

En av veckans kommentarer var: ”nu är det ju bara en månad kvar av våren, hoppas att det blir bättre än det här” Pojken som sa det pekade därefter ut och jag är benägen att hålla med.

I måndags hade vi först samling och sedan gick hela skolan ut på skolgården på skräpplockardag. Barnen från f-3 gick runt på skolgården och plockade upp allt skräp de kunde hitta, eleverna i 4-6:an städade i lekboden och planterade blommor. Mycket skräp hittade och när vi skulle sortera detta så upptäckte vi att det mesta var brännbart. Sedan gick vi in och jobbade med våra matteböcker.

I tisdags spelade vi ett nytt bokstavsbingo och vi såg ett avsnitt av Lässugen och denna dag var det självaste daidalos som läste, eller Leif Andreé som han heter. Boken hette ”den stora smällen” och på urskola.se kan man hitta fler kändisar som läser barnböcker för barn.

På idrotten i onsdags fortsatte vi med vår 100 gympa. Svårast är att göra 10 basketmål men skam den som ger sig.

Efter 10 rasten gjorde vi ett besök inne hos 1:orna och barnen fick mattepapper att jobba med, oj vad kul att få prova att vara i 1:an lite, nu börjar de längta lite tills det är deras tur.

I torsdags fortsatte vi med bokstavsljuden. Nu jobbade vi med B T P F K G. barnen fick varsin bild och sen skulle de säga vad det var på deras bild och vilket som var det förstaljudet och efter det skulle de leta bland andra bilder på golvet om de kunde hitta en till bild som började på samma ljud. När det hade hittat en bild så sa vi båda orden och ljuden och lyssnade om det var samma och sen tog vi bort första ljudet och hörde hur det lät då. Iol, araply, att, upp ja som ni ser är det inte lätt att gissa vilka ord man menar om man tar bort första ljudet. Sedan gjorde vi vårat första papper i formteckning. Formteckning är ett sätt att förbereda sig på att skriva bokstäver. Man skriver inga bokstäver för de är rent motoriska ganska svåra att forma så att man blir nöjd utan man börjar med streck som sedan kan bli bokstäver. Här tränas mer saker:

Självkänsla stärks för här misslyckas ingen, alla lyckas!

Pennfattningen

Koncentrationsförmågan

Ta instruktioner

Motoriken

Formlära

Bokstäverna blir enkla att forma sedan.

När man tillsammans har gjort en rad med streck så tittar alla på sitt papper och ser om de är mer nöjda med något streck och varför är man det? Är det något streck man inte är så nöjd med? Varför det? Barnen blir uppmärksamma och lär sig av det som inte blev så bra. Ett streck kanske inte blev bra för att det blev krokigt och ett annat blev bra för att det var så rakt. När vi hade gjort 4:a rader så tittade vi på alla raderna och barnen fick säga om någon rad blivit bättre än de andra och varför det. Vi reflekterade alltså över vårat arbete och utveckling.

Sedan hann vi med lite mönstermatte.

Idag fredag har vi äntligen startat vårt ASL arbete. ASL betyder Att Skriva sig till Läsning. När vi har kommit till fonem i vårat Bornholmsarbete så är det så bra läge att starta ASL, för då behöver man förstå det där med bokstavsljuden. Det är lättare att lära sig skriva än att lära sig läsa och när man lär sig ljuda fram orden så lära man sig automatiskt att läsa. Barnen har jobbat i skrivpar där en skriver det den andre säger. I början kan det bli långa rader med bara bokstäver och det är helt i sin ordning. När vi sedan läser upp vad de har skrivit så märker de att det kanske behöver mellanrum och andra saker för att man ska kunna läsa det man har skrivit. Detta tog ganska stor del av dagen men vi hann med lite mattearbete också.

DSCN5915 DSCN5916 DSCN5917

NÄSTA VECKA:

Mån Tis Ons Tors Fre
Pratpinnen

Bornholm

Bingo med egna bokstäver.

BIBLIOTEK

Idrott utomhus OBS inget ombyte LEDIGA LEDIGA

 

En liten påminnelse om simskolan som är i sommar. Simskolan pågår de första 3 veckorna av sommarlovet och man anmäler sitt barn på Hjo kommuns hemsida. Skriv i om barnen går på fritids. Fågelås barnen brukar få den första tiden kl. 9.00. Fritidspersonal kommer att finnas med under simskoletiden. Bussen brukar gå från Fågelåsskola kl. 8.00

Trevlig Valborg och 1:a Maj

Annika och Viola

 

 

Kräftbladet W. 16

Upptäckte till min förvåning att det redan var W 16, trodde någonstans att det fortfarande var W 15…Det känns som om man skulle behöva ansöka om några extra veckor fram till sommaren men vi får göra det bästa med de vi har kvar.

I måndags började vi med pratpinnen och denna dag fick vi till oss, ett för oss, helt nytt ord: långgranne. Vilket är precis som det låter en granne som inte bor så nära, så är det ju lite ute på landet. Vi kom på att en del av oss var långgrannar. Sedan fortsatte vi med fonemen. Vi har pratat om vad man behöver för att göra de olika ljuden. Vi kom fram till att vi behöver en mun, tänder, en tunga, läppar och näsan. Vi har en del levande bevis på att det är svårt att säga vissa ljud utan framtänder =)

Vi lade ut 7 bokstäver på golvet. (bara konsonanter) R L V S F N M. Barnen fick sedan 2 bilder var som de skulle säga vad det var på och vilket ljud det började på och sedan skulle vi lägga bilden under rätt bokstav. T.ex. Lampa under L. När vi lagt ut alla kort så tog jag alla bokstavskort och blandade och lade ut på nytt vid varje hög med bilder. Hur blev det nu när alla saker på L fick bokstaven S. Sampa, Sok, Sejon, Sås vi upptäckte snabbt att då kunde vi inte förstå vad det var för ord. Roligt hade vi i alla fall. Sedan provade vi att läsa alla bokstäverna till ett ord. RLVSFNM  ja det blev inte mycket till ord utan några vokaler.

Innan vi gick på lunch så provade vi att säga våra namn med olika begynnelse fonem. Milippa, Mabian, Melia, Mimon, Meronika Mannika osv. helt tokigt blev det kunde vi konstatera.

I tisdags jobbade vi vidare med bokstavsljuden och idag fick barnen 2 kort var som de skulle se om de började på samma ljud. Om de gjorde det så fick vi ett par. Vi lyckades bara få 1 par eftersom vi delade ut korten slumpvis. Vi har övat på vår teater vi ska spela på fredag och en del har jobbat med sina 1 000 kedjor.

I onsdags begav sig hela skolan, med buss, till Hjo för att se en föreställning av Bohus Big Band. De tog oss med på en resa genom världen, vi var i New york och fick höra om kvinnan som uppfann vindrutetorkarna, vi hälsade på kejsaren av Kina ( som inte var någon mindre än vår egen Robert), i Norge och lärde känna Tor Heyerdahl som byggde Kontiki, vi fick höra historien om frisbeen och vi träffade Alfred Nobel.

DSCN5868  DSCN5875

Väl tillbaka i skolan fick barnen rita i sina årsböcker om detta äventyr.

Vi har övat på vår egen teater.

I torsdags jobbade vi vidare med fonemen och barnen tycker att det är riktigt roligt när vi byter ut första ljudet i ord och då särskilt i våra namn.

Sedan var det dags för veckans andra teaterföreställning som hette ”Fågelvägen till Vintergatan”. Det handlade om 2 barn som har förlorat sin mamma, de funderar kring begravningen och lite om vad som faktiskt har hänt deras mamma. Efter föreställningen pratade de med barnen om vad som hänt och vad barnen trodde, tyckte och kände. Bild finns på hemsidan

DSCN5877

Denna dag introducerade vi en ny sak till fri lek. Vi hade satt upp lappar med saker man kan göra på fri lek, bygga med lego, pyssla, spela spel m.m. Barnen fick sätta sina namn under den saken de ville göra på den fria leken. Vill man byta aktivitet så städar man efter sig och sedan flyttar man sitt namn till den nya aktiviteten. Detta är bl.a. för att barnen ska lära sig att inte gå i och ur olika aktiviteter utan ta ett mer ansvar för sina beslut och göra avslut.

I dag fredag har vi firat världsbokensdag. Vi samlades i samlingsalen hela skolan och vi började med att prata om varför man har världsbokensdag och vad man firar. Sedan kom Helena Gericke från stadsbiblioteket/ skolbiblioteket på Guldkrokskolan och hade bokprat om nya böcker. Oj vad det inspirerade barnen!! De blev så sugna på att läsa de böckerna. Sedan spelade vi upp vår teater om Ugglebarn. Såååå duktiga de var! Det var en stor fröjd att se de framföra detta inför så stor publik! Heja barnen. Efter det så berättade vi vuxna för barnen om böcker som vi tycker om att läsa.

DSCN5884  DSCN5891

DSCN5892

Vi avslutade med att elever ur 4-5:an gjorde bokpresentationer om böcker som de har läst. Det var väldigt kul och barnen satt så tysta och lyssnade på dessa.

Nästa vecka:

Mån Tis Ons Tors Fre
Skräpplockar-

Dag för hela skolan

Bokstavs-

Bingo

Bibliotek

Idrott inomhus 100 gympa Bornholm

Formteckning

Mattebok

Skriva på datorn.

Mattejobb

 

Nästa vecka kommer det att bli en skoknytarkurs och då gäller det att fundera på om man behöver gå en sådan kurs, så barnen, håll utkik!!

Trevlig helg

Annika

Kräftbladet W. 15

Om förra veckan gick i konstens tecken så går denna vecka i bokstävernas tecken.

I måndags började vi med pratpinnen och då får man när man håller i pratpinnen berätta precis vad man vill, något man varit med om, något man önskar eller något man funderar på. Simon berättade att hans morfar har en båt som är 9 m och då blev vi väldigt nyfikna på hur långt 9 m är så vi mätte upp i klassrummet men klassrummet var bara 6 m.

DSCN5851

Efter 10 rasten pratade vi om mönster, kunde vi hitta något mönster i klassrummet? Jo då, en del av barnen hade mönster på sina kläder. Hur kan man förklara mönster? Något som upprepar sig och börjar om från början. Jag ritade olika mönster på tavlan och barnen fick hjälpa mig att måla färdigt dem. När barnen lär sig att skapa egna mönster tränar de sin förmåga att se talmönster, vilket är en förutsättning för att få en god taluppfattning. Sedan fick de varsin mönster mattebok. Det var allt lite klurigt och det gällde att jobba koncentrerat så att man inte av misstag gjorde fel. Barnen tyckte att det var jätte roligt.

I tisdags gjorde vi bokstavsbingo. Ja det är ju precis vad det låter. Barnen fick varsin bingobricka och sedan drog jag en bokstav i taget som barnen fick kryssa för på sin bricka. När man fått bingo så fick man berätta vilka bokstäver man hade i raden och det fick man göra med hjälp av fonemet alltså bokstavsljudet.

Vi har varit i biblioteket och lyssnat på spännande bokprat. Många av böckerna vi pratar om vill andra barn låna i sin tur och det är väldigt roligt, det smittar av sig som vi säger.

På fruktstunden gjorde vi ett fruktdiagram för att se vilka frukt vi hade mest av och sedan jobbade vi med sammansatta ord som vi vände så de blev i fel ordning. Syftet till att man vänder på orden är att barnen ska fördjupa sin insikt om hur ordens sammansättning avgör vad de betyder.  T.ex. flaggstång  – stångflagga.

På den fria leken blev det mycket brädspel.

DSCN5853     DSCN5854

I onsdags på idrotten hade vi 100 gympa. Barnen fick samla poäng på 10 stationer. Varje station genererade 10 poäng och när man klarat alla stationer hade man alltså  100 poäng. Man kan få in så mycket matematik i idrott!! På alla stationer skulle man göra en sak 10

gånger t.ex. 10 hopprepshopp, 10 slalom hopp, 10 gånger klättra upp i ribbstolen.

Vi har jobbat vidare med sammansatta ord som vi har tittat på både framlänges och baklänges.

I torsdags drog vi igång ämnesområdet fonem (bokstavsljud) jag sa olika bokstavsljud och det barnet som visste att ens förnamn började på det ljudet fick ställa sig upp. Sedan ritade jag bokstaven på tavlan så att man både fick se och höra den. När alla barn fått höra sitt bokstavsljud så fick de varsitt papper med bokstäver på och där skulle de ringa in ”sin” bokstav och sedan räkna hur många de hittade. Denna dag var det bara versaler (stora bokstäver) på pappret. Efter det fortsatte vi med vår mattebok om mönster. Spännande att se hur alla tar sig an uppdraget på olika sätt.

Idag fredag har vi jobbat med teater. På fredag nästa vecka ska skolan fira världsbkdagen och då ska vår klass spela upp boken ”Ugglebarn” för de andra. Vi behöver öva en del och även prova att spela upp den för en liten publik så vi bad Fågelbobarnen att komma och titta på oss så efter att vi övat flera gånger så kom de in och vi spelade upp. Barnen var så duktiga så vi fick göra det 2 gånger efter önskemål från de små.

Mycket nöjda aktörer gick sedan för att äta Tacos och glass =)

 

NÄSTA VECKA:

Mån Tis Ons Tors Fre
Pratpinne

Teater

Bornholm

Bornholm och teater Teater i Hjo Vi ser på teater i skolan Världsbok-dagen

 

Vi kommer att öva på vår teater och vi kommer även att få se på teater, 2 gånger, nästa vecka. På onsdag kommer hela skolan åka in till Hjo och gå på teater så då är det ingen idrott. På torsdag är vi kvar på skolan och får se en teater. Vi fortsätter såklart med vårat bokstavsljudsarbete.

 

Trevlig helg

Annika och Viola

 

Kräftbladet W. 14

Ja så var det dags att summera veckan som gått. Den här veckan har vi jobbat mycket med kons eftersom vi har haft Linda Thomas här från kulturskolan. Hon har varit här i 3 dagar. När hon kom hit för några veckor sedan för att planera arbetet med barnen som kom vi fram till att barnen hade svårt att rita människor. Fina streck gubbar ritas det med en människa har ju fler kroppsdelar som är nödvändiga. Vi bestämde oss för att se om vi kunde få barnen att utveckla sin förmåga i att rita människor under denna vecka.

I måndags kom Linda för första gången och hon presenterade sig och berättade för barnen att alla människor är konstnärer, särskilt barn och man måste få hjälp att utveckla denna ådra under alla åren i skolan. Hon frågade barnen om vilka kroppsdelar människor har, vilka sinnen och vilka känslor. Barnen berättade och hon ritade. Sedan berättade hon skillnaden på 2D och 3D. Fråga gärna ditt barn så får vi se om de kommer ihåg. 2D har två saker i bilden Höjd och Bredd men 3D har 3 saker nämligen Höjd, Bredd och Djup. Linda ritade kuber på tavlan för att visa hur man ritar djupet.

Sedan fick barnen jobba, de fick börja med att skulptera i lera. De skulle skulptera en människa och oj oj oj vad de var duktiga. Linda var så imponerad så hon sa till mig att det här är Förskolebarn! Ja se själva:

DSCN5842    DSCN5815

Barnen var väldigt nöjda och tyckte att det vår så roligt.

I tisdags kom Linda för andra gången och den här gången tog hon med sig byggkuddar in som barnen fick bygga som en minecraft gubbe. Sedan ritade hon av gubben på tavlan och barnen fick hjälpa till med de diagonala linjerna för 3D effekten. Sedan fick barnen rita egna gubbar. Sedan övergick vi till att försöka rita kroppar. Skillnaden på en minecraft gubbe och en människa är ju att vi människor är mer runda i formen. Lina berättade att när man ritar en barnkropp så ska kroppen vara 6 huvuden lång. Så vi fick hjälpa barnen när de hade ritat huvuden att mäta ut hur långa kropparna skulle vara. Vi konstaterade snabbt att det var svårare att rita människor än minecraft gubbar.

I onsdags var det idrott och vi började med att värma upp med rockringstopp. Man rör sig till musik och när musiken tystnar ska man ställa sig i en rockring. Vi hade först 10 rockringar på golvet och efter varje stopp tog vi bort en rockring. Vi fortsatte sedan med orientering och jag hade med 2 kompasser och visade barnen. Vi tittade på nålen som var röd och vit och att den röda delen alltid pekar åt norr.

På samlingen efter rasten fick vi läsa lite ur vår bok om Panterkatten Fräs för barnen tycker att den är såååå spännande.

I torsdags kom Linda för sista gången. Och denna gång pratade hon om vad som finns under huden. Skelettet. Vi målade färdigt våra kroppsbilder och sedan visade Linda hur man ritar ett ansikte. Vad behöver vi ha med i ansiktet. Hon gav barnen tips på vart ögon, näsa och mun sitter, hur man räknar ut det. Hur ritar man ögat? Sedan fick barnen prova själva. Linda berömde barnen så mycket, hon tyckte att de var så duktiga på att lyssna, ställa frågor, våga prova och att inte ge upp.

I dag fredag har vi jobbat vidare med vårat Bornholmsarbete. Denna dag gav vi oss i kast med sammansatta ord. Vi börjde med att visa 2 bilder för barnen som fick säga orden till bilden och sedan fick de sätta ihop orden till ett nytt ord.  T.ex. sko+horn= skohorn. Ett skohorn är ju inte precis samma sak som en sko och ett horn. Barnen var super taggade och svarade jätte snabbt på våran svåra bilder. Sedan fick de varsin tidning och leta efter bilder som föreställde saker som är ett sammansatt ord. T.ex. barnvagn, sommarklänning, väckarklocka . oj vad de letade och hittade! Vi hittade även ord med 3 ord i sig. Pepparkakshus. Jaha där ser man , en del ord är även uppbyggda av 3 ord. Barnen fick visa och berätta för hela gruppen vad de hade hittat på sina papper.

DSCN5850

Vi har läst om katten Fräs och det var så spännande att vi nästan inte kunde stänga boken. Idag blev han uppjagad i ett träd av en gammal trilsk katt och kunde inte komma ner, hela dagen satt han i trädet och när vi slutade var det kväll och han hade fortfarande inte tagit sig ner. Fråga gärna ditt barn om de kan berätta om boken och vad vi har läst för det är viktigt att kunna återberätta.

Nästa vecka:

Mån Tis  Ons Tors Fre
Pratpinnen BokstavsbingoBiblioteket Idrott inomhus Bornholm Bornholm

Trevlig helg

Annika & Viola

Kräftbladet W.13

Orientering i F-1:an

Orientering i F-1:an

Helkroppsbilder

Helkroppsbilder

Hänga gubbe

Hänga gubbe

Kräftbladet W. 13

 

Nu har vi avslutat mars och startat upp April. Barnen har under dagen försökt lura mig men det har varit svårt… frågan är om jag kan lura dem =)

I måndags var vi lediga

I tisdags målade vi i årsböcker något från ledigheten och vi tittade på bilderna och barnen fick berätta. Vi har varit i biblioteket och haft bokprat och lånat nya böcker.

I onsdags på idrotten hade vi orientering. I läroplanen står det att barnen ska få prova på att orientera och vi startar i F-1:an med att lära känna en karta och att hitta norr. Vi sätter upp en röd markering i samlingsalen som markerar norr, barnen får varsin karta som de ska hålla med röd markering mot norr. Sedan ska de ställa sig det stället i samlingsalen som är markerat med en rött kryss på deras kartan. Ja jag lägger ut en bild så ni förstår:

Bilden finns i början av brevet.

Sedan lägger man ner sin karta, rör sig fritt i salen till musik och när musiken tystnar tar man upp en karta, riktar mot norr och ställer sig på markeringen. En mycket roligt start på orientering.

I torsdags hade jag drabbats av en magbacill och Therése Grevåker var här och med barnen. Denna dag skulle de få rita av sig själva i helkroppsfigur. Nästa vecka kommer Linda Thomas från kulturskolan till vår klass och vi har bestämt att hon ska visa barnen hur man ritar kroppar. Men först ville vi se hur barnen ritar innan denna lilla utbildning.

Efter 10 rasten jobbade de med påståenden. Alla barn fick en likadan bild och fröken säger olika påståenden som barnen ska säga om det är sant eller inte. T.ex. alla på bilden är tjejer. alla på bilden har stövlar. Detta är en del av att jobba med meningar.

I fredags firade vi Petronella som fyllde år och Annika. Vi sjöng och hurrade. Denna dag fortsatte vi med att måla kroppen men idag fick barnen varsitt fotografi på sig själva som de skulle måla av. Det blev lite olika åsikter om detta bland barnen, en del tyckte att det blev svårare med bilden och en del att det blev lättare. När vi jämförde deras första och andra bild kunde vi märka olikheter som att det fanns med händer och fötter på andra teckningen, vad kom det sig?

Vi har jobbat vidare med vårt Bornholmsarbete och med meningar. Denna dag sa jag meningar som inte var klara utan barnen fick hjälpa mig att göra klart dem. Vi började med att bara göra klart slutet men sen blev det svårare för det kunde fattas or mitt i meningen, kunde barnen hjälpa mig att lösa detta? På ______ligger______duk.

Ja det klarade de galant. Innan vi gick till maten lekte vi hänga gubbe och det var ett av barnens namn som var ordet. Jag lyckades nästan hänga gubben…

Nästa vecka:

 

Mån Tis Ons Tors Fre
Måla med Linda Måla med Linda Idrott Orientering Måla med Linda Inte helt planerat

 

Som ni ser kommer vi att jobba mycket med Linda från kulturskolan nästa vecka och det ska bli så spännande!

 

Trevlig helg

Annika & Viola

 

DSCN5792  Glad påsk!

Kräftbladet w. 11

Denna vecka har vi hjälpt våren ute på gräsmattan på skolgården. Vi har burit stora isflak till plattorna där det finns ett avlopp. Flaken har smält med en rasande fart kan jag säga.

Veckan började i måndags med guldbarn och denna dag blev det Filippa. Vi sa bra saker om henne och sedan spelade hon på datorn och vi ritade fina bilder. Vi har jobbat med Bornholm och denna dag handlade det om meningar. Barnen fick varsitt ord. De fick ställa sig på rad och vi läste alla barnens ord. När vi högt läst alla barns ord så lyssnade vi om orden blev en mening. Barnen fick fundera tillsammans hur de skulle stå för att få en mening. Några ledtrådar fanns bland orden. Det fanns en punkt och en stor bokstav.  När vi hade klurat ut vilken mening det blev så klurade vi på om vi kunde göra en fråga av meningen och till sist ställde vi oss huller om buller och då kunde vi få hur tokiga meningar som helst.

I tisdags gjorde vi påskpyssel och denna dag blev det en kacklande höna. Ja ni kan se själva för de har vi skickat med hem. Det blev en klar favorit bland barnen och på fri lek så var det väldigt många som lekte med sin höna. Vi har varit i bilioteket.

I onsdags så värmde vi upp med doppa kroppen, övade på bakom, framför, över och under och sedan gjorde vi en slags baskettävling. Barnen stod på 2 led och skulle sedan göra mål i basketkorgen. När hela laget tillsammans gjort 10 mål fick man sätta sig ner för då var man klar. Vi hann med 4 omgångar innan tiden var slut.

Vi jobbade vidare med meningar. Barnen fick varsin bild med mycket detaljer. De fick en stund på sig att fundera ut en bra mening till bilden. Spännande meningar fick vi till bilderna.

I torsdags har vi påskpysslat igen. Vi har gjort påskägg som vi ska hänga i fönstret som blir vårt vårfönster.

Vi har tittat på en film om vårens traditioner bl.a fastlagsdagen, våffeldag, påsken, valborg och 1:a maj. När vi hade sett på filmen så diskuterade vi vad vi hade sett. Fråga gärna ditt barn för det är bra för det att träna sig på att återberätta.

Idag fredag har vi haft påskfest hela dagen. Det började med att barnen fick måla på sina ägg för att känna igen de i äggrullningstävlingen. Sedan gick vi ut till skolgården och till våra kamratgrupper. 3 grenar var det som skulle genomföras och de var: äggrullning, äggpickning och äggkastning. Vinnaren i varje lag och varje deltävling gick vidare till en final. Efter finalen gick vi till biblioteket där vi berättade för barnen om Rocka socka och de fick se en liten film om varför man uppmärksammar rocka socka. Sedan hade vi prisutdelning innan vi gick till matsalen och satte upp våra strumpor och åt god påskbuffé.

Barnens hönor som de tillverkade i veckan har legat och ruvat på ägg i några dagar och idag när vi tittade så hade de blivit små gula ulliga kycklingar.

Nästa vecka är det påsklov

Näst nästa vecka:

Mån Tis Ons Tors Fre
Annandag påsk Årsbok om påsken.

Bibliotek

Idrott inomhus orientering Bornholm

Måla oss själva

Bornholm

Måla oss själva

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *